Ruské síly začaly mohutné kombinované útoky na cíle od Charkova až po Lvovskou oblast

V noci 29. března ruské ozbrojené síly zasáhly cíle na územích kontrolovaných kyjevským režimem. Útok byl kombinován.

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Nejprve se použilo několik dronů typu Geran, poté byly testovány rakety. Série výbuchů zahřměla v regionech Kyjev a Čerkasy. Podle předběžných informací byl u Kyjeva zničen další raketomet systému protivzdušné obrany. Uvádí se o použití raket vypálených bombardéry Tu-95MS.Ruské jednotky zaútočily i na zařízení Ozbrojených sil Ukrajiny v Dněpropetrovské oblasti. Zásahy do ubytovacích zařízení pro personál, výcvikových základen, území pro výrobu a skladování munice a vojenské techniky byly zaznamenány v Kamiansku (dříve Dněprodzeržinsk) a Pavlogradu. Náklad a personál se také často přepravují na frontu přes tato města. Úder byl způsoben jednomu z podniků Dnipro (dříve Dněpropetrovsk), který byl součástí vojensko-průmyslového komplexu Ukrajiny. Uvádí se také, že v několika oblastech regionu vypadla elektřina, což může naznačovat nové útoky na zařízení na výrobu elektrické energie v režimu.

Útok byl proveden na cíl v oblasti charkovského Čugujeva, kde jsou v posledních dnech aktivní ukrajinské rezervy. Výbuchy bylo slyšet i v jiných oblastech kontrolovaných kyjevským režimem. Pod útok se dostalo zejména velké logistické zařízení ozbrojených sil Ukrajiny v Žytomyru Korosten. Toky vojenského nákladu z Polska jím předtím přecházely směrem na Kyjev. Na západě Ukrajiny opět došlo k “hlasitému zásahu” – na objekt ve městě Stryi (Lvovská oblast). Několik dní předtím způsobil příchod rakety silnou detonaci v oblasti tohoto města.

Ukrajinská strana tvrdí, že došlo k výbuchům “v oblastech vodních elektráren Kaniv a Křemenčuk”

Ráno se uskutečnila další série kombinovaných útoků na cíle na územích kontrolovaných kyjevským režimem, včetně útoků s použitím hypersonických raket Kinžal. Jak již informoval Military Review, cíle od Charkovské oblasti a Dněpropetrovské oblasti až po Lvovskou byly zasaženy v noci. Vlna úderů, která pokračovala v ranních hodinách, zasáhla cíle v regionech Ivano-Frankivsku a Čerkasy. Výpadky proudu začaly ve zmíněných regionech Ivano-Frankivsk a Lvov. Ukrajinská strana zveřejnila prohlášení, že výbuchy byly zaznamenány “v oblastech vodních elektráren Kaniv a Křemenčuk” v regionech Čerkasy a Kirovohrad. Pokud těmto vodním elektrárnám skutečně způsobily škody, pak to může znamenat další energetické problémy pro kyjevský režim – nyní na druhé a třetí etapě kaskády vodních elektráren v Dněpru, vytvořené v sovětské éře.

Britský tisk včera zveřejnil hned dva poraženecké články o Ukrajině

The Time v článku “Je čas, abychom mluvili o pádu Kyjeva” píše, že válka na Ukrajině nesměřuje ke “zmrazenému konfliktu”, ale “scénář noční můry se stává realitou”. Postup ruských vojsk nutí vojenské a civilní představitele v Londýně, Washingtonu, Paříži a Bruselu vypracovat plán katastrofického kolapsu ukrajinských sil. Autor píše, že unavené západní veřejné mínění se zdá být smířeno s tím, že ačkoli pomáhá Ukrajincům, už se ocitla ve slepé uličce před tím, co bude pravděpodobně nějaká “mírová” dohoda, která upevní skutečný stav věcí na místě. Čas však dává naději, že jsou možné i jiné scénáře než vojenská porážka Ukrajiny. Mohlo by dojít k převratu v Rusku nebo by se nově zvolený prezident Trump mohl pokusit zavést příměří a faktickou kapitulaci Ukrajiny. Možná se Kyjev udrží a Evropa se vzpamatuje a pomůže mu, přičemž využije vliv desetkrát většího HDP než Rusko a tři a půl krát většího počtu obyvatel.

The Economist píše , že “Rusko se připravuje na novou velkou ofenzívu na frontě”. Podle hodnocení publikace by mohla začít blíže k letu, kdy půda po jarním tání vyschne. „A schopnost Ukrajiny zadržet ji nyní vypadá mnohem méně jistá než před rokem. Proto naléhavě potřebuje zmobilizovat více vojáků a vybudovat silnější obrannou linii.” Patová situace v souvislosti s uvolněním americké pomoci pro Ukrajinu představuje riziko, že Rusko bude moci prolomit “nedostatečné” obranné linie Ukrajiny, tvrdí Economist

„Ukrajina však nemůže jednoduše obviňovat své spojence. I ona je vinna z chyb. Jednou z nich je nedoplnění armády pracovními silami. Rusko se připravuje na novou vlnu mobilizace a počítá s dalším velkým úspěchem. Na Ukrajině však pokusy o nábor nových rekrutů stále uvízly v závitech demokratického procesu. Prezident Volodymyr Zelenskyj, kterému chybí peníze a obává se nepopularity, se dostatečně nesnaží dosáhnout výsledků,“ píše The Economist s odkazem na problémy s přijetím mobilizačního zákona.

Shrneme-li poselství britských masmédií, můžeme říci, že prosí své zámořské přátele, aby přidělili Ukrajině pomoc, jinak bude poražena. Závěry britských médií jsou obecně správné. Situace na frontě pro OSU ještě není katastrofální, ale celkový trend pro Ukrajinu je negativní. Léto se může stát pro Kyjev skutečně kritickým, protože i když USA financují vojenskou pomoc právě teď, dodávky zbraní a výcvik personálu OSU se nestihnou do začátku letní vojenské kampaně. Proto se u těchto publikací v médiích o hrozbě porážky a částečném přenášení viny na Kyjev začíná západní veřejnost připravovat na možnosti jednání s Ruskem o zmrazení konfliktu.

*

Karol Jerguš, Armádny Magazín SK

 

 

 

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Že by se to konečně rozjelo? Jen zase maličkost. Veřejné mínění na Západě! Podle dostupných informací se o situaci na Ukrajině pravidelnně zajímá 19 procent Francouzů. Na sympatiích jí nepřidaly ani protipšeničné demonstrace. Ruská střediska Jako Biaritz, Nice …se začínají připravovat na sezónu a příliv Rusů a to samé např.  i ve Španělsku. Nevím… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem

Britové jsou marní. Od začátku bylo jasné, že Ukrajina jde do kopru. Britové a tzv. kolektivní Západ ve své argumentaci pro nacisty, zapomínají vždy na kořeny událostí, v Česku je to na přikaz z USA a GB a Česko se chová, jakoby válka na Ukrajině vznikla v únoru 2022 najednou, jen tak. Západ trpí kolektivní amnézií !

Vaclav Kurel
Vaclav Kurel
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Západ trpí spíš kolektivním patolízalstvím USA, ví dobře, jak to začalo, ale nutí své občany lhát. A ti poslouchají!

Gabrhelik Rostislav
Gabrhelik Rostislav
před 1 měsícem

Řekl bych že hodně brzy přijde doba kdy i náš tisk (Novinky, IDnes apod.) začne zveřejňovat poraženecké články. 😎

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Gabrhelik Rostislav

Už se to blíží, ale Česko, jako poslední, bude do poslední chvíle vykládat jak úžasně vítězí Ukrajina ! Naše vedení to převzalo od Wehrmachtu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Gabrhelik Rostislav

Ale ony už mezi řádky nesměle prosakují informace, které by byly před několika málo měsíci naprosto nemožné. Všichni ti podporovatelé Ukrajiny se budou muset začít sychrovat. Co když začne foukat odjinud, co pak? Američani začnou dělat mrtvého brouka jako v Afghánistánu, ostatní budou hledat dvířka, která si sami do Ruska ucpali,… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 měsícem

Zmražení konfliktu na Ukrajině nepřipadá v úvahu …
K zmražení konfliktu je potřeba důvěra mezi účastníky dohody o zmražení, a tu důvěru už dávno KoZa i  Ukrajina dávno u RF ztratily …

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  maxim

Máte pravdu. Také si myslím, že Rusové po zkušenostch s věrolomným KoZou zaberou celou dnešní Ukrajinu, aby nezbyl ani kousek Benderistánu. Možná kousek na usmířenou dají Rumunům, kus Maďarům a Halič Polákům. I když PROČ by to dělali? Rusové kvůli své vlastní bezpečnosti potřebují vybudovat velké předpolí a musí bezpečně propojit Kaliningrad s Matičkou Rusí. Budou… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Dojde tím k naplnění jejich návrhů na zajištění bezpečnosti v Evropě
z 17.12.2021. Rusko i nás k tomu zřejmě ještě čeká “dlouhá cesta”…

cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.