Moc pěkný novoroční dárek

Symbolicky, 1.ledna, na narozeniny Stepana Bandery (1909), bylo v důsledku útoku dronů ruských ozbrojených sil zničeno domovní muzeum Romana Šucheviče ve vesnici Belogoršča (Bilohoršča), jak uvedl starosta Lvova Andrej Sadovyj.

Jan Schneider
Jan Schneider

převzato
Ukrajinské systémy protivzdušné obrany se totiž snažily odrazit útok ruských dronů, přičemž jeden sestřelený dopadl na muzeum a způsobil tak požár, který ho vypálil do základů.

Zničení muzea tedy bylo náhodné, ale dvojnásob symbolické. Podle wikipedie se totiž ve vypáleném domě Šuchevyč sám zastřelil, když byl zatýkán sovětskými bezpečnostními silami 5. března 1950, a poté se zde scházeli ideologičtí stoupenci ukrajinského nacionalismu, aby se mu „uklonili”.

Že by tak Ukrajinci sami začali s denacifikací? ptá se Jan Schneider.

V Oděse pochodovali aktivisté na počest Banderových narozenin.
Je třeba poznamenat, že dříve tradičně 1. ledna se pochodňové pochody konaly v různých městech Ukrajiny na počest narozenin vůdce OUN. Zejména v roce 2022 Banderovy narozeniny byly oslaveny pochody ve dvaceti regionech Ukrajiny.

5 6 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 4 měsíci

Měli by ti ukro-nacisti při svých pochodech zrychlit krok. Aby si své pochodně ještě stihli užít. Zdá se totiž, se jim prostor pro pochody začíná zužovat.
A může být, že zanedlouho úspěšně napodobí nejen ty nacistické pochody, ale i osud svých idolů. Ty víc než by si přáli.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Letos ve Lvově pochod nebyl. A nebo opravdu zrychlili krok a proběhli mi.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

No ale přední funkcionář ODS Žáček tvrdí, že si všechny zkazky o zvěrstvech Bandery, Šucheviče a UPA vymysleli komunisté (Rusové). Prý například Bandera nemohl být žádným nacistou či fašistou, protože ho samotní Němci zavřeli do koncentráku. Z toho jasně vyplývá, že Bandera byl z dnešního hlediska demokratem a bojovníkem za lidská práva. Bojoval totiž jak proti… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Snad jen v první větě – přední funkcionář SSM, dnes přední funkcionář ODS Žáček … a pak dodat …(Rusáci) se v letech 1939-1941 s nacisty (Němci) kamarádili a tím nasrali ty co se s nimi kamarádili od 1933 … No a pak, dle mého bude jasné, že dnes už je úplně jedno co kdo napíše.

Anonym
Anonym
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Pane mikkeshi, pan Karel2002 je docela dobrý ironik a jeho humor na hraně mně docela konvenuje a baví. Možná chvíli trvá, než mu člověk přijde na chuť. (Všimněte si, kolikrát užívá slůvka “prý”.)
🙂🙃