Cena odvahy

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Přátelé, o víkendu jsem měl možnost to spočítat. Zkuste si tipnout, kolik stála ta kupka hnoje, kterou zlí zemědělci vysypali před úřad vlády. Co myslíte, kolik dneska stojí odvaha? Kolik stojí, když chcete nahlas na celou republiku říct, že vláda to dělá blbě a likviduje české zemědělství? Kolik peněz stojí, upozornit na neschopného ministra zemědělství a stejně neschopného premiéra? Jak moc je drahé, když vyklopíte fůru hnoje, necháte se ohrožovat chlápkem, co na vás div nevytasí pistoli? Kolik stojí čin, díky kterému mají zemědělci v národě osmdesátiprocentní sympatie?

Pět tisíc? Deset tisíc? Dvacet tisíc? Nebo tři sta tisíc, jak probleskávalo hned po protestu?

Zatím to stálo dvacet milionů!

Nedělám si srandu a hned to vysvětlím.

Každý zemědělec je takřka trvale v režimu nějaké kontroly. To víte, dostáváte dotace, kolem toho se papíruje tak moc, že i malý zemědělec na to spotřebuje jeden plný pracovní úvazek a samotná realita vytváří situace, na které žádný úředník při tvorbě manuálu nepomyslel. Existují dotace na plochu, účelové dotace, investiční dotace, všechno má svoje pravidla použití i vykazování, kontroluje se každá položka a od doby, co se úředníci dívají přes družicové fotky, co pěstujete, je v tom ještě větší hokej.

Mimochodem… loňské zemědělské dotace na plochu ještě stále nebyly kompletně vyplaceny. Takhle si Stanjura zařídil, aby státní rozpočet nevypadal tak blbě.

Úředníci kontrolují a kontrolují a samozřejmě nacházejí pochybení. Drobnosti. V rozpočtu máte položku za pár tisíc, na kterou se dotace nevztahuje. Musíte ji vyřadit a za pochybení se vyměřuje sankce. Jedno až pětadvacet procent z výše dotace. Podobných drobných pochybení jsou stovky, jednoduše proto, že se v těch tisíci stránkách vyhlášek už dávno nevyzná ani prase. To, co je pro jednoho úředníka v pohodě, to je pro jiného zločin. To, co jeden ohodnotí minimální sankcí, to jiný vyhodnotí přesně naopak.

Skupina těch „zlých“ zemědělců, která se kolektivně postavila za svého kolegu, který vysypal hnůj a odmítali odjet, dokud nebude propuštěn, ta už letos na kontrolách dostala flastry za dvacet mega. Za drobná pochybení, za které jejich hodnější kolegové dostali flastr v řádu desetitisíců. Největší jednorázová sankce byla sedm a půl milionu!

A samozřejmě, do toho chodí pokutičky od policie za špatné stání i parkování a řeší se, kolik to jednotlivé traktoristy bude stát bodů… Ale to jsou drobné.

Píšu to, abyste věděli, co doopravdy obnáší výzvy pronášené z gauče, že je třeba zasypat hnojem celou Prahu. Abyste věděli, kolik to stojí, vzepřít se systému a jít za něco bojovat. Abyste věděli, jaký je rozdíl mezi pokojnou demonstrací na Václaváku a protestním činem, který měl celorepublikový přesah.

Na první traktorové demonstraci za mnou přišel jeden velmi rozhorlený občan, že prý jel tři sta kilometrů a těšil se na zablokovanou magistrálu a místo toho viděl traktory stojící v jednom pruhu. Prý přijel naposled a už ho na žádné demonstraci nikdo neuvidí. Prý máme vzít vidle a pochodně, protože to bez násilí nepůjde. Samozřejmě, on sám nic podobného neudělá. Nepůjde v čele, nepotáhne další osobním příkladem. On bude stát vedle a držet palce.

Čin, který vybočil z rámce běžných pokojných protestů, který smířil a sjednotil zemědělce, který byl vidět na celou republiku a vzniklo z něj několik ikonických fotek, stál dvacet milionů korun českých a zřejmě to ještě není konečná částka!

Teď už víte, o čem se bavíme. Teď už víte, proti čemu stojíme. Teď už víte, jakou cenu má odvaha. Teď už víte, jak je to ve skutečnosti těžké. Jeden den se s vámi všichni fotí, vyjadřují vám sympatie, plácají vás po ramenou, ale systém má čas. Za čtrnáct dní pozitivní emoce vyvanou, začíná každodenní realita, přijde úředník ze SZIFu… a to už v tom jste sami. Na policejní pokutu se peníze vybraly a díky za ně, ale na tohle se nikdy nenasbírá.

Je to vlastně stejné, jako když hrdinovi ustřelí ve válce nohy… V nemocnici mu dají protézy, připnou mu medaili, dají slavnostní uniformu, poplácají ho po ramenou, udělají pár hezkých fotek… a za čas žebrá někde v koutě, protože bez nohou se špatně shání práce…

Všechny demonstrace jsou v tomto ohledu stejné. Hledá se někdo, kdo bude mít odvahu na skutečný čin, protože jeden čin je víc než tisíc letáků. Výzvy k činům, těch vám seženu dvanáct do tuctu. Výzvy k tomu, aby někdo jiný něco udělal, těmi bych mohl vydláždit dvůr. Ale ty, kteří doopravdy něco udělají, ty si mohu posadit doma kolem stolu a ještě bude místo. Činy jsou vzácné, velmi drahé a každý si je musí zaplatit sám.

A nyní hádanka na závěr… Co https://web.litterate.cz/cena-odvahy/myslíte, budou ti „zlí“ zemědělci ochotni k dalším činům, když teď vědí, co to stojí?

To se brzy dozvíte…

*

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

4.1 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tady je jeste dobry clanek od Duska..Jen bych chtela podotknout,ze rodice nas zivili atd,takze meli pravo nam neco nakazovat..Tyhle si ta prava zasluhuji celkem za nic,kdyz zohlednime to, ze i z kazdeho nakupu jim dame skoro ctvrtinu ( dph)…a dalsi

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Dalsi…jen fakt netusim,co je na tech loutkach hajicich par ” nadnarodnich miliardaru” levicoveho

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny

Tak nějak nevím. Osobně jsem s nadšením přijal zprávu o chystané demonstraci zemědělců. Již poučen z obdobných velmi radikálních akcí na Západě jsem si myslel, že konečně skončí mlácení prázdné slámy a bude konečně dít něco pořádného. A co se vlastně stalo? Opatrná Panská jízda do Prahy(vis ta blokáda dálnice), jednání s panem ministrem tak aby… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…co nebyl spokojen s blokádou dálnice, ani já ne, který se dnes zmůže jen na sprosté nadávky a urážky vládních šmejdů a parchantů. Musí to být někdo co se opravdu nebojí do toho šlápnout. No a zemědělští pohlaváři to ukočírovali na demonstrací mírného pokroku v mezích zákona. Jen by mě zajímalo, co stál evropské statkáře… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tady je priklad a to same udelaji se zemedelstvim..Korporace se nekam nastehuji,maji ruzne ulevy,tim padem znici svoji konkurenci ( ty narodni,mensi) a pak se odstehuji za levnejsi pracovni silou…Jednotlivym statum nejsou vuvec k nicemu…Ale reseni je…Chteji se odstehovat?Tak at jsou,ale na jejich vyrobky nasadim takova cla,ze se nam ty penize do statnich kas… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

jdou

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jenze to by jsme museli mit elity,ne jelity

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 13 dny

Vidláku, tohle je zbabělý národ, s tím nic nepohne, a hrdinové? To jsou jen jedinci. Na přísahání věrnosti 3. Říši se sešlo na Václaváku 200 tisíc Čechů na zvedání pravice, a nikdo se za to nestyděl. Já jsem ti již psal, zřiďte nějaký účet na dobrovolné příspěvky, když tento národ umí vybírat prachy na… Číst vice »

cablik
cablik
před 13 dny

Jo liberálně zelení fašisté se mstí odvaha stala velice moc ale pokud se nebude dělat nic tak budeme zlikvidováni jak to mají všehoschopní v plánu. Nejlepší plán je táhnout za jeden provaz pak se budou události hýbat.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny

Diky za smutne informace..Tohle cloveka nuti premyslet nad ” konspiracemi”, ze nas chteji zlikvidovat. V podstate nedelaji nic jineho nez pripravuji ” pudu” pro korporace a at se na mne nikdo nezlobi,ty povazuji za dobytky.Honba za ziskem bez jakekoliv kontroly….Kdyby jim alespon doslo,ze to nakonec odnesou i oni…Korporace jsou nekontrolovatelne,takze pak prijdou o sva mista

orinoko
orinoko
před 13 dny

Dávám už od dob Fligrova locdownu tipy, jak s nízkými náklady rozkyvat systém. Dokonce jsme NATO téma měli poradu na Seberaku poté, co odvážní měli tiskovku pro TV, tisk i tlač. Ale já jsem za nimi musel z prdelova, bez toho by to totiž nešlo. První traktory jsou minulostí, další teď nejsou treba.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 13 dny uživatelem orinoko
standa
standa
před 13 dny

Myslím, že zemědělci předvedli, že ztratili koule, ale chápu, že mají těžkou práci, živí národ a národ by se jim odvděčit daleko větší podporou podporou, než znovuzvolením Středuly !!! Středula je rozbíječ odborů a ti co ho volili jsou stejní místo, aby vystupovali jednotně ! Je třeba opět sjednotit odbory – roztříštěné… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  standa

Bohuzel narod si mysli,ze to za nej vyresi jen jeho cast ( treba zemedelci), ale na ty maji paky ..dotace..Ty byly vytvoreny prave proto.Kdyz se nad tim zamyslite, je to silene…Oni ty zemedelce k necemu nuti,coz by tedy meli zaplatit,ale misto toho maji na ne bic