“Nenávist k Rusku, státní převrat na Ukrajině, válka a zkáza” – Kiseljov o tom, jak si zapamatujeme Nulandovou

Jedním z ústředních témat nedělního vydání zpravodajského a analytického pořadu Vesti Neděli z 10. března 2024 byla rezignace náměstkyně ministra zahraničí USA Victorie Nulandové. Dmitrij Kiseljov, televizní moderátor a generální ředitel agentury Rossija Segodňa, připomněl některé nuance jejího životopisu a shrnul výsledky její diplomatické kariéry.

Ministr zahraničí USA Anthony Blinken uvedl, že jeho náměstkyně Victoria Nulandová mu oznámila svůj záměr rezignovat.

Zdá se, že kariéra Victorie Nulandové se zhroutila,” domnívá se Dmitrij Kiseljov.

Victorii Nulandové je 62 let. Víc než půl roku plnila úkoly, jež přísluší druhému člověku po Blinkenovi, ale trvalé místo jí nabídnuto nebylo. Na její místo jmenoval Biden Kurta Campbella a Senát ho schválil.

Dmitrij Kiseljov se domnívá, že jde o ztrátu tváře Nulandové. Jediné, co jí zbývalo, byla dobrovolná rezignace.

Kurt Campbell se celý život zabývá Asií a Čínou. Televizní moderátor se domnívá, že jeho jmenování je symbolické a právě takové kompetence jsou nyní v zahraniční politice USA potřeba. Zajímavostí životopisu Kurta Campbella je, že v mládí studoval hudbu a politickou filozofii na Jerevanské univerzitě /Arménie/ v dobách SSSR.

Victoria Nulandová má ve svém životopise také epizodu týkající se SSSR a Ruska. Její dědeček, který měl židovské kořeny, emigroval do Spojených států ze západního cípu carského Ruska. Babička Nulandové pocházela rovněž z ruského impéria, a to z běloruského města Novogrudok, které bylo jedním z nejvýznamnějších židovských kulturních center ve východní Evropě. Seznámili se až v Americe.

Je zřejmé, že původ rodiny do značné míry naprogramoval profesní zájmy vnučky,” říká Dmitrij Kiseljov.

V mládí navštívila Nulandová SSSR. Na počátku 80. let tam absolvovala stáž – pracovala jako vychovatelka v oděském pionýrském táboře Mladá garda a poté jako překladatelka na sovětské rybářské lodi.

” Je třeba podotknout, že třiadvacetiletá Victoria Nulandová si výrazně doplnila a rozšířila slovní zásobu a zocelila charakter,” říká televizní moderátor.

Kiseljov naznačuje, že tato zkušenost mladou povahu natolik zocelila a prověřila, že i pozdější diplomatický styl Victorie Nulandové se vyznačoval přímočarostí až hrubostí.

Za prezidenta Baracka Obamy měla Nulandová na ministerstvu zahraničí na starosti Euroasii – NATO, Evropskou unii a OBSE.

Nulandová je známá především díky svému zapojení do událostí na Euromajdanu – jako asistentka ministra zahraničí pravidelně jezdila do Kyjeva a besedovala s protestujícími.

V té době unikla na internet nahrávka jejího telefonického rozhovoru s velvyslancem USA na Ukrajině Geoffreym Pyattem. Diplomat v něm konkrétně vysvětloval, že EU nepodporuje nápad Kyjeva zapojit do vlády země Arsenije Jaceňuka, na což Nulandová reagovala v námořnickém stylu větou “Fuck the EU”. (česky volně “Vyserte se na Evropskou unii” – pozn.red.N.R.-vd-)

Dmitrij Kiseljov se domnívá, že každý diplomat má svůj specifický výstup: u někoho jsou to vztahy s cizím státem, u jiného mezinárodní smlouva v té či oné oblasti, někdo veřejně formuluje postoj své země.

“Produktem diplomatky Victorie Nulandové je nenávist k Rusku, státní převrat na Ukrajině, válka a zničení země, v níž se angažovala,” řekl Kiseljov. – Jejím produktem je bezperspektivnost amerického kurzu na Ukrajině, bída, devastace a primitivní nacismus banderovského režimu.”

Při rozloučení s Victorií Nulandovou ministr Blinken poznamenal, že “se zaníceně zasazuje o to, čemu nejvíce věří”. A dodal, že její “angažování se v otázce Ukrajiny budou diplomaté a studenti v budoucnu studovat”.

Dmitrij Kiseljov se domnívá, že pokud bude zkušenost Nulandové studována, potom “jako moderní příklad Herostratovy slávy”.

Ruské ministerstvo zahraničí se rovněž domnívá, že Nulandová vstoupila do dějin jako hlavní architektka protiruského kurzu a ukrajinské politiky americké diplomacie.

“Nezabývala se diplomacií. Zabývala se vměšováním do vnitřních záležitostí jiných států, a to především naší země /= RF/ a Ukrajiny. Stala se tváří protiruského kurzu a atentátu na Ukrajinu ze strany Spojených států. Historicky bude spojována právě s těmito věcmi,” komentovala rezignaci Nulandové Maria Zacharovová.

Dmitrij Kiseljov shrnul, že výsledkem působení Nulandové na Ukrajině bylo řízení státu ze zahraničí, snížení počtu obyvatel země na polovinu a dluhy na mnoho generací dopředu.

**

Autor: Sergej Zujev, zdroj: Ukrajina.ru (15:04 11.03.2024) , pro Novou Republiku vybrala a z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.2 10 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Ještě bych se neradoval. Kosmopolitní rodinka Kaganů nám určitě ještě nabídne nějakého dalšího vejlupka. Příkladně Kaganovič-Kagan přežil od Lenina po Gorbačeva všechny. Na Ukrajině to od začátku po boku Nulandová, (také Kagan) v zastoupení strýčka Samuela řídí zase jiný Kagánek – Turčinov. Komik chvílemi ani neví kde je.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Taky mám ten pocit. Ta zmije jedovatá ještě zaručeně neřekla své poslední slovo. Jen momentálně není pro představitele USA vhodné, aby byli formálně spojováni s jejími křivárnami a svinstvem. Holt bude škodit zase jakoby bokem, neoficiálně až “neziskově”. Ale škodit nepřestane. Dokud nezdechne. Stejně jako “krvavá Madla”.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Skoro vetsinu zen v politice nemam rada.V podstate to,ale samy vysvetlily.. Maji pocit,ze na muzskem hristi musi byt silnejsi nez muzi..ale takovy pristup z nich proste dela mrchy ( zadny zensky vstup)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Nemam tedy rada ani ten protipol….hystericke