Vaří nás jako žábu

převzato
Francouzský prezident Emmanuel Macron svolal na pondělí 26. února schůzku o další pomoci Ukrajině. Slovenský premiér Robert Fico před svým odletem do Paříže vystoupil na tiskové konferenci. Mimo jiné sdělil, že na programu jednání nemá být ani zmínka o možnosti mírového urovnání konfliktu. Naznačil, že Macron naopak hodlá oficiálně připustit možnost vyslání vojáků některých členských států Evropské unie do bojů na Ukrajině.

Fico byl teprve na cestě k letišti, když na něj čeští politici spustili intenzivní propagandistickou palbu. Premiér Fiala zdůraznil Ficovu nedůvěryhodnost prohlášením, že Česko nezamýšlí poslat do boje proti Rusům své vojáky. Náš premiér jako obvykle přehlédl, o čem je vlastně řeč. Fico přece neřekl, že Česko chce vyslat vojáky na Ukrajinu. Jistě má o stavu české armády dostatek informací, takže podobnou hloupost by nevypustil z úst. Pouze naznačil, že něco takového nevylučuje za jiné země Macron.

Podobně mimo byl jako obvykle předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Rozhořčeně prohlásil, že slovenský premiér měl pro něho naprosto nepřijatelné a nepochopitelné vystoupení. Označil Ficovu řeč

za něco, co je zcela mimo realitu, a svěřil se, že ji musel „dlouho rozdýchávat“. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský byl o něco smířlivější, slovenskému premiérovi pouze pohrozil tajnými službami. Jan Farský, který vede STAN k volbám do Evropského parlamentu, prohlásil Fica za bezpečnostní riziko pro ČR.

Ministryně obrany České republiky Jana Černochová (ODS) prohlásila sdělení slovenského premiéra za naprostý nesmysl. Ona nic takového neslyšela ani nečetla. Osobně mluvila před pár dny přes video s francouzským ministrem obrany Sébastienem Lecornuem a i když diskutovali o všem možném, o ničem podobném se jí ani slovem nezmínil.

Ještě téhož dne Macron na konferenci v Paříži prohlásil, že dynamika konfliktu na Ukrajině může vést k tomu, že některé evropské státy se rozhodnou nasadit do bojů své vlastní vojáky. „Učiníme všechno, co je nezbytné, aby Rusko v této válce nezvítězilo“, dodal k tomu. Macron konstatoval, že i když zatím o vyslání vojáků proti Rusku neexistuje shoda, situace se může rychle změnit. Mnoho lidí, kteří dnes takovou akci nepřipouštějí, měli dříve zásadní výhrady proti dodávkám tanků, letadel či raket dlouhého doletu. Dnes obrátili a jedná se už jen o tom, jak dodávky této bojové techniky urychlit a zesílit. S diplomatickým šarmem sobě vlastním Macron uzavřel slovy, že naprostá ruská porážka je nezbytná pro zajištění stability a bezpečí Evropy. Objasnil, že to ani v nejmenším neznamená, že bychom chtěli vstupovat do války s ruským lidem.

Vaří nás prostě jako žábu v hrnci. Naprosto stejnými slovy může Macron už zanedlouho zdůvodnit jakoukoliv další eskalaci. Limitně může být třeba i použití jaderných zbraní ospravedlňováno bezpečnostním zájmem Evropy. Jistě nebude v tom případě chybět zdůraznění, že to není nijak namířeno proti ruskému lidu.

Co z toho všeho plyne pro českou politiku? Macronovo vystoupení není projevem jeho rozmaru. Je součástí politické linie, které se Evropa podvolila. S podobným vystoupením nemohl přijít německý kancléř, vzbuzovalo by to nepříjemné reminiscence. Nemohlo být prosloveno v Bruselu, protože není zájem spojovat je s vedením NATO či Evropské unie. Nemohl s ním přijít ani nikdo z politiků

střední a východní Evropy, protože by je nikdo nebral vážně. Pokud naši politici nelžou, toto vystoupení bylo naplánováno, aniž se o tom ještě před pár dny někdo zmínil vedení druhořadých zemí typu České republiky.

Můžeme jen čekat, co pro nás někdo z těch, kdo rozhodují i za Macrona, navaří příště.

vaševěc.cz

 

 

5 14 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Není Makrón pod vlivem manželky-baby jako Nečas s Naďovou a proto tak blbne? Že by mu ta jeho stařena mluvila do práce? Taková kravina. Tentokrát nevěřím, že ho až tak blbnou Američani. Zřejmě, když vidí, jak se mu Francie sype, uprchlíci, zemědělci atd. chce zřejmě obrátit pozornost jiným směrem. Každému dojde, že… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Péťa jako vždy o něčem jiném než mluvil ten, kterého napadá. Je škoda, že nechce poslat na Ukrajinu, pablba Řehku a pár lidí okolo něj. Dle “generálské” knížecí rady už jsem se na válku připravil. Sice jsem se nedozvěděl, do jakého krytu mám jít až to řachne, kdo mi dá plynovou masku,… Číst vice »