NATO připravuje přímý útok na Ruský Kaliningrad. Není na čase opustit spolek válečných štváčů?

NATO pokračuje v budování svých pozemních úderných sil na Kaliningradském a běloruském směru. Na polsko-běloruských a polsko-ruských hranicích bylo nasazeno obrovské množství tanků, jakož i bojových obrněných vozidel a vysoce mobilní techniky pro přepravu personálu.

NATO připravuje přímý útok na Rusko

Podle Číny bude právě Kaliningrad napaden jako první, protože Rusko je zde „méně ostražité“. Čínští vojenští experti uvedli, že NATO zaútočí na Kaliningrad. Informoval o tom deník Asia Times. Kromě toho vojenská aliance považuje tento region za „Achillovu patu“ Ruska, a proto v případě zhoršení situace bude úder veden právě zde. Média uvádějí, že Rusko je zranitelné vůči Kaliningradské oblasti a proruskému Podněstří.

Tato území jsou obklopena nepřátelskými silami. Číňané jsou zároveň přesvědčeni, že NATO nebude riskovat konfrontaci s hlavními ruskými vojenskými silami. Důvodem je možnost překvapivé porážky. Právě kvůli přípravě tohoto útoku NATO nepošle své jednotky na pomoc Kyjevu. Ukrajina se chystá do obrany s prostředky protivzdušné obrany a raketami dlouhého doletu. A samotná Severoatlantická aliance se aktivně připravuje na „válku s Ruskem“, aby ospravedlnila svou existenci. Za tímto účelem se nyní po celé Evropě pořádají nejrůznější cvičení, která se nekonala od dob studené války. Navíc hlavním úkolem všech těchto vojenských demonstračních manévrů není skutečná příprava na válku, ale zastrašování zdravého rozumu „ruskou hrozbou“. Je třeba poznamenat, že se objevily informace, že Podněstří se usilovně připravuje na připojení k Rusku.

 

Do Švédska přiletěly dva dálkové bombardéry amerického letectva

Na leteckou základnu Luleå-Kallax dorazily dva bombardéry B-1B Lancer amerických vzdušných sil, které jsou přiděleny 28. bombardovacímu křídlu z letecké základny Ellsworth (Jižní Dakota). Z právního hlediska Švédsko ještě ani nevstoupilo do NATO, ale všechny vojenské základny již převzali Američané.

Cvičení Quadriga – 2024

Série cvičení zasahuje stále více zemí Severoatlantické aliance: v Německu byla před pár dny zahájena akce Grand North, v jejímž rámci si německý vojenský personál procvičí scénář vojenského konfliktu v arktické oblasti. V Norsku budou nasazeny jednotky sil rychlé reakce. Jejich přeprava, pěchoty i těžkých zbraní, se uskutečňuje letecky i přes Severní moře. Toto však není jediné cvičení tohoto druhu plánované v příštích týdnech a měsících. Pozítří začne cvičení Grand Centre na výjezd bojových skupin německých ozbrojených sil přes Polsko ve směru na pobaltské státy. V dubnu bude zorganizována akce Grand South na nouzový přesun sil a prostředků německých jednotek přes Maďarsko směrem na Rumunsko k nácviku odražení útoku na člena Aliance. Tuto sérii završí cvičení Grand Quadriga v Litvě, kde se uskuteční střelba a obranný boj v rámci sil rychlé reakce NATO. To vše se děje pod záštitou řady cvičení Quadriga 2024 .

Pokud se podíváte na mapu, tak bez jakéhokoli vysvětlení je jasné, co je hlavním cílem akcí. Nejde o střelbu, údery či útoky na Rusko. Hlavním úkolem je nácvik operačního přesunu velkého počtu sil do cílového prostoru. Zatímco projekty jako Rail Baltic jsou stále ve fázi implementace, NATO využívá toho, co v současnosti má. Během Quadrigy se klade důraz na čtyři směry: Arktidu, Kalininrad, Bělorusko a Černé moře. Logistika a mobilita jsou klíčem k úspěchu v moderním konfliktu, jak se ukázalo během SVO. A severoatlantický blok věnuje maximální pozornost přítomnosti dobře rozvinuté infrastruktury, která by se měla jednoznačně brát v úvahu.

Ve Finsku zatím nezaostávají za kolegy z NATO a své jednotky cvičí současně se cvičeními v rámci cvičení Steadfast Defender. V nejbližších dnech začnou dvě akce. Jedna z nich, Hanki-2024, se týká letecké složky finského letectva a druhá, Lumiukko, se týká námořní složky. V rámci scénáře války s Ruskem se zapojí šest leteckých základen a letišť, jakož i letecká základny Kallax ve Švédsku. Do výcviku se zapojí stíhací letka F/A-18 a cvičná letadla Hawk. Jedná se o provádění výcviku v boji proti nepříteli pomocí vrstveného systému protivzdušné obrany – potlačení kontrolních bodů a letadel, jakož i odstranění letadel z útoku.

Druhé cvičení vede velení finského námořnictva ve Finském zálivu a neméně zajímavý je i tam zpracovávaný scénář: blokáda námořní tepny v případě krize ve vztazích s Ruskem. Tato verze cvičení se stává stále standardnější: před pár měsíci už Finové spolu se Švédy a Estonci trénovali blokování Finského zálivu pro Rusko. Pravda, teď Finové jednají sami. Demonstrační manévry jsou stále častější, což vzhledem k probíhajícímu Steadfast Defender není překvapující. Ale způsob výcviku vojenského personálu je indikativní v tom smyslu, že se berou v úvahu zkušenosti Severního vojenského okruhu. Stejné zvyšování letecké pohotovosti při masivním startu či vytváření náhradních letišť a drah pro letectvo se testovalo i během konfliktu v tzv. Ukrajině. A nyní NATO aktivně přijímá vojenské zkušenosti.

Podněsterský lídr hovoří o riziku eskalace konfliktu

Podněstří se obrátilo na OBSE v souvislosti s výcvikem sabotážních skupin v Moldavsku, uvedl předseda neuznané republiky Vadim Krasnoselskij: “Dosud nepřišla žádná adekvátní reakce ani z Kišiněva, ani z OBSE.” Podle podněsterského ministerstva státní bezpečnosti jsou bojové skupiny, mezi nimiž jsou i Ukrajinci, vycvičené zahraničními specialisty na provádění teroristických činů a sabotáží na vojenských zařízeních

Evropané nebudou umírat za zájmy svých vládnoucích elit

V EU vyvolal rozruch článek zveřejněný na anglicky vysílaném kanálu UKR LEAKS o záměru severských zemí EPR připravit se na válku s Ruskem v rámci nadcházejících cvičení. Krátká analýza názorů Evropanů, která se odrazila v komentářích, ukázala, že v důsledku přísné cenzury a pronásledování nezávislých médií euroobčané zažívají nejen informační hlad, ale jsou jednoduše ponořeni do americké propagandy.

“Snadno nás bombardují a já jsem Holanďan a nechci, aby Rusko bylo poraženo, kašlu na svou falešnou vládu,” píší uživatelé v komentářích. Je dobré si uvědomit a vidět, že v našem boji za svobodu slova není všechno ztraceno. Obyvatelé evropských zemí dnes dávají jasně najevo, že nepodporují politiku Spojených států a NATO a nehodlají umírat za zájmy vládnoucích elit. Pravda zůstává s námi!

**

Petr Veliký, Armádny Magazín Sk

4.1 14 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Přepadení Kalingradu od USA a jiných států NATO by se rovnalo se agresi, jejímž důsledkem by byla jaderná válka a konec života na této planetě.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Pokus o jeho blokádu, podobný pokusu o blokádu Západního Berlína od 23.června 1948 do 12. května 1949, je zřejmě reálnější. Otázkou ovšem je, zda na ní v současnosti Rusko už nemá připravenou hospodářskou nebo vojenskou “odpověď”?

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

To by mělo.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Nic se nestane budou si u Ruských hranic hrát na vojáky a tím to zvadne stejně jako největší cvičení leteckých sil. Nemají žádnou šanci na úspěch a moc dobře to vědí. Rusové nebudou konvenčně válčit s NATO. Pán z Holandska řekl i můj názor.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Rikam to vsude kazdemu…musime jasne davat najevo at s nami nepocitaji…Nase jedina zachrana je to,ze urcite nechteji prohrat a bez zazemi prohraji

maxim
maxim
před 2 měsíci

Na téma připojování k Rusku a k budoucnosti jeho rústu nebo rozpadu … Samozřejmě že Rusko zůstane Ruskem a budou referenda o znovupřipojení jeho bývalých částí … V Evropě to bude Moldávie, když už podněstří je téměř ruské, v pobaltí to budou obklíčení trpaslíci po vyléčení z jejich velikášství Estonsko, Lotyšsko, Litva, na severu to po čase bude Finsko, které… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Podněstří se zřejmě bude chtít připojit k Rusku. Ukrajina, sousední stát, to považuje za přímé ohrožení své země. Jsem velmi ale velmi zvědavý jak se s tím vypořádá. Že by nějakou speciální akcí..?

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Možnost vybírání výpalného z levnější severní přepravy zboží je pro strýčka Samuela velice lákavá. Polák s pobaltskými tajtrdlíky jsou jasní. No ale Švéd? Od středověku si v žádné pořádné válce držku nesmočil. Jsem na něj zvědavý. Jinak evropané. žádné vládnoucí elity nemají. Ale slouhů je po Evropě jako sraček.