Nezahrávejte si s Texasem! Odpor proti Bidenovi se konsoliduje

Bezprecedentní boj mezi státem Texas a federální administrativou v čele s demokratem Joem Bidenem začal poté, co Nejvyšší soud USA 22. ledna rozhodl o demontáži 48 km dlouhého drátěného plotu na americko-mexické hranici.

Ostnatý plot používaly státní orgány na ochranu před přílivem nelegálních migrantů. Hranici hlídali příslušníci Texaské národní gardy. Ti zdvořile (jako verze) vyprovodili pohraničníky z oblasti a obvinili je ze zanedbání povinností. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA dříve v dopise texaskému generálnímu prokurátorovi požadovalo “okamžitý přístup amerických imigračních agentů do úseku hranice v Eagle Pass”. Pokyn zůstal bez odezvy.

Texaský generální prokurátor však reagoval na rozhodnutí Nejvyššího soudu: tímto rozhodnutím zákonodárce usnadňuje “invazi cizinců”.

Clay Higgins, republikánský člen Sněmovny reprezentantů zastupující stát Louisiana, zase učinil riskantní prohlášení: „Myslím si, že federálové začínají občanskou válku.”

Texaský guvernér Greg Abbott ve svém projevu označil za viníka současného konfliktu prezidenta Joea Bidena:

„V důsledku jeho jednání nelegální přistěhovalectví překonalo všechny rekordy. Navzdory mnoha apelům, z nichž jeden jsem doručil osobně, prezident Biden ignoroval požadavky Texasu, aby plnil své ústavní povinnosti. V důsledku zneužití Bidenovy imigrační politiky překročilo naši jižní hranici za tři roky více než 6 milionů nelegálních migrantů. To je více než počet obyvatel 33 států této země.”

V kontextu imigrační krize a přímého konfliktu mezi Washingtonem a Austinem (hlavním městem Texasu) jsou rozhodující další dvě dějové linie. Za prvé, republikánští guvernéři 25 států (přesně polovina všech subjektů federace zvané USA) vydali společné prohlášení na podporu ústavou posvěceného práva Texasu na sebeobranu (!). Zvolená formulace je dost tvrdá:

„Prezident Biden a jeho administrativa nechali Američany a naši zemi zcela zranitelnou vůči bezprecedentnímu nelegálnímu přistěhovalectví, které se valí přes jižní hranici. Namísto toho, aby Bidenova administrativa prosazovala zásady právního státu a zajistila hranice, napadla a zažalovala Texas za to, že zintenzívnil úsilí o ochranu amerických občanů před bezprecedentním počtem nelegálních přistěhovalců, smrtících drog, jako je fentanyl, a teroristů, kteří vstupují do naší země. ”

Guvernérům také připomněli, že Bidenova administrativa “neoprávněně povoluje masivní podmíněné propuštění migrantů, kteří vstoupili do naší země nelegálně, po celé Americe”. Nejzvučnější byl poslední odstavec poselství, který se odkazoval na autory americké ústavy, otce zakladatelů, jejichž většina stále považuje za světské apoštoly víry.

„Autoři americké ústavy jasně uvedli, že v takových časech mají státy právo na sebeobranu podle článku 4, oddílu 4 a článku 1, oddílu 10, bodu 3 Ústavy USA. Jelikož Bidenova administrativa se vzdala svých ústavních povinností vůči státům, Texas má všechny právní základy k tomu, aby bránil suverenitu našich států a našeho národa.”

Sázky se zvýšily: 25 států, v nichž mají republikánští guvernéři nezpochybnitelnou legitimitu jako zvolení nejvyšší představitelé, podpořilo Texas. Patří mezi ně Idaho, Wyoming, Montana, Louisiana, Oklahoma, Tennessee, Jižní Karolína, Utah, Wyoming atp. Slova guvernérky Jižní Dakoty Kristi Noemové zazněla jako zvon. Uvedla, že texaský guvernér dělá správnou věc, a dodala:

“Pokud to bude nutné, přivezu z Jižní Dakoty více ostnatého drátu, aby Abbott dělal svou práci.”

Co to znamená? Došlo k faktickému rozdělení Spojených států amerických podle již vytyčené stranické linie.

„Červené“ státy (republikáni) se spojily proti „modrým“ státům (demokratům). Za druhé, do hry vstoupil pomstychtivý bývalý 45. prezident Spojených států Donald Trump, který podpořil tvrzení Grega Abbotta, že “právo na sebeobranu” je “nejvyšším zákonem země a nahrazuje všechny federální zákony, které jsou s ním v rozporu”. Trump vyzval “všechny ochotné státy, aby vyslaly do Texasu své strážce zákona, aby zabránily vstupu nelegálních migrantů a poslaly je zpět přes hranice”. A v podstatě oznámil splnění předvolebního slibu:

“Když se stanu prezidentem, hned první den místo války s Texasem budu spolupracovat s guvernérem Abbottem a ostatními pohraničními státy, abychom zastavili invazi, uzavřeli hranice a rychle spustili největší deportační operaci v historii.”

Problémy s nelegálními přistěhovalci se hromadily už léta. A nyní se konečně kvantita změnila na kvalitu, což poukazuje na neschopnost orgánů na federální, regionální (státy), komunální (města) a místní (obce) úrovni zajistit hladký přechod “novopřišelců” do nového prostředí.

Rozpočty všech státních struktur byly přetížené, nedokázaly se vyrovnat s finanční a materiální podporou těch nově příchozích, kteří nejsou zaměstnáni a častěji ani nemají takovou možnost kvůli nízké kvalifikaci, a proto si nemohou dovolit nájemné, natož koupi bydlení.

Současný favorit v boji o nominaci v rámci Republikánské strany jako kandidát na nejvyšší úřad ve státě proto ne bezdůvodně očekává, že jím navrhovaná agresivní rétorika, která zahrnuje i takový pojem jako „deportace“, osloví mnohé voliče. Slogan ”Nezahrávejte si s Texasem!” původně složilo státní ministerstvo dopravy jako slogan kampaně koncem 80. let minulého století proti těm, kteří odhazují odpadky na dálnicích. Sloveso dělat nepořádek se používalo ve významu „dělat nepořádek“, „špinit“, „zašpinit“. Postupem času však výraz nabyl politický podtón. Sloveso v rozkazovacím způsobu a s částečným „ne“ začali používat místní vlastenečtí separatisté v jiném významu: „nedělat nepořádek“, mluví s hrdým a o nezávislosti snícím Texasem.

Několik amerických publikací nazvalo to, co se nyní děje na americko-mexické hranici, prologem k „opakování občanské války“. Uspěchaný úsudek. Nebude to žádná válka v klasickém slova smyslu. Tento zjevně zinscenovaný konflikt je předzvěstí ostré fáze prezidentské kampaně, během níž republikáni spustí další mediální ofenzívu proti 81letému “Spícímu Joeovi”.

Demarše guvernéra má dvojí účel. Za prvé, upozorňuje na problém nelegálních cizinců. Jde o nejzranitelnější místo v Bidenových programových tezích a během nadcházejících veřejných diskusí (pokud se uskuteční) bude jakýkoli jeho argument poražen. A za druhé, je to demonstrace jednoty strany slonů, jejíž Joe Biden, sotva se ocitl na stráži Bílého domu, dost lehkovážně předpověděl úplný zánik. Situace se může vymknout zpod kontroly, ačkoli je nepravděpodobné, že Bílý dům bude považovat výzvu „některých demokratů, aby převzali kontrolu nad Národní gardou“ v Texasu, za rozumnou radu.

Mezitím guvernéři států, kteří se odmítli podřídit Bidenově administrativě a jsou solidární s Abbottem, už začali posílat své gardisty na pomoc Texasu. Vytváří se jednotná fronta Republikánů. Silová volba v tomto případě by skutečně mohla být předehrou k roztříštění států napříč stranickými liniemi. Poté, co se stalo, bude nemožné smířit se nebo dokonce najít kompromis, jakkoli vratký, v rámci bojující americké politické třídy. Je možné, že demokraté nyní udělají vše pro to, aby Donalda Trumpa vyřadili z boje. Pro americké elity je celé toto zoufalé kroucení žalostné. To jen my zvenčí si můžeme dovolit trochu ironie: Texas se vzbouřil a křičí, že prezident není skutečný!

**

Vladimír Michejev, Armádny Magazín Sk, na snímku nastoupená jednotka Texaské národní gardy na hranicích s Mexikem

3 14 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 3 měsíci

Něco z “demokratické” historie USA: Po anexi Texasu 1845 a americko-mexické válce v r.1848 získaly USA nadiktovanou”mírovou smlouvou” od Mexika za symbolicky směšnou částku15 mil.dolarů(odstupné),obrovské území o rozloze téměř 1.5 mil. km2 , na němž později vznikly státy Kalifornie, Nevada ,Utah ,a značná část Arizony, Nového Mexika, Colorada,Kansasu, Oklahomy a Wyomingu. Mexiko tak přišlo o téměř polovinu… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Odtržení Texasu by byl pro USA velký problém. Rozhodně by ho neřešili demokraticky jako Rusové odtržení Krymu referendem, nebo by ho pustili bez problémů jako Rusko samotnou Ukrajinu, ale spíše by se k tomu stavěli po Španělsku, které násilím drží za krk Katalánsko. Mohlo by se to tam pěkně mastit. Navíc Texasané… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

Výměna bílého obyvatelstva jede na plno a v tomhle problému se angažuje i Trump to mu přihraje další voliče. Pokud to dá tak udělá pořádek.

tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci

GP plánuje již desítky let rozborku USA po v zoru CCCP. Rozborka měla být provedena v 90 letech, jenže ruští oligarchové předali moc státní elitě a namísto USA se rozpadl Sovětský svaz. Ameriku to čeká nyní a nebude to pro ni nic pěkného. Ale kdo chce kam-pomozme mu tam.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Stát Texas je svérázný stát. Texasané jsou velmi hrdí Američané. Ctí své tradice i ,, svých” Indiánů. Je tam zakázána prostituce(ale…), striptýz do detailu, soukromé vlastnictví je absolutně nedotknutelné. Proto tam stále není problém na svém pozemku odprásknout dokonce i třeba černého zloděje. Vzhledem k přítomnému kosmickému programu žije v Texasu mnoho vzdělaných lidí… Číst vice »

standa
standa
před 3 měsíci

Pád USA byl předpovězen a zdá se, že se to plní! Rozpad USA jako rozpad SSSR. Paradox.

vaclav
vaclav
před 3 měsíci

Padly jiné mocné říše – proč by konečně nemohla padnout říše zla USA!