Jaderné zbraně a Ukrajina, Trump nebo spící Joe, ukrajinský “nos v kokainu”: Putinův rozhovor s Kiseljovem

Dne 13. března poskytl ruský prezident Vladimir Putin rozhovor novináři Dmitriji Kiseljovovi pro televizní kanál Rossija 1 a RIA Novosti. Vydání serveru Ukraina.ru uvádí klíčové teze ruské hlavy státu.

Útoky Ukrajiny na pohraniční regiony Ruska

V posledních dnech se kyjevský režim pokusil zaútočit na Belgorodskou a Kurskou oblast. Ukrajinské diverzní a průzkumné skupiny nedosáhly svých cílů, utrpěly těžké ztráty a byly zahnány zpět.

Podle Putinova názoru jsou takové akce Ukrajiny způsobeny neúspěchy na frontě a snahou demonstrovat alespoň nějaký úspěch.

*

“Vysvětlení je velmi jednoduché. To vše se děje na pozadí selhání na linii kontaktu, na frontové linii. Žádného z cílů, které si loni stanovili, nedosáhli.”

Vladimir Putin

*

 Prezident řekl, že na pozadí minulých neúspěchů “musí ukázat alespoň něco a hlavní náplní /těchto akcí/ je zejména informativní rovina tohoto jednání”.

*

Vyhlídka na jednání s Ukrajinou

Případné rozhovory s ukrajinskou stranou by neměly být chápány tak, že by Kyjevu poskytly pauzu k přezbrojení, řekl Putin.

“Jsme nicméně připraveni k serióznímu rozhovoru a chceme všechny konflikty, a tím spíše tento konflikt, řešit mírovými prostředky. Musíme si však jasně a zřetelně vyjasnit, že se nejedná o pauzu, kterou chce nepřítel využít k přezbrojení, ale o seriózní rozhovor se zárukami pro bezpečnost Ruské federace,” uvedla hlava státu.

Putin zdůraznil, že Rusko je připraveno vyřešit konflikt s Ukrajinou mírovými prostředky, ale Moskva bude vycházet ze zájmů bezpečnosti země.

“Jsme připraveni k jednání? Ano, jsme připraveni, ale pouze k takovému jednání, jež nebude spočívat na nějakých přáních po užití psychotropních látek, ale proběhne na základě reálií, jež se vytvořily, jak se v takových případech říká, na konkrétním místě, na zemi.”

Ti moudřejší začali uvažovat o tom, že by bylo nutné změnit částečně strategii vůči Ruské federaci.

” A tak se objevily myšlenky na obnovení vyjednávacího procesu, hledání nějakých cest k ukončení tohoto konfliktu, hledání toho, kde jsou skutečné zájmy Ruska. Mimochodem, jedná se o nebezpečné lidi,” řekl Putin.

Snadněji se vyjednává s těmi, kteří “mají nos v koksu”. Putin připomněl rčení o těch, jejichž domácí štěstí je obsaženo v sousloví “nažraný, opilý a s nosem v tabáku”.

“Teď je nos v kokainu, že? Ale to nevadí, s nimi je to jednodušší. S těmi chytrými je to těžší, ti jsou nebezpečnější, protože ovlivňují vědomí společnosti, včetně toho našeho. Pod rouškou sladké mrkvičky nám předhodí svá nejrůznější přání,” shrnula hlava státu.

Jaderná triáda je v plné pohotovosti

V odpovědi na otázku o připravenosti Ruska na jadernou válku Putin poznamenal, že příslušné síly ruské armády jsou neustále v pohotovosti.

Hlava státu rovněž poukázala na pokročilejší úroveň ruské jaderné triády ve srovnání s obdobnými systémy jiných zemí.

“Naše triáda, jaderná triáda, je modernější než jakákoli jiná. Ve skutečnosti jsme jen my a Američané jediní, kdo takovou triádu má. A zde jsme pokročili mnohem více. Máme modernější jadernou složku. Celkově máme zhruba stejný počet nosičů a náloží, ale naše jsou modernější. Všichni to vědí, odborníci všechno vědí.“

Rusko ví, pokračoval Putin, že USA mají v plánu zlepšit své jaderné síly.

” Všechny své komponenty rozvíjejí. My také. Ale to podle mého názoru neznamená, že jsou připraveny zahájit jadernou válku zítra. Chtěly by, ale co naplat. My jsme připraveni,” poznamenal.

Co by se stalo, kdyby USA provedly test jaderných zbraní?

Při hodnocení perspektivy testu jaderné zbraně Spojenými státy Putin připomněl, že Spojené státy neratifikovaly Smlouvu o všeobecném zákazu jaderných zkoušek, a proto Rusko v rámci parity rovněž stáhlo svůj podpis pod tímto dokumentem.

“Vzhledem k tomu, že smlouva nebyla Spojenými státy ratifikována, nevstoupila s konečnou platností v platnost právní, protože nezískala potřebný počet ratifikací. Přesto se těchto dohod držíme,” prohlásil ruský vůdce.

Putin připustil, že USA budou takové zbraně testovat.

“Souvisí to s tím, že když se objeví nové hlavice, potom, jak se domnívají někteří odborníci, nestačí testovat je pouze na počítači, ale je třeba otestovat je i in natura. Takové myšlenky se v určitých kruzích ve Spojených státech vznášejí, mají své opodstatnění. Víme o tom. A také se tím zabýváme,” řekl.

Podle něj nelze v tomto případě vyloučit, že Rusko provede stejné testy.

*

Použití jaderných zbraní během zvláštní vojenské operace na Ukrajině

Rusko nikdy nezvažovalo možnost použití taktických jaderných zbraní (TNW) během speciální vojenské operace na Ukrajině, uvedl Putin.

Už dříve šířila americká masmédia informaci, podle níž americké úřady vážně zvažují hrozbu použití TNW ze strany Ruska na ukrajinském území, a proto vypracovávají různé varianty reakce na takový krok.

“Proč bychom používali prostředky hromadného ničení? Nikdy to nebylo potřeba.”

Vladimir Putin

Na otázku, zda to znamená, že ho taková myšlenka nenapadla, Putin odpověděl: “Ne, a proč by měla?”

Prezident uvedl, za jakých podmínek by Rusko mohlo použít jaderné zbraně.

“Zbraně existují proto, abychom je mohli použít. Máme své vlastní zásady.  A ty znamenají: že jsme připraveni použít zbraně, včetně jakýchkoli zbraní, včetně těch, které jste zmínil, pokud půjde o existenci ruského státu, o poškození naší suverenity a nezávislosti. Vše máme zakotveno v naší Strategii, nezměnili jsme to,” zdůraznil.

Cizí vojska na Ukrajině

Zavádění zahraničních vojenských kontingentů na Ukrajinu a jejich zásobování zbraněmi situaci na bojišti nezmění, řekl Putin.

“Faktem je, že vojenské jednotky západních zemí jsou na Ukrajině přítomny již dlouho, i před státním převratem [2014] byly přítomny a po státním převratu se jejich počet znásobil. Nyní jsou přítomni přímo, v podobě poradců, jsou přítomni v podobě zahraničních žoldnéřů a nesou ztráty. Ale pokud mluvíme o oficiálních vojenských kontingentech cizích zemí, jsem si jist, že to situaci na bojišti nezmění. To je to nejdůležitější. Stejně jako na tom nic nemění dodávky zbraní,” dodal prezident.

Putin upozornil na prohlášení amerických úřadů, že nehodlají vyslat své vojáky, aby se zúčastnili ukrajinského konfliktu.

Víme, co jsou americká vojska na ruském území, jsou to interventi. Tak se k nim budeme chovat, i když se objeví na ukrajinském území. Oni to chápou,” uvedla hlava státu.

Současný prezident Spojených států Joe Biden je představitelem tradiční politické školy, proto chápe důsledky takového kroku, poznamenal.

“Kromě Bidena existuje dostatek dalších odborníků v oblasti rusko-amerických vztahů i v oblasti strategické zdrženlivosti. Takže si nemyslím, že se tam vše provádí tak bezhlavě, ale jsme na to připraveni,” zdůraznil Putin.

Co se týče Polska, pokračoval, pokud jeho armáda vstoupí na Ukrajinu, už tam zůstane, protože Poláci už ve snu vidí, jak získávají zpět země, které považují historicky za své.

*

“Protože pokud, připusťme, polské jednotky vstoupí na území Ukrajiny, aby, zní to krásně, například kryly ukrajinsko-běloruskou hranici nebo na některá jiná místa, aby uvolnily ukrajinské vojenské kontingenty pro účast v bojových operacích na linii dotyku, tak si myslím, že polské jednotky odtud už nikdy neodejdou. Já si to myslím.”

Vladimir Putin

*

Smlouva se Západem

Na otázku o možnosti “čestné smlouvy” se Západem Putin přiznal, že “nikomu nevěří“.

“Nerad to říkám, ale nikomu nevěřím. Potřebujeme však záruky. A ty záruky musí být upřesněny, musí to být záruky, které by nám vyhovovaly a kterým bychom věřili. To je to, o čem mluvíme,” řekl.

Podle něj “je teď asi předčasné mluvit veřejně o tom, co by to mohlo být“.

“Ale rozhodně nebudeme kupovat nějaké vyloženě prázdné premisy,” dodal prezident.

Rusko nebude dělat nic, co neodpovídá zájmům země, zopakoval.

*

Biden nebo Trump

Rusko se do prezidentských voleb v USA nevměšuje, Moskva je připravena spolupracovat s jakoukoli osobou, kterou si Američané zvolí za svého vůdce. Takto odpověděl Putin na otázku, zda lze interpretovat jeho dřívější výrok o tom, že Biden je pro Rusko na postu prezidenta USA výhodnější kvůli svým zkušenostem a předvídatelnosti.

“Do žádných voleb se nijak nevměšujeme. A jak jsem již mnohokrát opakoval, budeme spolupracovat s jakýmkoli vůdcem, který má důvěru amerického lidu, amerického voliče,” zdůraznil.

Putin připomněl svůj rozhovor s tehdejším prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem, který ruskému vůdci vytkl, že sympatizuje s Bidenem.

*

“Stalo se to před víc než čtyřmi lety. V jednom z rozhovorů mi řekl: Chceš, aby vyhrál – promiňte, budu mluvit jako on, přímo – chceš, aby vyhrál Spící Joe?”

Vladimir Putin

Pak, pokračoval, začal být Trump z nějakého důvodu pronásledován za to, že jeho kandidaturu zřejmě podporuje Moskva.

“No, to je už úplný nesmysl,” charakterizoval Putin tuto historku.

Pokud jde o současnou volební situaci ve Spojených státech, ta se – z pohledu hlavy státu – stává stále “necivilizovanější”. Podle jeho slov “americký politický systém nemůže tvrdit, že je demokratický ve všech smyslech tohoto slova”.

Nebudeme se tam (na Západě – pozn. red.) zabývat štěpením, oni to udělají sami a s přehledem. Ale rozhodně budeme usilovat o to, aby byly respektovány naše zájmy,” shrnul Putin.

Další prohlášení o SVO, ekonomice, domácí a zahraniční politice

– Francie by se neměla pohoršovat nad aktivitou Ruska v Africe, africké země se rozhodují pro spolupráci s Ruskem samy;

– Rusko zmařilo investice USA do protiraketové obrany vývojem raket Avangard;

– iniciativa na linii dotyku v zóně SVO byla zcela převzata ruskými ozbrojenými silami;

– Ruská federace potřebuje zvýšit počet a sílu svých zbraní, aby minimalizovala ztráty při postupu v zóně SVO; vývoj v této oblasti probíhá nyní “závratným tempem”;

– s Ruskem se nikdo nebude párat, pokud se samo neubrání, důsledky pro ruskou státnost “by mohly být katastrofální”;

– nové regiony Ruské federace je třeba podpořit a vytáhnout na federální úroveň, potom bude vše fungovat rychle;

– zvláštní orgán na ochranu před západními sankcemi není potřeba;

– situace v oblasti lidských zdrojů se v blízké budoucnosti nezmění k lepšímu, to by si měly domácí podniky uvědomit;

– rozdělení daňové zátěže by mělo být spravedlivější:

“Skutečně, rozdělení zmíněného daňového břemene – by mělo být spravedlivější v tom smyslu, že do všeobecné pokladny, jak se říká, na řešení vnitrostátních úkolů a především na řešení úkolů v oblasti zmírňování chudoby by měly více dávat korporace, právnické a fyzické osoby, které vydělávají více.”

Vladimir Putin

*

– Vstup Finska a Švédska do NATO je zbytečný, jde o politický krok:

“Neměli jsme tam ani vojáky, všechny jsme je odtamtud stáhli, z rusko-finské hranice. Proč to udělali? Je to naprosto nesmyslný krok z hlediska zajištění jejich vlastních národních zájmů. Nicméně je to na nich. Tak se rozhodli. Ale my jsme tam vojáky neměli, teď je tam mít budeme. My jsme tam neměli obranné systémy, teď se tam objeví.

Vladimir Putin

– Rusko má co dělat, aby změnilo strukturu své ekonomiky – i když se nám v příštích letech podaří předstihnout Japonsko v paritě kupní síly, musíme ještě zapracovat na její efektivitě a inovativnosti;

– o budoucnosti vlády Michaila Mišustina po případném vítězství Putina v prezidentských volbách je předčasné hovořit; práci současného kabinetu ministrů lze hodnotit jako “celkem uspokojivou”;

– stabilizovat počet obyvatel země bude možné poté, co se zvýší porodnost a prodlouží průměrná délka života.

***

Pavel KOTOV, UKRAJINA.ru (11:03 13.03.2024), vybrala a pro Novou Republiku z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

 

 

4.4 8 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Riskovat střet s Ruskou jadernou triádou by musel jen blázen a nějaké území je k ničemu Rusové dosáhnou po celém světě. Bylo by dobré kdyby se po volbách domluvili a válku ukončili.

standa
standa
před 1 měsícem

Rozumné.