Myśl Polska: Evropa je největším poraženým ve válce na Ukrajině

Rakouský podnikatel a politický komentátor Gerald Markel v deníku Express ostře shrnul evropskou politiku ohledně války na Ukrajině. 
Jeho komentář:

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

„Co zbylo z Ukrajiny? Všichni jsme prohráli. Ze slavných „evropských hodnot“ nezbylo nic. Válka na Ukrajině vstupuje do své závěrečné fáze – Rusko tuto válku vyhraje na všech frontách. Vojenské, geopolitické a ekonomické. Jak se mohla stát tato katastrofa, tato historická porážka Západu? Odpověď je jednoduchá: kolektivní Západ všude překročil své vlastní meze.

Nejenže neodsuzoval používání munice obohacené uranem, kobercové bombardování kazetovou municí a bombardování civilních cílů Ukrajinci, ale dokonce to kategoricky popřel a dokonce akceptoval skutečné nacisty v běžných jednotkách ukrajinské armády a prostě ignoroval jejich zvěrstva v Mariupolu.

Západ ztratil v očích zbytku světa veškerou důvěryhodnost jako „morální integrita“, protože na jedné straně jsme všechny fámy o ruské straně brali jako fakt (kdo si pamatuje ostřelování trhu, skutečně způsobené ukrajinskými raketami?). Na druhou stranu jsme si Ukrajinu idealizovali jako „maják svobody a hodnot“, jako „střed a obránce Evropy“, jako „vzor evropských hodnot“ a velebili ji zcela absurdním propagandistickým způsobem.

Izolované není Rusko, ale západní Evropa

Rusko není baštou zla. A Ukrajina má daleko k zemi evropského typu. Kdybychom byli realističtější a méně pokrytečtí, zbytek světa by nyní nereagoval s takovým opovržením vůči Evropanům, kteří za poslední dva roky pohřbili svou morálku.

A tady se dostáváme k druhému, geopolitickému selhání: není to Rusko – jsme to my, kdo je nyní izolován ve světě. Svět nebyl jednotný v odsouzení války na Ukrajině. Válka je tam vnímána taková, jaká je, tedy zástupná válka mezi Západem a Ruskem na ukrajinské půdě s ohrožením životů ukrajinského lidu.

A vzhledem k tomu, že zbytek světa s tím nechce mít nic společného, je hněv z vedlejších škod způsobených jejich vlastním ekonomickým zájmům nezměrný. Nikoho ve zbytku světa nepřekvapuje, že Rusko nedovoluje NATO přiblížit se k jeho bezprostřední hranici – vyvstává otázka, proč jsme překvapeni my a pohoršujeme se žvaněním o „nevyprovokovaném útoku“.

Největší selhání Západu

Autor článku, rakouský podnikatel Gerald Markel

Zbytek světa ani neuvažuje o připojení se k stupidním sankcím proti Rusku. Naopak ekonomická sebevražda Evropy, výstřel do nohy, který Evropa v důsledku tohoto šílenství dostala, otevírá zbytku světa nepředstavitelné možnosti. Indie a Saúdská Arábie nakupují ruskou ropu a benzín a prodávají je se ziskem hloupým Evropanům.  Během jednoho roku Čína nahradila evropské výrobce automobilů jako dodavatel Ruska, trhu se 140 miliony lidí.

A tucet velkých zemí se demonstrativně připojilo k alianci BRICS a nyní jsou jasnými spojenci Ruska – ekonomicky v BRICS, ale i vojensky – Čína, Indie a Rusko ve vojenské alianci – noční můra Západu. Abych to shrnul, válka na Ukrajině je největší vojenskou, geopolitickou a ekonomickou porážkou Západu za posledních 80 let.

Ale nejvíce mě pobuřuje, že Západ v této válce zradil všechny své morální hodnoty. Zabavování majetku ruských soukromých osob je právní, morální a ekonomické šílenství. Evropa se zničila jako bezpečný přístav pro investory z celého světa. Vyloučení ruských sportovců, umělců a vědců je obrovská chyba, neopodstatněná a neomluvitelná. To vše z nás dělá skutečné poražené této války.

**

Gerald Markel, Expres, myslpolska.info

**

Redakci Nové Republiky posiluje podpora našich čtenářů. Víte, že nás neživí reklama, ani státní podpora, ani cizí granty. Naopak, jsme různými způsoby pomlouváni a nálepkováni. Vše děláme dobrovolně bez náhrady na honoráře. Prostředky, které od vás dostaneme, používáme k placení hostingu, úhrady nájmů, na honoráře překladatelů a IT pracovníků, k nákupu nezbytné techniky. Že náš web může českou veřejnost informovat o skutečnostech a názorech, které současné protektorátní vrchnosti rozbíjejí její lži a kazí propagandu, je i vaše zásluha. Jezdit mezi lidi a organizovat besedy, pořizovat videozáznamy, podcasty a reportáže si můžeme dovolt jen díky finanční podpoře, kterou posíláte na účet

2300 736 297 / 2010

Mnohokrát děkujeme.

4.6 19 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Pro mě je článek zajímavý tím, že vylučuje pravidlo – začátek špatně – všechno špatně. A to otázkou – „Co zbylo … ze slavných „evropských hodnot“? A odpovědí “nic”. Naopak jsme konfrontováni s Evropskými, respektive západními hodnotami v ryzí podobě. No a v dalším pan Gerald Markel popsal ty “hodnoty” velmi správně.

alesi
alesi
před 3 měsíci

Snad každému běžné inteligentnímu člověku muselo být jasné jak tento střet dopadne.
Pokud pàni Pavel a Fiala hovoři o  neutuchající podpoře banderostanu, pak to nesvědčí o jejich jasném myšleni.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Největším zaříkadlem kapitalismu je nedotknutelnost soukromého majetku. U nás funguje přes třicet let dotknutelnost státního majetku a nyní po Evropě přibyla dotknutelnost majetku ruských občanů, kteří v Rusku mnohdy ani nežijí. Jednou třeba bude i ten kapitalismus dotknutelný…

shoty
shoty
před 3 měsíci

Keby len v Ukrajine. Ale aj v imigračnej politike, v greténizme, covide a v choromyseľných socioideológiách.

Hokarc
Hokarc
před 3 měsíci

Hovnoty Evropského utrpení a protektorátní vláda, to je smrtelná kombinace. Aneb. národ, jenž je za své bere, brzy půjde do koudele.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Kde jsou nějaké Evropské hodnoty to co se nám snaží vnucovat? Mě se zdá že západ vedou paka kdo si může myslet že bandera porazí Rusko. A to má západ štěstí že opravdu Rusům neteklo do bot.

JK
JK
před 3 měsíci

Já bych z toho vyškrtnul veškerou naivitu. Žádná idealizace Ukrajiny nebyla, všichni u koryt velice dobře věděli co je to za stát a že proběhlý a podpořený násilný puč nevedl k vymýcení korupce, rozvratu a brutálního násilí, ale naopak k prohloubení všeho, čím se Ukrajina tak negativně vyznačovala. Ta “idealizace” byla vědomým a cíleným přeprogramovávání mozků. USA vnímají,… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  JK

Vše bylo jen otázkou propagandy. Vyvolávání emocí, nenávisti, “pravdy”, “lásky”. Manipulace s primitivními pudy jedince a společnosti. Zároveň rozdělování společnosti z každého možného i nemožného důvodu – ne jen podle toho, zda fandíme Spartě, Slávii nebo Baníku… Ano, všichni jsme byli vystavení nebývale agresivnímu tlaku na podvědomí. Ukrajina 23.2.2022 byla v povědomí naprosté většiny občanů… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 3 měsíci

Zajímavý článek. Ale Evropa tedy representovaná EU už šla do pekla před naším vstupem . Jen si toho nikdo nechtěl všimnout.

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Důležité je, aby viníci toho všeho nezůstali bez trestu stejně jako jejich pomocníci ideologové a propagandisti.

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

A kdo je potrestá? Vždyť se jedná o stále stejné parazitické rody.

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Například použít stejný postup jako s nacistickými kolaboranty po II. světové.