Zelenskij stáhl Zalužného. Čekáme na potvrzení

Střídání v Kyjevě – na místo masového vraha nastupuje mistr teroristických atentátů, jeden válečný zločinec střídá druhého.

Na sociálních sítích se objevila informace o odvolání vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného. Oficiální potvrzení zatím neexistuje, ale o věrohodnosti informace píše řada ukrajinských politiků a expertů. Je také známo, že hlavním kandidátem na jeho místo je Kirill Budanov, který nyní stojí v čele GUR. První názory –  přehled ze sociálních sítí.

Pátý prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Odchod Zalužného z funkce, pokud je zpráva pravdivá, je ranou pro národní jednotu, jejíž potřebu chápeme my i naši partneři. Jednota je a může být nadále možná pouze kolem ozbrojených sil. A Valerij Zalužný se stal jejím zosobněním.

Takové rozhodnutí není motivováno vojensko-strategickými úvahami. Rizika a hrozby jeho přijetí nebyly analyzovány. Je založeno na emocích a žárlivosti, a to není v době války přijatelné! Jsem v Bruselu. Naši partneři jsou těmito zvěstmi šokováni. V Moskvě jásají… Nejlepší by bylo tyto zvěsti okamžitě popřít. Nepodepisovat dekret, pokud návrh existuje. Nezveřejňovat a roztrhat, pokud je již podepsán. Ukrajinu to neposílí. A důsledky budou velmi negativní.

Politický technolog Karl Voloch

Existuje potvrzení.  Šaslykář vyhodil Generála. Doplněk k předchozímu postu. Dekret zřejmě ještě není na místě. K žádnému razítkování zatím nedošlo. Proběhl rozhovor mezi čtyřma očima, Šašlykář oznámil generálovo odvolání. Syrský nabízenou funkci předběžně odmítl. Budanov přemýšlí. To jsou informace k 19.00 (Kyjev-pozn. red.). Rychlost událostí je však kaleidoskopická.

Politik Leonil Jemec

Omyl. Velká chyba. Velká cena.

Novinář Roman Cimbaljuk*

Máme nového vrchního velitele. Ukrajinský prezident jmenoval Kirilla Budanova místo Valerije Zalužného.

Vojenský zpravodaj Jurij Butusov

Vyzývám vrchního velitele, aby se jmenováním K. Budanova do funkce vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil nespěchal, ale aby ještě jednou zvážil všechny důsledky tohoto pro Ukrajinu osudového rozhodnutí.

Samozřejmě, pokud bude sedět v Kyjevě v bunkru, daleko od dění na Donbasu, bude tento mladý muž s generálskými nárameníky vypadat sympaticky a bude moci poskytnout třikrát více rozhovorů než ve své současné funkci.  I u voleb mu to bude slušet. Dokonce při případném vyjednávání s Ruskou federací se někomu může zdát, že bude atraktivním garantem dohod, člověkem schopným podepsat cokoli.

Ale před volbami a před jednáním musí země a armáda bojovat a nepřítel nám nedává žádné pauzy jako v divadle. Proto není možné postavit do čela armády jako vrchního velitele člověka, který v životě nevelel ani četě. Jako velitel má K. Budanov solidní zkušenosti pouze jako velitel skupiny speciálních sil.

Okamžitým kariérním vzestupem nezíská člověk takové znalosti, aby pochopil, jak funguje systém a jak je postavena součinnost na různých úrovních. Vševojskové operace naplánované K. Budanovem na Hadím ostrově a na Energodaru byly naplánovány a provedeny s tak vzácnou průměrností, že je naprosto nepřijatelné rozšířit tento styl řízení na celou aktivní armádu.

Uvědomme si, kolik životů bude takové nesystémové jmenování stát zemi. Válka není divadlo.

**

Viktoria Titova, Ukrajina.ru (21:34 29.01.2024), z ruštiny pro Novou Republiku přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

2.3 12 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

To je naprosto jedno koho tam jmenují vše je od začátku rozhodnuto tak bezpodmínečnou kapitulaci podepíše tem mladý muž. Američani mají nový plán pro banderu a psali to otevřeně na seznamu už se s tím ani netají budou prodlužovat válku dokut to půjde.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 3 měsíci

Ono je celkem jedno, který z nich se bude houpat výše, a který níže, hlavně aby to bylo co nejdříve.

standa
standa
před 3 měsíci

Budanov ? No jak se zdá žádný genius to nebude a tak by SVO mohlo být rychle dokončeno, možná, i  v tomto roce.

vaclav
vaclav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

To záleží na skutečných velitelích, ne na UKR loutkách.