Smrt Gonzala Liry je smutné vysvědčení o svobodě slova v zemi, která bojuje „za demokracii“

Pro mě, a nejen pro mě, byl majákem rozumu na Ukrajině, kde se oženil a měl dvě děti (rodinu včas dostal do bezpečí), hlas, který od začátku upozorňoval na to, že konflikt Ukrajina – Rusko není žádný souboj dobra a zla, demokracie a despocie, ale proxy válka Západu s Ruskem.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková

Proto jsme mnozí věděli, že to s ním nemůže dopadnout dobře, nejspíš to věděl i on sám. To se také stalo.

Tarik Cyril Amar, historik z Německa působící na Koç University v Istanbulu, napsal pro RT článek s názvem „Gonzalo Lira: Americká vláda povolila Ukrajině zabít amerického novináře, který kritizoval „diktátora“ Zelenského. Ve světě zbabělosti a lží říct pravdu tam, kde a kdy na tom skutečně záleží, vyžaduje odvahu. A může vás to stát život.“

Celý článek:

„Takže Gonzalo Lira je mrtvý. Jak varoval ve své poslední videozprávě před tím, než byl (tentokrát, jak se ukázalo, navždy) zmizen ukrajinským režimem, jeho politická žurnalistika ho stála život.

Lira, úspěšný komentátor na sociálních sítích a americký občan, zemřel ve vězení ukrajinského represivního aparátu za svou kritiku západního a ukrajinského postoje k válce proti Rusku. Jeho slova byla často přímá, dokonce tvrdá a polemická. Ale nebyl to špión nebo nějaký druh podvratného živlu. Byl transparentní a otevřený chybám, stál svým vlastním jménem – a životem – za vším, co řekl. Byl to politický vězeň (ano, v tomto souhlasím s Tuckerem Carlsonem); oficiální ukrajinská obvinění proti němu jsou směšnou ostudou.

Bezprostřední příčinou jeho smrti bylo vážné, dlouhodobé a systematické zanedbávání jeho zdravotního stavu, což vedlo k jeho zabití – zda úmyslnému či neúmyslnému, je jedno – neléčeným zápalem plic a komplikacemi, které jsou za normálních podmínek dobře léčitelné. Z právního hlediska se to kvalifikuje přinejmenším jako zabití nebo dokonce vražda spáchaná ukrajinskými úředníky „zákona“ a těmi, kteří jim vydávají rozkazy.

Podle toho, co Lira uvedl, když ještě mohl komunikovat, byl také rozličnými způsoby mučen, aby vydal svým mučitelům své osobní jmění. Pokud víte, jak funguje ukrajinská politika a úřady, není vůbec důvod mu nevěřit.

Navzdory chvályhodnému úsilí amerických spoluobčanů, tak prominentních jako Tucker Carlson a Elon Musk, pomoci Lirovi, se vláda USA stala de facto spolupodílníkem na jeho zabití tím, že odmítla pomoci jednomu ze svých vlastních občanů, který byl zjevně v extrémním nebezpečí. Lira nám mimochodem řekl, že slyšel od lidí, že Victoria „Neocon Cookie Monster a Queen of Coup and War“ Nuland( neoconské monstrum a královna převratů a válek Nulandová) osobně věděla o jeho případu a „nenáviděla ho do morku kostí“.

V době, kdy Západ urychluje své obvyklé šíření válek a dokonce genocidy, se může zdát téměř zvláštní věnovat text jedinému odebranému životu. Všechny lidské životy mají naprosto stejnou absolutní hodnotu, což je pravda, kterou každý slušný člověk akceptuje, a co je důležitější, praktikuje, ať už je věřící nebo ne. A přesto, vzhledem k tomu, jak moc funguje v našem zcela padlém světě, má smysl mluvit o Lirovi.

Za prvé, abychom vzdali úctu. Je pravda, že Gonzalo Lira nebyl žádný svatoušek (ostatně jako my ostatní). Ve svém životopise měl věci (fungoval například jako „kouč na seznamování“), kterých by měl stejně jako všichni ostatní litovat. Měl také politické názory, s nimiž jsem srdečně nesouhlasil, jako například jeho vlastní typ libertarianismu a omluvný postoj k děsivé Pinochetově diktatuře v Chile.

Ale co? Byl nezvykle odvážný, což ho nakonec stálo život. A byl tak mimořádně čestný, že nejen pochopil, jak špatná je zástupná válka mezi USA a NATO na Ukrajině a prostřednictvím Ukrajiny, ale také to říkal nahlas a velmi veřejně, zatímco stále žil na Ukrajině. (A přiznávám, měl jsem tu pravou čest a potěšení být pozván do jeho programu na YouTube, kde byl chytrým a laskavým hostitelem s drzým smyslem pro humor.)

Ve světě zbabělé kariéristické podlosti (při pohledu na tebe, Olafe Scholzi, Roberte Habecku, Annaleno Baerbocková, například…) a navyklého, hrubého lhaní (na řadě jsi ty Benjamine Netanjahu, Joe Bidene, Antony Blinken ea ano, Vladimire Zelenskij) Gonzalo říkal nahlas pravdu tam, kde na tom záleželo, a to chtělo odvahu.

Proto Stella Assange, manželka nejdůležitějšího politického vězně na světě Juliana Assange, tweetovala o Lirově smrti a správně poukázala na odpovědnost amerických úřadů.

Poslední slovo by měl mít otec Gonzala Liry. Toto řekl pro Grayzone:

„Nemohu přijmout způsob, jakým můj syn zemřel. Byl mučen, vydírán, v izolaci po dobu 8 měsíců a 11 dní a americká ambasáda neudělala nic, aby mému synovi pomohla… Zodpovědnost za tuto tragédii nese diktátor Zelenský spolu se senilním americkým prezidentem Joe Bidenem… Moje bolest je nesnesitelná. Svět musí vědět, co se děje na Ukrajině pod nelidským diktátorem Zelenským.“

Můžeme upřímně litovat, i když nemůžeme doslova cítit hloubku jeho bolesti. Ale pro nás všechny je vleklé, skrz naskrz nespravedlivé a zcela nevyhnutelné zabíjení Gonzala Liry dalším brutálním znamením, že těm, kdo vládnou Západu, neznají žádné hranice.

**

Jana Kunšteková a Tarik Cyril Amar, zdroj a zdroj

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

PŘESTAŇTE URÁŽET TY, KTEŘÍ PREFERUJÍ MÍR
https://pravyprostor.net/?p=171705

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Co se ještě musí stát aby to obdivovatelům USA, chciválkům, zfanatizovaným rusofobům otevřelo oči.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Americký novinář Lira měl odlišné názory než jeho prezident Biden a ukrajinský prezident Zelenskyj. Tak ať se jeho otec nediví, že ho Zelenskyj se souhlasem Bidena nechal mučit a pak zavraždit. U nás ústavní soud odsouhlasil, že opoziční servery mohou být vypínány, když budou hlásat jiné názory, než které má vláda. I kvůli bezpečnosti… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Je to ironie, to je informace pro ty, kteří jsou schopni brát Karlova slova – doslova.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Tak to ve fašismu chodí nepohodlné a kritické hlasy se nechají zlikvidovat. Takových lidí bude více. Jestli je pro někoho banndera demokracie tak pro mě ne.