Začíná rozsáhlé cvičení NATO v Evropě: Příprava na Třetí světovou válku začne příští týden. Minsk a Moskva připraveny na vojenské provokace. Chystají Poláci provokace v Bělorusku? Likvidace 60 francouzských žoldáků v Charkově

VÁCLAV DANDA přináší podstatné informace o začínajícím obřím cvičení armád zemí NATO, které bude simulovat úder na Rusko při stupňujícím se zahrávání s rozpoutáním Třetí světové války – což si již dlouho neúspěšně zkouší Západ na Ukrajině, kde právě ztratil šedesát francouzských žoldáků

Václav Danda
Václav Danda

V předvečer začátku velkých cvičení NATO Ministerstvo obrany Běloruska, vyzvalo alianci, aby držela svůj válečný potenciál na uzdě. Stejný vzkaz vyslalo na Západ i Rusko, jehož se stejně jako Běloruska chystané cvičení rovněž zásadně dotkne v oblasti bezpečnosti.

Ministr obrany Běloruské republiky Viktor Chrenin učinil několik prohlášení k nové vojenské doktríně Minsku. Oznámil, že konfrontace mezi Západem a Východem tímto cvičením vstupuje do horké fáze a rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku je vynuceným opatřením strategického odstrašování.

Minsk a Moskva připraveny

Nová vojenská doktrína zároveň předurčuje kroky Minsku v případě ozbrojené agrese proti jeho spojencům z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB) a rusko-běloruské unii. Chrenin dodal, že Bělorusko je otevřeno spolupráci ve vojenské sféře s jakýmikoli státy, včetně zemí NATO, a také vyjádřil zájem o obnovení efektivní práce OSN, OBSE a dalších organizací při předcházení a řešení ozbrojených konfliktů. To samozřejmě vyžaduje, aby Západ přestal s válečnickou rétorikou vůči Minsku a Moskvě, protože „naše jednání závisí především na zájmech našich lidí a na vzájemných spojeneckých závazcích“.

NATO ale svou nepřátelskou rétoriku měnit nechystá, ale naopak ji ještě více posiluje. Šéf vojenského výboru aliance admirál Rob Bauer tento týden prohlásil, že vlády členských zemí aliance a jejich obyvatelstvo musí být připraveny na rozsáhlou válku s Ruskem v následujících dvou desetiletích. Německé noviny „Bild“ již dříve s odvoláním na „tajný dokument“ Bundeswehru informovaly, že Německo se připravuje na vojenskou konfrontaci mezi NATO a Ruskem, k níž prý může dojít již v roce 2025.

Začátek třetí světové války?

Scénář nadcházejících manévrů NATO „Steadfast Defender 2024“ má být cvičením k „začátku třetí světové války“, kde bude NATO muset prokázat svou schopnost rychle nasadit síly ze Severní Ameriky a jiných částí aliance v Evropě. Začátek cvičení, které bude rozděleno do několika etap, je naplánováno na 22. ledna (některé aktivity se však již realizují) a potrvá až do května. Oznámil to hlavní velitel aliance Chris Cavoli.

Válečných manévrů se zúčastní více než 50 lodí – od letadlových po torpédoborce – více než 80 stíhaček, vrtulníků a bezpilotních letadel, nejméně 1100 bojových vozidel, jakož i 133 tanků, 533 bojových vozidel pěchoty a přibližně 90.000 vojáků. V tomto rozsahu se naposledy NATO shromáždilo během studené války, v roce 1988 za účasti 125.000 mužů (Reforger) a v roce 2018 za účasti 50.000 mužů (Trident Juncture).

Zvláštní pozornost bude věnována části cvičení „Dragon-24“, jehož aktivní fáze je naplánována na období od 25. února do 14. března. Právě zde je možné očekávat polské provokace vůči rusko-běloruské unii. Kromě toho se v Bělorusku v tomto období plánují parlamentní a místní volby. Už v březnu 2023 prezident Lukašenko uvedl, že volby v roce 2024 budou obtížné:

Chystají Poláci provokace?

„Ano, začátek roku 2024 pro nás nebude snadný. My se s tím vyrovnáme, ale nesníme odpočívat, protože ti darebáci, kteří utekli, několik stovek nejaktivnějších lidí… se připravuje,“ řekl Lukašenko novinářům.

V Polsku se často diskutovalo o tomto scénáři, a sice, že když se podaří v Bělorusku vytvořit skupiny „ozbrojeného odporu“, Polsko bude připraveno je okamžitě podpořit, aby destabilizovali situaci v zemi. Je zřejmé, že pokud Polsko plánuje tak rozsáhlou provokaci, pak to udělá během cvičení „Dragon-24“. Vždyť scénář cvičení je „útok Ruska na území spojenců“ (tedy ve skutečnosti opak)…

Moskva a Minsk jsou připraveny na jakýkoli vývoj událostí, nepřímo to uvedl ministr obrany Běloruské republiky Viktor Chrenin. Ruská armáda byla uvedena do bojové pohotovosti, aby odstrašila západní jestřáby, kteří počítají během cvičení s provokacemi vůči Rusku.

60 jednou ranou

Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová sdělila, že ministerstvo si po likvidaci zahraničních žoldáků v Charkově předvolalo francouzského velvyslance Pierra Levyho. „V souvislosti se zničením zahraničních bojovníků v Charkově, mezi nimiž bylo několik desítek Francouzů, byl francouzský velvyslanec předvolán na ministerstvo zahraničí,” řekla.

Ministerstvo obrany Ruské federace již dříve informovalo, že ruská armáda tento týden přesným úderem zasáhla budovu s francouzskými žoldáky v Charkově, přičemž jich přes 60 zabila a více než dvacet zranila. Francouzskému velvyslanci Pierru Levymu bylo řečeno, že smrt francouzských žoldáků v Charkově má na svědomí Paříž, která toleruje mechanismy pro vysílání žoldáků na Ukrajinu. Uvádí se to ve zprávě na webu ministerstva zahraničí Ruské federace.

Válka s Ruskem zatím “v zastoupení”

Ministerstvo zahraničí poznamenalo, že skutečnost, že Západ, včetně Francie, vede „válku v zastoupení“ a neustále zvyšuje dodávky zbraní a vojenského materiálu kyjevskému režimu, je v rozporu s prohlášeními o důležitosti nastolení míru a také vyvolává další eskalaci a napětí. Takové akce vedou k četným civilním obětem a dělají z Francie spolupachatele válečných zločinů kyjevského režimu.

“Doufáme, že široká francouzská veřejnost konečně dostane pravdivé informace o skutečném rozsahu francouzského zapojení do konfliktu a pochopí odpovědnost za smrt a utrpení stále většího počtu lidí,“ uvedlo ministerstvo. Francouzský velvyslanec z budovy ministerstva zahraničí odešel bez komentáře.

Podle předsedy ruské Státní dumy Vjačeslava Volodina je ve Francii žoldnéřská činnost zákonem zakázána. Vzhledem k tomu si podle něho toto téma zaslouží, aby se jím zabývali poslanci Státní dumy a obrátili se na Národní shromáždění Francouzské republiky.

“Je pro nás důležité vědět, zda si jsou vědomi toho, že někdo porušuje zákon a posílá ozbrojence bojovat na Ukrajinu. V historii vztahů mezi našimi zeměmi jsou různé etapy. Bývaly doby, kdy naši dědové a pradědové společně bojovali proti fašismu. Ale dnes, jak se ukazuje, francouzští žoldáci umírají pro nacistický režim na Ukrajině. Vědí o tom francouzští občané a poslanci, kteří zastupují jejich zájmy? Na příštím plenárním zasedání Státní dumy rozhodně zvážíme odvolání k francouzskému parlamentu s výše uvedenými otázkami,“ uvedl Volodin.

Francouzská zpravodajská operace v Charkově

Jak uvedl bývalý analytik CIA, žoldáci v Charkově mohli být součástí francouzské vojenské operace. Žoldáci zabití v Charkově mohli být součástí tajné operace francouzské rozvědky a armády, naznačil Larry Johnson v rozhovoru s RT. Poznamenal, že to není nic nového: Francouzi, Britové a Američané jsou do konfliktu přímo zapojeni od samého začátku. Za poslední dva roky se Francie nijak nesnažila s tím skoncovat, zdůraznil.

„Myslím, že je v tom víc než jen přání vydělat peníze. Mám vážné podezření, že takový počet žoldáků a zvláště v takové koncentraci svědčí o tajné operaci prováděné francouzskou rozvědkou a francouzskými ozbrojenými silami a doplnit to, co už Kyjev nemá. nebo má v nedostatečném množství,“ řekl Johnson v rozhovoru.

Bývalý kapitán francouzské vojenské rozvědky Pierre Place řekl, že přítomnost francouzských žoldáků na Ukrajině dělá z Paříže spolupachatele konfliktu. „Jsou tam, ačkoli o tom nikdo nemluví, což ukazuje, že Francie se systematicky a nezákonným způsobem nachází v pozici spoluúčastníka. Děje se to bez souhlasu lidí, když jsme zataženi do konfliktu, kterého se absolutně nechceme účastnit,” řekl. Podle jeho slov se tak děje s vědomím NATO.

Ruská duma se obrátí na francouzský parlament

Place poznamenal, že Francouzi o tom nevědí, přestože francouzské bojové skupiny byly mimo jiné i v řadách Azova (nacistická teroristická organizace). Place řekl, že ti, kdo jdou bojovat za Ukrajinu, jsou většinou bývalí vojáci. „Jsou to lidé, kteří postupně přešli k ideologii neonacismu. A řekli si: je tu stát, kde o sobě nacisté mohou dát vědět. Jsou přesvědčeni, že mohou sloužit ideologii neonacismu tím, že půjdou bojovat na Ukrajinu,” řekl bývalý zpravodajský důstojník. Poznamenal, že Francie si nepřeje, aby se vrátili do vlasti.

„Jsou to lidé vycvičení ve válce, kteří jsou schopni narušit ústavní pořádek ve Francii. To znepokojuje především zpravodajské služby, protože po návratu mohou ve Francii způsobit chaos,” dodal Place. Poslanec francouzského parlamentu Frederic Mathieu v srpnu zaslal výzvu ministrovi vnitra Geraldu Darmaninovi, kde upozornil na bezpečnostní rizika spojená s návratem ozbrojenců, kteří bojují na Ukrajině. Mezi 400 Francouzi, kteří od začátku konfliktu odešli na Ukrajinu, je podle něj asi stovka ozbrojenců, která se otevřeně hlásí k neonacismu.

Francouzské úřady samozřejmě oficiálně odmítly uznat přítomnost krajanů bojujících na Ukrajině. Ministerstvo zahraničních věcí označilo informace o zničení desítek francouzských žoldáků v Charkově za „hrubou manipulaci,“ uvádí RIA Novosti. „Francie nemá žádné žoldáky ani na Ukrajině, ani nikde jinde,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí.

Pro obří “cvičení” NATO připravující útok na Rusko a rozpoutání 3. světové války s pravděpodobným jaderným závěrem to nepochybně neplatí.

**

Václav Danda, Zdroj, Zdroj, a Protiproud

3.7 16 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Bude to velká akce. Ze směšných západních bojovníků už si nic nedělá ani afghánskej drban v sandálech. Horší je to s bratrem Lechem. Ten si nepamatuje co bylo předevčírem, natož potom jak před léty, úplně stejně čestnými Angličany smluvně podporovaný, vyřvával podobně jejich slavný generál Šmigly Ritz, nebo jak se ten směšný… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Bratr Lech si nejspíše koleduje o to, aby Polsko zaniklo jednou provždy. A bude konečně ve střední Evropě klid.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Bude to samé jak bylo to letecké cvičení minulý rok budou si tahat trika a tím to také zvadne. Nevěřím že by Poláci chtěli dopadnout jako bandera nebo ještě hůř.