Štefec: Otázka pro paní Černochovou: Jak se dá porazit jaderná velmoc?

Co je „koalice ochotných“, to už víme. První taková vznikla na jaře 2003 a označovala „ad hoc“ partičku států, které vojensky podpořily nezákonnou agresi USA vůči Iráku, zahájenou na základě vylhaných informací o zbraních hromadného ničení v tzv. druhé válce v Zálivu.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Na archivním snímku je bývalý náčelník štábů americké armády generál Colin Powell, který později ve funkci státního tajemníka USA (ministra zahraničních věcí) oblboval Valné shromáždění OSN zkumavkou, o které tvrdil, že je v ní důkaz o iráckých zbraních hromadného ničení. Ve zkumavce ale byl jen čistý písek z jednoho z washingtonských pískovišť.

*

Proč nezákonnou? Rezoluce RB OSN č. 1441 totiž nedávala USA ani nejmenší právo použít vůči Iráku vojenskou sílu. A protože americký útok na Irák byl z mezinárodně právního hlediska kromě Charty OSN v rozporu rovněž s článkem č.1 Severoatlantické smlouvy, nemohly USA nutit koaliční partnery v NATO, aby se na něm podíleli. Nejednalo se tedy o oficiální vojenskou koalici, a ani de facto, ani de jure nebylo možné přesně vymezit její členy. Patřila do ní ovšem celá řada evropských států NATO, včetně České republiky, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Jaroslav Štefec: Dva lidé, dva osudy

Dnes se o této “pseudokoalici” příliš nemluví. Jedním z hlavních důvodů je realita válečných zločinů, kterých se vojáci jejích členů na území Iráku dopustili, a pak také skutečnost, že toto americké dobrodružství stálo západ celkem více než bilion (!) dolarů. Což je suma, nad níž by se měla určitě zamyslet i dnes řada českých politiků, především pánové Fiala a Stanjura, nebo madam Černochová. Jejich zájem bych rozhodně čekal zejména v souvislosti se stále zřetelnější snahou USA přehodit pomyslného Černého Petra financování, vyzbrojování a případné vojenské podpory jejich ukrajinského dobrodružství na krk už tak dost zbědované EU.

Další „koalice ochotných“, v pořadí již druhá, vznikla, jak jinak, na podporu Ukrajiny. V principu z velmi podobných důvodů, jako ta první. Jednání o jejím vzniku proběhlo za účasti ministrů obrany „zainteresovaných“ zemí na vojenské základně Tapa v Estonsku 19. ledna 2023. Vedle hlavního podpichovače pokračování bojů na Ukrajině, Velké Británie, se k ní připojili také Dánsko, Nizozemsko, samozřejmě ČR, Polsko a jak jinak, i kompletní sada nesvéprávných kolonií, volně shrnutých pod matoucím názvem „pobaltské státy“. Na jednání přítomní ministři obrany Španělska a Německa dohodu „o podpoře UA do posledního dechu“ odmítli podepsat, a ve světle posledního vývoje kolem ukrajinského konfliktu zřejmě dobře věděli proč. Nejsem si také jist, jak se k této de facto vojenské koaliční dohodě nyní staví další tehdejší signatář, Slovenská republika.

Signatáři se mimo jiné zavázali poskytnout Ukrajině finanční a vojenskou pomoc ve výši desítek miliard Euro. A jedním z hlavních důvodů, proč se o této koalici začíná právě nyní opět hovořit, je především fakt, že ačkoliv byl závazek podepsán už loni, příliš se toho zatím nezadělo. Jak se totiž ukazuje, oněch padesát miliard Euro, slavnostně „přiklepnutých“ Ukrajině 27. února 2024 poslanci Evropského parlamentu v rámci navýšení víceletého rozpočtu EU do roku 2027, jsou přesně ty peníze, které Ukrajině slíbily státy „koalice (ke všemu) ochotných“ už prakticky před rokem.

USA ze zdržení plateb obviňují jak přímo, tak prostřednictvím ukrajinských „apologetů války“ Německo. Údajně upřednostňující ekonomické a bezpečnostní zájmy vlastních občanů před zájmy Ukrajiny. S příslušnými dodatky, jaké že to bude mít katastrofální důsledky pro Evropu a svět. Kancléře Scholze chápu a preferování zájmů vlastní země mu rozhodně nevyčítám. Snaží se lavírovat, jak to jde. Což pro něj určitě není jednoduché zejména s přihlédnutím k faktu, že zřejmě ani on, ani německá vláda nemají tak docela pod kontrolou dění v německé armádě.

S revitalizací „koalice ochotných“ velmi úzce souvisí i dvě prohlášení, která sice zazněla na opačných stranách Atlantiku, ale byla až vzácně synchronní. Nejprve francouzský prezident Macron prohlásil, že země NATO by měly vyslat své jednotky na Ukrajinu. Samozřejmě ne válčit, ale cvičit. Tedy Ukrajince. Jeho slova vzápětí vyvolala odmítavé reakce mnoha západních lídrů, včetně představitelů Německa, Polska, Finska, (kupodivu i) České republiky a dalších zemí, generálního tajemníka NATO i vedení EU. Francouzské úřady promptně reagovaly vysvětlením, že prezident byl špatně pochopen a že to tak nemyslel. Což ovšem Macron vzápětí přebil prohlášením, že svá slova o možnosti vyslání západních vojsk na Ukrajinu pečlivě zvážil a trvá na nich.

Bezprostředně poté americký ministr obrany Lloyd Austin v Kongresu prohlásil, že pokud (nebo spíše až?) Ukrajina padne, NATO bude muset jít do války s Ruskem. Je velmi zajímavé, že stejně jako Macron, i Austin v této souvislosti skutečně hovořil o NATO, nikoliv o USA, které se války v Evropě zřejmě nehodlají vůbec zúčastnit. Logicky nechtějí riskovat jaderný konflikt s Ruskou federací a spíše budou poťouchle z povzdálí sledovat, jak se krvácející Evropa utápí v ekonomickém a sociálním chaosu. Mám dokonce pocit, že by současné americké administrativě vůbec nevadilo, kdyby se zejména východ Evropy změnil na desetiletí v radioaktivní poušť. Přesně v duchu až neskutečně vizionářské novely Ilji Erenburga „Trust D.E.“.

Co říci závěrem? Snad jen kontrolní otázka pro paní Černochovou za 1000 bodů: Jak se dá porazit jaderná velmoc? A vzkaz pro stovky a tisíce o válce s Ruskem blouznících politiků, novinářů i obyčejných lidí, zpitomělých propagandou – nedělejte si žádnou naději. Nečekejte žádného Supermana, Hulka, nebo Kapitána Ameriku. Uvědomte si, že i vy budete sdílet osud svého národa, který dnes s nadšeným hýkáním tlačíte do války s jadernou mocností.

**
 

Jaroslav Štefec, fb

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Tady jde zase o zakladni nepochopeni pojmu…vlada rovna se statni urednici fincovani z dani vybranych od lidi statu,ktery zastupuji…Nemaji pravo chovat se jako vladci ” z bozi vule”..Davno nezijeme ve feudalismu

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Je to jeste horsi nez jsem si myslela

cablik
cablik
před 1 měsícem

Koalice slouhů jen mele pantem ale Rusko nastrčeným banderou neporazí nikdy. A to si mohou gratulovat že Rusku neteče do bot to už by tu nebyli.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Na Janičku otázka moc složitá. Odpověď by byla přibližně stejná jako u druhé nešťastnice, rozkošné Helenky Langšádlů. Ta ze sebe strategicky vyloudila větu – Za demokracii a štěstí našich dětí, je třeba bojovat i atomovými zbraněmi. Obě chuděry až skončí svoji vládní misi, doufám, že nám jejich ošetřující lékař sdělí, jestli má smysl… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Pokud Macron pošle své vojáky proti ruským vojákům, bude to znamenat otevřené vyhlášení války, Rusko bude moci použít jaderné zbraně. To samé pokud Fiala pošle české vojáky proti Rusku. A schyluje se i k válce mezi Českem a Slovenskem. A Českem a Maďarskem. Ruský a čínský jaderný arzenál proti americkému, francouzskému, britskému…jadernému arzenálu. Nebyla lepší ta autonomie… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Nejlepším řešením je změna statusu Česka na neutrální stát bez EU ! Je za 1 minutu 12 před jadernou apokalypsou. Anglosasové budou chtít stát mimo jadernou válku v Evropě, ale to se jim nepodaří. Idioti v Česku netuší, že se nikam neschovají ! Budeme se muset modlit, aby do českého lavoru nic… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Zatim ” ulovil” jen pobaltske staty,coz znamena ty,kteri to vedou ” tak dobre”, ze jim za 30 let utekla pulka obyvatelstva

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Nebude. Pošle tam Cizineckou legii a ta se bude tvářit, že přišla z jiného světa. A také na onen svět brzy půjde. Jako zatím všichni ti vymaštěnci, ze všech koutů posbíraní.

Hokarc
Hokarc
před 1 měsícem

Na každou Černochovou se vaří cela !