Druhý level

Přátelé, v posledních několika dnech jsem byl svědkem toho, jak naše pravda a láska postupuje, když jejich soupeři prolomí okázalou ignoraci médií a dostanou do veřejného prostoru něco, co už nejde vymlčet.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

U všech předchozích demonstrací, kterých jsem se zúčastnil, to bylo vlastně jednoduché. Mlčet, nic nezmiňovat, nedělat demonstrujícím ani tu nejmenší reklamu a pak prostě jen projít kolem a utrousit, že se tam sešly nižší tisíce lidí. Že fotky ukazují něco jiného, na tom nesejde.

Tentokrát už to takto nešlo. V posledních dnech byly zemědělské protesty hodně silné téma i v majnstrýmu. Jednoduše proto, že stovky traktorů v Praze jaksi hrozily dopravním kolapsem. Navíc se zemědělcům podařilo udělat z problematiky veřejnou diskusi. Víceméně všichni se k plánovanému protestu vyjádřili. Byli buď pro a nebo proti, ale prakticky nikomu to nebylo lhostejné. Buď se zemědělcům fandilo, protože živí tento národ a nebo se haněli, protože berou dotace. Ale téměř nikomu to nebylo putna.

Po počáteční panice na všech úrovních vlády i státní správy, které zřejmě padl za oběť sám ó velký Saša Vondra, kterého poslali do televizního studia s papírem popsaným azbukou a on tvrdil, že sice vůbec neumí rusky, neví, co je na tom papíře napsáno a vůbec neví, jestli to náhodou není podvrh, ale zaručeně ví, že to napsal Zdeněk Jandejsek a je to jasný důkaz jeho kolaborace s Ruskem, se vládní spin doktoři vzpamatovali a začali pracovat na plné obrátky.

V životě jsem neviděl brutálnější nátlak. Chudák každý, kdo si nechal dát na web svoje osobní telefonní číslo. Hejty, výhružky… od první minuty byli všichni označeni za proruskou scénu, sociální sítě se hemžily jasnými důkazy a odsudky. Včera, v den demonstrace, měli kluci ajťáci jeden hackerský útok na web za druhým. Každý, kdo někde jen špitl, že by se chtěl protestu zúčastnit, hned dostal céres z mnoha stran, začaly se mu ohlašovat kontroly do provozoven.

Spousta zemědělců v posledních dnech přemýšlela, jestli mají něco podobného zapotřebí a jestli není lepší hodit ručník do ringu a prostě v klidu zkrachovat a nebo svůj podnik prodat. Navíc, celý týden se dozvídali, jak jsou nezodpovědní a berou si chudáky pracující pražáky za rukojmí, vypouštěly se různé fámy, že policie protestující do Prahy nepustí, pak že je pustí, pak zase jen za určitých podmínek, s magistrátem a policií se jednalo do poslední chvíle, pořád něco chybělo nebo přebývalo.

V pravou chvíli přišla informace, že firma Rohlík skončí s výrobky firmy Rabbit Zdeňka Jandejska. Ten se postavil protestu do čela a schytával to způsobem, který je normální snad jedině v diktatuře.

Vy, co se ušklíbáte a máte pocit, že se zemědělci neměli nikoho ptát a prostě magistrálu zablokovat, vy nevíte, jaké to bylo, když si policie fotila espézetky a do toho se šeptalo, že pokuty budou začínat na pěti tisících korunách. Máte deset traktorů? Tak to bude padesát tisíc pokuty, jen to hvízdne… Jste koordinátor stovky traktorů…. spočítejte si to sami.

Navíc, Praha byla na běžné poměry takřka bez aut. Hodně místních zůstalo doma a tak s výjimkou silnic, kde stály traktory, zůstala Praha průjezdná.

Vrcholem pak byla ukázková dezinformace, že část zemědělců odjela, protože jim prý byla demonstrace ukradena. Nebyla to pravda, část traktoristů prostě plánovaně odjela po předání dopisu ministrovi Výbornému, ale intervjuci se nestyděli to hned překroutit. Po nějaké hodině titulek článku upravili… ale to už byly některé traktory rozptýlené po Praze a už je nechtěli pustit zpátky do centra.

Je na místě, vyzdvihnout pana Láda mladšího z Ostaše, který udržel své lidi pohromadě, neztratil chladnokrevnost, nedal na žádné fámy a postupoval přesně podle plánu.

Nakonec na Malostranské náměstí traktory nedojely, ale zato přišli provokatéři. Čirou náhodou seděl můj kolega v hospodě proti chlapovi s ukrajinskou vlajkou, který na pokyn z telefonu vstal, vyběhl ven, přidal se k dalším a začal provokovat. Policie je okamžitě oddělila, nestalo se vůbec nic, ale mééédiím to stačilo na další titulek o tom, jak protestující napadli chudáky odpůrce. Nebyli žádní zatčení, předvedení ani zranění. Do toho měli organizátoři zprávy, ze se v provokacích má pokračovat…

Co včerejší protest ukázal? Je úplně jedno, že se snažíte chovat slušně a ohleduplně. Je úplně jedno, že zemědělci mnohokrát v médiích mluvili o důvodech svého protestu. Je úplně jedno, že deník TO pořádal debatu na toto téma, kam pozval i zástupce ministerstva nebo Agrární komory. Drzý proruský narativ je lepší než poplužní dvůr. Pořád stačí to pořád opakovat a zmobilizovat všechny hejtry, kteří od rána dehonestovali na sociálních sítích všechno, co bylo spojené s protestem.

Když se to nedá vymlčet, nastoupí skutečné dezinformace a šíření fám. Nastoupí nátlak. Tvrdý nátlak, který nemá s demokracií nic společného. Pro jistotu se přidají mediálně pokrytí provokatéři a zavádějící články, které se vždycky dají zpětně opravit. Tu a tam někoho zlomit hrozbou pokut. Jednat se samozřejmě nebude. Maximálně o drobných ústupcích pro hodné zemědělce, kteří neprotestují a nesnaží se do veřejného prostoru vnést vlastní názory. Ministr má kolem sebe vždycky dost policajtů, aby ho ochránili.

Včera to byla pro všechny drahá (ale cenná) zkušenost. Pokud se vám podaří prolomit mlčení velkých médií, škála nástrojů pravdy a lásky je ještě značná. Sice nemají nic společného ani s pravdou ani s láskou, ale stále jsou velmi účinné.

**

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

FIO banka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

3.4 18 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
498856
498856
před 2 měsíci

Můžeme poděkovat zemědělcům+, že i přes dost nevybíravou přípravu ke střetu v ulicích a jinde vládnoucí stranou nezaváhali. Nesli svoji “kůži na trh”. Co mne naopak zase překvapilo, že nebyla žádná TV (ofic, neofic), která by říkala něco jiného, než nám bylo oficiálně ukazované. Já teda nic nenašel. Mohu se také mýlit. A co… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci

A teď si představte tu morální sílu Palestinců. Po tom všem, co za léta prožili a co prožívaj dnes ti, co jsou ještě zatím na živu. A přestože jim x členů rodiny zahynulo, neuhnou a neseřvou ty organizátory, jde se dál močálem černým…

cablik
cablik
před 2 měsíci

Green Deal, cesta do pekel. Shodli se všichni oslovení, kromě Piráta
https://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Green-Deal-cesta-do-pekel-Shodli-se-vsichni-osloveni-krome-Pirata-750981

„Nemuseli nic vyšetřovat. Mají to na svědomí USA.“ Štěpán se vyjádřil k závěrům Švédska o plynovodu
https://42tcen.com/entry/fakticky-to-provedly-usa-stepan-se-vyjadril-k-zaverum-svedska-o-plynovodu

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Nebudu hodnotit celou akci, jen bych chtěl k vystoupením Fialy, Vondry, Volného a médií dodat toto. Tady už nejde o nějaké politické hašteření a o lidskou důstojnost nás občanů . Lži, urážky, ponižování lidí. To je naše vláda? Dělat z lidí stupidní nemyslící kretény. Požadavek proti gryndýlu, který předá Fiala do Bruselu? Proč? Máme MUDr. Davida.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pardon!… odérem zamořuje naše prostředí a už dávno měl být poražen. Nenechme ze sebe od těch kretenů (medicínský výraz) dělat nějaké jejich onuce. Už si uvědomme, že nám vládne politický ale i lidský a morální odpad. Pro pana Vondru a Fialu k Rusku. Pánové, nebyl jsem stoupencem ani Ukrajiny ani Ruska. Vy jste ze mě… Číst vice »

adam
adam
před 2 měsíci

Vůbec bych se neobával, že včerejší akce neměla dostatečný význam. Vidlák barvitě popsal použité metody proti demonstrantům, fajn, ale podobné ústrky se přece daly očekávat. Dokonce si troufám tvrdit, že bylo dobře, že je použili. Vždyť jen úplný tupec a ideologický zabedněnec nepochopil, že mnozí politici a novináři klesli snad ještě hlouběji… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Hlavně nejde jen o nás stávkují všude po celé Evropě tak bylo správné je podpořit a pokud to nepůjde po dobrém tak budou mít svůj 89. Oni mají strach tak dělají vše proti lidem.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Včerejší akce opět názorně ukázala, že demonstrace a shromáždění občanů, v jakékoliv podobě, jsou v podstatě vládnoucí elitě a jejím přisluhovačům “k smíchu”. Lidé se sejdou nebo sjedou, předají petici, vyslechnou projevy, zakřičí a zapískají; a rozejdou nebo rozjedou se do svých domovů. Výsledek – zvyšující se arogance, zesměšňování a zastrašování občanů ze strany vládnoucí elity, médií a jejích… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Souhlasím. Kapitalismus dospěl do vývojového stadia,kdy již není schopen transformace -změna může nastat pouze radikálním řešením.Jinak teoreticky řečeno-klacky v rukách nám již nepomohou,v rukách musí být něco jiného.A jestli to někdo nazve anarchií…..

spartak
spartak
před 2 měsíci

Odvaha zemědělců je příkladná ,příště by se měla spojit demonstrace s traktory a aVáclavákem ,poněvadž generální stávka se nepodaří uskutečnit díky 30ti leté práci “démonkratů”.

skeptik
skeptik
před 2 měsíci

Dokud Pražáci nedojdou k poznání, že musí demonstrovat proti vládě tak dlouho dokud nepadne, tak je to o ničem. Jenže je tady menší problém. Dnešní studenti proti vládě demonstrovat nepůjdou jako ti v 89. Jo kdyby to byla levicová vláda tak to jo. To by reagovali na první povel. A dospělí budou demonstrovat až… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Jste naivka -Praha již přes 30 let volí většinově ODS a spol. a rozhoduje volby(společně s flanďákama z Moravy).

skeptik
skeptik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Pražáci mne z naivity už dávno vyléčili. Proto vím, že to co jsem napsal je víc sci-fi než realita. To spíš přiletí marťani.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Nevim,co je to za lidi,ale meli by dostat papiry na hlavu,jestli je tedy uz nemaji..Nasi vladni otroubci uz bez komentare ( ti uz by ty papiry meli mit davno) A pak tu mame aktivisticky “Rohlik”…tak tam tedy nekoupim ani rohlik…Jeste nas budou kadrovat prodejci jidla

HanyseG
HanyseG
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Nakupovat na Rohlíku by mě v životě nenapadlo.
Tahle firma už dlouho podporuje ekonomickou likvidaci nezávislých médií.
Na stránkách NELEZ.CZ je seznam firem, které se samy hlásí k podpoře cenzury.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  HanyseG

Ted jsem z jistila,ze majitel prosel Aspenem ( tedy soucasnym VUMLEM),takze se neni cemu divit

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Nějakou dobu se v Rohlíku na svojí hradní akci připravoval soudruh double agent Pafka Pojišťovna.