Putin zamýšlí vybudovat novou ruskou elitu vedenou veterány

Andrew Korybko
Andrew Korybko

Ruský vůdce ví, že „nová garda“ veteránů nebyla poskvrněna celoživotními sympatiemi směřujícími k Západu, na rozdíl od většiny politické a ekonomické elity „staré gardy“, jejíž naivita vůči Západu vedla k tomu, že ho v omyl o jeho záměry, a tak hrál roli v událostech, které vedly ke speciální operaci.

Prezident Putin sdělil svou vizi nové ruské elity vedené veterány koncem ledna při setkání s ministry a nejvyššími představiteli Petrohradu podle zprávy RT o jejich rozhovoru:

„Ruská hlava státu dříve prozradila, že na Ukrajině bylo nasazeno asi 617 000 příslušníků služby. „Setkal jsem se dnes se studenty, kteří svá studia odložili, mnozí z nich [a] odešli do válečné zóny,“ poznamenal Putin. “Právě z těchto lidí bychom měli v budoucnu tvořit elitu země,” dodal. Ruská hlava státu označila vracející se vojáky za ty, kterým lze svěřit rozvoj země. “Proto by měli být podporováni [a] podporováni.”

Zde je pět základních informací o způsobech, kterými se ruský vůdce snažil přetvořit vnitřní záležitosti své země cestou reformy její elity:

* 1. ledna 2020: „ 20 let Putina: Jeho největší úspěchy v domácí a zahraniční politice 

* 28. října 2020: „ Projev prezidenta Putina ve Valdajském klubu 2020 vyjádřil svou vizi populistického etatismu 

* 4. listopadu 2021: „ Je Putinův ‚zdravý/umírněný/rozumný konzervatismus‘ skutečně novou ruskou ideologií? 

* 11. června 2022: „ Vhled prezidenta Putina do státní suverenity je poučný pro všechny země 

* 3. října 2022: „ Putinův revoluční manifest se zaměřuje na boj za demokracii proti Deep State 

V zásadě chce usnadnit vzestup vlasteneckých konzervativních nacionalistů, kteří budou upřednostňovat suverenitu a plynule usměrňovat vůli lidu, aby pokračovali v ochraně a modernizaci země.

Speciální operace , která trvala mnohem déle, než obě strany očekávaly, protože každá z nich tu druhou podceňovala, jak bylo vysvětleno zde v červenci 2022, vedla k tomu, že více než půl milionu Rusů prokázalo své vlastenectví tím, že hájili ruské národní zájmy na bojišti. Ty lze shrnout jako zachování jeho suverenity, ochrana jeho konzervativně – nacionalistických hodnot podpora multipolarity . Jsou tedy tou nejlepší skupinou lidí, která postupně nahrazuje stávající elitu.

Až do speciální operace upřednostňovala ruská politická a ekonomická elita Západ před globálním Jihem, což bylo prováděno z důvodu pohodlí a známosti. Ředitel oddělení plánování zahraniční politiky ruského ministerstva zahraničních věcí Alexej Drobinin se v srpnu 2022 podělil o své podrobné myšlenky na téma „ Poučení z historie a vize budoucnosti “, kde tuto třídu kritizoval za jejich „ideologické oddělení od lidových mas“. v průběhu staletí. To vše se nyní změnilo.

Zatímco většina stávajících členů elity byla schopna změnit své pruhy otočením se ke globálnímu Jihu ve světle měnících se okolností, je mnohem lepší, aby je všechny nahradili osvědčení vlastenci konzervativní-nacionalisté, kteří doslova nasazují své životy v boji proti Západ. Ti posledně jmenovaní jsou politicky mnohem spolehlivější a dokážou se snáze přizpůsobit všemu než „stará garda“, která buď utekla, nebo byla nucena změnit svůj způsob, aby si zachovala to, co dosud získala.

„Nová garda“ však právě začíná se svými životy a nemá co ztratit, ale hodně získat tím, že vyroste v tomto novém elitním systému. Ruský vůdce také ví, že nebyli poskvrněni celoživotními sympatiemi směřujícími k Západu, na rozdíl od většiny „staré gardy“, jejíž naivita vůči Západu vedla k tomu, že ho o jeho záměrech uvedli v omyl. Je zodpovědný za svá politická rozhodnutí, ale byla pravděpodobně ovlivněna západními poradci. Zde je pět základních informací o tomto:

* 7. července 2022: „ Putin varoval ruské strategické prognostiky, aby se oddávali zbožným přáním 

* 8. prosince 2022: „ Přiznání Merkelové, že Minsk byl jen lest, zaručuje vleklý konflikt 

* 24. prosince 2022: „ Putin vysvětlil, proč neměl jinou možnost než chránit ruské obyvatelstvo na Ukrajině 

* 26. prosince 2022: „ Pět způsobů, kterými rok 2022 zcela změnil ruskou velkou strategii 

* 20. prosince 2023: „ Putinovo přiznání naivity o Západu signalizuje jeho nový postoj k mírovým rozhovorům 

Poučení, které se naučil, je, že se již nemůže spoléhat na existující elitu poté, co bylo jejich paradigma mezinárodních vztahů před speciální operací zcela odhaleno. To neznamená, že v elitě neexistují žádní vlasteneckí konzervativní nacionalisté, jejichž dřívější okrajové názory byly událostmi potvrzeny, ani že někteří dříve orientovaní na Západ své rysy upřímně nezměnili, ale jen to, že je mu to evidentně nepříjemné. s tím, jak málo jich je v jejich řadách.

Prezident Putin nemohl s čistým svědomím předat zemi komukoli, kdo může být jeho nástupcem, aniž by věděl, že „nová garda“ aktivně nahrazuje „starou gardu“. To už samozřejmě probíhá, ale chce to co nejvíce urychlit, a proto koncem ledna výslovně řekl, že do budoucna počítá s elitou vedenou veterány. Stejně jako Moskva nebyla postavena za den, tak i obnova ruské elity bude nějakou dobu trvat, ale naštěstí jsou na dobrém začátku.

**

Andrew Korybko, substack, všechny zmíněné analýzy A. Korybka jsou v angličtině – s určitými výhradami možno použít automatické překladače

2.4 11 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
jbskalensky
jbskalensky
před 3 měsíci

V Rusku vyvolalo to vzedmutí vlastenectví u mladé generace válečné střetnutí s nepřítelem, který chtěl a chce vraždit ruské obyvatelstvo. Školský systém v Rusku není ještě natolik zdegenerovaný jako u nás, i když se tam také mnozí snažili a snaží. Takže určité základy v hlavách mladých lidí jsou. Marně zatím přemýšlím, co by se mělo stát u nás, aby… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

President Putin vše dělá pro Ruskou zem a nová garda se musí mít na pozoru před těmi co by chtěli světovládu. SVO trvá už moc dlouho mělo by se to ukončit.