Mezinárodní trestní soud OSN v Haagu “osvobodil” Rusko: Řekl, že domobrana v Donbasu a Luhansku byla právoplatná. Lidská práva na Krymu jsou v pořádku.

Průlomový verdikt! Poučili se z jugoslávského debaklu s Miloševičem

Mezinárodní trestní soud OSN v Haagu “osvobodil” Rusko: prohlásil, že domobrana v Donbasu a Luhansku byla právoplatná. Lidská práva na Krymu jsou v pořádku. Navíc: se sestřelením letu MH17 neměla Moskva nic společného. Co teď s tím? 3. 2. 2024

DMITRIJ BAVYRIN komentuje rozhodnutí mezinárodního soudu v Haagu, který tento týden odmítl žalobu kyjevských nácků na Rusko za údajné zločiny na Donbasu a účast na sestřelení civilního Boeingu – což hlavní česká dezinformační média jaksi “nezaznamenala”, jakož ani ukrajinské volání o “zradě Západu”.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, kolem kterého si ukrajinské orgány vybudovaly kult, odmítl téměř všechna obvinění Kyjeva vůči Moskvě včetně klíčových obvinění týkajících se domobrany v Donbasu, lidských práv na Krymu a havárie Boeingu letu MH17. Navíc to Ukrajincům oznámila Američanka, což v Kyjevě posílilo pocit „zrady“.

Díra do kyjevské mytologie Haag zaujímá zvláštní místo v mytologii, která ovládla vědomí Ukrajinců po státním převratu v roce 2014. Půlmilionové holandské město se zakořenilo v reklamě, rétorice a memoárech naznačujících, že Rusko a jeho vedení bude souzeno mezinárodním tribunálem, stejně jako bylo souzeno vedení Jugoslávie v čele s Miloševičem (poté, co NATO ilegálně rozbombardovalo Srbsko).

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) byl častěji označován jednoduše jako Haagský tribunál nebo Haag. Jeho vytvoření však bylo jednorázovou akcí Rady bezpečnosti OSN a sloužilo pouze k posouzení zločinů spáchaných během balkánských válek. Jeho jurisdikce se nevztahovala na jiné epochy a regiony (že ICTY vůbec vznikl, byla velká chyba Ruska, které mělo v Radě bezpečnosti právo veta). V Haagu však nesídlí jen tento tribunál ale i celé státní vedení země (zasedá tam monarcha, vláda a parlament, nikoli tady v hlučném Amsterdamu), ale i některé další mezinárodní soudy.

Kyjevský režim se v hodnocení těchto soudů chronicky plete, ale pevně se drží haagského mýtu. V Haagu sídlí Mezinárodní trestní soud (ICC), západní projekt 21. století, který se specializuje na válečné zločiny. K tomu, aby se stát stal smluvní stranou ICC, je třeba ratifikovat Římský statut, což neudělalo ani Rusko, ani Ukrajina, ani Spojené státy. To znamená, že ukrajinský konflikt je mimo jurisdikci tohoto soudu, nehledě na to, že uvedené země neuznaly a neuznávají jeho pravomoc.

Kyjev pohořel. Západ se proto rozhodl, že místo Ukrajiny si na Rusko mohou Mezinárodnímu trestnímu soudu stěžovat jiné země (například Japonsko). Další události ukázaly, že odmítnutím ratifikace Římského statutu ruský parlament jednal moudře. Poté, co ICC vyhodnotil záchranu sirotků zpod palby a jejich přesun na ruské území jako únos dětí, se ukázalo, že tato organizace nemá nic společného se spravedlností a její jednání je čistě politické.

V Haagu ovšem existuje ještě třetí mezinárodní soud (a nejspíš nebude ani poslední): Soudní dvůr OSN, který má pravomoc nad porušovateli úmluv OSN. Patnáct soudců této komory, založené v roce skončení druhé světové války, jmenuje Valné shromáždění a Rada bezpečnosti. Vliv západních zemí je v ní tedy alespoň částečně vyvážen ostatními státy.
V roce 2017 tam Kyjev podal žalobu a obvinil Rusko z porušení pouze dvou úmluv (to znamená, že junta zplozená krvavým státním převratem se neodvážila dokazovat většinu předchozích nejrůznějších obvinění Ruska) – o boji proti financování teroristických aktivit a o odstranění všech forem rasové diskriminace.

První formulace zakrývá podporu donbaské domobrany ze strany běžných ruských občanů. Druhá naznačuje, že Rusko diskriminovalo národnostní menšiny na Krymu. Po pěti letech tedy vydal soud OSN verdikt, kterým zamítl všechny nároky na odškodnění, protože téměř všechny nároky Kyjeva vůči Rusku byly neopodstatněné. “Téměř”, protože po roce 2014 prý prudce klesl počet těch, kteří na Krymu studují v ukrajinském jazyce.

Něco Kyjevu přiznat museli

V tomto případě soudci zjevně nezohlednili zvláštní atmosféru a vyhrocenost jazykové otázky na Krymu za ukrajinské vlády, když se ukrajinský jazyk snažili prosadit a manažerská třída byla záměrně ředěna ukrajinci z ”pohyblivých” regionů.

Soud k této otázce přistoupil formálně: podle údajů k lednu 2023 je počet osob, které se vzdělávají v ukrajinštině (kterou si ovšem na Krymu stále lze zvolit za vyučovací jazyk) 197 osob. To opravdu není mnoho, ale za nepopularitu ukrajinského jazyka na poloostrově nemůže Rusko a nemá to nic společného s “rasovou diskriminací” (nebo jsou Ukrajinci zvláštní rasa?). Jde jen o to, že ukrajinský jazyk téměř nikdo nepotřebuje.

A ještě něco soud Rusku vytkl. Týká se „opatření k vyšetření možných skutečností financování terorismu“: Moskva je prý neuplatnila vůči osobám, na které Kyjev poukázal. Ruské ministerstvo zahraničních věcí se k tomu vyjádřilo takto: „Znejistil nás závěr soudu, že Rusko ve dvou případech řádně nevyšetřilo činnost osob, které podle ukrajinské verze sbíraly v Rusku finanční prostředky na pomoc obyvatelům Donbasu.

Soud musel jít proti své vlastní praxi a stanovil bezprecedentně nízkou laťku k prokázání použitelnosti Úmluvy o financování terorismu při absenci jakýchkoli důkazů o „terorismu“ i o jeho „financování“. Pominul “zvláštní cynismus kyjevského režimu”, který se “pokusil humanitární pomoc obyvatelům Donbasu, kteří trpěli ukrajinským ostřelováním a hospodářskou blokádou, označit za financování terorismu”.

“Zrada” – a skandálně navíc americkými ústy! Soud se však jednoznačně popasoval s hlavním bodem žaloby kyjevského režimu.

  • Odmítl uznat Doněckou (DNR) a Luhanskou (LNR) republiku za „teroristické organizace“, a Rusko za „agresorský stát“ – stejně jako údery na ukrajinské vojenské objekty v Donbasu za „teroristické činy“.
  • Současně ještě odmítl obvinění, že Rusko se podílelo na havárii malajsijského boeingu, a uznal, že Moskva v dobré víře dodržuje mezinárodní úmluvy.
  • Soud OSN tak celkově zamítl téměř 20 obvinění Kyjeva. I to ukazuje, proč Rusko stále trvá na tom, že vedoucí role v mezinárodních záležitostech by měla patřit OSN. Této organizaci se dá vytknout mnoho věcí, zejména pokud jde o její efektivnost, ale nic lepšího se zatím nevymyslelo.

Ostatně neefektivnost a nedostatečné financování je přímým důsledkem snahy USA a jejich spojenců obejít OSN a podkopat její autoritu zahájením válek z vlastní iniciativy a vyzdvihnutím jiných mezistátních projektů, jako jsou NATO, G7, G20 a Mezinárodní trestní soud. Právě to jsou alternativy k OSN, jak je prezentuje Západ – protože je plně ovládá.

Je u tohoto hlediska docela příznačné, že současnou předsedkyní soudu, která rozsudek v procesu proti Rusku přečetla, je Američanka Joan Donoghueová. Dala tak najevo, že v OSN, kterou americké úřady – v případech, kdy se jim postoje této světové organizace nelíbí – pohrdají, je v první řadě soudkyní, a teprve potom občankou USA.

Jaký div, že první reakcí kyjevského režimu na rozhodnutí soudu (skrze podrobená média) bylo tradiční volání “zrada!”. Vždyť soud tím kyjevským nacistům zamítl i všechny “nároky na odškodnění”.

Druhou reakcí bylo prohlášení, že Kyjev bude moci dosáhnout “skutečné spravedlnosti” jen na zvláštním tribunálu proti Rusku.

Na to však bude muset Západ vyhrát na Ukrajině vojenský konflikt s Ruskem.
Vlastně se tím stává aktuální otázka budoucnosti Ukrajiny jako takové. Kvůli zmařenému úsilí kyjevských orgánů a jejich americko-natovských protektorů se za soudním výrokem vynořuje otázka existence samotného žalobce.
Tedy ukrajinské státnosti.

**

Dmitrij Bavyrin, Vzgljad.ru

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

3.8 25 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

Tak to je správné pravda je jen jedna i důvody proč začala válka na Krymu bylo referendum ale to totalitní liberálové neuznávají.

standa
standa
před 2 měsíci

Rusko ze smrti Navalného nemá žádné benefity ! Naopak benefity ze smrti Navalného čerpá Západ ! Je to tedy jasné. Rusko za smrt Navalného není odpovědno !

Praded
Praded
před 2 měsíci

Podívejte se co dokáže EU a jejich vazalové na You Tube: Josef Hambálek: Kto mi to způsobil. Nepotřebují k tomu ani vězení.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Proto asi ted vykrikuji ty nesmysly,ktere vykrikuji..Navalny.. Boha jeho,ten clovek uz upadl skoro v zapomeni a Rusove ho zabiji,aby ho pripomeli..Jelikoz jsem nikdy nikde necetla,ze by mohl treba Rath kandidovat z vykonu trestu a ani nevim,o tom,ze by nekde volili trestance..tak opravdu nechapu,jak by mohl byt Putinovi nebezpecny….Jak muzeme cekat rozumna rozhodtuti od lidi… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 měsíci

Pokud byla obrana vlastních nezadatelných práv vedena východoukrajinskými lidmi oprávněně (tj. legitimně), pak použití banderistánské armády s jejími těžkými zbraněmi a dokonce i balistickými střelami bylo zločinným počínáním Porošenkova kyjevského (neonacistického) režimu. Režimu, který svého času i zdejší (Z)eman dokázal označit jako mírový!! Legitimní obrana, byť i ozbrojená, nemůže být zároveň terorismem, takže ani kyjevská operace… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Odporný projev Porošenka ve Verchovnej radě, kdy řval: Naše děti budou chodit do školy a jejich děti budou sedět ve sklepě.

Plebej
Plebej
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Ano, taky si na to vzpomínám …

spartak
spartak
před 2 měsíci

Pravda si hledá cestu ,je sice otrhaná a zadušená ,ale má sílu dokázat ,že pravda zvítězí. Doufám ,že 30let demagogie v našem převráceném statě bude také napravena ,ale stále klesáme ke dnu.

abc
abc
před 2 měsíci

Tak teď jsem zvědav co na to česká justice. Ta už v souvislosti s občanskou válkou na Ukrajině vyřkla dokonce dvacetileté tresty odnětí svobody za podporu terorizmu, pro ty , kteří bojují na straně DLR a LRL. A řada dalších je kvůli podpoře obyvatel těchto území u nás stále stíhána. Je to obrovská hanebnost českých… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Měli by toho rozsudku ihned využít právní zástupci všech hanebně odsouzených osob.

vaclav
vaclav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

U nás se naopak skuteční pravomocně odsouzení zločinci osvobozují a jsou odškodňováni. – např. Janoušek a spol.