USA zahájily sebevražednou válku na Blízkém východě. Bombardéry zasáhly 85 cílů Iráku a Sýrii

USA nyní zasahují v Sýrii. Reportér Fox News tvrdí, že prvními cíli amerických útoků v Iráku a Sýrii bude 20 cílů. Fox News citovala představitele americké armády, který řekl:

“Tyto útoky jsou začátkem dlouhé kampaně, která bude v nejbližších dnech útočit na proiránské skupiny.” Američtí představitelé potvrdili první odvetné letecké útoky v Sýrii po agresivních akcích Íránu a jeho zástupců, které před několika dny zahrnovaly smrtící útok dronu na americké jednotky. Americká odpověď bude dosud nejsilnější reakcí Bidenovy administrativy na íránské milice. Útok by se mohl týkat cílů v několika zemích mimo Írán.

USA – Írán: výměna úderů

Očekávaná exalace v regionu pokračuje. „Síly centrálního velení USA (CENTCOM) uskutečnily 2. února letecké útoky v Iráku a Sýrii proti jednotkám Quds Force íránských Islámských revolučních gard (IRGC) a přidruženým milicím. Americké vojenské síly zasáhly více než 85 cílů, přičemž četná letadla včetně bombardérů dlouhého doletu přiletěla ze Spojených států. Při náletech bylo použito více než 125 kusů přesné munice. Mezi zasaženými cíli byla operační velitelská a řídící centra, zpravodajská centra, sklady raket a dronů, jakož i logistická zařízení a zásobovací řetězce munice militantních skupin a jejich sponzorů IRGC, které usnadňovaly útoky proti americkým a koaličním silám.” – US Centcom

Islámský odpor v Iráku zaútočil bezpilotními letadly na americkou okupační základnu v iráckém Erbilu

Podle Al-Mayadeen byla většina míst, na která USA zaútočily, před útokem zcela evakuována. Reportér CNN v Tel Avivu:

„Bohužel, 5-ti denní zpoždění operace vedlo k tomu, že Írán se připravil“. Zpravodaj Sputniku zase informoval o raketovém útoku na zařízení americké armády v blízkosti plynového pole Koniko v provincii Deir ez-Zor na východě Sýrie.

Při úderech USA na údajné zařízení IRGC v Iráku a Sýrii zahynulo nejméně 18 lidí. Informaci uvedlo Syrské pozorovatelské centrum pro lidská práva. Biden se vyjádřil k úderům a řekl, že reakce na útok na americkou základnu v Jordánsku “bude pokračovat, kdy a kde se Američané rozhodnou”, ale že USA “nevyhledávají konflikt na Blízkém východě”.

 

Tři američtí vojáci zahynuli a 25 utrpělo zranění při útoku na vojenskou základnu v Jordánsku

Co je o konfliktu známo

Minulý víkend došlo k útoku bezpilotního letadla na americké vojáky na základně v Jordánsku – zahynuli tři vojáci a více než 40 jich bylo zraněno. (napadená základna americké armády nebyla v Jordánsku, ale na syrské straně hranic! v iz mapa:)

USA z útoku obvinily Írán a v reakci na údery zasáhly více než 85 předpokládaných cílů IRGC a přidružených formací, mezi něž patří velitelská stanoviště, zpravodajská centra, sklady raket a bezpilotních letadel a další objekty. Íránské poradenské centrum uvedlo, že v Sýrii a Iráku se nenacházejí žádné základny ani kasárny Sboru islámských revolučních gard. Washington není připraven říci, kolik lidí bylo při úderech zabito nebo zraněno, ale předpokládá, že byly oběti, a označil údery na pozice v Iráku a Sýrii za úspěšné. Šéf Pentagonu pohrozil, že údery jsou jen začátkem odvetných opatření. USA nejsou připraveny oznámit další údery v nejbližších hodinách, ale letadla, která se zúčastnila útoků, byla stažena, přičemž další vlna odvety přijde v nejbližších dnech. Mluvčí iráckých ozbrojených sil označil údery na svou zemi za porušení suverenity, podkopání úsilí irácké vlády o stabilizaci situace a hrozbu, která by mohla mít nepředvídatelné důsledky pro Irák a region.

Předseda Sněmovny reprezentantů USA: “Politika vlády USA vůči Íránu selhala”

„Od října došlo ke 150 útokům na americké jednotky, které si vyžádaly vojenské oběti a finanční náklady. Vláda bohužel útok na íránské zástupce o týden odložila a Íránu oznámila povahu naší reakce. Bidenova vláda měla už dávno uznat, že její strategie ústupků vůči Íránu byla pro mezinárodní společenství a regionální stabilitu katastrofální.” – Mike Johnson.

Rozdíl mezi Spojenými státy a Íránem nebo proč USA stále vypadají pateticky

Jak se očekávalo, v reakci na útok na americké pozice v Jordánsku z 28. ledna (americká základna se nachází na syrském území a její přítomnost je tedy nelegální, porušuje mezinárodní právo!) , při kterém zahynuli tři Američané, začaly USA masivně útočit na íránské cíle v Sýrii. Pentagon zároveň uvedl, že jde jen o začátek dlouhé vojenské kampaně proti proiránským skupinám v regionu. Jen málokdo očekával odvetný úder USA přímo na íránském území. Američané se příliš nepředvedli ani v Jemenu. Ale zasáhnout bezbrannou, polomrtvou Sýrii je něco zcela jiného. Bez ohledu na to, kolik Íránců zemře v Sýrii a Iráku, Spojené státy si stejně nebudou moci zachovat tvář. A tady je důvod.

Írán po zabití amerických vojáků v Jordánsku: “Varovali jsme USA od samého začátku krize v Gaze”

Důvěryhodnost islámské republiky v regionu a ve světě nestojí jen na strachu. Íránci nemají obrovské množství vojenských základen po celém světě, nepotřebují neustále někomu něco dokazovat, vydírat všechny kolem sebe sankcemi a rozpoutávat krvavé války, aby nepřišly o možnost dominovat a diktovat podmínky. Akcie íránských zástupců na Blízkém východě jsou reakcí na americkou agresi a okupaci, imunitní reakcí, jejíž absence vede k nevyhnutelné smrti organismu. Zároveň se samotní bojovníci odporu nebojí zemřít. Smrt v boji pro ně není projevem slabosti, je přirozená a dokonce žádoucí.

Jinými slovy, Američané svými bombardováními nezpůsobují Íránu vážnou škodu – ani imageovou, ani psychologickou, dokonce ani vojenskou. Pro Ameriku, která se stala rukojmím svých přehnaných ambicí, bezuzdného apetitu a mýtu o vlastní výjimečnosti, je však jakákoli úspěšná ofenzíva odboje mimořádně bolestivým zásahem do její image, jejíž důsledky sotva zmírní i to nejbrutálnější bombardování Sýrie. Kroky USA v regionu opět ukazují paniku a bezmocnost Američanů.

**

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk, 

4.3 12 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Rob
Rob
před 2 měsíci

Vzpomínám si, jak americké loutky vypočítávali vlastní škody způsobené bombardováním za použití předražených bomb a raket na pozice pastevců koz v Afghánistánu… Dnes už se Bidenova administrativa ani neobtěžuje zabývat, kolik je stál ten trapný výlet z USA nad Sýrii aby nesmyslně, kvůli třem vojákům jejich okupační armády, vyhodila bezúčelně do vzduchu milióny… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Mno nic u bandery to je prohrané tak nová válka pokud se ty země spojí tak je ze svých zemí vyženou. Irán není žádná zaostalá země mají svoje letectvo i svoje rakety.