Dva roky války na Ukrajině: poražené Německo

Po dvou letech ukrajinské války je jasné, kdo je v této válce zdaleka největším poraženým: Německo, píše Wolfgang Hübner na německém webu PiNews.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato
Když 24. února 2022 začala válka mezi oběma státy ruským vojenským zásahem na Ukrajině, Německo už bylo zatíženo těžkým dědictvím Merkelové éry a koalicí, která neslibovala nic dobrého. Ale srdce Evropy a ekonomická velmoc stále poněkud fungovala. O dva roky později stále není jasné, kdo vyhraje bitvu na východě, ale je jasné, kdo je zdaleka největším poraženým této války: Německo.

Ekonomicky, politicky, morálně – Německo prohrálo ve všech ohledech a na sestupné spirále ho lze jen stěží zastavit. Extrémně sebepoškozující sankce a ztráta levných a spolehlivých dodávek energie z Ruska jsou rozhodujícími faktory pro ekonomický krach, který nyní probíhá stále rychleji. Seznam korporací a společností, které se stěhují do zahraničí a hromadně propouštějí, je dlouhý a stále se prodlužuje. V dohledu není žádné zlepšení, naopak. Generální ředitel BASF bez iluzí prohlašuje: „Staré dobré časy skončily“ a dodává, že to tak bude „navždy“.

Politicky Německo nikdy nebylo tím obrem, jakým Berlín chtěl být, a to ani v Evropě EU. Od začátku války se vazalský status, který má Spolková republika vůči Washingtonu, brutálně vyjasnil. V předčasné poslušnosti se všechny etablované politické síly v této zemi ani v nejmenším nepokusily nárokovat si státní suverenitu (která existuje pouze na papíře) ve prospěch německého lidu. Absolutním minimem v celých národních dějinách bylo a je ostudné přijetí „spojenců“ plynovodu, který vybuchl v Baltském moři. Jak si má takový stát získat respekt a respekt v zahraničí?

S obrovským finančním a vojenským úsilím Německo podporuje režim v Kyjevě, který jedná zkorumpovaně, nedemokraticky a bez ohledu na lidské ztráty svého již tak zdecimovaného obyvatelstva, jehož drtivá většina je zbídačená. Zatímco tradičně k Němcům přátelské, demokratické Maďarsko je uráženo a vydíráno naší „politickou třídou“, ukrajinský prezident Zelenskij, který porušil všechny sliby ze svého zvolení a nyní není ničím jiným než anglo-americkou loutkou, se může těšit z nezlomného uznání Berlína.

S ničivou podporou Kyjeva se německý mocenský komplex také vmanévroval do beznadějného morálního dilematu: Zelenskij potřebuje vojáky, ale mnoho ukrajinských bojeschopných vojáků uprchlo do Německa a méně než kdy jindy přemýšlí o tom, že by se obětovali pro věc, která už byla téměř zapomenuta, ztracena. Spolková vláda tento problém obchází a nemůže ho vyřešit.

Velkou, závažnou a v extrémních případech i fatální ztrátu pro Německo představují jeho vztahy s Ruskem, které v první řadě umožnily znovusjednocení. Nebyl to západní státník, ale komunistický diktátor Josef Stalin, který v únoru 1942 (!) napsal: „Dějinná zkušenost říká, že Hitlerové přicházejí a odcházejí, ale německý lid, německý stát, zůstává.“ Ruský stát, ruská kultura, lid Ruska a především německy mluvící prezident Vladimir Putin po znovusjednocení vztáhli k Německu obě ruce. Jaká hloupost, jaký klam, jaká tragédie zasáhnout, dokonce vyhrožovat těmto rukám novým válečným štvaním v politice a médiích!

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)

4 16 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

No hlavně ten německý sociálně demokratický premiér mi připadá, jako by vystudoval nanejvýše zvláštní školu. Jeho předchůdce Schulz to samé. Proč se evropská sociální demokracie takhle dobrovolně likviduje? U nás už v podstatě neexistuje.

Praded
Praded
před 2 měsíci

Celý tento záměr je známý už hodně dlouho. Přečtěte si co napsal Kloudenhove Kalgeri už za první republiky. Od 2 SV se budovaly ve všech státech páté kolony. Dnes když je potřeba, dokáží svolat sto tisícový dav a k tomu ještě většina těch elit, prošla jejich školením. Záměr je jasný, zredukovat počet… Číst vice »

adam
adam
před 2 měsíci

Bohužel, česká politická třída je tak zdegenerovaná a zaprodaná, že výše popsanou skutečnost nezaznamenala a tudíž ani nezformulovala odpovídající reakci na novou situaci. Zaplatíme za to všichni vysokou cenu…Ani v Praze nebude blaze!

richard.d
richard.d
před 2 měsíci

Těch příčin současného stavu Německa je několik , z nichž tu nejvíce destruktivní autor nezmínil : Green Deal v režii zelených fašistů , strany Zelených. V koalici se sociálními demokraty (SPD) a Svobodnými, tzv. Semaforová koalice. To je pro německou ekonomiku , firmy, soukromníky a populaci smrtící koktejl. Výsledkem boje s  klimatickými změnami je nejdražší elektřina,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Nejhorší je že jsme s nimi ekonomicky propojeni a jejich sešup bude i náš sešup potažmo celé EU. Snad konečně u skopčáků zvítězí zdravý rozum válku mají opět prohranou i kdyby se stavěli na hlavu.

jbskalensky
jbskalensky
před 2 měsíci

No a spolu s Německem jsme poraženým i my. Nejen z důvodu ekonomického propojení, ale i pro naprosto vlastizrádně hloupé servilní chování vládnoucí garnitury. Tam, kde si většina evropských zemí sakra dává pozor na formulace a kategorická prohlášení, tam my, naši vládní představitelé, s nadšením notorického blba, jdeme hrdě “čelem rozrážet skálu a nastavit svou rozhalenou hruď”. Přičemž… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Jo.To nevi jen ten,kdo to vedet nechce..V Evrope jsme meli dva vazaly…Nemecko a v mensi mire Italii..K tomu pak stacili naivni,zblvli “vychodoevropane” a Evropa mela vymalovano