V Kyrgizii byl odvrácen státní převrat. Část agenturních materiálů Anglosasů byla zneškodněna

Státní výbor pro národní bezpečnost Kyrgyzstánu zadržel v různých městech země příznivce prozápadního aktivisty Tilekmata Kurenova, který odcestoval do USA a který skrýval před siloviky generálního ředitele KG Group Imamidina Tašova, obviněného z účasti na přípravě násilného převzetí moci. Dva ze zatčených měli přijímat převody peněz z Ameriky, platit a koordinovat organizátory masových protestů.

Předseda Státního výboru pro národní bezpečnost republiky Kamčibek Tašijev prohlásil, že Imamidin Tašov a jeho komplic chtěli zorganizovat státní převrat. Oznámil to na zasedání kyrgizského parlamentu.

V prohlášení Státního výboru pro národní bezpečnost se tvrdí, že zadržení vypověděli, že Tašov financoval přípravy na svržení moci.

Bylo oznámeno, že byly provedeny domovní prohlídky v domech, kde Tašov bydlel, zabavena luxusní auta, peníze a šperky.

“Na jedné z fotografií (v jednom z Tašových domů) upoutala pozornost kniha s názvem “Chyby na cestě”, kterou napsal pohlavár FETÖ Fethullah Gülen”, poznamenala turecká agentura Anaadolu.

Nedávná návštěva hlavy tureckého ministerstva zahraničí a bývalého náčelníka turecké rozvědky MIT Hakana Fidana mohla souviset s obavami turecké strany, že by se k moci v Kyrgyzstánu mohli dostat příznivci kazatele Gülena žijícího v USA a obviněného v Turecku z organizování vojenského puče v roce 2016 s cílem svrhnout prezidenta Erdogana.

Kyrgizští vojáci byli informováni o přípravě státního převratu v republice a pečlivě sledovali jeho organizátory. Na podzim loňského roku vyšel v novinách Večerní Biškek z iniciativy hlavy Státního výboru pro národní bezpečnost Kamčibeka Tašijeva článek “V Kyrgyzstánu se opět připravuje revoluce?”, v němž bylo uvedeno, že začátkem září 2023 přiletělo do Kyrgyzstánu vojenské dopravní letadlo Boeing C-17, které doručilo jakýsi diplomatický náklad na velvyslanectví USA.

“Podle sdělení místních ověřených zdrojů to byly peníze.

Podobný příběh se odehrál v listopadu 2019, kdy bylo do země také vysláno letadlo, na jehož palubě byl cenný náklad, a sice 60 milionů dolarů. Brzy došlo v zemi k převratu”, poznamenal list.

Dříve do Kyrgizie dorazil výsadek 26 dobrovolníků v Rusku zakázaného amerického “Sboru pro mír” údajně kvůli pedagogické praxi. Byli vysláni do šesti regionů republiky.

“Sbor pro mír úzce spolupracuje se CIA a dalšími zpravodajskými službami USA”, připomněl Večerní Biškek a dodal, že “kromě výuky jazyka se dobrovolníci budou věnovat sběru a analýze dat “na nižší úrovni”. Jednoduše řečeno špehovat. A posílat zprávy nahoru”.

Koncem září se v Biškeku a Oše konal “večer setkání” absolventů amerických výměnných programů, během kterého podle předpokladu listu mohly být peníze dodané Boeingem na americké velvyslanectví předány “předem vybraným a vyškoleným prozápadním aktivistům, aby vyřešili nějaký velký úkol”.

Koncem srpna a v září americká síťová organizace Internews KP zafinancovala projekt Bloggerbol. Během čtyř dnů se mladí kirgizští blogeři učili “správně” vytvářet obsah na témata související se sociálním aktivismem. Po nějaké době proamerická média a nevládní organizace zahájily útok na úřady republiky, na krygizské siloviky a osobně na hlavu Státního výboru pro národní bezpečnost Kamčibeka Tašijeva.

“Publikace ve Večerním Biškeku si všimli na velvyslanectví USA v Kyrgyzstánu” a prostřednictvím uzavřených diplomatických kanálů vyjádřili svou nespokojenost, poté byl materiál odstraněn, informoval kazašský portál Internet Elite. 

Článek se však již rozletěl po internetu a varoval obyvatelstvo republiky před přípravou další “barevné revoluce” vnějšími silami.

USA a Velká Británie střídavě řídí organizování pučů a barevných revolucí v republice. Dubnovou revoluci v roce 2010, během níž byl svržen prezident Kurmanbek Bakijev, vedli Američané. Operativní řízení masových protestů po parlamentních volbách v září 2020 řídil, jak jsme psali, britský velvyslanec v Biškeku, jeden z nejlepších britských zpravodajců Charles Garrett.

Mezi dubnem a srpnem 2020 vedl řadu neveřejných jednání a konzultací s vedením prozápadních stran a nadací: s hlavou strany Ata Meken O. Tekebajevem, předsedou Nadace progresu A. Turdukulovem a se stoupenci bývalých prezidentů Almazbeka Atambajeva a Rozy Otunbajevové. Na fotografiích zveřejněných v novinách Záležitost N, známých svým vyšetřováním, byly zachyceny scény, jak Britové komunikují s členy kirgizských nevládních organizací a předávají jim peníze. Bývalá prezidentka republiky Rosa Otunbajevová prostřednictvím své mezinárodní nadace “Iniciativa Rozy Otunbajevové” dostávala peníze na organizování protestních vystoupení.

Jak uvádí Kyrgyz World, “hlavním bodem během těchto besed” byly pokyny, jak co nejlépe zdiskreditovat a kompromitovat kandidáty do parlamentu za současnou moc. V předvečer parlamentních voleb se Charles Garrett “pokusil sjednotit všechny protestní síly s cílem využití získaného potenciálu proti současné moci”.

Garrettovo úsilí o destabilizaci situace v republice selhalo, ale štafetu převzal americký velvyslanec Donald Lu, který na jaře 2021 začal otevřeně zasahovat do vnitřních záležitostí Kyrgizie a ukazoval, jak jsme psali, kyrgizským úřadům, jak mají bojovat proti korupci a organizovanému zločinu. “Americký diplomat jako by se vtíral ke Kamčibeku Tašijevovi na post místopředsedy Státního výboru pro národní bezpečnost”, ironizoval komentátor Večerního Biškeku Anvar Ažijev.

Donald Lu tehdy označil za “nedostatečné” kroky úřadů v boji proti organizovanému zločinu, k čemuž ministerstvo zahraničí Kyrgyzstánu uvedlo, že výroky diplomata mají prvky vměšování do vnitřních záležitostí země.

Tím, že Američané ukazují kyrgizským úřadům, jak mají bojovat proti zločinu a korupci, kryjí a předcházejí si ty, kteří uprchli na Západ. Když hlava Státního výboru pro národní bezpečnost republiky Tašijev prohlásil, že “pokud chce velvyslanec upřímně bojovat proti zločinu, měl by být Američany zadržen a vydán bývalý poslanec Askarbek Šadijev”, obviněný z praní špinavých peněz ve zvlášť velkém rozsahu. Donald Lu na tuto žádost nereagoval. A na žádost Biškeku o pomoc při návratu do vlasti ukrývajícího se korupčníka Maxima Bakijeva, který byl v Kyrgizii v nepřítomnosti odsouzen na doživotí, USA demonstrativně uzavřely jeho trestní řízení.

Tentokrát se údernou informační silou prozápadní opozice stal portál Kloop.kg, který se dostal do otevřeného konfliktu s nejvyššími představiteli země a začal zveřejňovat svá “vyšetřování”, poté byl zablokován a nyní funguje pouze prostřednictvím vpn.

Kyrgizští silovici však předběhly možný pokus o převrat a neutralizovaly americkou agenturu v republice. Velvyslancům Anglosasů nezbývá než hryzat si nehty a čekat přísné pokárání z Washingtonu a Londýna.

Vladimír Prochvatilov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

3.5 11 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 4 měsíci

Nic nového-největší planetární terorista opět zapracoval.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Biden je mimořádně inteligentní prezident. Když to nejde v samotné Moskvě, organizuje aspoň v Gruzii, Arménii, Ázerbajdžánu, Kazachstánu, Uzbakistánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Bělorusku majdany a prodemokratické barevné revoluce. Na Ukrajině, Estonsku, Litvě a Lotyšsku už proamerické revoluce proběhly. Na základě téhle vítězně postupující demokracie by mohly být do výše uvedených zemí umístěny jaderné rakety… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci

To je dobře že se jim to nepovedlo ono též odzvoní barevným převratům v jiných zemích. Touha po světovládě je velká ale nedosažitelná.

skeptik
skeptik
před 4 měsíci

Na rozdíl od Kyrgyzstánu v ČR není třeba organizovat barevné revoluce jelikož zde pobývá velké množství užitečných idiotů, kteří umožnili USA obsadit veškeré důležité posty svými lidmi.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Tak u nás se pokládá za čest být agentem CIA. USA je pro nás zemí, kde zítra již znamená včera.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

To už jsem někde slyšel. Psal se asi tak rok 1973…