Alexej Leonkov: Rusko rozbilo “beton” v Avdějevce, ukrajinská armáda je odkázána na “dřevo” ve Slavjansku a Kupjansku

Militaria: taktika ruských vojáků v Avdějevce je sice podobná jako v Arťjomovsku, ale zde se používají jiné zbraňové systémy. Používá se letectvo, obléhací dělostřelectvo, minomety, tytéž “tulipány” (viz velkorážný samochodý minomet na snímku), říká Alexej Leonkov, redaktor ruského časopisu Arzenál vlasti

Vyprávěl o tom v rozhovoru pro portál Ukrajina.ru.

Opevnění “Čeburaška” na jihu Avdějevky se dostalo pod kontrolu ruské armády. Vojáci 114. brigády 1. armádního sboru ruských ozbrojených sil vztyčili na stéle, vedle níž se dříve fotografoval Zelenskij, prapor Vítězství.

Ve snaze vyklouznout z formujícího se kotle opouštějí město zbytky ukrajinských jednotek.

– Alexeji Petroviči, blíží se operace v Avdějevce ke konci, nebo se ukrajinské ozbrojené síly pokusí získat zpět ztracené pozice a zahájit odblokovací úder?

– Tyto ústupy mají nesystematický charakter a jsou prováděny proti vůli ukrajinského velení. Zelenskij nařídil udržet Avdějevku za každou cenu, ale ti, kdo jsou na linii dotyku, zejména v Avdějevce, možná jeho přání slyšeli, ale realita je v rozporu s obrazem, který se snaží předestřít Zelenskij.

Žádná vítězství tam nejsou, jednotky utrpěly značné ztráty, včetně 3. útočné brigády, která tam byla převelena s cílem udržet Avdějevku za každou cenu. Jinými slovy, spontánní ústup naznačuje, že si tamní posádka uvědomuje, že je odsouzena k zániku.

Bachmutský mlýnek na maso, i když byl v ukrajinských médiích zamlčován, je znám všem jednotkám ukrajinské armády. Ty v Avdějevce vidí, že misky vah se zdaleka nepřiklánějí v jejich prospěch. Proto se ty nejstřízlivější hlavy rozhodly opustit kotel bez povolení, dokud je ještě příležitost.

– Srovnáme-li boje o Avdějevku s boji o Bachmut, změnily se od té doby taktické schopnosti ruské armády?

– Samozřejmě že ano, ale srovnávat Arťjomovsk s Avdějevkou není zcela korektní. V Arťjomovsku se obytné domy změnily v pevnosti. V Avdějevce se vyskytuje civilní sektor, ale také průmyslový sektor a bývalá jednotka protivzdušné obrany se svými bunkry.

Avdějevka vznikla jako jedna z opěrných pevností, největší opevnění u Doněcku. Právě z Avdějevky probíhalo nepřetržité ostřelování Doněcku a jeho předměstí.

Taktika našich vojsk v Avdějevce může být podobná tomu, co se dělo v Arťjomovsku, ale používáme zde jiné zbraňové systémy. Používá se letectvo, obléhací dělostřelectvo, pracují minomety, ano, tytéž Tulipány.

V Arťjomovsku jsme to téměř neviděli. Byly tam etapy, kdy byly celé domy srovnány se zemí poté, co se vojáci ujistili, že v nich kromě bojovníků nikdo není. Ale Avdějevka jede podle úplně jiného scénáře, i když vychází ze zkušeností, které naše útočné jednotky získaly v Arťjomovsku, Soledaru a Mariupolu. To znamená, že zkušenosti ovlivňují kvalitu bojových operací.

– Vzhledem ke slovům nového vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Syrského, že ukrajinská armáda přechází do obrany, máme očekávat, že nepřítel zopakuje zkušenosti z Avdějevky i v dalších donbaských městech?

– Na opětovné vybudování opevnění, jako bylo to v Avdějevce, není čas ani peníze. I když ve Slavjansko – Kramatorské aglomeraci probíhaly ženijní opevňovací práce na posílení pozic od roku 2022.

Stáli jsme na hranici se Slavjanskem, ale okolnosti se změnily a my jsme ten útok neprovedli. Nyní se jedná o významné opevnění, s nímž ještě budeme mít práci. Ale pochybuji, že je podobné tomu v Avdějevce. Stejně jako opevnění, které budoval Syrskij u Kupjanska.

Ačkoli se jedná o rychle budovaná opevnění, v Avdějevce byl hlavním stavebním materiálem beton, kdežto v těchto opevněných oblastech je stavebním materiálem dřevo s některými prvky zakopaných betonových konstrukcí, které jsou dlouhodobými palebnými stanovišti.

– Jaký vojenský cíl sledoval na pozadí postupu našich vojsk v Avdějevce včerejší barbarský raketový úder na Bělgorod, jehož obětí se stalo nemluvně?

– Žádné vojenské cíle zde nejsou. Jediným cílem je ovlivnit vědomí našich občanů v naději, že se tím zpochybní legitimita vedení speciální vojenské operace.

Jedná se o teroristický útok, věděli, kam útočí, a použili kočovnou taktiku MLRS. Měli zpravodajské informace o tom, kde se nacházejí vojenské jednotky a kde civilní budovy. Nemají žádný důvod k tomu, aby tvrdili, že zasáhli náhodou.

Vysoce přesné rakety GLSDB již dopadly také na civilní čtvrti v Kremenné. Takže vše dalekonosné, co se dodává na Ukrajinu, se až na výjimky používá na civilní cíle. Kvůli maximálním škodám a maximálním civilním obětem ve frontových oblastech.

To je ten druh uvažování, v jehož smyslu se vyjadřují vojenští blogeři na linii dotyku z ukrajinské strany. Říkají, že takových úderů by mělo být víc, pak o tom budou média více psát a tím více vojenské pomoci Ukrajina obdrží.

**

Děnis Rudomjotov, UKRAJINA.ru (14:48 16.02.2024), pro Novou Republiku z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšov

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

4.1 24 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci

Tak už to, chcá nechcá, potvrdili i v oficiálních nejpravdivějších médiích: slavná UA armáda překotně opouští Avdejevku do předem připravených výhodnějších pozic. Samozřejmě za obvyklých žvástů mluvících a čtecích hlav o hrdinných obráncích, západem včas a v potřebném množství nedodané munice do děl, o strašných ztrátách na ruské straně (o vlastních ani ťuk) a také o optimismu a vítězství kolektivního záchodu.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Takhle to bylo i s wehrmachtem Německa u Stalingradu. Historie se opakuje nyní s ukrowehrmachtem. Rusko určitým způsobem dovoluje Ukrajincům opustit Avdějevku. Vědí, že spousta vojáků nechce bojovat proti Rusku, ale musí pod hrozbou zastřelení fašisty. Tam kde je Azov – tam se snáší na Azov smrt !

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Václav Dvořák
Plebej
Plebej
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

I proto ta včerejší hysterická mediální vřava kolem náhlého úmrtí Navalného, která má přebít jak Putinovo interview s Carlsonem, tak i dnešní kvapný ústup ukro-wehrmachtu od Avdějevky.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Tak jsem si přečetl v ukrajinských, respektive banderovských zprávách, že se ukrajinští vojáci v Avdějevce brání na 360° !!! Tedy žádné obklíčení, žádný kotel … jen 360°. Takhle libozvučně to snad nevymyslel, třeba u Stalingradu, ani Pepík Goebbelsů. Když tak mě někdo opravte.

Plebej
Plebej
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Když už na nic jiného, tak na blábolivý newspeak jsou ti západní gobbelsové hotovými kadety.
Pro lid obecný tímto sice balí jen obyč. lejno, zato však ve “třpytivém” pozlátku.

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

No, to máte pravdu.
Podle ISW např. – Ukrové opouštěj Avdiivku, když splnili úkol “způsobit co největší ztráty ruské armádě, které opět potvrdila, že není schopna dosáhnout v operačním nasazení obklíčení nepřítele”…
Opravdu chování a žvanění západu, už se úplně vymklo zdravému rozumu.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Propagandisté “kolektivního Západu” směřují ty svoje kecy na vlastní již zcela zpitomělé obecenstvo a u nás na mladé, kterým chybí zkušenost z minulého režimu. Ta nás naučila nejen číst mezi řádky, ale i na první dobrou rozpoznat idiocii a lež.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Já bych ještě doplnil, že ta podoba s wehrmachtem a Josefem Goebbelsem až bolí. Například odznámení, že hrdinní azovci se stáhli do “předem připravených pozic”, aby “zkrátili rontu”. To fakt nemá chybu. Šojgu Putinovi hlásil, že v Avdějevce přišli ukrajinci za posledních 24 hodin o 1500 vojáků (mrtví, zranění, zajatí). A ještě zajímavost: na videu… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Přesně jak říká president Putin. Obklíčí rotu ukrajinských vojáků, vyzvou je aby se vzdali a ze zákopu se rusky ozve – Rusové se nikdy nevzdávají. Co dodat? Když už se nepovedlo vítězné tažení se zázračnými zbraněmi pro suroviny, naftu, plyn … přeci jenom se těm sráčům podařilo aby Slovan zabíjel Slovana.… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No, nevysvětlí, proč taky. Kdo mlčí, tak zrovna nelže, asi. Dánská premiérka iniciativně prohlásila, že předá své dělostřelectvo Ukrajině. Shodou okolností jsem na Deníku narazil na článek, kde se píše, že jim předali 19 francouzských houfnic Caesar, na tatrováckém podvozku 8×8. Protože dánští dělostřelci se z důvodů vysoké poruchovosti tak nasrali,… Číst vice »