CENZURA SI NÁS VŠECHNY CHCE PŘETVOŘIT KE SVÉMU OBRAZU

V tento den před 53 lety zemřel na důsledky mediálního lynče můj otec, spisovatel a scénárista Jan Procházka. Připomínám jej úryvkem textu z knihy “Politika pro každého”, která vyšla poprvé v červnu 1968. Druhé vydání pak šlo rovnou do stoupy. Třetí rozšířené vydání jsem připravila v roce 1992 a příliš zájmu nevzbudilo, přestože texty jsou nadčasové.

Lenka Procházková
Lenka Procházková

“V jedné orientální zemi, kterou nebudu jmenovat, abych nekomplikoval práci ministru zahraničních věcí, jsem se seznámil s filmovým scénáristou. Sám mi řekl, že každý rok dostává zvláštní prémii od státní cenzury. Dychtivě jsem zatoužil spatřit některý z jeho filmů. Uviděl jsem a pochopil jsem. Do komorního děje vždy vpletl nějaký dialog, oslavující vedoucího činitele. Nejčastěji tyto větičky vkládal do krajiny, kterou hrdina jel kupříkladu v džípu, anebo na koni. Byly to hlubokomyslnosti v tomto smyslu: „Je to krásná země. A je šťastná. Je konečně v dobrých rukou…“ Pak gradovala hudba, kamera přehlédla nekonečnou písečnou rovinu a kotouč slunce se zrychleně vyhoupl nad zamlžený obzor. Děj těchto filmů vám nebudu vyprávět, všechno to byly kusy asi jako Madla zpívá Evropě. Jenomže v turbanech.

S dotyčným inteligentem jsme pak navštívili jedno starobylé místo, které je v tamté zemi unikátní. Scénárista tam nikdy předtím nebyl. Dobrosrdečný stařeček nás provázel starobylými hrobkami faraónů a upozorňoval nás, že ta i ona hrobka byla vykradena lupiči. V chodbách bylo vidět vytesané otvory, kudy se bibličtí loupežníci dostali k pokladům mrtvých. Když nám to řekl už ve třetí a čtvrté hrobce, náš umělec zpozorněl, přitočil se k dědečkovi a dost ostře mu řekl: „Jak to, vykradena… ? A co dělá naše policie? Jak to, že tady nechává vykrádat hrobky?“ Průvodce se na inteligenta podíval pohledem, kterým ho ihned rozpoznal. „Hroby byly vyloupeny před třemi tisíci lety,“ řekl. A nám pokynul, abychom ho následovali do další síně…

Je-li někdy povýšena hloupost nad moudrost, nezadržitelně hloupne celý systém. Přizpůsobuje se tomu, co se žádá. Minsterstva pak vydávají výnosy asi ve smyslu Jak správně zapřahat koně apod. Lidé, kterým byl v dětství spolu se slepým střevem odňat mozek, získávají skvělá postavení. Jsou svému režimu věrni, ale jsou pro něj ve skutečnosti bezcenní: i kdyby byli postaveni do čela univerzit nebo do ještě vyššího čela, budou to stále titíž omezení lidé, kteří k zašněrování polobotek potřebují obrázkový návod.

Jenom svoboda myšlení a svobodná výměna a zápas myšlenek vytváří atmosféru, kdy nejlepší z nejlepších jsou samočinně postaveni na ta místa, na kterých mohou pro celou společnost nejvíc znamenat. Je-li mocí obdařena vzdělanost a moudrost, je tolerantní a snášenlivá, ctí prostotu a veškerou lidskou práci. Občan civilizovaného státu chce takovou existenci, která by neurážela jeho důstojnost. Nechce být pátým kolem u vozu, nechce věčně šeptat, chce se zbavit strachu a úzkosti před orgány, které si sám platí, které vznikly jakoby jeho jménem a které nikterak nemůže kontrolovat. Občan tvrdošíjně chce mít pocit, že je to jeho stát. A když už je na světě, nechce, aby celou tu krátkou dobu byla jeho hlavním lidským pocitem zlost…

Mluvíme teď často o demokracii. Ale máme na mysli spíš trochu řízenou demokracii. Nejsme si přece jenom jisti, jestli by každý měl mít právo říkat, co si myslí. Ale jakmile znovu začneme vybírat, kdo bude mít právo a kdo nebude mít právo, stvoříme jenom novou variantu staré nespravedlnosti, a nikoliv novou spravedlnost. Řízená demokracie možná vyhovuje Indonésii. Ale my jsme slezli z větví už před mnohem větší dobou. Nechtějme už na dále ve svém vlastním zájmu být loajální s nespravedlností. V zemích, kde byla inkvizice, nebylo nejhorší to, co páchala, když řadu lidí mučila a umučila. Nejhorší bylo, že nechala v těchto zemích svého ducha. Podvědomý strach, plíživou tíseň…”

3.7 19 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tak to je trapne..Fakt jim nedojde,ze to ted vyzniva vylozene jako Anticharta?

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jenže v Práglu jim půjdou zaměstnanci korporací a milion úchylek pomoc příští naše demonstrace by měli být v jiných krajských městech. Od Pražáků se pomoci nedočkáme.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Můj názor je, že tu máme diktátorský režim. No spíše tady jsou na jednoho občana ty režimy dva , Brusel – Praha. Hybnou sílou společnosti musí být slušné, vzděláné a respektované autority. Dostanou li se k moci pitomci jako u nás, tak se budou jen snažit všemožně udržet. Snaží se národ udělat ještě… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zapomněl jste vyslanectví USA!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Rikam to uz dlouho…Prakticky je kazdy rezim stejny…Proto uz je delim jen na ty,po kterych neco zustane a na ty po kterych zustavaji jen dluhy

skeptik
skeptik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Všechno je to o lidech. Mohli jsme mít po sametu dál sociální stát a pokračovat s tím, co zůstalo po komunistech. Lidi si ale dobrovolně zvolili mafiánský kapitalismus reprezentovaný Klausem a jeho ODS a vše bylo zničeno. Po II.světové se svět mohl vyvíjet úplně jinak, nebýt Západem vyvolávané nenávisti k SSSR a rozpoutání studené války. To byl vděk Sovětům za… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Ano, jako kdyby to psala paní Lenka Procházková dnes. Napsáno před léty a je to stále aktuální, dokonce více než kdy jindy. Paní Lenka se snad na mě neurazí, když dodám, že její otec byl lepší. Dokonce si myslím, že toto jsou naši hrdinové, vzdělanci, moudří, empatičtí, opravdové elity Československého národa… Číst vice »

adam
adam
před 2 měsíci

Zvláště poslední odstavec hovoří zřetelně také k dnešní naší situaci. Jana Procházku mám “načteného”, takže vím, jak moudrý a úžasný to byl člověk. Ostatně totéž platí též o jeho dceři…

cablik
cablik
před 2 měsíci

Tam kde je více náboženských fanatiků tam žádná demokracie nikdy nebude. U nás se o ní kecá a totalitní liberálové se s ní zaklínají aniž by věděli co to doopravdy je. Bohužel ze socialismu jsme vlezli do korporátního fašismu snad se to konečně změní.

Praded
Praded
před 2 měsíci

Jak je to možné, že já pologramotný člověk, jsem hned v 89 věděl, že nastupující režim bude horší než minulý. Asi jsem neměl v mládí tak sledovat předválečné filmy a později se tak zajímat o historii světa. Jenže ani ve snu mě nenapadlo, co to bude za zrůdný a odporný režim. Podívejte se na příběh… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

No vidíte. Já se přiznám, že jsem to nevěděl. Naivně jsem očekával uvolnění a vše co bylo slibováno. A to je historie, zejména válečná, také mým koníčkem. Ale takovouhle holomajznu, takový sešup … holt jsem vůl.

vachav
vachav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Kdo z nás mohl předpokládat,že přijde druhá Bílá hora?My, generace 70 a více, jsme ještě mohli před hadrovým pučem slyšet některé názory starých předválečných a přesvědčených komunistů(nikoli ukomunistů). Oni tušili a my jsme jim nevěřili.Možná proto,že z toho známého rčení-“Oni nám lhali o socialismu ale říkali nám pravdu o kapitalismu”-jsme si vzali jen tu polovinu.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Asi jste na sebe moc sebekriticky…Ale v podstate stacilo poslouchat prarodice…Jelikoz zazili vic systemu,meli take vice jasno

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Prarodiče? Případně rodiče? (dle toho, jak je kdo starý). Ti vyrostli (a my s nimi) s vírou – a bylo to v nich zakořeněno – že Západ je lepší než Východ (střeste se, Rusové přijdou), Americký Sen (Rodokaps, Karl May, Thompson Seton, Gary Cooper, John Wayne, Aljaška), Západní mocnosti nás vždycky zachrání (rychle zapomněli na… Číst vice »