První únorové úterý

Minule jsem tady spoustě lidí zvednul mandle a pár lidí přiměl k myšlení. Když mi druhý den začali volat lidé, aby pochválili, co jsem napsal (ale řekli to jen do telefonu a nikdo z nich by se neodvážil to říct nahlas), uvědomil jsem si, že je to vzorec chování, který je mi povědomý.

A dost možná, že funguje něco jako řetězení. Havlisté se vymezují vůči komunistům a přebrali chování předlistopadových komunistů (aniž by si to uvědomovali). Alternativa se vymezuje vůči havlistům a přebírá v řadě ohledů jejich chování (aniž si to uvědomuje). Hampl se vymezuje vůči hlavnímu proudu alternativy a s vysokou pravděpodobností přebírá to, co kritizuje (aniž by si to uvědomoval). Jak těžké je podívat se na sebe zvenčí! A jak by to bylo zapotřebí.

Nicméně dnes zmíním citáty tří učitelů Jungmannovy národní akademie, které  – snad – vrhají jiné světlo na současné politické dění.

Oskar Krejčí: „V současném geopolitickém cyklu není žádná naděje na změnu.“

Pokud má Oskar Krejčí pravdu a pokud by k tomu nebylo co dodat, pak by jednou rozumnou strategií bylo stáhnout se do soukromí, opevnit se (myšleno symbolicky), vybudovat si nějaké kšeftařské cestičky pro levné palivo a další potřebné věci, a podle možností pomáhat druhým.  A samozřejmě se vyhýbat přímému konfliktu s vládnoucí mocí.

Jenže ono k tomu je co dodat.

Ivo Budil: „Na horizontu pravděpodobně rýsuje geopolitická změna, v níž uspějí ti, kteří jsou na ni intelektuálně a morálně připraveni.“

Momentálně naděje na změnu není, ale rýsuje se na obzoru. Budeme potřebovat morální připravenost, tedy odhodlání. Takoví lidé by se nepochybně našli. Profesor Budil ale píše také o druhé podmínce – intelektuální připravenost. Tedy schopnost pochopit, o jak přelomovou změnu se jedná, jakého typu je ta změna, co všechno ta změna umožňuje a jaké konkrétní kroky mají být podniknuty. To je mnohem hlubší než opustit lipskou energetickou burzu. Až někam k jinému společenskému modelu.

Aby nedošlo k mýlce. Ivo Budil mluví o nutnosti připravit se na něco, co je někde na obzoru. Ne o svrhávání vlády, co tu čteme každých pár týdnů.

A do třetice Petr Hampl: Nespokojenost nic neznamená. Od toho je přece vládnoucí skupina vládnoucí skupinou, že se nemusí ohlížet na mínění těch dole. Kdyby se na ně ohlížet musela, pak by byli skutečnou vládnoucí skupinou ti dole a vládnoucí skupina by jenom vykonávala jejich vůli. Jenže vládnou ti nahoře. Mají dostatečné prostředky a dostatečné možnosti, aby se na ty dole nemuseli ohlížet.

To je přesně případ Fialovy vlády a celé liberální oligarchie (nové aristokracie), o kterou se opírá.

Politický režim je ohrožen teprve ve chvíli, kdy podřízená vrstva je výrazně schopnější než vrstva nadřízená. Když je organizovanější, disciplinovanější, má lepší analytické schopnosti, je spojena jasnou ideologií, má vlastní ekonomické vazby, možná lepší vlastní komunikační kanály, vede v praktických dovednostech, dovede lépe bojovat a mnoho dalšího. Pak těm nahoře nepomůže ani majetek ani formální pravomoci. Všem revolucím a jiným velkým změnám v dějinách předcházelo právě to, že těm dole vzrostly schopnosti.

Před pár dny se mě na jednom setkání komunisté ptali, co bych jim poradil. Moje odpověď zněla takto:

Čistě teoreticky, kdyby vedení strany chtělo znát můj názor, řekl bych jim toto: V první řadě se zbavte neustálého soustředění na nejbližší volby. Místo toho investujte energii do budování organizační struktury a do lidí – do jejich vzdělávání, školení a motivace. Až budete mít silnou organizaci plnou schopných a motivovaných lidí, až je budete schopni plynule rozvíjet, až budete umět získávat nové, až budete mít vymyšleno financování toho všeho… pak teprve bude čas vyrazit do voleb. Pak bude mít smysl přemýšlet nad volebním programem, protože budete mít šanci ho realizovat.

Totéž platí pro jakoukoliv politickou sílu.

A jak se pozná, že je ten správný čas pro výstřel z Aurory (myšleno symbolicky)? Mimo jiné pracovních míst. Rozhlédněte se, kolik je pracovních míst, kde člověk musí předstírat, že věří v Green Deal, skvělost EU, povinnost válčit proti celému neliberálnímu světu, 76 pohlaví atd. A rozhlédněte se, kolik je pracovních míst, kde musíte předstírat, že nesnášíte premiéra Fialu, i když ho třeba milujete. Je těch prvních 100x víc? Nebo 500x víc? Až bude víc těch druhých, pak bude režim v takovém stavu, že stačí, aby do ulic vyjelo pár traktorů a zhroutí se.

To bude znamenat, že opozice udělala všechny své domácí úkoly.

**

Petr Hampl, ZDROJ

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

4.4 10 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 2 měsíci

Ne,že bych nesouhlasil,jen nevím,jestli si autor uvědomuje,co říká.Říká,že je to utopie a že je vymalováno.

weitinger
weitinger
před 2 měsíci

Hampl, a mne osobně to dost mrzí, jsem jeho fanda, je jen negativní. Poslední dobou. Začíná mi připomínat Martina Kollera, ten taky všechno a všechny poplive. On věří ve vzdušné zámky. Radí stranám, ať se vybodnou na nejbližší volby… A zazdí to tím, že není dobré se přesunout na chaty a zahrady, jak se… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem weitinger
vachav
vachav
před 2 měsíci

Ač nerad,musím se realně přiklonit k názoru p.Krejčiho.On ten horizont(chcete-li světlo na konci tunelu),může být vzdálen i klidně několik set let. Sparta a Řím vydržely také několik století. A ještě malá realita-ten autorem naznačený”výstřel z Aurory”.který bychom si asi přáli,rozhodně nemůže býti uskutečněn v “Česku”.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Ono by stačilo aby vládli pro Český lidi abychom nebyli v blátě až po krk stejně jako v Maďarsku. A změna systému určitě přijde nechal bych socialismus napokoji tohle je stokrát horší.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 2 měsíci

Lid má zkušenosti z nereálného socialismu i z liberálního korporátního neofaßismu. z bláta do louže. ‘si počká.

/poučil se.

vachav
vachav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Stanislav Sevecek

Kdyby ste použil adjektivum socialismus” sovětského typu”,tak bych to bral.Ale nereálný socialismus-co to je?Historie ukáže,že socialismus je životaschopnější,než parazitický a kontraproduktivní kapitalismus. Socialismus neprohrál válku,ale pouze první bitvu.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 2 měsíci

Síla je vždy na straně ovládaných. Jediné, co podporuje ty, kdo jim vládnou, je mínění. Tudíž je to pouze mínění, na čem se zakládá vláda. Tato zásada se vztahuje jak na nejdespotičtější a nejmilitantnější vlády, tak na nejsvobodnější a ty nejvíce oblíbené.

David Hume: Principy vlády

/cit Štěpán Kotrba

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Stanislav Sevecek

Ano,proto tu máme fašistická masmédia,indoktrinaci ve školách všeho typu,cenzuru,přepisování historie a další potřebné instrumenty ke TVORBĚ toho MÍNĚNÍ.
A už je ve většině vytvořeno.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Trochu si dovolím s panem Hamplem nesouhlasit. Ano, elity připraví změny ale, podle mne, je uskuteční až lúza v ulicích (tím nechci nikoho urazit!). Dnes padouch Lenin vyvedl Rusko z feudálního systému. Francouzská revoluce, viz ilustrační foto, kdo stál za Marianou na barikádách? Bez tenkrát ještě neuvědomělého prostého lidu by zřejmě k ničemu nedošlo… Číst vice »

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

obraz z roku 1830 – francouzské revoluce 1830.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Dnes máme v 15,00 hod, před Úřadem vlády demonstraci za demisi vlády a za propuštění politických vězňů. Slávek Popelka jede do Prahy se nechat zavřít, má zakázanou Prahu, takže když mu sečtou obě podmínky, tak to má za 10 měsíců natvrdo. To je člověk, který je ochoten se obětovat. Tato revoluce, kterou… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Nesouhlasím, ono to chce pár odvážných, co se obětují té revoluci, myslím tím fyzicky, být ochoten za svůj cíl položit život. A takových je tu jen pár, viz Vidlák, který opravdu z těch českých zemědělců nakonec ten odpor vydupe jako z jednoho z posledních národů z Evropy. O co se tu bojuje? O tu ustrašenou vrstvu lidí,… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 měsíci

Možná rozhodnou jiné – vyšší síly, než ty politické, opoziční. Možná už opravdu není dost času na přípravu změn. Pak, děj se vůle boží. Neboť podstata světa je božská (říká Buddha). I když se nějací paraziti tady na Zemi snaží přesvědčit nás o opaku. Rád uvádím jeden příklad: Všechna zrnka písku všech… Číst vice »