Dnes se stála velká věc: pevnost Avdějevka padla

Nejvíc braněná pevnost ukrajinské armády padla a útok na Kramatorsk a Slavjansk bude mít ruská armáda podstatně snažší

Avdějevka je satelitní město Doněcka. Od roku 2014 zde UKR armáda budovala opevnění, hromadila zásoby a držela posádku přibližně 10 tisíc mužů. Odsud UKR armáda každodenně ostřelovala Doněck, hlavní město DNR, Doněcké Národní Republiky. Avdějevka byla pro znepříjemnění života lidí v Doněcku mega výhodná, protože město bylo na dostřel i z jednoduchých a levných minometů. Dálkovým minováním UKR armáda pravidélně rozsévala do města protipěchotní miny. Konečně Avdějevka padla.

Urputné boje za Avdějevku armáda RF aktivizovala na konci roku 2023. V lednu 2024 situace UKR armády se začala komplikovat a ještě v lednu vrchní velitel UKR ozbrojených sil Zalužný vydal rozkaz přemístit do Avdějevky posily, třetí útočnou brugádu, údajně nejvíc schopnou jednotku postavenou na základě ideologicky motivovaného pluku Azov, kde vojáci povinně měli nakérované nacistické hákové kříže. Azov se proslavil obranou města Mariupol, kde však značná část pluku padla do zajetí. Brigáda byla narychlo doplněna novými rekruty posbíranými na ulicích měst a hlavně vesnic. Jenže z nějakého důvodu posily UKR armády do Avdějevky dorazily teprve minulý týden. Před tím probíhalo secvičování 3. útočné brigády na cvičišti u města Selidovo. Na cvičiště armáda RF zaútočila raketami s kazetouvou munici a způsobila značné ztráty. Místní obyvatelstvo hlásilo, že pak následovaly přísné kontroly a domovní prohlídky URK bezpečnostní služby SBU. Zřejmě SBU vyhodnotilo, že zásah armády RF někdo z místních koordinoval. Do Avdějevky tak posily dorazily pozdě a ještě pobité a demoralizované.

16. února, nový vrchní velitel UKR armády Sirský zavelel na ústup. Ale to už bylo opět pozdě, protože přibližně třetina UKR posádky ke včerejšímu dni z pozic samovolně utekla, přičemž část se dostala do zajetí, zbytek v noci brouzdal zabláceným terénem pod palbou, dezorientovaní UKR vojáci šli na západ přes vlastní minová pole. Normální průchozí cesty už byly obsazeny armádou RF. Ústup UKR armády přes zablácený terén pod palbou nebyl vůbec spořádaný ani organizovaný, to bylo peklo. Část UKR armády nikam neodešla, neopětovali palbu, počkali v úkrytech a vzdali se bez boje. Dnes je celá Avdějevka pod kontrolou armády RF, včetně nejvíc opevněného průmyslového areálu Koksochim – ten UKR armáda naštěstí rovněž odevzdala bez boje.

Ruští vojáci prohledávají budovy v dobyté Avdějevce. Říká se tomu “čištění”

Obrana Avdějevky skončila masakrem UKR armády. Ke ztrátám na životech za poslední dny je třeba též připočítat ztráty raněných, které v poslední době už nebylo možné evakuovat do vnitrozemí a kteří umírali zbytečně.

Pro armádu RF byla Avdějevka prioritou aby skončilo devítileté ostřelování Doněcku. Zároveň to byla pevnost, které bránila postupu dál na západ. Takové pevnosti už UKR armáda dál po cestě nemá a v současné době už není čas openvění stavět. V amerických novinách WP hodnotí, že Avdějevka měla větší strategický význam než Bachmut, který padl na podzim 2023.

U ukrajinských zajatců se zjišťuje nejen jejich identita, ale i nacistické aktivity

Osobně tiše doufám, že snad už kolektivní západ pochopí, že válka proti Rusku dopadne stejně jako pochody na východ Napoleona a Hitlera, snad už začne mírový proces.

Závěr: ve zprávách ČT je informace o pádu Avdějevky prezentována tak, že vrchní velitel Sirský zavelel na ústup pro záchranu životů vojáků. Opět ČT tupě kopíruje dezinformační UKR zprávy, přičemž americké noviny The Washington Post prezentují víc podrobný a vyvážený materiál. Závod Koksochim tam nazývají “coke factory”.

**

B.G. – přišlo mailem – jméno autora je redakci známo

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

3.9 24 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Ted jsem zase cetla neco,co mne tak nejak dlouhodobe zarazi…kdo vyvolava valky….Osobne bych rekla,ze ti kteri sponzoruji ruzne prevraty…Za poslednich 30 let snad nevim o zadnem,ktery by nakonec nevyvolal nejakou formu valky obcanske….Proste ten prevrat byl lidem vnucen…Nebyla na nem shoda

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Tak tu ofenzívu na 360° (takhle vzletně obklíčení nedokázal nazvat ani Sepl Goebbels) nakonec banderovec nezvládl. Nevadí, Aktualně.cz, Bakalovi pohunci, Sorosovi slouhové v neziskovkách, ČT … pochodují na Moskvu dál. Opilci Železnému, kterému se evidentně z chlastu motá palice, stejně jako slečně Vašíkovi Moravců (asi) z nově přijatých mladých chlapců jde hlavinka také… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci

Konečně padla ! Rusko to možná v tomto roce ukončí. Doufám. A bude po válce !

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Njn.Stejne to budou protahovat do nekonecna..Bejsou schopni prekrocit svuj stin

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Navic kolik penez tim vytahnou z jednotlivych statu…Lepsi dojnou kravu nikdy nemeli

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Věřím tomu, že to nemůžou protahovat donekonečna. To přeci nejde. Jak vypadala hlavně Střední Evropa po 30. leté válce, Hlad, mor, nemoci, bezvládí, zdivočelí marodéři, drancování, loupeže, vypalování měst a vesnic, vyhnané obyvatelstvo… A další konflikty, ač netrvaly tak dlouho, přinesly to samé, protože byly ještě ničivější. Kromě hromad mrtvých a nezměrného utrpení přeživších vše,… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 měsíci

Já v takový optimismus nevěřím ,protože se stalo s Ukrajinou něco hrozného ,když tak zuřivě bojuje proti Rusku.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Ideologie fašismu vymyla Ukrajincům mozky. To se děje teď na kolektivním Západě. Tedy i u nás. Co fašistů nejednou vykvetlo v Praze !

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Doufat, že “kolektivní západ pochopí, že válka proti Rusku dopadne stejně jako pochody na východ Napoleona a Hitlera, snad už začne mírový proces” je zřejmě předčasné. Reálná situace je zcela jiná…
Petr Pavel: Česko zabezpečí 800 000 dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinuhttps://eurozpravy.cz/zahranicni/petr-pavel-cesko-zabezpeci-800-000-delostreleckych-naboju-pro-ukrajinu.q2yjtnfe

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Jeden náboj 8000 korun je třeba ještě víc odírat lidi.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Cena “jednoho 155mm granátu je přibližně 3 300 eur, což je zhruba
78 000 korun.”

https://tvujvesmir.cz/kolik-dnes-stoji-delostrelecke-naboje-raze-155-mm-a-kolik-se-jich-na-ukrajine-vystrilelo/adam-kopecky/

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Hmm to jsem si to špatně zapamatoval máte pravdu ale článek jsem četl jiný.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Možná, že už teď bude stačit, když se Ukroušům zazpívá “Ktož sú boží bojovníci” a poběží až k Varšavě.