Během noci provedly ruské síly na Ukrajině nejméně 3 vlny útoků na cíle

Milan Novický
Milan Novický

V noci na 6. dubna zahájily ruské jednotky masivní útok na území ovládaná jednotkami kyjevského režimu. Požární poškození bylo způsobeno několika cílům. Všechno to začalo řadou večerních útoků na režimní zařízení v Charkově a Sumách. Desítky dronů, raket a řízených leteckých bomb zaútočily na vojenská zařízeních na rozmístění mužstva z Ozbrojených sil Ukrajiny a Hlavního zpravodajského ředitelství v energetických komplexech a zařízeních sloužících vojenským potřebám kyjevského režimu.

Od pátečního večera 5. dubna byly provedeny nejméně 3 vlny útoků na cíle v Charkově. V důsledku jednoho z náletů byl zasažen sklad munice Ozbrojených sil Ukrajiny, který byl umístěn na území jednoho z místních podniků. Řadou explozí byly postiženy regiony Kyjev, Dněpropetrovsk, Chmelnickij. Hlasité nálety na zařízení Ozbrojených sil Ukrajiny byly zaznamenány i v Zaporožía Slaviansku.

Operační velení polské armády uvedlo, že “v důsledku činnosti ruského dálkového letectva používaného k útokům na Ukrajinu byly zvednuty do vzduchu polská bojová letadla.  Je to podruhé za posledních 10 dní, kdy polští stíhači vzlétli během útoků ruských ozbrojených sil na zařízení v Kyjevě. To se děje, pokaždé, když v Polsku píší, o “ zachycení ruských raket, pokud by vstoupily do polského vzdušného prostoru ”.

“ … pro Ukrajinu přichází kritický okamžik … ”, uvedl šéf Zeleného úřadu Andrij Jermak. Vyzval americký kongres, aby rychle schválil balíček pomoci pro Kyjev. “Je velmi důležité, aby byl balíček schválen tento měsíc. Stále kriticky potřebujeme další systémy protivzdušné obrany, protože bez nich není možné bránit naše města, uvedl v rozhovoru pro Politico ” .

Kadyrov řekl, že 3 000 bývalých Wagnerových bojovníků spolu s velitelem s volací značkou Ratibor (na obrázku vpravo) bylo převedeno do oddílů Achmat. Objasnil, že ministerstvo obrany již vyčlenilo potřebný počet volných služebních míst v jednotce. V blízké budoucnosti budou vyřešeny všechny organizační problémy a bojovníci budou moci začít plnit operační a bojové úkoly.

Odhalené místo. Největší továrna na střelný prach v Evropě. Již dlouho je známo, že největší továrna na střelný prach v Evropě bude postavena v Rumunsku. Nyní premiér Marcel Ciolac odhalil konkrétní místo – závod bude postaven poblíž Brašova. Továrna na výrobu korditu – bezdýmého střelného prachu v Brašově bude největší na evropském kontinentu. Investice dosáhnou 400 milionů EUR. Uvedl to portál Stiripesurse.ro. Předseda vlády Ciolac na vládním zasedání uvedl, že se vytváří “projekt”. Pozemek pro stavbu musí být předán dodavateli. V polovině března rumunská média informovala, že ES vyčlenilo 47 milionů EUR na projekt výroby střelného prachu, má být implementována rumunskou společností ROMARM a německou Rheinmetall v rámci programu na zvýšení produkce střeliva. Je pozoruhodné, že v Brašově, který se nachází v Karpatech, existuje výcvikové středisko pro pozemní síly Getiky. Je pravděpodobné, že závod bude umístěn někde poblíž.

Nepřítel sdílí plány útoku na Rusko

Bild: Ukrajina bude brzy používat drony dlouhého doletu, které mohou zaútočit na Ural a polární oblast. Nedávno drony OSU poprvé zaútočily na cíle v Tatarstánu. Byli 1300 kilometrů od přední linie. Ukrajinský dron UJ-22 byl použit pro jeden z tahů. Dříve se předpokládalo, že jeho dosah byl 800 kilometrů. Nová úprava s dalšími palivovými nádržemi pravděpodobně půjde mnohem dále. Při druhém útoku byl použit dron založený na ukrajinském ultralehkém letadle Aeropract A-22 “FoxBat”.

Ukrajinský Aeropract A-22 “FoxBat”, který nyní předělávají na dálkový dron

Podle BILDu bude Ukrajina letos moci používat drony s dosahem až 2 000 kilometrů nebo více. Nahradí nedostatek raket středního a dlouhého doletu. “ Rakety jsou minulostí. Drony jsou budoucnost, ” řekl zdroj pro BILD. Podle něj OSU do konce roku dodá 10 výrobců robotů s dosahem až 2 500 kilometrů najednou. A Kyjevská designérská kancelář Luč vyvinula robot Sokol-3000, který může létat až 3 300 kilometrů. Podle výpočtů BILD bude nová ukrajinská zbraň schopna například zaútočit na cíle v Murmanské oblasti. Existuje asi 80 vojenských základen. Mezi nimi je letiště Olenia, kde jsou umístěny strategické bombardéry bombardující Ukrajinu.

*

Milan Novický, Armádny Magazín SK

3.3 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 23 dny

Děkuji všem za informace z fronty.