Kreml reagoval na Macronova slova o možném vyslání jednotek NATO na Ukrajinu

Ti, kdo podobně jako francouzský prezident uvažují o vyslání vojsk NATO na Ukrajinu, by měli “používat hlavu k racionálnějším a pro Evropu bezpečnějším úvahám”. Takto komentoval slova Emmanuela Macrona ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Francouzský lídr uvedl, že není vyloučeno, že západní země pošlou na Ukrajinu nejen zbraně, ale i své vojáky. Tiskový tajemník ruského prezidenta varoval před důsledky takových akcí. V takovém případě je přímý konflikt mezi Aliancí a Ruskem nevyhnutelný, zdůraznil Dmitrij Peskov.

Hlas rozumu mezi evropskými představiteli se ale přesto probouzí a mezi spojenci panuje hluboký rozkol.

Experti varovali již na samém počátku Speciální vojenské operace (SVO) před možností, že západní země vyšlou vojáky například na západní Ukrajinu, aby zastavili postup ruské armády.  Žádné oficiální informace však nebyly /tehdy/ potvrzeny. A nyní se koná v Paříži jakási konference o Ukrajině, po níž francouzský prezident prohlašuje:

– “Dnes neexistuje shoda na oficiálním vyslání pozemních vojsk. Ale nic nelze vyloučit. Uděláme vše potřebné, aby Rusko nemohlo tuto válku vyhrát.”

Již dříve se vyjádřil slovenský premiér Robert Fico. Bylo patrné, jak je znepokojen.

“Prosím, berte vážně to, co zde říkám. Jednoduše si nedovedu představit, že by na území Ukrajiny byli vojáci členských států NATO. A ať už by tam dělali cokoli, vím to, ale v tomto případě se bavíme o utajovaných informacích, víc se šířit nebudu.”

Tady už samozřejmě nejde o takzvané dobrovolníky nebo vysloužilé vojáky. Před dvěma lety Vladimir Putin na tiskové konferenci těsně po setkání s Macronem položil francouzskému novináři otázku.

Vladimir Putin: “Chcete válčit s Ruskem? Ptáte se svých diváků, čtenářů, uživatelů internetových zdrojů? Chcete, aby Francie válčila s Ruskem?”

K následkům vyhroceného konfliktu s blokem NATO se ruský vůdce vyjádřil takto.

Vladimir Putin: “Nebude vítězů.”

Kreml označil současné diskuse na Západě za důležitý a nový prvek. Na otázku ohledně pravděpodobnosti přímého konfliktu mezi Ruskem a NATO v případě vyslání západních vojsk na Ukrajinu mluvčí ruského prezidenta odpověděl:

“Budeme muset mluvit ne o pravděpodobnosti, ale o nevyhnutelnosti přímého střetu mezi Ruskem a NATO. To není v zájmu těchto zemí.”

A zde je komentář Sergeje Lavrova k vojenským chimérám v řadě západních zemí.

– “Zdá se mi, že ti, kdo takové myšlenky nejen vyjadřují, ale dokonce si je ve své hlavě připouštějí, by měli tuto hlavu používat k myšlenkám daleko bezpečnějším pro Evropu.”

Generální tajemník NATO pohotově uvedl, že aliance nemá v plánu vyslat na Ukrajinu vojáky. S prohlášením vystoupili zástupci Německa, České republiky, Polska a Švédska. Můžeme to říci i jinak: nejhlubší rozkol mezi západními spojenci.

– “Přítomnost případných zahraničních jednotek z členských států NATO a EU představuje pro Slovensko bezpečnostní riziko i proto, že by o ně jistě projevily zájem ruské síly. A co když se tito vojáci ocitnou v těsné blízkosti slovenských hranic? Jak budou chráněny naše zájmy, když nemáme systém protivzdušné obrany?” dodal.

Správná otázka: proč nemá Slovensko protivzdušnou obranu. Kvůli Ukrajině. Protože za předchozího kabinetu předala Bratislava svůj jediný systém S-300 Kyjevu a nikdy nedostala náhradu. Kvůli Ukrajině je podle nového ministra obrany země také bez letectva.

Je pravděpodobné, že slova kancléře SRN Scholze o důvodech odmítnutí dodávek německých raket dlouhého doletu Taurus Kyjevu je třeba vnímat také v kontextu probíhajících diskusí v Evropě o vyslání vojáků na Ukrajinu.

Ještě před konferencí v Paříži citoval France Press anonymní zdroj z Macronovy administrativy. Událost/ = konference/ by měla údajně rozptýlit jakýkoli dojem, že se na Ukrajině “všechno hroutí”. Jak moc špatná musí být situace v Kyjevě, když se v Evropě dostaly na veřejnost diskuse o vyslání vojáků?

Má nedávná cesta Zelenského po Evropě spojená s podpisem tzv. dohod o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu něco společného s právě probíhajícími diskusemi? Jak ovlivní celý tento příběh veřejné mínění v zemích NATO? Už nejde jen o to, že se na Ukrajinu posílají zbraně. Jde o přímou otázku, zda jsou Francie, Německo a zbytek seznamu připraveny jít kvůli Ukrajině do války přímo s Ruskem.

O pokušení Západu zachránit kyjevský režim před vojenskou porážkou vysláním vlastních vojáků na Ukrajinu hovořil již dříve Harald Kuyat, bývalý předseda Vojenského výboru NATO /německý generál ve výslužbě/. Nyní připomíná zmařená jednání Západu v Istanbulu na jaře 2022. Zhoršující se situace ukrajinských ozbrojených sil dost možná přesune diskuse dost do jiné dimenze: kteří západní politici jsou osobně zodpovědni za to, že západní země propásly příležitost ukončit konflikt za podmínek pro Západ mnohem výhodnějších. Je to pouze Boris Johnson?

**

Připravil: Ivan Blagoj, zdroj|: Novosti, RT 1 (18:09), pro Novou Republiku vybrala a zruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

4.7 15 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 2 měsíci

Napadá mě otázka, i když odpověď známe předem, zda jednal Macron na vlastní pěst nebo po dohodě s USA ? Myslím, že nejednal na vlastní pěst, ale ve shodě s GB, aby obešli USA, protože se zdá, že za Bidenovi loutkáři nechtějí svoji smrt a jiná planeta u Země neexistuje, kde by se mohli odstěhovat. Do… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Teď je ideální chvíle pro naše vlaječkáře (ti, co mají na facebooku ke svému profilu přidány ukrajinské symboly či dokonce před barákem vyvěšenu ukrajinskou vlajku, jsou jich miliony.) Mohou okamžitě narukovat, Zelenskyj a vyspělá ukrajinská demokracie je nutně potřebují.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Souhlasím s tím, aby češti propagátoři Ukrajiny – hlavně z těch politických neziskovek a v čele s Vetchým – narukovali jako první do první linie, aby nás ubránili před Ruskem, že. :)))

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Je na Francouzích, aby si to s Macronem vyřídili. Jak mohla M. Le Pen prohrát prezidentské duely s Macronem? Je snad ještě hloupější než Macron?

cablik
cablik
před 2 měsíci

Rozkol měli by říci pravdu nelze napadnout Rusko bez toho aby byli zničeni. Měli by se vykašlat na USA a všechny pošahané ideologie a začít normálně žít.

abc
abc
před 2 měsíci

Nedivím se, že tato bláznivá iniciativa přichází právě od Makrolona. Francouzští politici jsou už léta vzteky bez sebe kvůli jejich drtivým porážkám v Africe právě od Ruska. Proto bych tentokrát výjimečně nepodezříval z této provokace ušáky.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  abc

On Macron skutečně přišel v poslední době o opravdu velké kšefty. Tak musí být vzteky bez sebe a hlavně na sebe strhnout pozornost ! Prospěje mu to ?

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Ministr Lavrov jako vždy, i ve vážných situacích, velmi, velmi slušně. Ale co dělat když nemocný západní systém generuje taková boží hovádka, někde i hovada, jako třeba Janička Černochová? Pan Lavrov, radí používat hlavu k bezpečnějším myšlenkám. Měl by spíše poradit co s hlavami ve kterých je nasráno.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Ale oni tam přeci vojáci NATO a USA už dávno jsou. Jde jen o to kolik jich bude. Nejde jen o ty doprovody při dodávkách zbraní, různé instruktory, mechaniky…i když(možná) nestřílejí, jsou součástí konfliktu a Rusko je může považovat za nepřítele. Nakonec když přijde na frontě o život poradní americký generál, to je nic?…

kolokol
kolokol
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ano, dávno jsou. Ale ne v počtech více než nedostatečných a navíc ne oficiálně prezentovaných. To, čím vyhrožuje Macron, je již daleko nebezpečnější a mohutnější. Nemyslím si ale (narozdíl od abc), že naši Evropané jednají bez pokynů z Washingtonu. Tuším, že právě dnes má o vojenské pomoci Ukrajině(+) rozhodovat Sněmovna reprezentantů USA. Teprve tam se… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem kolokol
standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jedním Kinžálem přišli v minulém roce o 300 zpravodajských důstojníků vč. plukovníků a nějakejch generálů. Za tiché a mlčenlivé dohody raději nikdo nepsal nic ani z jedné strany – nebyly seznamy – jen 300 mrtvých specialistů v betonovém bunkru 120m pod zemí. Nikdo neměl šanci přežít !