Leyenová odhalila v Davosu největší hrozbu. Už ne klima, ani války ale šíření dezinformací.

Parlamentní listy

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu uvedla, že největší výzvou dneška není boj se změnami klimatu nebo konflikty, které se rozhořely po celém světě, ale šíření dezinformací a misinformací. Von der Leyenová uvedla, že nikdy svět nečelil takovému množství dezinformací jako v případě války na Ukrajině, a přítomným poté vysvětlovala, že Rusko válku prohrává jak vojensky, tak ekonomicky a diplomaticky. Předsedkyně Evropské komise hovořila také o umělé inteligenci, zelené energii nebo vstupu Ukrajiny do EU.

V Davosu v pondělí začalo 54. zasedání Světového ekonomického fóra, týdenního setkání zástupců vlád a prezidentů více než stovky zemí, zástupců mezinárodních organizací a přes tisíc představitelů soukromého sektoru i akademické sféry. Hlavním motem má být „obnovení důvěry“, což je reakce na složitou geopolitickou situaci ve světě, kterým zmítají konflikty na Ukrajině, v Palestině a další.

Na Světovém ekonomickém fóru by letos oproti jiným rokům měli vystoupit státníci z nejmocnějších zemí světa, příkladem americký ministr zahraničí Antony Blinken, čínský premiér Li Čchiang nebo francouzský prezident Emmanuel Macron a právě šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Za Českou republiku do Davosu míří ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Jedna z nejmocnějších žen světa, jak byla Von der Leyenová za potlesku v sále nazvána, vyzvala na úvod svého projevu k boji proti šíření dezinformací. „Největší obavy bychom v příštích letech neměli mít z konfliktů nebo změn klimatu, ale z dezinformací a misinformací, kdy jsou očividně nepravdivé informace šířeny záměrně. Šíření dezinformací úzce souvisí se stále rostoucí polarizací našich společností. Jsou to závažná rizika, která omezují naši schopnost zvládat ty velké globální výzvy, kterým čelíme, jako jsou právě změny klimatu, změny v geopolitickém klimatu, populační křivky nebo překotné technologické změny spojené s umělou inteligencí,“ uvedla von der Leyenová, že po zvládnutí boje s dezinformacemi se bude lépe bojovat s dalšími velkými výzvami dneška.

Celý článek si můžete přečíst ZDE

3 6 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Tak šíření dezinformací bylo největším nebezpečím i pro Husáka. Čelil jim tím, že na středních vlnách rušil vysílání Svobodné Evropy. Lidé se museli hodně snažit, aby mezi tím bručením zaslechli občas nějakou dezinformaci. Poučena Husákem nesmí šlechtična Von Der Leyen v boji proti dezinformacím polevit, jinak by EU (NATO) šly do kopru… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

Tak to je vážení prý dezinformace ale kde pak šílená realita EU čím dřív se lidé zbaví EK tím lépe pro ně. Navíc EU bude financovat válku u bandery takže peníze opět skončí v černé díře.

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Kam se na ně hrabe sjezd UV KSČ co se týče ideologie a povinného nadšení z budování lepších zítřků.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Tak nešťastnici Uršulce z Leyna někdo napsal, že největší hrozbou jsou desinformace. A ta prostoduchá žena si opravdu myslí, že jestli někdo říká, že válka na Ukrajině je prosraná, tak to zničí Evropskou unii. Kdepak války, kdepak Bohulibá činnost v Gaze, ale to, že o tom někdo napíše je tragédie! Škoda, že jí to… Číst vice »