Vasilij Koltašov: USA vytvářejí z EU novou Ukrajinu, aby zatáhly evropskou mládež do války s Ruskem

EU se definitivně stává zadním dvorkem USA, druhou Latinskou Amerikou. Evropa, kde již v XVI. století začal vznikat kapitalismus, je ničena a topí se v migrantech. Do Evropy přichází celá nacistická noční můra z Ukrajiny –  extrémní chudoba, nacionalismus, antikomunismus, rusofobie.

Nahoře snímek z mexicko-texaské hranice, běženci a hlídka Texaské národní gardy – současný problém rozdělující USA 

EU se definitivně stává zadním dvorkem Spojených států, druhou Latinskou Amerikou. Evropa, kde začal vznikat kapitalismus již od XVI. století, je ničena, konstatoval ekonom Vasilij Koltašov, vedoucí Centra pro politický a ekonomický výzkum Institutu nové společnosti.

Řekl to v rozhovoru pro server Ukraina.ru.

– Vasiliji, EU se nevzdává naděje na převod zmrazených ruských aktiv na Ukrajinu. Jak to dopadne pro evropskou ekonomiku?

– Zabavení zmrazených ruských aktiv je krok, který bude pro EU velmi obtížné zpětně obhájit.  Pokud by zabavili ruská aktiva Američané, znamenalo by to pro ně ztrátu reputace. Všichni budou říkat, že jde o loupež, a pro americký kapitálový trh to bude špatné. Jediné, co USA brzdí, je totiž jejich dobrá pověst.

V Evropě je situace jiná. EU jde na porážku. Biden odmítl schválit smlouvy o dodávkách LNG zemím, které nemají s USA dohodu o volném obchodu. A země EU žádné takové dohody nemají. To znamená, že Evropané byli odříznuti nejen od ruského plynu, ale také od amerického plynu, nebo jsou nuceni kupovat ho dráž, a ještě musí vymýšlet, jak obejít již zavedené americké sankce.

Plán USA má jediný cíl, je třeba, aby se evropská ekonomika hroutila co nejintenzivněji. Proto může EU na příkaz Washingtonu tato aktiva zabavit. To znamená, že si sama odřízne cestu k jednání s Ruskem a bude odsouzena k financování Zelenského, protože Zelenskyj se už pro válku rozhodl, tj. dokázal prosadit, že na Ukrajině volby nebudou.

Tím, že Spojené státy odkládají financování Ukrajiny, zvyšují svůj odstup od ní. Jedná se však o odstup iluzorní; americká vojenská technika z fronty nemizí. Ta proudí nadále a vojenské ministerstvo Spojených států se rozhodně nemusí nikomu zpovídat. Evropská unie už prohlásila, že bude Ukrajinu financovat. Zelenskyj si dokonce nárokuje i několik ruských regionů – Belgorod, Orel, Brjansk. Vyhrát válku se sice nepodaří, ale je třeba ji přetrpět.

– Jak?

– Udělají to tak, aby se válka protáhla a v důsledku toho Ukrajina přežila, ale Rusko nezvítězilo. Pokud EU zpronevěří ruská aktiva, bude to pojistka plateb Ukrajině. Neměli bychom si myslet, že se tyto peníze snad dostanou k Zelenskému. Ještě nikdy se nestalo, aby Západ předal to, co ukradl, nějakému bezvýznamnému politickému dobrodruhovi. Určitě najdou způsob, jak tvrdit, že ztráty 1,5 bilionu dolarů, které evropské ekonomice vznikly v důsledku sankcí proti Rusku, musí být kompenzovány. Moskva se naopak nebude moci bavit s těmi, kdo tak velkou částku ukradli. Bude to permanentní konflikt s evropskými zeměmi.

Američané je budou moci militarizovat a zároveň ničit jejich průmysl. Pro USA je důležité, aby se to dělo rychle. Lidé pak upadnou do deprese, budou se muset zabývat hlavně hledáním obživy. A mladým lidem nabídnou smluvní vojenskou službu v rozšiřujících se ozbrojených silách proti Rusku.

EU se definitivně stává zadním dvorkem USA, druhou Latinskou Amerikou. Evropa, kde již v XVI. století začal vznikat kapitalismus, je ničena a topí se v migrantech. Probíhá ukrajinizace Evropy, čehož se evropská levice v roce 2014 obávala. Do Evropy přichází celá nacistická noční můra z Ukrajiny –  extrémní chudoba, nacionalismus, antikomunismus, rusofobie.

– Migrační krize se odehrává také v USA. Kam povede konflikt kolem hranice v Texasu?

– Demokratická administrativa se v předvečer nových prezidentských voleb cítí velmi nejistě. Biden sliboval sociální reformy, ale nic z toho nebylo splněno. Dluhy absolventů vysokých škol nebyly zrušeny, táhnou ekonomiku dolů. Po lhaní svým voličům je pro ně důležité rozmělnit jejich počty. Tomu má pomoci vpuštění velkého množství migrantů a následné urychlené vydání pasů těmto lidem. A právě to vyvolalo v Texasu nejsilnější odpor.

Je to strach americké dělnické třídy z přílivu obrovského množství lidí, kteří sníží mzdy. Vypadá to, že demokraté hodlají stranu republikánů, stranu průmyslníků, reálného sektoru, úplně potopit. Proto má Trump opět podporu a konkrétně v podnikatelské komunitě je jí více než při jeho prvním zvolení.

Historická podstata této krize spočívá v tom, že USA nelze reformovat bez občanské války, protože systém brzd a protivah vytvořený otci zakladateli USA a doplněný FEDem vylučuje možnost demokratických změn v americké politice. Posledním člověkem, kterému se to podařilo, byl Franklin Delano Roosevelt. Ten se opíral o obnovenou Demokratickou stranu USA.

Jeho podpora byla kvůli velké hospodářské krizi a bezradnosti předchozího prezidenta Hoovera obrovská. Od té doby se dělalo všechno pro to, aby už nikdo nemohl udělat Ameriku znovu velikou.

Předpoklady pro občanskou válku jsou zřejmé, chybí pouze velká vojenská a politická porážka někde ve světě. Například Ukrajina. Pokud zde bude následovat katastrofa a USA utrpí porážku, po níž bude následovat jejich úprk z Evropy, bude možná i občanská válka. Současný konflikt ukazuje, že federální centrum slábne a státy sílí. A právě tam soustřeďují republikáni svou moc a odpor. Krize ve společnosti nabývá spíše rysů politického a ozbrojeného rozkolu než pouhého rozkolu kulturního či volebního.

**

Autor: Vasilij Koltašov, Alexandr Porunov, Denis Rudomjotov, Ukrajina.ru (03:33 05.02.2024), pro Novou republiku vybrala  a z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k provozu tohot webu, k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě videí, podcastů a jejich zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

3.8 12 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 2 měsíci

no tomu úprku nevěřím – doba ještě nedozrála

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Neumím posoudit situaci v Americe, ale ohledně Evropy, respektive Ukrajiny, takovýchhle politologů už nám ČT nas…la kýbl. Zabavení aktiv by znamenalo pro USA ztrátu reputace? Ztrátu dobré pověsti ? Vasilij asi upad. USA nemají ani jedno ani druhé. Ukradení Ruského majetku ve světě brzdí akorát to, že ukradnu 300 miliard a hrozí,… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Odjede do Londýna. Kdepak málo platný Viktorka Nuland Kagan s Oleksandrem Valentynovičem Turčinovem, oba vejlupci pravým jménem Kagan, mají gubernii zmáklou pěkně. A památná řeč Viktorky ve Verchovnej radě – kde tlumočník překládal “fucking regime of Yanukovich” jako “zločinný režim Janukoviče”. a závěr měla ta zdvořilá holka úžasný – “nebudeme trpět žádnou kritiku Porošenka,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem mikkesh