Tragédie v Bělgorodě. Bilance z 15. února na Ukrajině

V ruském Belgorodu masakrovaly děti a jejich maminky na hřišti, v ulicích, v obchodním centru české raketomety Vampir.

Při ukrajinském útoku českými zbraněmi na sportoviště a nákupní centrum v Bělgorodu zahynulo šest lidí. Jedním z mrtvých je i kojenec. Zraněno bylo 17 osob, mezi nimi 4 děti.

V 16:13 informoval gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov o obětech dnešního ostřelování ze strany ozbrojených sil Ukrajiny.

“Stalo se to nejstrašnější – zemřeli lidé. Civilisté, 6 lidí, z toho jedno dítě. Jeden člověk zemřel na operačním sále, lékaři do poslední chvíle bojovali o jeho život. Jméno mrtvého dítěte bylo zjištěno – ukázalo se, že jde o čtyřměsíční holčičku Valentinu. Všichni truchlíme s rodinami a přáteli obětí. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast a uvědomuji si, že neexistují slova, která by tento zármutek utěšila. Co se týká raněných. 17 zraněných obyvatel, včetně 4 dětí, je v současné době v nemocnicích pod kontrolou lékařů. Šest osob je ve vážném stavu, většinou se střepinovými zraněními různých částí těla. Stav 9 obětí je středně vážný. Dva chlapce – 7 a 15 let – s pohmožděninami a pohmožděním ramene lékaři po poskytnuté pomoci propustili k ambulantnímu ošetření,” uvedl Gladkov.

Dodal, že na pokyn ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška byl do Bělgorodu vyslán tým specialistů z federálních zdravotnických center.

Marina Achmedovová, členka Rady pro lidská práva a šéfredaktorka tiskové agentury Regnum, na svém kanálu na Telegramu uvedla, že úder provedly české MLRS Vampire.

“Na Bělgorod udeřily Vampiry. Na nákupní centrum, na školní stadion a na mnoho dalších míst. Ukrajinští upíři zasáhli školní stadion, aby narušili ukončení dálkového studia, které bylo naplánováno na 19. února. Samozřejmě, úder byl jasně veden na školu. Jedno dítě bylo zabito. Upíři,” poznamenala.

Později zveřejnila fotografii dětského kočárku zasaženého ukrajinskými dělostřelci na stadionu.

“Byly mu čtyři měsíce. Zatímco jsem se snažila zjistit, co se s miminkem stalo, volaly mi matky mnoha dětí z Bělgorodu a naříkaly – “zabili kojence”. Řekla jsem, že informace jsou takové, že dítě žije a že se máme jen modlit. Ale ono už naživu nebylo. Zemřelo,” podepsala se pod fotografii Achmedovová.

K této fotografii se rovněž vyjádřil ruský válečný zpravodaj Jevgenij Poddubnyj.

“V tomto kočárku zemřelo malé dítě. Zabil ho úlomek raketového projektilu. Obsluha Vampire MLRS pálila na Bělgorod z oblasti osady Lipcy v Charkovské oblasti. Byly použity střely dlouhého doletu. Z Lipců do Charkovské hory (jižně od Bělgorodu) je to pouhých 40 kilometrů. To znamená, že stříleli na maximální vzdálenost s maximálním rozptylem raket. Prostě na lidi, jen aby jich zasáhli co nejvíc. Posádku MRLS tvoří obvykle 6 mužů. Můžeme ji snížit na 3 nebo 4. Je třeba zjistit jejich jména a zarýt je do země, spolu s veliteli, kteří takový rozkaz vydali. Vina posádky je zřejmá – věděli, kam se trefují, bylo to zřejmé. Jen tak mimochodem – bojová vozidla ukrývají v obytných čtvrtích Charkova. Proto se potom nedivte, že parkoviště fungujícího obchodního centra nebo průmyslový objekt či jakýkoli jiný hangár budou zasaženy naší palbou. A taky si potom nestěžujte,” řekl Poddubnyj.

Poukázal také na potřebu vytvořit nárazníkové pásmo pro bezpečnost Bělgorodu.

“Ano, po takových akcích nepřítele musíme opětovně konstatovat, že Slobožanština se bude muset vrátit do svého rodného přístavu. Abychom mohli žít v míru, aby se v Bělgorodě nezabíjely děti,” podotkl Poddubnyj.

Televizní kanál RT zveřejnil ve svém Telegramu video ze stadionu. Je na něm vidět kočárek s mrtvým dítětem, sportovec ležící na běžecké dráze a také zraněné děti ležící na zemi.

“Pomoc!” – volalo dítě a plakalo.

Muž, který ho natáčel, se ho snažil uklidnit s tím, že už volal záchranku.

Jak poznamenala členka Rady pro lidská práva Achmedovová, tragédie v Bělgorodu opět připomíná to, co se dálo a pořád děje v Doněcku.

“Mnozí si říkají, kde se vzala “Alej andělů” v Doněcku? Ale to přece Ukrajina systematicky, den za dnem, vytrhávala rodičům z rukou jejich děti – miminka v kočárcích, prvňáčky, teenagery. Až jich byla celá alej. Téměř před našima očima vznikala. Kdo chtěl, díval se a viděl, kdo nechtěl – neviděl. A ti, kteří nechtěli, na začátku 22. roku /2022/ jednoduše říkali, že Alej a otázka “Kde jste byli osm let?” – že to byla jen kremelská propaganda. Teď mají stejní lidé před očima Bělgorod. A snad při pohledu na něj vidí a chápou, co byla a je ve skutečnosti Alej andělů. Už snad přestanou tvrdit, že žádná taková Alej neexistuje, že dětí je nám líto, ale mohou za to jejich rodiče. Ne, tak to není. Všechny děti jsou politováníhodné a v zabíjení dětí se nemá vyžívat žádná politika. Pokud se nejedná o dobytek. Dnes nám Ukrajina vyrvala další dítě a to se stalo součástí Aleje, do níž ve čtrnáctém roce /2014/ vstoupilo první dítě. Opustil nás nový andílek. Ukrajina – ta umí dělat z dětí anděly,” podotkla.

Spisovatel Alexandr Pelevin řekl, že pro ukrajinskou armádu je zasahování civilistů něco jako zábava. 

“Nacisté zabíjejí děti v Bělgorodu a Doněcku z jediného důvodu: protože mohou – a budou to dělat, dokud budou moci. Je to pro ně forma zábavy, nemá smysl apelovat na jejich svědomí a křičet “proč to děláte”. Dělají to, protože je to baví, nic víc. Protože jejich dělostřelectvo dostane MLRS, protože fronta je blízko, a tak, jednoduše proto, že mohou. Jsou to vzteklí psi a se vzteklými psy neradno diskutovat, ti se střílejí. Aby nacisté nezabíjeli děti v Doněcku a Bělgorodu, je třeba je zavřít do klece, nebo ještě lépe zastřelit,” zdůraznil Pelevin.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na svém kanálu na Telegramu označila incident za další teroristický čin.

“Další teroristický čin ze strany kyjevského režimu, který měl za následek smrt civilistů v Bělgorodu, včetně jednoho dítěte, a také mnoho zraněných, předloží Rusko k posouzení příslušným mezinárodním organizacím, včetně Rady bezpečnosti OSN,” uvedla.

Opoziční Meduza* (médium vystupující jako zahraniční agent – pozn. red.) dala slova Zacharovové o terorismu do uvozovek. Další opoziční plátek “Novaja gazeta”* (médium jednající jako zahraniční agent – pozn. red.) sice hovořil o Bělgorodu, ale nezmínil, kdo město zasáhl. Tento postoj “ruské” opozice byl veřejností ostře kritizován.

“Novaja gazeta “* (zahraniční agenti, extremisté a p******) se nevzdává své pozice, vylepšuje si značku, pracuje jako obvykle. Přeložím, jak to podle nich vypadalo: “Ostřelování Bělgorodu přišlo tak nějak samo od sebe. Už to tak nějak bývá, z ničeho nic začne ostřelování, najednou začne samo od sebe. Střely samy padají z nebe a zabíjejí lidi, a to ještě podle tvrzení místních úřadů. Možná ty granáty odněkud přilétly, ale o tom vám nic, kruci, nebudeme říkat.”  P***** a klauni, nic nového,” komentoval jejich články Pelevin.

Publicista Svjat Pavlov upozornil, že odpovědnost za tragédii v Bělgorodu nesou i představitelé ruské opozice.

“V Bělgorodě došlo k další tragédii. Ukrajinci zasáhli obchodní centrum. Navrhuji všem “ruským liberálům”, aby se jako největší znalci kolektivní odpovědnosti právě teď podělili o tuto odpovědnost s Ukrajinci a NATO. Jste to vy, kdo nese vinu za masové vraždění pokojných ruských lidí,” řekl.

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby odsoudilo to, co se stalo.

“Zločinecký kyjevský režim nepřestává ukazovat světu svůj neonacistický charakter.  Na prahu dne 15. února ukrajinské ozbrojené síly podnikly další masivní úder na civilní části Bělgorodu. Podle předběžných údajů bylo zabito šest lidí, z toho jedno dítě. Zraněno bylo 17 obyvatel města, z toho čtyři děti. Byly poškozeny bytové domy, jeden z průmyslových podniků, automobily a obchod. Tato akce neměla žádný vojenský význam. Podle ruského ministerstva obrany zničily téhož dne systémy protivzdušné obrany ještě 14 ukrajinských střel Vampire MLRS nad územím Bělgorodské oblasti. Ruské ministerstvo zahraničí tento ohavný zločin proti civilnímu obyvatelstvu a civilní infrastruktuře důrazně odsuzuje.

Bude řádně vyšetřen a pachatelé budou přísně potrestáni. Je zřejmé, že kyjevští nacisté, kteří sklízejí na bojištích jeden neúspěch za druhým, si barbarsky vybíjejí zlost na mírumilovných ruských občanech. Současný teroristický útok ukro-banderovců znovu upozornil na zločinnou roli “kolektivního Západu” v čele se Spojenými státy americkými, jež pumpují do fašistického režimu i nadále smrtící zbraně, a tento režim je obrací proti nevinným civilistům. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby tento do očí bijící zločinný čin odsoudilo,” uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Dále ministerstvo poznamenalo, že hodlá iniciovat projednání této otázky v Radě bezpečnosti OSN a v dalších mezinárodních strukturách.

**

Jegor Lejev, UKRAJINA.ru (18:10 15.02.2024,) pro Novou Republiku z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Reakci ruské strany vystihuje text na Telegramkanálu “Oddíl Kovpaka”:

Statečná 1. slovanská brigáda dnes dobyla významnou ukrajinskou pevnost „Zenit“, která se nachází v oblasti Avdějevky na území bývalé vojenské jednotky protivzdušné obrany.

Z této oblasti Ukronacisté terorizují obyvatele Doněcka již více než 9 let.

A banderovci by nebyli banderovci tvory, kdyby se dnes nepokusili vykompenzovat svá vojenská selhání cíleným úderem na obytné oblasti Belgorodu, při kterém zabili 7 nevinných civilistů, včetně nemluvněte.

Blahopřejeme našim hrdinským vojákům, kteří odsunují frontovou linii od Doněcka a zachraňují civilisty z Avdějevky.  Truchlíme nad civilisty Belgorodu zabitými kyjevskými nacisty. Nikdo nebude zapomenut, nic nebude zapomenuto…

Vítězství bude naše! Každého banderovského psa určitě čeká odplata!

Vojáci dobrvolnické 1.slovanské brigády, původně zformované z obránců Doněcka, rozvinuli vlajky své brigády a Ruské federace v troskách pevnosti Zenit, odkud 9 let banderovci dělostřelectvem masakrovali civilní obyvatelstvo Donbasu

*

4.2 19 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Svět by se měl dozvědět, že zde nevládne česká vláda a není tu ani český prezident. Že jsme okupovanou zemí a neneseme přímou odpovědnost za činy a zločiny těchto vykonavatelů. Že se stáváme lovnou zvěří ve vlastním teritoriu.

cablik
cablik
před 2 měsíci

DŮSLEDKY MUSLIMSKÉ INVAZE: NÁSILÍ V NĚMECKÝCH ŠKOLÁCH SE STALO NEZVLADATELNÝM
https://pravyprostor.net/dusledky-muslimske-invaze-nasili-v-nemeckych-skolach-se-stalo-nezvladatelnym/

CO DALŠÍHO NÁM PŘINESLA LETOŠNÍ LEDNOVÁ SCHŮZE WEF
https://pravyprostor.net/co-dalsiho-nam-prinesla-letosni-lednova-schuze-wef/

MONOPOL JEDNÉ PRAVDY
https://pravyprostor.net/monopol-jedne-pravdy/

„Otevírá to možnost zásahu proti nepohodlným občanům.” Kobza o kladech a záporech zákona o zbraních
https://42tcen.com/entry/otevira-to-moznost-zasahu-proti-nepohodlnym-obcanum-kobza-o-kladech-a-zaporech-zakona-o-zbranich

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Je to strašná tragédie, ale poprosím o trochu rozumu. Ano určitě raketu odpálil ukrajinský voják. Ale znám, respektive vím určitě, že souřadnice tzv. koordináty, tomu vojáčkovi hlásí Polák, Američan, nebo Kanaďan. Nedej Bože, aby se u takovýchto zvěrstev motalo také nějaké české hovado. Znova opakuji, že při předchoím podobném zvěrstvu měl Putin tolik odvahy,… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Mikkeshi, velmi dobře napsáno. Osobně mám obavu, že nějaké české hovado za tím bylo. Na banderovské stran přišli o život 4 Češi, na straně obránců Donbasu také nejméně 4 a další byli zraněni. Mezi hovada musíme počítat především pražské slouhy, především ty vládní, v BISce, v GŠ AČR, v “neziskovkách” a v médiích.

vaclav
vaclav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Je naprosto jisté, že i tu obsluhu raketometů zaškolovali čeští instruktoři. V každém případě je to ukázka temné politiky “našeho státu”.

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

To není politika z Čech ale z USA a lokajové slouží. Jinak děkuji všem za informace z fronty.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Zaškolovali ano, ale souřadnice, jak nastavit raketu, či houfnici, kam má a kde, třeba čtyřicet kilometrů daleko, dopadne granát, raketa, dostávají do sluchátek. Zodpovědní jsou ti tzv. západní sráči. Ti ví velmi dobře, že střílí na ženy a děti. Ten vojáček se to co provedl, v lepším případě, dozví až z internetu. Něco jiného by bylo,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem mikkesh