Jana Marková 22.2.2024: Jak sklonit hlavu. Tak bych nazvala dnešní akci zemědělců

„Nám jde samozřejmě o to, abychom podpořili vládu“. To je filozofie Martina Pýchy, předsedy Zemědělského svazu a spoluorganizátora. Tak proč tu sakra blbnete, chce se mi říct.

Jana Marková
Jana Marková
Proč si myslíte, že ta samá vláda něco změní, když nezměnila doteď? Protože vy jste ti hodní? Protože jí to jdete dokázat? Protesty na oko s notnou dávkou servilnosti? To si fakt myslíte, že to zafunguje? Už to jako někdy fungovalo?

To, co tu dnes napíšu, prosím berte jako čistě můj soukromý názor, nemusí se to někomu líbit, ale tak já to vnímám. My Češi jsme v tomto zvláštní národ. Skláníme hlavu tak dlouho, až s ní mlátíme o zem. Teprve potom v sobě začneme nacházet odvahu a pomaličku narovnávat záda. Bohužel je tak s námi i jednáno.

Španělsko, Polsko, Francie, Brusel….. Tisíce traktorů bez skrupulí blokují velká města, na vládní budovy hází tuny hnoje, sypou z vlaků ukrajinské obilí, rozhání je policie a za pomoci síly hlídá strachy zalezlé úředníky. Jde jim o živobytí, mají jasné cíle a požadavky. Pomalu prolamují hranice nemyslitelného a ti samí úředníci začínají chápat, že buď to půjde po dobrém, nebo po zlém. Jsem přesvědčená, že to je jediná cesta a že jinak, tedy po dobrém, to nepůjde. Ani u nás.

Sobotní demonstrace nám ukázala, jak velkou sílu mají provládní média, jak moc dokáží manipulovat, dehonestovat, nálepkovat a lhát. Jak strach vládní garnitury přešel v pohrdání, protože mohl. Tihle zemědělci byli prostě příliš slušní, aby se s nimi někdo bavil a začal jejich oprávněné požadavky řešit. Ministerstvo zavřelo podatelnu, ministr si zahrál na sekretářku, zalhal o své ochotě diskutovat, a ve finále zdrhl. Policie tu neobcházela s teleskopy, stačily jí pokutové bločky a výhrůžky. Zatím.

A teď se tu objevuje skupinka dalších zemědělců, kteří to chtějí dělat ještě opatrněji, ještě méně nápadně a ještě více provládně. Ukrajinské obilí je špatně, ale zase ne tak moc, vládní politika je špatně, ale taky ne zas tak moc, ne tolik, aby ji Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu, toho hodného a poslušného, otevřeně nepodporoval.

A tady si půjčím výrok, že demonstrace, která nekončí defenestrací je zbytečná. Ačkoliv jsem spíše mírumilovný člověk, tady mu musím dát za pravdu. A netýká se to jen zemědělství. Skutečně směřujeme do bodu, kdy nás všichni tihle šílenci ženou jako stádo hlavou proti zdi, a je jen a jen na nás, jakou rychlostí do ní narazíme. Zabrzdit to, obávám se, už nejde. Na to jsme to nechali dojít příliš daleko. A oni úředníci nemohou přiznat, že to všechno dělali špatně. Že zničili to, co jsme tu po staletí jako Evropa budovali. Prosperitu, svobodu a konzervativní hodnoty.

Třicet let se tu takzvaní „liberální demokraté“ u nás snažili dostat k moci, a teď se jí nebudou chtít vzdát za žádnou cenu. Všichni ti světoobčané, kteří v podstatě nenávidí svou (naši) zem, svůj (náš) národ a pohrdají každým, kdo není jako oni. Já to považuji za zlo. A zlu se nesmí ustupovat. Čím víc ustoupíme teď, proti tím větší síle budeme stát později.

**

4.6 15 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Ale nás podporovatelů zemědělců se tam na tom Malostranském náměstí sešlo jen 6000, to je nic. Kde byli ti okradení důchodci, když se jich tu každý tak vehementně zastává? Ano, byl to celonárodní protest proti vládě, alespoň já to bral jako svátek odporu, a hned od rána jsem byl v povznesené náladě.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Pane Zmetku, pláčete na cizím hrobě. Malostranské náměstí je sice malebné ale nevím zda se mu dříve neříkalo rynek. Voláte po absenci masovosti a obviňujete prostý lid. Nikdy neměla žádná akce takovou morální podporu občanů jako tato. Jak víme byla to akce zemědělců proti gryndýlu. Jen připomenu, že ve Španělsku se demonstruje… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Taková je Praha, plná kolaborantů s cizí mocí, většina z nich je závislá nečeských firmách a penězích Aspenu a Sorose.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Dobře paní autorko já s vámi souhlasím též jsem nepředpokládal že po demonstraci ti co nás nenávidí odejdou. Našich zemědělců je proti jiným zemím málo tak to musí udělat velké země Francie, Španělsko, Německo nebo Polsko. Jinak oni už vládli za Nečase nebo Topolánka.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Rozdel a panuj…to jim slo vzdy nejlepe.I u nas se jim to povedlo.Pohrdani je vzajemne

spartak
spartak
před 2 měsíci

Doba je pro myslící lidí opravdu těžká.Velká většina je spokojená a nevidí jak je stát zneužíván i proti nim.

vaclav
vaclav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Většina těch důchodců už nemůže jet do Praglu a tam stát jako pitomci – prostě zdraví už neslouží tak jako v mládí a peníze na léky a zaopatření také nepadají z nebe.