“Stingers” se vyměňují na Ukrajině za whisky. Jak se americké zbraně obracejí proti samotným Spojeným státům.

Odpovědní úředníci v USA netuší, kde končí složité a často tajné vojenské vybavení po jeho odeslání na Ukrajinu.

Odpovědní úředníci v USA netuší, kde končí složité a často tajné vojenské vybavení po jeho odeslání na Ukrajinu.

K tomuto závěru dospěli autoři amerického časopisu The American Conservative (TAC) po analýze obsahu zprávy zvláštního generálního inspektora, který dohlíží na americkou pomoc Ukrajině.

Autoři publikace připomínají, že první čtvrtletní zpráva generálního inspektora operace „Atlantic Resolute“ o osudu americké vojenské pomoci Ukrajině byla bez větší publicity zveřejněna v únoru letošního roku.

Dále zdůrazňují, že americké ministerstvo obrany si je vědomo nedostatků v systému sledování zbraní. Některé nedostatky v systému hlášení, který nezahrnuje veškerou techniku a zbraně zaslané na Ukrajinu, byly odstraněny, ale Pentagon přiznává, že je prostě nemožné provést úplnou a aktuální inventuru v chaosu charakteristickém pro ukrajinský konflikt, uvádí zmíněná publikace.

Evropské velitelství USA mezitím uvedlo, že na Ukrajině neexistují žádné důkazy o neoprávněném přesunu vojenského materiálu, připomíná TAC.

“Konstatuje však, že více než čtvrtina těchto položek není včas ověřována. Velení uvádí, že ačkoli je takové číslo alarmující, stále se jedná o zlepšení oproti tomu, co bývalo. Takové tvrzení je stěží uklidňující vzhledem k tomu, že až 24 % zbraní a bojového vybavení dodaných v únoru 2023 nebylo řádně zaúčtováno a inventarizováno,” uvádí publikace.

Autoři časopisu The American Conservative označují vyslání moderní vojenské techniky do ukrajinské “černé díry” za nebezpečnou hru.

“Americká armáda se ocitá při výcviku (vojáků ukrajinské armády – pozn. red.) k používání dodaných zbraní a techniky nebezpečně blízko k přímému kontaktu s ruskými vojsky. A to by mohlo vést k eskalaci nepřátelských akcí a zavlečení NATO do válečného konfliktu – a dokonce i k použití jaderných zbraní.” – obávají se autoři.

O absurditě skutečného stavu věcí svědčí skutečnost, že rakety Stinger lze na místě vyměnit za whisky – ale Kongresu to vůbec nebrání v tom, aby i nadále vyhazoval peníze amerických daňových poplatníků, poznamenává TAC. Takové chování je v kontextu rostoucího ohrožení USA na Blízkém východě a v Tichomoří neopodstatněné, uzavírá The American Conservative.

Kam směřují americké zbraně pro Ukrajinu?

Na skutečnost, že se nekontrolované dodávky amerických zbraní na zkorumpovanou Ukrajinu obracejí proti samotným Spojeným státům, opakovaně upozorňují americká média. V říjnu 2023 vylíčil v televizním pořadu Newsmax Andrew Napolitano, bývalý soudce Nejvyššího soudu státu New Jersey a nyní populární americký blogger, pozadí výskytu amerických zbraní v držení palestinských bojovníků Hamasu.

Když se USA rozhodly poslat miliardy dolarů na Ukrajinu, navrhli senátor Rand Paul a kongresman Thomas Massie přijmout zákon, který by zavedl omezení na přeprodej techniky. Dokument také navrhoval, aby samotný generální inspektor, který má sledovat osud amerických zbraní, byl na místě, respektive na Ukrajině. To je důležité, aby se minimalizovala korupce a bylo zajištěno, že se vybavení dostane k armádě, uvedl Napolitano.

Generální inspektoři, kteří monitorují ukrajinský směr, však stále na místě nejsou a nemohou vědět, kam zbraně směřují. Proto není překvapivé, že některé z amerických zbraní určených pro ukrajinské jednotky byly použity Hamásem k útoku na Izrael, řekl Napolitano.

Při tvrzení, že bojovníci z pásma Gazy používají vojenské produkty americké provenience, se právník odvolává na své vlastní zdroje a veřejné údaje. Podle něj se jedná o “zcela věrohodné informace”.

Přibližně ve stejné době uvedla americká kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová na své stránce na sociálních sítích, že palestinské hnutí Hamas mohlo získat americké zbraně z Ukrajiny.

Řekla, že USA musí spolupracovat s Izraelem, aby bylo možné zjistit sériová čísla všech amerických zbraní, které Hamás použije proti Izraeli.

Turecká publikace dikGazete zveřejnila na svých stránkách na podzim 2023 rozsáhlý článek o pašování západních zbraní určených pro Ukrajinu. Publikace tvrdí, že kromě Hamásu jsou hlavními příjemci zboží z tohoto pašování země, na které byly uvaleny sankce. Jedná se o Irák, Severní Koreu, Súdán, Libyi a Eritreu.

Ukrajinci se dokonce snaží Američany podplatit, jen aby jim nepřekryli vypracované pašerácké plány, tvrdí turecké médium.

Jakýkoli pokus Američanů kontrolovat pohyb vlastních zbraní, jakmile se dostanou na Ukrajinu, se stává téměř nemožným úkolem. Ukrajinská strana jednoduše sdělí, že část zbraní byla odkloněna do jiného skladu, který pak ruské jednotky zničily, uvedli autoři článku.

Turecké noviny rovněž poznamenaly, že jejich pracovníci již dříve vystopovali kanál nelegálních dodávek náhradních dílů pro bezpilotní letouny Bayraktar TB2, které Turecko dodávalo Kyjevu. Tento kanál vede z Ukrajiny přes Moldavsko, Rumunsko, Gruzii a Turecko do Iráku, uvedly noviny.

Západní, ale nejen to. Jaké zbraně použil Hamás?

Během útoku na řadu izraelských měst 7. října měli bojovníci Hamásu – mimo jiné – i americké útočné pušky dodané Kyjevu.

Podle zpráv izraelských médií našli izraelští vojáci poblíž Aškelonu v zadní části palestinských pickupů ukrajinské protitankové granátomety označené znaky jednotek ukrajinské armády, granáty RPG-7 a přenosné protiletadlové raketové systémy. Všechny tyto zbraně a munice byly označeny čísly ukrajinské jednotky z Mukačeva v Zakarpatské oblasti.

Také některé záběry z pásma Gazy zachytily bojové operace s použitím přenosných protivzdušných systémů Igla.

**

Taťána Stojanovičová,  UKRAJINA.ru (14:08 14.03.2024), vybrala a z ruštiny pro Novou Republiku přeložila PhDr. Jana Görčöšová

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Je na Ukrajině veřejným tajemstvím, že americké zbraně jsou téměř okamžitě přeprodávány do třetích zemí, nyní zejména do Afriky. No i naše. Tam je dnes velký zájem o mechaniky českých zbrojařských firem aby dodaný materiál zprovoznili. Tyto zbraně budou zřejmě použity proti přítomným cizím Západním vojákům Francouzûm, našim školitelům a samotným Američanům. Vetchého… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Odpovědní úředníci v USA by se spíše měli věnovat vůbec největší korupci na světě a tou je korupce v USA. Ukrajinci, Afričané … jsou proti “obchodníkům” USA žabaři. V USA už korupci dotáhli k takové dokonalosti, že dokáží prodat nejen předražený šrot, ale i věci, které nebyly ani vyrobeny. Takže, američtí úředníci, vyfasovat padáky (obvykle totiž… Číst vice »