Americký novinář Tucker Carlson avizoval rozhovor s Vladimirem Putinem

Americký novinář Tucker Carlson, který je v současné době v Moskvě, oznámil, že brzy udělá rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Bývalý moderátor Fox News uvedl, že videozáznam rozhovoru s ruským vůdcem bude zveřejněn na jeho webových stránkách a také na sociální síti X (dříve Twitter) – majitel platformy, podnikatel Ilon Musk, mu – podle jeho slov – slíbil, že materiál nebude blokovat, až se na platformě objeví.

Carlson natočil čtyřminutové video na pozadí Kremlu (klip je zveřejněn na sociální síti X), v němž vysvětluje potřebu rozhovoru s Putinem. Novinář se domnívá, že mnoho amerických diváků nechápe, co se děje mezi Ruskem a Ukrajinou a jak bojové akce týkající se těchto dvou zemí ovlivňují vojenské a obchodní aliance, ekonomiku a budoucnost celého světa.

Bývalý moderátor Fox News označil rozhovor s ruským vůdcem za součást své práce.

“Američané mají právo vědět vše o válce, do které jsou namočeni, a my máme právo jim o tom říct, protože jsme také Američané,” řekl.

Carlson rovněž prohlásil, že všechny rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, které byly zveřejněny v západním tisku, “nejsou novinařinou, ale státní propagandou”. Uvedl, že ukrajinskému vůdci poslal žádost a doufá, že i s ním bude moci udělat rozhovor.

Podle novináře se již před třemi lety pokoušel hovořit s Vladimirem Putinem, ale administrativa amerického prezidenta Joea Bidena údajně nezákonně špehovala nejen jeho, ale i jeho tým a získané údaje pak zveřejnila na internetu.

“Minulý měsíc se o to pokusili znovu, ale my jsme přesto do Moskvy přijeli. Nejsme tu proto, že milujeme Vladimira Putina, ale proto, že milujeme Spojené státy. Tuto cestu jsme si zaplatili sami, neplatil nás stát ani žádná vlivná skupina lidí. Rozhovor si bude moci každý prohlédnout bez jakýchkoli úprav na našich webových stránkách,” řekl Carlson.

Zdůraznil, že do ruské metropole přijel s týmem za vlastní prostředky a není financován ničí vládou.

Novinář dodal, že rozhovor s Putinem bude moci sledovat každý zdarma v plné verzi bez sestřihu. Návštěvníci Carlsonových webových stránek byli nyní vyzváni, aby zanechali e-mailovou adresu, na kterou dostanou upozornění, až bude rozhovor s ruským prezidentem zveřejněn.

Carlsonova návštěva Ruska

Podle kanálu Mash Telegram je bývalý moderátor Fox News v Moskvě od 1. února. Sám Carlson o tom na sociálních sítích nic neoznámil. V sobotu 3. února byl spatřen ve Velkém divadle na baletu “Spartakus”. Od pondělního rána 5. února šířily RT a Izvěstija fotografie a videozáznamy novináře z jednoho hotelu v hlavním městě.

V klipu, natočeném agenturou Izvěstija, Carlson v rozhovoru s ruským “fanouškem” řekl, že přijel do Ruska, o kterém “hodně četl, ale nikdy předtím ho neviděl”, a vyjádřil názor, že v Rusku je všechno “velmi dobré”. Na otázku, zda bude dělat rozhovor s Putinem, odpověděl Carlson vyhýbavě: ” To se uvidí”.

Ve Spojených státech i v samotném Rusku se spekulovalo, že Carlson možná přijel udělat rozhovor s Putinem. Kreml uvedl, že k této záležitosti “nemá co sdělit”, ale slíbil, že bude informovat, pokud se naplánuje, že prezident bude hovořit se zahraničními médii.

Agentura Bloomberg později napsala – s odvoláním na zdroj “obeznámený s logikou Kremlu”- že Putinova administrativa o možnosti jeho rozhovoru s Carlsonem jednala.

Velvyslanectví Spojených států sdělilo RTVI, že nezná podrobnosti návštěvy Tuckera Carlsona v Moskvě, a dalo najevo, že se jedná o soukromou návštěvu.

Přání novináře udělat rozhovor s Putinem je známo již dlouho. V roce 2021 Carlson obvinil americkou Národní bezpečnostní agenturu, že se ho snaží špehovat prostřednictvím jeho telefonu, a spojil to se svými pokusy o zprostředkování rozhovoru s ruským prezidentem.

**

Irina Polubojarinová, RTV1 (06.02.2024 / 23:07), pro Novou Republiku vybrala a ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

Slavný americký konzervativec udělal rozhovor s Putinem. Ještě nevyšel, a už začal řev
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Slavny-americky-konzervativec-udelal-rozhovor-s-Putinem-Jeste-nevysel-a-uz-zacal-rev-750314

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

To je panečku demokracie. Na tajňačku tam je. Elon Musk slíbil … A kohopak má v Moskvě “naše” Česká televize? Nějakej Rožánek! Ten už se jářku nadělal s Putinem něco rozhovorů. Abychom se také dozvěděli pohled z druhé strany. Co Rožánku? A co oteklej Frydrych v ČT? Jestlipak sleduje zaprodaný nýmand Frydrych webové stránky opravdového novináře… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

To je velice statečný člověk aby ho doma fašisti nepranýřovali však to známe Putinův agent dezolát atd.

Primak
Primak
před 3 měsíci