Jak se posunulo nálepkování

Diskreditování názorových odpůrců je běžné ve všech politických systémech. V demokracii hraje stejnou roli jako v nedemokratických režimech či v zemích, které stojí někde na pomezí mezi oběma.

Základem nálepkování je, že skupina, která je právě u moci, autoritativně stanoví, které názory a postoje mají být považovány za deviantní. Cílem je znevěrohodnit ty osoby či skupiny, které takové názory zastávají. Namísto věcné polemiky jsou jejich nositelé prohlášeni za hrozbu pro daný systém, kterou je třeba umlčet.

Pokud by naši společenskovědní analytici konali svoji práci, měli bychom k dispozici jistě již celou řadu studií o tom, jak se v českých poměrech diskreditování lidí s odlišnými názory v čase vyvíjí. Za poslední půl století jsme postupně prošli třemi fázemi.

Do roku 1989 byli názoroví odpůrci označováni za hrozbu pro socialistické zřízení, za posluhovače západního imperialismu, za ohrožení světovému míru. Byli označováni jako samozvanci, zaprodanci a ztroskotanci. Neměli přístup do médií, živě se o ně zajímala policie a tajné služby. Vyzdvihovala se jednota společnosti, která se uvědoměle semkla v odporu proti snahám o podrývání řádu a pořádku, jenž jsme si jednou provždy vydobyli. Slušní lidé si na ně dávali pozor.

V devadesátých letech byli nepohodlní lidé označováni za extremisty. Do této kategorie byly řazeny nejrůznější skupinky s názory velmi odlišnými, ba často protichůdnými. V policejních složkách byli vedeni anarchisté spolu se skinheady, na stejných stránkách s nimi figurovali ekologové či přesněji environmentální aktivisté. Šlo o velice různorodou tříšť malých a často navzájem znepřátelených skupinek bez jakéhokoliv vlivu na většinovou společnost. Nebyla jim vytýkána spolupráce s cizími mocnostmi, maximálně jen propojení s podobně orientovanými hnutími v jiných zemích. Ultrapravicové bojůvky, které se dopouštěly rasově motivovaných násilných činů, byly označovány za extremistické stejně jako ekologičtí aktivisté, kteří požadovali dodržování všech zákonných procedur při rozhodování o vedení obchvatů měst. Pro ty druhé se časem začalo používat označení „ekoteroristé“. Specialisté na podvratnou činnost byli zčásti nově dosazeni, ještě nezkušení, občas si pletli, proti čemu vlastně bojují.

Dnes už jsme mnohem dále, vstoupili jsme do třetí fáze. V lecčems připomíná tu první, došlo ovšem k zásadnímu přepólování. Lidé s nepohodlnými názory jsou označováni jako dezoláti, dezinformátoři, flastenci a chcimíři. Jsou vydáváni za hrozbu pro naše liberálně demokratické zřízení, za posluhovače Ruska a za nebezpečné pacifisty. Média, do nichž mají přístup, jsou označována za dezinformační. Bezpečnostní složky se o ně živě zajímají, šíří se (obvykle před volbami) obviňování, že pracují v cizím žoldu. Vyzdvihuje se jednota zdravého demokratického jádra, které se semklo v odporu proti jejich snahám o rozdělování společnosti a o podrývání řádu a pořádku, který jsme si jednou provždy vydobyli. Slušní lidé jsou vyzýváni, aby si na ně dávali pozor.

Ušli jsme za uplynulých téměř pětatřicet let velký kus cesty kupředu. Ušli ji i ti, kteří po celou tu dobu dokázali sedět na téže úřednické, generálské či šéfredaktorské židli. Zatímco oni jen tak seděli, jejich názory šly dynamicky s dobou. Také díky tomu jsme dnes tam, kde jsme.

Profesor Jan Keller, Vaše Věc

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 29 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Zase jsem se pobavila.Skoda,ze ti s ambicemi nemaji i mozek

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 29 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A ty,co tohle voli nechapu uz vubec.K cemu jsou jim dobri prerikavaci prazdnych frazi?

Karel2002
Karel2002
před 29 dny

Nepřátelé demokratických Čechů (zvláště obyvatel Prahy) jsou zhruba od začátku 90.let nazýváni sockami, socany, kryptokomunisty, starými strukturami, obyčejňáky (podle toho, že Paroubek nazval lidi volící opozici “obyčejnými lidmi”), třicetikorunáči (voliči opozice protestovali, že mají platit navíc oproti pojistněmu 30 kč resp. 100 kč, aby nenadužívali zdravotní péči. A to včetně nemluvňat a umírajících… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 29 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Tohle mam jednoduche.Vsechny kdo zvladnou jen skatulkovat povazuji za jednoduche tragedy,takze jako myslici clovek je “beru” z ohledem na jejich mozkovou nedostatecnost.Problem nastvava proto,ze fakt nevim,kam si mam zaradit ty,kteri jim to zerou.. “Co je trapi?”

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 29 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

s ohledem

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 29 dny

Demokracie nemuze v kapitalismu fungovat.Moc penez je v tom,ze vam ” prodaji” to co chteji,abyste ” nakoupili”..vcetne politiku a  ideologii

skeptik
skeptik
před 29 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Demokracie jako překážka rozvoje kapitalismu – Ilona Švihlíkováhttps://1url.cz/ku6h1 Je zajímavé sledovat, jak se kapitalismus a demokracie rétoricky chápou jako neoddělitelná dvojčata. Každý, kdo si dovolí krizovat systém (tj. socio-ekonomický systém — kapitalismus), bývá zároveň obviněn z toho, že chce odstranit demokracii (u které se ani politologové neshodnou, jestli je režimem, nebo ideologií) a “vrátit nás… Číst vice »

cablik
cablik
před 29 dny

Nechal bych socialismus napokoji liberální diktatura je daleko horší kdo se posunul dopředu tak kulový. A chtěj opět středověk podaný a šlechta a s tím můžou jít do (__!__)

Hokarc
Hokarc
před 29 dny

Řekl bych, že jsme spíše opsali kruh, jen se to všechno jinak nazývá. A říkal jsem to i koncem roku osmdesát devět.

Lubez
Lubez
před 29 dny

Zřejmě převzato z knihy:
Nejnebezpečnější kniha, jaká kdy byla vydaná
https://www.skrytapravda.cz/ze-zahranici/1816-skolstvi-a-matematika-v-rusku-piratska-v-cechach-a-silena-na-zapade