„Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku“ aneb Orbánova strana po vyhrožování šéfky ECB Lagardeové vůči Maďarsku bojkotuje hlasování o rozšíření NATO

Orbán po tvrdém vydírání musel souhlasit s přidělením dalších peněz banderovskému režimu na Ukrajině. V zápětí v odvetě jeho strana odmítla hlasovat o vstupu švédska do NATO.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková

Na snímku: Orbánova strana FIDESZ se nedostavila k hlasování o ratifikaci přístupu Švédska do NATO – a je vymalováno

„Maďarsko je poslední zbývající překážkou při schvalování švédské snahy připojit se k vojenskému bloku vedeném USA“ píše dnešní RT:

„Zákonodárci z maďarské vládnoucí strany se odmítli zúčastnit mimořádného hlasování o žádosti Švédska o vstup do NATO a trvali na tom, že vůdce severského státu se musí sejít s premiérem Viktorem Orbánem, než o této záležitosti rozhodnou.

V prohlášení vydaném v pondělí Fidesz uvedl, že hlasování o ratifikaci by se mělo konat během řádného parlamentního zasedání, ale dodal: ‚Očekáváme, že švédský premiér nejprve navštíví Maďarsko.‘

‚Pokud je to pro Švédy důležité téma, švédský premiér samozřejmě do Budapešti přijede,‘ dodala Orbánova strana.

Švédský premiér Ulf Kristersson vyjádřil ochotu cestu uskutečnit, ale řekl, že tak učiní až poté, co bude schválena přihláška jeho země do NATO, takže není jasné, jak budou zákonodárci Fideszu postupovat.

Během setkání s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem minulý měsíc Orbán řekl, že požádá svou stranu, aby hlasovala o ratifikaci ‚při první možné příležitosti‘ – slova citovaná později v pondělí velvyslanectvím USA v Budapešti, podle nichž by mu dnešní mimořádné zasedání parlamentu poskytlo žádanou příležitost.

Opoziční poslankyně Agnes Vadaiová tvrdila, že Orbán odsunuje hlasování kvůli své ‚osobní ješitnosti‘, a řekla agentuře AFP, že se snaží ‚obsadit titulky v mezinárodním tisku a zároveň udělat vstřícné gesto směrem k ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi tím, že podkopává jednotu NATO a EU.‘

Přestože Maďarsko odsoudilo ruskou vojenskou akci na Ukrajině – která podnítila přihlášky do NATO ze Švédska i Finska – odmítlo následovat ostatní státy EU při sankcionování Moskvy nebo poskytování zbraní Kyjevu. Parlament v Budapešti hlasoval pro přistoupení Finska loni v březnu po měsících politických tahanic, ale rozhodnutí o nabídce Stockholmu odkládal měsíce.

Orbán opakovaně volal po příměří na Ukrajině a mírových rozhovorech mezi Moskvou a Kyjevem a trval na tom, že Ukrajina nemůže doufat, že porazí Rusko na bojišti. Za svůj postoj, stejně jako odpor Budapešti vůči sankcím vůči Rusku a blokování vojenské pomoci EU Ukrajině, je Maďarsko v Kyjevě hanobeno a Brusel mu hrozí protisankcemi.

‚Západ si stále myslí, že čas je na naší straně. Přesto si myslím, že opak je pravdou. Myslím, že čas je na straně Rusů, a čím déle bude válka trvat, tím více lidí bude umírat a poměr sil se nezmění ve prospěch Ukrajiny,‘ řekl minulý týden Orbán místní rozhlasové stanici.

Maďarské národní shromáždění bude mít další příležitost k ratifikačnímu hlasování, až se znovu sejde 26. února, pak se uvidí, zda členové Fideszu dají svůj souhlas“, píše dnes RT.

**

Jana Kunšteková a její zdroj: https://swentr.site/news/591927-hungary-boycott-sweden-nato/*, vyšlo na Litterate

**

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

4.7 13 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 3 měsíci

Ani tady na NR se mi nedaří chápat některé články.Obraty jako”a je vymalováno”,”v odvetě odmítla hlasovat”navozují jeden smysl,podrobnosti v článku ho popírají.
Z textu se dozvím,že nechtějí MIMOŘÁDNÉ hlasování,chtějí nejdříve MLUVIT,o nějakém odmítnutí přijetí nic.
TO SI Z NÁS DĚLÁTE SRANDU?

vachav
vachav
před 3 měsíci

Nedělejme si iluze – nakonec vše odkýve!!! Smutná realita,z které je jen jedno východisko- zrušení EU a likvidace kapitalismu.

shoty
shoty
před 3 měsíci

Čas je na našej strane? Veď čoskoro tu nebude čo žrať!!!

cablik
cablik
před 3 měsíci

Ještě že je Maďarsko které dělá normální politiku ve všech směrech žádné NATO nepotřebujeme stejně by to USA nepomohlo. Všechny počty jsou zbytečné.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 3 měsíci

Všichni toužebně očekáváme od Maďarska, že zabrání zaslání peněz na Ukrajinu a dalším prasárnám NATO a Evropské únie, ale jakou podporu pro to dostane Maďarsko od nás Čechů? Žádnou, před pár lety jsme alespoň 2 x dokázali zorganizovat demonstraci před maďarskou ambasádou v Praze “DÍKY MAĎARSKO”, když se Maďarsko tvrdě stavěli proti imigraci.… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Máte plnou pravdu a je mi z toho smutno!

Hokarc
Hokarc
před 3 měsíci

Položil bych si otázku. Bude Maďarsko bezpečnější, když bude Švédsko v NATO? A odpověděl bych si jasně. Nebude, ba právě naopak !

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Hokarc

Po těch groteskách, co při velení předvádí protekční děti z West Pointu v Afghánistánu, Iránu, Sýrii, Ukrajině … to budou mít Maďaři, jako jedni z prvních v Evropě, nejdřív zasebou. Ale bezpečně.