Bylo nebylo…

Dnes vám povím jeden starý příběh, který jsem si vlastně ani nechtěl vyslechnout. I když se mi díky němu dost věcí ujasnilo, zkazilo mi to pěkně den. A tak si říkám, že vám ho zkazím také. Proč mám být v deprézi jen já.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

To bylo tak:

Žil byl jeden český zbrojař, kterému se podařil husarský kousek. Dostal zakázku přímo od americké armády. Vzhledem k tomu, že Američané si podobné věci zpravidla syslí pěkně doma, šlo o malý byznysový zázrak Tento člověk dal dohromady linku, která uměla zpracovávat raketové palivo ze starých západoněmeckých vojenských raket a dělat z něj kvalitativně vyspělejší raketové palivo pro plánované nové americké rakety Minutenman IV.

To jsou ty rakety posledního soudu, které čekají v podzemních silech na stisknutí prezidentského jaderného tlačítka. V současné době jsou tyto rakety už poměrně zastaralé, protože se uváděly do provozu v sedmdesátých letech a je dost pravděpodobné, že by po těch čtyřiceti letech ani nevystartovaly, protože tuhé raketové palivo je sice velmi stabilní, ale přece jenom časem degraduje. Proto Američané zahájili program přezbrojení, kde se staré Minutenmany III měly nahradit Minutenmany IV. Nové rakety měly být o dost lepší, rychlejší, silnější a digitálnější.

Palivo do těchto raket se mělo vyrábět v Česku.

Krátká odbočka… ano, jedna noha americké jaderné triády je (dodnes) jaksi… nepoužitelná. Rakety z podzemních sil nejspíš nevyletí, protože Minutenmany IV stále ještě nejsou…

Když USA do něčeho takového investuje, tak mají spousty naprosto šílených požadavků nejen na vlastní technologii, ale i na zabezpečení. Náš zbrojař si prošel několikaletým martyriem, aby všechno zařídil a jeho američtí zákazníci byli spokojeni. Součástí požadavků bylo, že výroba bude probíhat v areálu, který bude střežit česká armáda a bude splňovat všechny protivýbuchové požadavky.

A tak se stalo, že linka na výrobu tohoto paliva byla instalována ve Vrběticích… Jsou tam volné haly, občanská zástavba je daleko a patří to armádě.

Armáda se zavázala ke střežení podle přísných norem (ploty, kamery, čidla, lidi, apod), ale nesplnila to. My už dneska víme, že kolem areálu ve Vrběticích byl obyčejný plot s dírami bez kamer i bez ostrahy, takže tu a tam nějaký ten houbař doputoval až k budovám uvnitř. Náš zbrojař si na tuto situaci několikrát stěžoval, ale oni tam na ministerstvu obrany mají na všechno čas a také musejí na takový plot udělat řádná výběrová řízení, jinak budou novináři řvát jak píchlé prase o korupci. Tehdy totiž nevláda ta správná eurohodnotná vláda.

Tajné služby mocností samozřejmě nespí. Na Ukrajině se majdanuje, chystá se výpověď pronájmu Sevastopolu Rusům a v temných kremelských kancelářích se scházejí ruské špičky, které vědí, že se NATO blíží k červeným čárám za kterými Rusko bude muset reagovat a nebo ukázat slabost. Kdyby se podařilo zdržet výrobu amerických jaderných raket, to by stálo za nějakou tu operaci. Obzvlášť, když nejde o nic sofistikovaného. Český šlendrián řeší vše. Prostě najdete díru v plotě…

A tak jednoho dne přijíždějí agenti Čuk a Gek. Okázale se předvádějí, ukazují falešné pasy, zapisují se v hotelích na falešná jména, vylákají šéfy firmy Imex Group na jednání, aby ve Vrběticích pokud možno nikdo nebyl… Mezitím přišlo úplně jiné komando, které nainstalovalo pekelný stroj. Nejprve požár, potom výbuch. Ne, Rusové neútočí přímo na „americkou výrobní linku,“ ale na vedlejší sklady, kde vybuchne dohromady asi sto tun munice, ale to naprosto dostačuje. Americká investice je zmařena, Obama později celý program Minutenman IV zruší.

Náš zbrojař od prvního dne obchází všechny redakce i armádní kanceláře a všude vykládá, že to udělali Rusové. Ne kvůli blbým sto tunám munice, ale kvůli zdržení obnovy amerických jaderných sil. Nikdo mu to nevěří, nebo spíš nechce věřit, protože by to znamenalo přiznat, že areál prakticky nebyl střežen i když dohody s Američany zněly jinak. Oficiální výsledek vyšetřování tak zní, že šlo o nehodu.

Pak je dlouhá léta ticho. Mezitím jsou volby, zhoršuje se situace na Ukrajině, pokračují tanečky kolem dostavby Temelína Rosatomem… A to až do roku 2021. Pak je zapotřebí přitlačit českou vládu ke zdi, protože na Ukrajině bude brzy rušno a nejlépe to půjde tak, že jim bude připomenut dávný hřích, ve kterém měl hlavní roli český šlendrián a český zvyk zatloukat, zatloukat, zatloukat. Jednoho dne večer přichází čuč.gen. Koudelka a ohlašuje zkoprnělým politikům, že se vše právě zveřejňuje a vláda nemůže udělat nic jiného, než nastoupit na protiruský kurz, vyhostit ruské diplomaty… a na podzim prohrát volby.

Vláda i prezident chtě nechtě souhlasí a jako bolestné se o lince na palivo pro Američany cudně pomlčí, protože čtyři miliardy dolarů jsou pakatel v porovnání s tím, co brzy budeme dodávat na Ukrajinu a jaká letadýlka si objednáme… Vše se hodí na Čuka a Geka, protože bude lepší, když se v tom veřejnost nebude moc patlat. Stačí, když bude věřit.

A vy už teď víte, jak se ty velké šachy hrají, jak se to zařizuje, abychom byli pevně ukotveni v NATO a proč ve sněmovně (kromě několika výjimek) nikdo o našem členství v Alianci nepípne jediné křivé slovo. Moc másla na mnoha hlavách. Nikdo nechce vysvětlovat, proč mlčel i když od začátku věděl…

Bylo to tak doopravdy? Nevím. Jen vím, že americké Minutenmany IV se dělat měly a nakonec nedělaly. Vím, že v areálu skutečně byla „továrna na delaboraci raketového paliva,“ která vzala za své. Nová je jen informace, pro co mělo být použito hento raketové palivo.

Vím, s čím přišel Koudelka a všichni při tiskovce měli ksichty tak protažené, že jim visely až na zem.

Nechtělo se mi věřit, že by Rusko kvůli trošce munice pro Ukrajinu obětovalo šanci na stamiliardovou temelínskou zakázku, ale kvůli tomu, aby americké jaderné rakety zůstaly v silech i kdyby nastal jaderný konec světa, co je proti tomu jeden reaktor, do kterého stejně budou Američani furt kafrat? To stojí za jednu zmařenou zakázku, ne? Obzvlášť, když Rusko každou chvíli spouští na moře novou jadernou ponorku a americké ponorky Ohio jsou sice velké, ale už také za zenitem. Bombardéry s atomovkami už dneska k cíli nejspíš ani nedoletí… hele, jsou ještě Američané vůbec schopni dostatečně odpovědět na případný ruský jaderný úder?

Druhý sklad už mohl vybuchnout z důvodů, o kterých jsme zde spekulovali dávno… aby se uklidilo.

Ne, neříkám, abyste tomu věřili. Prodávám tak, jak jsem koupil. Ale mně osobně se řetězec příčin a následků „americké jaderné síly – palivo – šlendrián – bumbum – americké mlčení až do chvíle nejvyšší potřeby – následné přitlačení vlády ke zdi – příprava války na Ukrajině“ moc líbí. Dávám si ho do archivu k ostatním verzím a nezapomenu.

*

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

3.7 21 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 9 dny

Jsem spokojený s Čukem a Gekem, alespoň vím, čeho se mám obávat – přece Amíci nemohou způsobit jadernou válku, že ? :)))

cablik
cablik
před 9 dny

Hlavní je že nemají tak skvělé zbraně jako Rusové zastaralé Minutenmany by byly sestřeleny. Hypersonickou technologii nemají a žádnou obranu proti tomu. A ještě to jistí torpédo Poseidon.

Stanislav Kryl
Stanislav Kryl
před 10 dny

Pokud to tak bylo, tak je svět o něco bezpečnější.

Jura deMonteBoo
Jura deMonteBoo
před 10 dny

Pokud by tomu tak bylo, tak ten pan podnikatel už dávno vypadl někde z okna. btw.Ušáci nejsou blbí, aby si nechali vyrábět něco strategického gdesi na kopanicách. Nedovedete si vůbec představit, jaká bezpečnostní opatření v tomto ranku mají. Ve strategických výrobách smějí pracovat jen “US citizens”. Jak by toho chtěli na kopanicách… Číst vice »

Praded
Praded
před 10 dny

V česku není potřeba nic prokazovat, když za tím je generál čučkařů, vyznamenaný v nejdemokratičtější struktuře na planetě země. Mám pocit, že za takový článek, bude brzy hrozit Gvantanámo.

Taras
Taras
před 10 dny

Je dobré, že příběh byl vyvěšen na literárně laděném webu. V první řadě pak je nutné ujasnit si, jestli tady v onom výbušném roce Čuk a Gek vůbec byli přítomni, jestli jejich ozdravný pobyt v republice nebyl náhodou dílem čučkařů ze Stodůlek. S tím totiž celá pohádka stojí a padá. Proto také policie nemůže celou story… Číst vice »

toto
toto
před 9 dny
Odpověď uživateli  Taras

Naprostý souhlas. Celý Babišovský příběh od samého začátku pěkně smrdí. Ruští rozvědčíci byli ještě ráno v osudný den v Ostravě, pak se rychle přesunuli do Vrbětic (min. 3 hodiny cesty) a potom (tuším) někdy odpoledne odlétli z Vídně (asi 3 hodiny) na východ. Jak mezitím stihli nenápadně navštívit a vyhodit do vzduchu muničák a potom se… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 dny uživatelem toto
standa
standa
před 9 dny
Odpověď uživateli  toto

Ale Vrbětická pohádka je dojemná a pěkná, že může přijít líto v ni nevěřit a jak nás ten Koudelníkův syn v BIS zachránil před ruskou záhubou a infiltrací ! Bůh mu žehnej v pekle svědomí !

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny

Mohlo to tak byt,ale i nemuselo..” Obvykli podezreli” se jim vzdycky hodi..Takze sorry,ale kdyz nekdo porad vola hori,kdyz nehori, tak kdyz doopravdy hori mu uz nikdo neveri

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Proste si priznejme,ze stejne nejde o “pravdu”,kdyz to bylo pouzito se zamerem manipulovat

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Navic,na cesky slendrian bych verila,kdyby se nejednalo o Amiky…Vsechny nase vlady meli dost pod kontrolou.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jeste pridam,ze by si urcite nenechali ujit nejakou peknou zalobu. ..Mne to v te hlave zase srotuje😁