PRAK na podporu Juliana Assange

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Členové společenství PRAK napsali otevřený dopis vládě a parlamentu proti hrozícímu vydání nezávislého novináře Juliana Assange z vězení ve Velké Británii k soudu do USA.

Připojili se tak ke světovým organizacím na obranu svobody slova a objektivní žurnalistiky, který mi jsou například:

Znění dopisu

Vládě a parlamentu České republiky

Vážené paní, vážení pánové,

obracíme se na Vás v otázce, testující čest a svědomí. O tom, zda bude Julian Assange vydán do USA, má britská justice rozhodnout již za několik dní. Ve Spojených státech mu hrozí až 175 roků vězení. Svobody už je zbaven po mučivých 12 let. Teď by ji ztratil doživotně.

Skandální perzekuce postrádá legitimní důvod. Platforma WikiLeaks nemá na svědomí jediný lidský život. Milióny jich naopak pomohla zachránit. Zasloužila se o to zpřístupněním statisíců dokumentů o pozadí agresí proti Afghánistánu, Iráku, Libyi a dalším zemím – i válek, k nimž se teprve vážně schylovalo.

Šlo snad o zlolajné „dezinformace“? WikiLeaks zveřejnily dokumenty amerických úřadů.

Lze pana Assange vinit ze „špionáže“? Svou prací nesl kůži za mír, a ne pro kteroukoli cizí moc.

Uplatnil samo jádro všech práv a svobod, garantovaných českou i evropskou legislativou. Činil tak ve jménu Charty OSN i dalších mezinárodních norem. I my proto sdílíme stanovisko Amnesty International: Perzekuce pana Assange bere svobodu projevu útokem, který má vnutit autocenzuru všem autorům a médiím.

Proto Vás naléhavě žádáme o intervenci u britských úřadů, aby nedopustily vydání pana Assange do USA. Imperativům morálky i práva vyhoví jen verdikt, který mu vrátí plnou svobodu. Zasadí-li se o něj Česká republika, zvýší to její prestiž i napříč širokou evropskou a americkou veřejností.

členové společenství PRAK

Dopis byl přečten Josefem Skálou na demonstraci 15. února na Malostranském náměstí.

3.7 15 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vaclav Kurel
Vaclav Kurel
před 2 měsíci

Moc děkuji společenství PRAK!

cablik
cablik
před 2 měsíci

Zatím na to kašlou na petice a lidi ale náš čas přijde jestli se to povede ty volby do EU parlamentu zatím to vypadá dobře. Též jsem podepsal petici a naši vládnoucí loutky se na ni zvysoka víte co.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Nebuďte pesimističtí, každá akce odporu má svůj smysl. Filosof Petr Hampl to řekl na této demonstraci jasně, na této demonstraci jsem proto, aby Praha byla jedním z měst, které se ozvaly na podporu Assangeho. Bohužel ta demonstrace nešla udělat před Britskou ambasádou, tam je to zakázáno. Na demonstraci byla připomenuta také… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Uz jsem podepsala,kdejakou petici a do ted to bylo opravdu houby platne …Assange neni z jejich jako treba Navalny

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To máte pravdu, ale možná by pomohlo, aby každý kdo přijde do TV, rádia … se vždy v rozhovoru, ať jsou to dámy Terezie Tománková, Václav Moravec, zmuchlaná Drtinová… či chlapci opilec Železný, Kubal, Veselovský… zeptali: Tak co žurnalisté, novináři, jakpak jste zabojovali za kolegu Juliana Assange? Nijak? Ani žádnou petici jste… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Je moc dobře, že byl takový dopis napsán a odeslán. Ale, bohužel, je pravdou, že naši přední politici nestojí o prestiž široké evropské a americké společnosti, ale o prestiž jejího vedení.