Ruské strategické bombardéry zasáhly vojenské objekty v regionech Kyjev a Žytomyr

Interaktivní mapa Ukrajiny byla v noci natřena červenou barvou, což znamenalo letecký poplach. Kyjevské veřejné stránky oznámily “leteckou hrozbu ve formě raket vypálených ruskými strategickými bombardéry Tu-95”. Objevily se i zprávy o vzletu MiG-31K.

Milan Novický
Milan Novický

K dnešnímu dni byla v Kyjevě hlášena série explozí. Jedna z raket způsobila požární škody v dílně závodu na výrobu vojenské techniky. Existují také zprávy o vypuštění hypersonických raket Kinžal, ale neexistuje žádné oficiální potvrzení.

Je známo, že několik objektů bylo zasaženo v Kyjevě a Kyjevské oblasti, jakož i v sousední oblasti Žytomyru. V noci 21. března se tedy uskutečnil nejsilnější raketový útok na cíle v regionu hlavního města Ukrajiny nejméně od začátku února.

Rakety protivzdušné obrany Ozbrojených sil Ukrajiny v Kyjevě, jejichž odpalovací zařízení jsou umístěna přímo v obytných oblastech, ve snaze sestřelit ruské rakety směřující do vojenských a vojensko-průmyslových zařízení, které pracovaly abnormálně, padly na civilní sektor. Přirozeně, kyjevský režim bude tvrdit, že to bylo “Rusko, které zasadilo úder mírumilovnému lidu Kyjeva”.

Připomeňme, že nedávno ruské jednotky zasáhly jedno z rozhodovacích center kyjevského režimu v Oděse. V důsledku toho bylo zlikvidováno několik důstojníků Ozbrojených sil Ukrajiny, Bezpečnostní služby Ukrajiny a Národní policie.

Přehled speciální vojenské operace 20. března 2024

Ve směru Slobožansk se intenzita střetů výrazně snížila. Po týdnu bojů a značných ztrát na živé síle a vybavení Kyjev částečně stáhl jednotky z hranice, přičemž pokračoval v ostřelování regionu Belgorod.

Ve směru Avdějevka se ruské jednotky snaží dosáhnout levého břehu řeky Durnaja, odkud je možnost ofenzívy ve směru Semenovka a Umansk.

V Doněckém směru bojují ruské jednotky na jižním okraji Krasnogorovky.

Ve směru Zaporoží se ukrajinské formace zaměřují na posílení druhé obranné linie v oblasti Orechiv.

V Rabotino byly pokusy ruských jednotek o postup na západ od vesnice zatím neúspěšné a Kyjev provádí rotaci.

 

Ukrajina dostane první stíhačky F-16 letos v létě

Nizozemsko předá letadla ve druhé polovině roku 2024, uvedla pro agenturu Reuters nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová. Jako první přijdou dánské stíhačky, upřesnila, a nizozemské budou následovat krátce po nich. Ollongrenová také uvedla, že do konce roku 2024 se výrazně zvýší výroba nábojů v Evropě, aby se nezopakoval současný nedostatek munice, kterému čelí Ukrajina. Češi také oznámili, že budou Kyjevu dodávat zbraně. První várku dělostřeleckých granátů dodají Ukrajině do června, uvedla tisková služba ministerstva obrany. List Wall Street Journal předtím informoval, že Česká republika již nakoupila pro ukrajinské ozbrojené síly přibližně 800 000 dělostřeleckých granátů od koalice dodavatelů z celého světa.

Finsko a Rumunsko předají Ukrajině vyloďovací čluny

Finsko dodá do Rumunska vyloďovací čluny, které budou dále předány ukrajinskému námořnictvu a na území Rumunska se uskuteční předběžný výcvik 50 ukrajinských posádek. Rumunská strana je zodpovědná za ubytování, dopravu a stravování ukrajinských vojáků. Dohodli se na tom Helsinky a Bukurešť v říjnu 2023. Finské orgány usilují o užší spolupráci s Rumunskem v rámci posílení tvz. baltsko-černomořského koridoru, který se táhne od Skandinávie po Turecko. Finsko se snaží vytlačit Rusko z Baltského moře, Rumunsko z Černého moře, přičemž sází na Ukrajinu jako na vhodný odrazový můstek pro vyvíjení tlaku na Rusko. Není to poprvé, co Ukrajina obdržela západní námořní vybavení. Dříve Nizozemsko a Švédsko předaly kyjevskému režimu lodě třídy G.

Již čtyři letadla NATO provádějí průzkum Krymu

Podle portálu pro sledování letecké dopravy Flightradar létají nad Rumunskem letadla British Royal Air Force Airbus KC3 Voyager s volacím znakem KAYAK31 a Boeing RC-135W Rivet Joint s volacím znakem RRR7220. Průzkum provádějí také letadla Boeing P-8A Poseidon amerického letectva a Bombardier Challenger 650 Artemis. Připomeňme si, že od začátku války si západní zpravodajské služby vyměňovaly informace s Ukrajinou v reálném čase.

Asistent amerického prezidenta pro národní bezpečnost Sullivan navštívil Kyjev

Během setkání s vedoucím Zeleného úřadu Jermakem vyjádřil podporu Washingtonu Ukrajině v situaci, kdy vojenská pomoc uvízla na mrtvém bodě: Jsme přesvědčeni, že tuto pomoc Ukrajině poskytneme. Neuměl však pojmenovat konkrétní časový rámec této pomoci – Biden podle jeho slov v noci nespí, jen o této pomoci přemýšlí, ale…. Mimochodem, poté, co Sullivan prohlásil, že za vítězství Ukrajiny považuje to, že z války vyšla jako suverénní, demokratická a svobodná země, se ani slovem nezmínil o „hranicích z roku 1991“. “Nejde o to, abych byl tlustý – raději bych byl naživu.”

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny vulgárně zkomolil jméno zvláštního vyslance Číny

V rozhovoru pro ukrajinský televizní kanál Rada, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov učinil obscénní prohlášení o zvláštním představiteli Číny pro Eurasii Li Hui. Připomeňme, že Li Hui byl dříve vyslán vedením Čínské lidové republiky do Evropy, aby našel řešení pro mírové urovnání konfliktu na Ukrajině. 12. března čínský diplomat ukončil své turné a navštívil Rusko, Francii, Německo, Polsko, Belgii a Ukrajinu. Danilov komentoval návrh Pekingu na mírová jednání s Moskvou:

„Pokud si někdo myslí, že bychom měli ztratit naše území, ztratit naši suverenitu – dejte nám svou“. Zároveň se tvářil, že si nepamatuje, “jaké je jeho (Li Huiho) příjmení”, a jméno diplomata zkomolil. Postoj současných ukrajinských orgánů k mírovým aktivitám Pekingu je dost nepřátelský. Je však zřejmé, že o otázce jednání nebudou rozhodovat oni, ale jejich západní patroni, navzdory Danilovu tvrzení, že o tom rozhodne “lid Ukrajiny vedený prezidentem”

Německo navrhlo vytvořit obdobu Železné kopule v Evropě

Šéf obranného koncernu Rheinmetall Armin Papperger pro FT uvedl, že evropské státy by měly uvažovat o vytvoření systému protiraketové obrany (BMD) podobného izraelskému systému Iron Dome. V článku se také uvádí, že Pappergerův návrh je v souladu s postupem evropských zemí, které zvyšují výdaje na obranu a snaží se odstranit zaostávání v této oblasti. FT uvádí, že integrace systémů protivzdušné a protiraketové obrany je na seznamu priorit obranných kapacit EU, přičemž nové systémy mají být kompatibilní se stávajícími prostředky NATO.

*

Milan Novický,  Armádny Magazín SK, na snímku nahoře startegický  dálkový stíhač MiG-31, schopný nést i protidružicové rakety, proti ukrajinským cílům rakety Kinžal

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
keporkak
keporkak
před 1 měsícem

Ukrajina dostane první stíhačky F-16 letos v létě. Předpokládám, že to bude s křížkem po funuse…

Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Kéž by se Rusku podařilo fašistické zmrdy odřezat od moře.Měli s ukronacisty udělat rychlou likvidaci,aby byly znemožněny teroristické útoky na ruské území.

standa
standa
před 1 měsícem

Odříznout Ukrajinu od moře a bude rychle konec války. To však ještě Rusko nepotřebuje. Potřebuje totiž eliminovat nacistické brigády. Což ještě chvíli potrvá, protože fašistický systém si je schovává a chrání je před bojem, nechává je působit spíše jako vojenskou policii, která střílí ty co ustupují. Nestíhají.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Jo to je „krásný nápad” žádná obraná kopule neexistuje jen vyhozené prachy a řinčení zastaralými zbraněmi nic nezastaví hypersonické rakety nebo Sarmat. Jinak Rusům chybí jen 100 km aby udělali z bandery suchozemský stát a poté o něj zájem nebude.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Otázkou zůstává, co je jasné všem – nejsou suroviny, odborníci, stroje – bez toho se nic nevyrobí.

Ludvik
Ludvik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

“Zajímavou úvahu” jsem na této téma dnes slyšel v rádiu: “Povinná vojna u nás nepřichází v úvahu, neboť u nás k tomu nejsou dostatečné ubytovací a výcvikové prostory.”

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Ludvik

Ať se zeptají Kalouska, kam která kasárna zašantročil v době svého “náměstkování” na MO v 90. letech.