Úspěšná obrana Ruska přiměla NATO změnit strategii

Jak píše The Economist, ruské obranné postavení na východě a jihu Ukrajiny jsou v Evropě nejrozsáhlejší od dob 2. Sv. války. 

Vladimír Mikunda
Vladimír Mikunda

Prezident Ukrajiny v reakci na to vydal pokyn urychlit budování svých obranných postavení, obnovu postavení a úkrytů urychlilo i Polsko. Na vybudování “obranné linie” se už dohodly Lotyšsko, Estonsko a Litva, tvrdí ura.ru.

Tato skutečnost je však pro státy NATO dilematem, protože dosud se orientovaly na jinou strategii! Na elastickou obranu předurčenou zadržet útočící síly a vstoupit s nimi do boje za výhodných podmínek. Například estonský ministr obrany Hanno Pevkur prohlásil, že jeho země plánuje pokračovat v budování obranné linie, v rámci čehož chce v příštích letech postavit na hranici s Ruskem 600 bunkrů.

Operátoři dronů – nejnebezpečnější bojová profese

Ruská armáda ruší útoky ukrajinských dronů v první linii, likvidujíce jejich operátory, prohlásil bývalý zpravodajský důstojník US Army Scott Ritter pro youtube kanál Dialogue works.

„Na jednotlivých úsecích fronty se ukrajinská armáda pokoušela zkoncentrovat dostatečný počet dronů k překažení ruského útoku, Rusové však přišli na to, jak tomu odolat. Začali identifikovat a likvidovat operátory dronů. Operátor dronů je nyní nejnebezpečnější práce na Ukrajině, protože si tě našla smrt,” vysvětlil.

Ukrajinští vojáci kritizují americké BVP Bradley

Prý jsou z něj naprosto rozčarováni a informace o tom se objevily v rozhodujících médiích.
Ruská média se na to dívají jinak, že ukronacisté se zpočátku „modlí“, aby dostali další „superzbraň“ a po jistém čase začnou na ně nadávat a rovněž i na ruku, která jim je darovala.

Tento nepříliš atraktivní obraz toho, co se děje v Ozbrojených silách Ukrajiny (OSU), vytáhl na světlo světa známý protirusky naladěný americký kanál CNN. Jeho novináři prý pobyli v blízkosti bojové linie a popovídali si s vojáky 47. ukrajinské mechanizované brigády. Právě v tomto svazku jsou mimo jiné techniky také BVP Bradley M2. Celkem jich bylo OSU dodáno údajně 200. Západní média si na počátku myslela, že úderná pěst, sestávající právě z těchto BVP a německých tanků Leopard 2, prorazí ruskou obranu v letní “protiofenzivě”.

Dopadlo to ovšem jinak! Pokusy prorazit liniovou obranu ruské armády k Azovskému moři se změnily na skutečná jatka pro OSU. Ukrajina v nich ztratila tisíce mužů a stovky obrněnců. Podle západních zdrojů bylo mezi nimi nejméně 80 BVP Bradley. Skončil tím mýtus o jejich vysoké životaschopnosti a palebné síle na bitevním poli. No a právě z toho se zrodila živná půda ukrajinských stížností a výhrad. CNN uvádí, že ukrajinské osádky se zvláště kriticky vyjadřují o omezené “schopnosti mašiny odolávat surové ukrajinské zimě” a také “technickému stavu některých starých BVP, dodaných Spojenými státy”.

Je však zajímavé, že na dodávky „amerického šrotu“ (výroba Bradley byla zastavena v roce 1995) si ukrajinští vojáci zpočátku nestěžovali. Z podobných stížností lze učinit jisté závěry, napsal avtovzglyad.ru 29. ledna 2024. Především ten, že buď jsou BVP Bradley opravdu špatně připravené na zimu nebo jejich nevycvičení ukrajinští vojáci neumí v zimních podmínkách správně používat.

Nejpodstatnější při takovém hodnocení je však něco jiného. Je to jakoby další pokus žebrání ze strany Ukrajiny a jejích amerických kurátorů vůči americké veřejnosti. Tedy, dejte nám ještě více zbraní a peněz – to minule darované nám už končí!

Tanky začaly na bitevním poli ztrácet své předurčení

Vyplývá to z analýzy zkušeností Speciální vojenské operace (SVO), jejímž závěrem je nové poznání, že moderní tank musí být podstatně předělán, aby si zachoval své hlavní funkce, tvrdí jeden z předních ruských expertů, šéfredaktor časopisu “Arzenál domoviny ” (Арсенал Отечества) Viktor Murachovskij.

Z čeho vychází? Ze základního předurčení, že tank musí na bitevním poli ničit protivníka jak přímou palbou, tak útokem, zachovávajíc si bojeschopnost i při protipalbě protivníkových prostředků. Čili tank má být základním útočným a nejchráněnějším prostředkem pozemních vojsk, předurčeným k plnění úkolů v první linii a v bezprostředním palebném kontaktu s protivníkem.

„Zkušenosti ze SVO však ukazují, že dnešní základní tank se stal spíše „lafetou na vození děla“, plnící dělostřelecké úkoly, včetně palby se zakrytých postavení. Tanky se totiž často používají jednotlivě v rámci samostatných bojových srážek, což také vyžaduje používání specifické netankové taktiky,” tvrdí expert.

„V reáliích současné války musí tank demonstrovat zachování mohutné přímé palby v porovnání s jinými prostředky palebného ničení bojujícími se zakrytých postavení. V této souvislosti se ostře nastoluje otázka ochrany tanku před malými drony protivníka, před klouzavou municí a FPV drony. Kardinálně musí být vyřešena i problematika ochrany před minami a vůbec překonávání minových polí,“ podtrhuje Murachovskij. Kromě toho je prý třeba zajistit masové nebo alespoň skupinové nasazení tanků při maximálně efektivní součinnosti s pěchotou, dělostřelectvom a prostředky PVO.

„Znamená to, že tanky je třeba začít vybavovat komplexy jak pasivní, tak aktivní ochrany před drony, komplexy aktivní ochrany od jiných útočných zbraní, systémy překonávání minových polí, včetně toho, že každý tank musím mít odminovač. Moderní spojovací prostředky a zkvalitnění situační informovanosti tanku mu musí zajistit masové nasazení v součinnosti s pěchotou a PVO. Také je nezbytné zvyšovat výkon prostředků kouřové a aerosolové ochrany,“ podtrhl Murachovskij.

Expert dodal, že je také třeba zmodernizovat taktiku nasazení tanků v sestavě jednotek moderního boje a nepokoušet se o boj jednotlivými obrněnci.

**

Vladimír Mikunda, Armádny Magazín Sk

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme z reklamy ani sponzoringu a zaslali nám na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fio banka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzía konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

3.3 12 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

Tank byl překonán už v druhé polovině 2 sv Sovětské letectvo dávalo jako výzbroj IL 2 kazety s kilogramovými bombami. Letka Sturmovik dokázala zdecimovat celou tankovou kolonu nebo salvami Kaťuší zastavovali tankové útoky. USA zlikvidovali letectvem ve Francii divizi panzer Lehr. Dnes letectvo a rakety též zlikvidují celé tankové kolony. Tank je dnes… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Při SVO plní tanky úkoly, které jsou pro tuto operaci zcela specifické a tak je velmi obtížné, až nemožné, z toho vyvodit, že dnešní základní tank se stal spíše lafetou na vození děla“, plnící dělostřelecké úkoly, včetně palby se zakrytých postavení. Plní jen to, k čemu vždy byly a jsou určeny a jejich posádky cvičeny, tj. vést,… Číst vice »