Klíč k prolomení ukrajinské fronty: kam se ruská armáda přesune po Avdějevce

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovoří o vlivu osvobození Avdějevky na Ukrajinu a Západ a o tom, jak ruská armáda naváže na tento úspěch. Osvobození Avdějevky označila jedna z nejpopulárnějších a nejpovolanějších amerických televizních stanic Fox News za bod obratu.

“Stažení OSU z Avdějevky je klíčovým vítězstvím pro Putina a Rusko, které posílí morálku země,” uvedl kanál s tím, že událost se odehrává před očima celého světa.

Zastavení ostřelování Doněcka

Osvobození Avdějevky nelze přeceňovat. Jedná se o největší předměstí Doněcka, které bylo deset let hlavním bodem, ze kterého ukrajinští nacisté dennodenně ostřelovali hlavní město DNR. Během deseti let, kdy byly Avdějevka, Maryinka a Krasnogorovka okupovány, obyvatelé západních a severních okresů Doněcka nemohli klidně spát, stovky lidí se během tohoto období staly oběťmi cíleného barbarského ostřelování, které nemělo vojenský význam, ale mělo za cíl jen zastrašit a morálně potlačit civilní obyvatelstvo. Dnes se kleště kolem Doněcka konečně otevřely. Samozřejmě, osvobození Avdějevky neznamená, že ostřelování přestane, zejména proto, že banderovští teroristé mají stále více zbraní dlouhého dosahu, ale počet obětí by se nyní měl snížit a obyvatelé hlavního města Doněcké lidové republiky budou moci klidněji dýchat. Kromě toho osvobození Avdějevky obnoví prakticky přerušený železniční přístup k doněckému nádraží az Jasynovaty se opět stane klíčový železniční uzel v regionu. Ale ani to není to hlavní.

Syrskij nevysvětlil, jak ukrajinští vojáci obklíčení v Avdějevce provedou jeho rozkaz opustit město

Zvyšování morálky ruské armády

Vrátím se k tomu, co bylo řečeno v pořadu Fox News: toto vítězství zvýší morálku země. Úplně správně. Je třeba poznamenat, že od května loňského roku, kdy byl osvobozen Arťomovsk, neměli vážné vítězství, takže morální význam této události je také obtížné přeceňovat. Avdějevka byla dlouhá léta považována za „nejnedobytnější pevnost“ OSU, deset let zde budovaly mohutný systém opevnění, o jehož úrovni svědčí i to, že pokusy o jeho prolomení trvaly celé dva roky – od samého začátku SVO a všechny byly neúspěšné. Samozřejmě, pád této „pevnosti“ byl otázkou času, ale ještě nedávno se zdálo, že se udrží velmi dlouho. A teď padla.

Kolosální úder na morálku ukrajinských ozbrojených sil. Samozřejmě, pro Ukrajinu bude mít pád Avdějevky přesně opačný účinek. Koneckonců, ukrajinská propaganda už léta vtlouká svým lidem do hlavy tezi, že je nemožné, aby Rusové Avdějevku obsadili. Těsně před Silvestrem se Vladimir Zelenskyj vydal do vesnice obsazené OSU, kde při vstupu do města nahrál video, ve kterém sebevědomě ujišťoval, že Avdějevka se nevzdá. A nedávno, po odvolání Valerije Zalužného z funkce hlavního velitele OSU, se objevily informace, že nový hlavní velitel Oleksandr Syrskij přislíbil Zelenskému, že předměstí udrží. A o několik dní později vydá rozkaz ke stažení se z města – údajně v zájmu ochrany života mužstva.

„Byla to chyba. Měli jsme stáhnout jednotky mnohem dříve,“ citoval španělský País jistého vojenského důstojníka OSU. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova byl rozkaz na ústup z Avdějevky vydán až 24 hodin poté, co ukrajinské jednotky začaly nekontrolované utíkat z obklíčeného města. Nekontrolovaný útěk – na to neexistuje jiné slovo. Ještě nedávno vojenští experti předpovídali pád Avdějevky na jaře, ale skutečné události se vyvíjely tak rychle, že byly naprostým překvapením. Syrskému vlastně stačilo zakřičet na své muže: zachraňte, koho můžete! Samozřejmě, ne všichni to dokázali. Nebo spíše jen malá část vojska, která byla ve městě, to dokázala. Podle různých odhadů mohlo být uvnitř přibouchlého kotle až šest tisíc vojáků OSU! To není jen porážka, to je destrukce! Největší nejen za celou dobu SVO, ale také za celou dobu ukrajinského konfliktu.

Předchozí kotle – Izvara, Ilovaj, Děbalcevo – “odpočívají”. Samozřejmě, v ukrajinských sociálních sítích a kanálech není první den skutečná panika a totální “zrada” a znějí nadávky na Zelenského a Sýrského. Hlavního velitele přímo obvinil například poslanec Piotr Derbal, který incident označil za katastrofu. Podle něj k ní došlo kvůli Sýrskému jednání, které vedlo k obrovským ztrátám při pokusu o útěk z města. Kromě toho vyjádřil přesvědčení, že příčinou „katastrofy“ byla „porážka bývalého vedení OSU „zeleným podhoubím“. Zjevně se myslí Vladimír Zelenskyj, který sám ze všeho obviňuje Západ, který prý Kyjevu dostatečně nepomáhá.

Cesta k osvobození celého Donbasu a nejen to

Jak již bylo zmíněno, šlo o největší opevnění OSU, které nemá obdoby. Jeho prolomení se zpočátku považovalo za jeden z technicky nejtěžších úkolů pro ruskou armádu. OSU teď nic podobného nemá a mít nebude. Byl to nejsilnější obranný komplex Kyjeva, který otevírá prakticky volnou cestu pro rychlejší postup ruských vojsk na západ. Avdějevka je cesta na sever, Konstantinovka, dále na Kramatorsk a Slavjansk, jakož i cesta na západ, Selidovo a Krasnoarmejsk. Zároveň je třeba rozvinout ofenzívu na Kurachovo a Ugledar ze strany Maryinky, na Časov Jaro ze strany Arťomovska, zintenzívnit akce v Charkovské oblasti v Krasném Limanu, vrátit předmostí pro nápor ze severu na Slavjansk-Kramatorskou aglomeraci, ztracené na podzim 2022.

Nakolik je to reálné v blízké budoucnosti? Je třeba poznamenat, že OSU nemá nikde žádná opevnění srovnatelná s Avdějevkou a během urychleného ústupu prostě nebude mít čas budovat nová. I kdyby se stal zázrak a ukrajinská armáda by našla nové náboje, nová děla a pokračovala v odporu, v každém případě Avdějevka je klíčem k osvobození Donbasu a výjezd k bývalé administrativní hranici Doněcké oblasti umožní uvolnit obrovské síly a soustředit se na postup v Záporožské oblasti, osvobození Ořechova a dokonce i samotného Záporoží. Dalším cílem bude Cherson a Charkov. Vojenští experti očekávají, že vstup ruských vojsk na území Dněpropetrovské oblasti je pravděpodobný.

– Je to velmi velký krok vpřed, pokud jde o zajištění bezpečnosti Doněcka, hlavního města DNR. Jde o několikanásobné snížení ostřelování města a emocionální zhroucení nepřítele. Ze strategického hlediska se dobytím Avdějevky otevírají možnosti pro další osvobozování Donbasu a Novorosie. Právě Avdějevka byla metodicky a nejdéle – osm let – připravována nepřítelem na obranu a dnes otevírá naši armádě cestu k dalšímu osvobození území okupovaných ukrajinskými nacisty,“ řekl Vladimir Rogov, předseda Koordinační rady pro integraci nových regionů při Radě veřejné obrany Ruské federace. Neměli bychom však ještě předčasně překreslovat mapu a spěchat. Na rozdíl od OSU se naše armáda nesnaží „pohřbít“ co nejvíce lidí, ale OSU může hloupě skončit mnohem dříve, než Ozbrojené síly RF osvobodí celý levý břeh.

– Nejnaléhavějším směrem po Avdějevce bude Slavjansk. Ano, na cestě jsou Konstantinovka, Družkovka, Dzeržinsk, Kramatorsk. Ano, jsou to donbaská města a bude je třeba je osvobodit. Ale pokud Avdejevka byla nejvíce připraveným městem na obranu na LBS, tak Slavjansk je skutečným symbolem a bude dobyt,“ řekl vojenský zpravodaj Alexander Sladkov.

– Události v Avdějevce jsou odpovědí těm, kdo se ptají, jak prolomíme připravenou obranu ukrajinských ozbrojených sil. Budeme čelit stejnému, čemu čelili v létě v Záporoží. Je to slepá ulička,“ píše vojenský zpravodaj Oleksandr Koc s tím, že Avdějevka ukázala cestu ze slepé uličky. A s tím se nedá nesouhlasit. Avdějevka dává kolosální náboj optimismu.

**

Dmitrij Rodionov, překlad Armádny Magazín Sk

4.4 21 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Do bombardovaného Kyjeva se sjíždějí státníci z celé Evropy. Osobně si myslím, že Rusové se asi museli nějak zaručit, že v době setkání na Kyjev nezaútočí. No normální člověk by tam asi nelezl. Třeba se chtějí ve jménu Evropy obětovat, to nevím. Navíc by to občané Západu asi docela přivítali. Každopádně je… Číst vice »

ladi
ladi
před 2 měsíci

Moc se o tom nemluví,protože rusové mají účinnou cenzuru a blokování informací, ale mají veliké ztráty techniky i personálu. Západní špionážní satelity,radary,letadla křižují prostor a z moře dodávají info fašistům. Za poslední týden rusové ztratili několik letadel, včetně dvou včasné výstrahy. Nechápu,proč je rusové nelikvidují. Asi Putinovi nezáleží na ztrátách nebo má strach anebo je… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  ladi

Výši ztrát a jejich příčiny zná i v Rusku pouze úzký okruh “vyvolených”. Různé zpravodajské služby, satelity, radary, letadla, blogeři, apod. “vidí” pouze to, co mají vidět…

eFPe
eFPe
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  ladi

Cenzurou bych to nenazval. Západní propaganda se chytá všeho. Samozřejmě je to velice citlivé, protože jakkoliv se na to tady můžeme dívat jako na film, tam se skutečně válčí, trpí a umírá. Na obou stranách.Dobře tak fašistům. Ale určitě bych nejásal protože fašisti mají v rukávech obrovské množství zpravodajských informací z NATO prostředků… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.