Vstupujeme do teplé …

Německo schválí do konce března svůj první komplexní obranný plán od dob studené války. Hlavním záměrem německé armády je zadržovat Rusko.

Dmitrij Jevstafjev
Dmitrij Jevstafjev

Podle televizního portálu MDR, který se odvolává na německé ministerstvo obrany, plán zohlední takové nové prvky vedení války, jako jsou sabotáže na infrastrukturních objektech a kybernetické útoky.

Podle představitelů Bundeswehru německé velení neočekává rozsáhlou invazi ruských pozemních jednotek na německé území, ale bere vážně hrozbu sabotážních operací v místech, jako jsou přístavy a energetická zařízení.

V poslední době se v Evropě, včetně Německa, stále častěji hovoří o budoucí válce s Ruskem. Mluví o tom doslova všichni, bulvárními novináři počínaje až po vysoce postavené úředníky.

Například vojenský expert Fabian Hoffmann v rozhovoru pro ZDF hovořil o možnosti ruského útoku na německou kritickou infrastrukturu. Podle něj by Německo mělo již nyní dát Rusku jasně najevo, že se v takovém případě postaví na odpor.

Šéf německého ministerstva obrany Boris Pistorius rovněž uvedl, že Západ má tři až pět let na přezbrojení – během této doby se podle něj Rusko dostane do stavu, který mu umožní zaútočit na Evropu.

Podle názoru Berlína bude první na ráně samozřejmě Pobaltí.

Připomínám, že masivní dodávky zbraní na Ukrajinu výrazně vyčerpaly německý vojensko-průmyslový komplex, neboť právě on byl hlavním faktorem vojenské podpory kyjevského režimu – a bude jím přinejmenším do doby, než USA urovnají své vnitřní spory a obnoví pomoc svým ukrajinským satelitům.

Němečtí průmyslníci rovněž vyjádřili záměr zřídit na ukrajinském území výrobu vojenské techniky. Zároveň chtějí vyzbrojit nejen Ukrajinu, ale i sebe, aby byli připraveni na okamžik “ruské invaze”, proti níž je již v Litvě umístěna brigáda Bundeswehru.

Dalším prvkem pověstného “zadržování Ruska”, které hodlá oficiální Berlín uskutečnit, bude pravděpodobně “komplexní obranný plán”. V této oblasti se však už teď začínají projevovat chronické problémy německého obranného průmyslu.

Komentátor listu Rossijskaja gazeta Timofej Borisov v rozhovoru pro Ukraina.ru uvedl, že o obsahu “plánu” není v tuto chvíli nic známo nejen jemu, ale ani samotným Němcům.

“V Německu zatím žádný rozpočet neexistuje. Nechápu, jak je možné vypracovat nějaké obranné plány, aniž by byl vypracován rozpočet. Nemohou najít ani miliardu eur pro své zemědělce. O jakých plánech se dá za takových podmínek vůbec mluvit?” ptá se expert.

Podle něj bude německá armáda brzy zaneprázdněna přípravami na velké manévry NATO, které potrvají až do května.

“A samozřejmě na to vynaloží gigantické prostředky, protože vojenská cvičení s přesunem obrovského množství techniky a vojáků vyžadují obrovské výdaje. Do jakých plánů to bude zabaleno, neví ani ministr obrany Boris Pistorius.

Až se nějaký konkrétní plán objeví na papíře – pak se o tom budeme bavit. Zatím v rozpočtu žádná položka na tyto výdaje není,” řekl Borisov.

Když hovořil o reálnosti příprav Německa na válku s Ruskem, politolog poznamenal, že zatím jde převážně o rétoriku, která však má velmi vážné důvody.

“Probírá se to jak v Bundeswehru, tak v Bundestagu. Mluví o tom jak Pistorius, tak šéfka výboru pro obranu v Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová,” uvedl expert.

Borisov zdůraznil, že jde především o snahu posílit Bundeswehr, který je již řadu let podfinancován.

“K dnešnímu dni je Bundeswehr ve velmi žalostném stavu, a proto ho chtějí oživit. Především je tam obrovský nedostatek vojáků. Německo zrušilo brannou povinnost v roce 2011.

Mladí lidé nechtějí sloužit v armádě. A mezi těmi, kteří chtějí sloužit, je až 20 procent Němců většinou prorusky naladěných. A jak pracovat s těmito lidmi, to zatím německý ‘deep state’ neumí,” řekl politolog.

Podle něj jde o vážný problém, který si německé úřady začínají postupně uvědomovat.

“Oni si opravdu myslí, že jsme se pomátli a že po Ukrajině můžeme zaútočit na Pobaltí, Polsko nebo Rumunsko.

A tak musí řešit, co dělat v Bundeswehru s prorusky naladěnými bojovníky, kteří povzbuzují i své ‘rodné’ německé bratry a říkají jim, že proti Rusku není třeba bojovat, a vůbec, že Rusko je ‘gut’, a dokonce ‘sehr gut’,” řekl Borisov.

Němci mají v armádě opravdu velké problémy, ale přistupují k tomu se vší vážností, v duchu německé disciplíny a pořádku, poznamenal expert.

“Vypracovávají sice různé plány, ale potýkají se s obtížemi nejen technického, ale i byrokratického rázu.

V Koblenci existuje takové oddělení Beschaffungsamt – mezičlánek mezi státem a armádou, kde se sestavují všechny kalkulace na zajištění fungování Bundeswehru a rozdělují peníze. Ale je to tak fantasticky zbyrokratizovaná organizace, že právě kvůli byrokracii je nemožné, aby přes ni rychle prošla byť i jediná položka rozpočtu. Různé papíry mohou kolovat po úřadech celé roky.

A armádu je třeba obnovit velmi rychle,” uvedl politický analytik.

Připomněl, že Berlín má nyní k dispozici pouze šest ponorek.

“Hitler jich měl osm set a současné Německo jich má šest a stále se neví, v jakém jsou stavu. Totéž platí o stavu vrtulníků.

Dříve ministerstvo obrany vedly Annegret Krampová-Karrenbauerová a Ursula von der Leyenová a tyto dvě ženy Bundeswehr zcela dorazily. Pohotovost vrtulníků je asi 17 procent. A úplně stejné je to s tanky a dalšími zbraněmi.

Dokonce i nové BMP Puma se všechny porouchaly už během prvních cvičení,” řekl Borisov.

Podle něj všechny tyto problémy brání německým úřadům v realizaci jejich velmi seriózních plánů souvisejících s přestavbou německých ozbrojených sil.

“Armádu připravenou k boji nelze vytvořit rychle. Pokud ji vůbec lze vytvořit, protože Německo je ztracená země, která se od roku 1945 spoléhá výhradně na americký jaderný deštník,” řekl expert.

Upozornil na skutečnost, že Spolkový sněm schválil nový zákon o usnadnění udělování občanství.

“Existuje taková formulka “zvláštní zásluhy”. Myslím, že jejich míru budou určovat dva úřady – ministerstvo vnitra a právě Bundeswehr. Domnívám se, že ti, kteří budou deklarovat svou touhu sloužit v armádě, dostanou občanství ne za pět let, ale za tři roky.

Úřady počítají s tím, že ukrajinští uprchlíci – a nejen oni – budou vstupovat do Bundeswehru. To je jedna z kliček pro řešení problému alespoň s vojáky. Ale stejně se jedná jen o velmi malou část celého systémového komplexu problémů německé armády,” zdůraznil politolog.

Zároveň se ale skutečně připravují, protože dobře vidí nejen to, co se děje na Ukrajině, ale i to, co se děje například na Blízkém východě, poznamenává Borisov.

“Němci si uvědomují, že svět vstupuje do katastrofické fáze nestability. Ale, a to opakuji, je možné připravovat se na to rozličnými způsoby,” shrnul expert.

Prof. Dmitrij Jevstafiev, 27.01.2024, Překlad: st.hroch 20240127

2.6 10 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 3 měsíci

Každému trochu soudnému člověku je jasné, že Rusko má svých problémů s tak obrovským územím neurekom. Navíc má potřebu změnit nepříznivý demografický vývoj.

cablik
cablik
před 3 měsíci
cablik
cablik
před 3 měsíci

Ono to je naprosto jasné Rusko nemá imperiální plány ale mají hodně zdrojů které by se dali vyplenit. No stejně to ani nemohou zkusit to by byl jejich poslední hnusný čin.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Tak pisatel Dmitrij nechápe logiku, proč by měl Rus chtít zaútočit. To sice nechápe nikdo s průměrnou přirozenou inteligencí, ale nemůžete to chtít na “politicích” co vygeneroval nemocný systém. Ale strýček Samuel to naproti tomu velmi dobře chápe, co jsou to zdroje. Má zelené papírky, natiskne si jich kolik chce. Ale… Číst vice »