Freddie Sayers: Uvnitř dezinformačního průmyslu

Clare Melfordová (na snímku) je spoluzakladatelkou “Globálního dezinformačního indexu”

“Náš tým doménu znovu prověřil, hodnocení se nezmění, protože nadále obsahuje anti-LGBTQI+ narativy… Autoři stránek byli vyzváni, aby se nechovali anti-trans. Kathleen Stock je uznávána jako “prominentní genderově kritická” feministka.”

To byla část e-mailu, který na začátku ledna zaslala organizace nazvaná Global Disinformation Index našemu serveru UnHerd. Bylo to jejich zdůvodnění, poskytnuté po sérii žádostí, proč zařadili UnHerd na takzvaný “dynamický vylučovací seznam” publikací, které údajně podporují “dezinformace”, a proto by je měli všichni inzerenti bojkotovat.

Uvedli příklady urážlivého obsahu: Kathleen Stocková, jejíž sloupky byly tento týden oceněny Národní tiskovou cenou, Julie Bindelová, celoživotní bojovnice proti násilí na ženách, a Debbie Haytonová, která je transgender. GDI zjevně ztotožňuje “genderově kritické” přesvědčení nebo zastávání názoru, že biologické rozdíly mezi pohlavími existují, s “dezinformací” – navzdory skutečnosti, že toto přesvědčení je výslovně chráněno britskými zákony a zastává ho většina obyvatel.

Verdikty “ratingových agentur”, jako je GDI, jsou v rámci složitého mechanismu, který obsluhuje online reklamy, málo pochopeným mechanismem kontroly mediální konverzace. V případě UnHerd verdikt GDI znamená, že jsme získali pouze 2 až 6 % příjmů z reklamy, které se u publika naší velikosti běžně očekávají. Konkurenční ratingová agentura Newsguard mezitím pěkně ukázala svévolnost a subjektivitu těchto posudků, když udělila UnHerdu 92,5% hodnocení důvěry, těsně před New York Times s 87,5%.

Čím jsou tedy tyto “ratingové agentury”, které mohou pro mediální společnosti znamenat otázku života a smrti? Jak funguje jejich vliv? A kdo je financuje? Odpovědi jsou znepokojivé a vyvolávají vážné otázky ohledně svobody tisku a životaschopnosti fungující demokracie v době internetu.

***

Dezinformace se staly skutečně diskutovaným tématem až v reakci na Trumpovo vítězství v roce 2016 a následně nabraly na síle v době Covidu: Údaje Google Trends ukazují, že celosvětové vyhledávání tohoto termínu se mezi červnem a prosincem 2016 zčtyřnásobilo a do roku 2022 vzrostlo více než třicetkrát. V reakci na údajnou krizi musely korporace, technologické společnosti i vlády ukázat, že podnikají nějaké kroky. Vznikl tak trh pro podnikavé start-upy a neziskové organizace, které se mohly přihlásit ke specializaci na odhalování dezinformací. Dnes existují stovky organizací, které si činí tento nárok a poskytují nejrůznější služby “ověřování faktů”, včetně silných ratingových agentur, jako jsou GDI a Newsguard. Tyto společnosti působí jako neviditelní strážci v rámci rozsáhlé mašinérie online reklamy.

Jak to funguje, je poměrně jednoduché: v případě společnosti UnHerd uzavíráme smlouvu s reklamní agenturou, která se při automatickém výběru vhodných webových stránek pro konkrétní kampaně spoléhá na populární technologickou platformu Grapeshot, založenou ve Velké Británii a od té doby koupenou společností Oracle Larryho Ellisona. Grapeshot zase automaticky využívá “Globální index dezinformací” (GDI), který poskytuje zdroj údajů o “bezpečnosti značky” – a pokud GDI udělí webové stránce špatné skóre, bude zobrazeno jen velmi málo reklam.

“Tyto společnosti fungují jako neviditelní strážci

v rámci obrovské mašinérie online reklamy.”

Global Disinformation Index byl založen ve Velké Británii v roce 2018 s deklarovaným cílem narušit obchodní model online dezinformací tím, že urážlivé publikace budou zbaveny financování. Vedle nadace Open Society Foundation George Sorose získává GDI peníze od britské vlády (prostřednictvím FCDO), Evropské unie, německého ministerstva zahraničí a orgánu nazvaného Disinfo Cloud, který vytvořilo a financuje americké ministerstvo zahraničí.

Asi nepřekvapí, že dva zakladatelé GDI pocházejí z vyšších vrstev “vážené” společnosti. První z nich je Clare Melfordová, v jejímž životopise zveřejněném Světovým ekonomickým fórem se uvádí, že předtím “vedla přechod Evropské rady pro zahraniční vztahy z pozice součásti Nadace Open Society George Sorose do nezávislého postavení”. GDI založila spolu s Danielem Rogersem, který pracoval “ve zpravodajské komunitě USA”, a poté založil společnost Terbium Labs, která využívala umělou inteligenci a strojové učení k vyhledávání nezákonného využívání citlivých údajů na internetu a poté ji výhodně prodal společnosti Deloitte.

Společně se postavili do čela pečlivě intelektualizované definice toho, co se považuje za “dezinformaci”. Už při svém založení v roce 2018 definovali tento pojem na svých webových stránkách jako “záměrně nepravdivý obsah, jehož cílem je oklamat”. V rámci těchto přísných parametrů lze pochopit, že se mohlo zdát užitečné, aby specializovaní kontroloři faktů identifikovali nejhorší pachatele a upozorňovali na ně. Od té doby však definici rozšířili a zahrnuje vše, co využívá “protichůdný narativ” – příběhy, které mohou být fakticky pravdivé, ale staví lidi proti sobě tím, že útočí na jednotlivce, instituci nebo “vědu”.

Zakladatelka GDI Clare Melfordová v rozhovoru na LSE v roce 2021 vysvětlila, že tato rozšířená definice je “užitečnější”, protože jim umožňuje jít nad rámec ověřování faktů a zaměřit se na cokoli na internetu, co považují za “škodlivé” nebo “rozdělující”:

“Mnoho dezinformací není jen o tom, zda je něco pravda nebo lež – vymykají se z mezí ověřování faktů. Něco může být fakticky přesné, ale přesto extrémně škodlivé… [GDI] vás vede k užitečnější definici dezinformace… Neříká, že něco je nebo není dezinformace, ale říká, že obsah na této stránce nebo tento konkrétní článek je obsahem, který je protiimigrační, obsahem, který je proti ženám, obsahem, který je antisemitský…”.

Webové stránky s větší návštěvností jsou hodnoceny pomocí lidí, vysvětluje, ale většina je hodnocena pomocí automatické umělé inteligence. “Naši definici dezinformací – témata opozičního narativu – vlastně instancujeme do technologie,” vysvětluje Melfordová. “Každému nepřátelskému narativu je přiřazen vlastní klasifikátor strojového učení, který nám pak umožňuje vyhledávat obsah, jenž tomuto narativu odpovídá ve velkém měřítku… misogynie, islamofobie, antisemitismus, protičernošský obsah, popírání změny klimatu atd.”

Melfordové tým a algoritmus jsou v podstatě vyškoleny k tomu, aby identifikovaly a zneškodnily jakýkoli obsah, který se považuje za urážlivý, nikoli jen za dezinformaci. Její osobní bubáci jsou poněkud předvídatelní: obsah podporující “povstání” 6. ledna, zhoubný vliv “bílých mužů v Silicon Valley” a cokoli, co by mohlo podkopávat globální reakci na “existenční výzvu změny klimatu”.

Potíž však spočívá v tom, že většina těchto otázek je velmi sporná a k nalezení řešení je zapotřebí pečlivé a necenzurované diskuse. Zpochybňování vědecké ortodoxie je obzvláště důležité, jak to názorně ukázalo několikanásobné selhání oficiální reakce na Covid-19 . Jedním z příkladů dobré práce GDI, který Melfordová ve své přednášce na LSE vyzdvihla, byl ostatně i článek na španělské webové stránce z června 2021 o delta variantě Covid-19. “Oficiální údaje: třetina úmrtí na variantu Delta ve Spojeném království byla mezi očkovanými,” stálo v titulku vedle reklamy na Chipotle Mexican Grill. “To je zjevně nepravdivé,” řekla bryskně, “a Chipotle se vedle této reklamy nechal nevědomky nachytat a bohužel financoval tuto vysoce nebezpečnou dezinformaci o vakcínách”.

To však zdaleka nebyl přesný popis. Uváděná statistika pochází ze zprávy Public Health England z června 2021 o variantách Covid, která uvádí 42 známých úmrtí na variantu Delta od ledna do června: Z toho bylo 23 neočkovaných, 7 očkovaných jednou injekcí a 12 plně očkovaných. Jinými slovy, 29 % bylo plně očkovaných, tedy přibližně třetina, a 17 % částečně očkovaných, celkem tedy 45 % očkovaných. Ukazuje se, že titulek, který tvrdil, že třetina byla očkována, vůbec nešířil “nebezpečnou dezinformaci” – pokud něco podcenil, tak to bylo naopak.

Podobné příklady nejsou zdaleka ojedinělé. Na GDI je stále k dispozici neopravený blog z roku 2020 o “vývoji konspirační teorie wuhanské laboratoře” kolem původu Covid-19, který dochází k závěru, že “odstřihnutí reklamy na tyto okrajové stránky a jejich vnější sítě je prvním potřebným opatřením”. A to i přesto, že Facebook a další technologické společnosti podobnou politiku již dávno opravily a připustily, že se jedná o legitimní hypotézu, která neměla být nikdy cenzurována.

***

V USA začala proti stranickému aktivismu GDI zakročovat řada mediálních organizací, které k tomu přiměla zpráva GDI z roku 2022, v níž bylo uvedeno 10 nejnebezpečnějších stránek v Americe. Pro mnohé vypadala jednoduše jako seznam nejčtenějších konzervativních webových stránek v zemi. Byl v něm dokonce uveden RealClearPolitics, respektovaný agregátor zpráv, jehož čísla průzkumů veřejného mínění patří k nejcitovanějším v zemi. Seznam “s nejmenším rizikem dezinformací” byl podle očekávání zaplněn weby s liberálními sklony.

V posledních měsících řada amerických webových stránek zahájila právní kroky proti systému označování GDI, který podle nich porušuje jejich práva vyplývající z prvního dodatku ústavy. V prosinci se The Daily Wire a The Federalist spojily s texaským generálním prokurátorem a zažalovaly státní ministerstvo za financování GDI a Newsguard. Samostatná iniciativa, jejímž cílem bylo zabránit ministerstvu obrany využívat služeb jakéhokoli zadavatele reklamy, který využívá Newsguard, GDI nebo podobné subjekty, byla úspěšná a nyní je součástí federálního zákona.

GDI je však britská společnost a na této straně Atlantiku ji konzervativní vláda nadále financuje. Písemná otázka poslance Philipa Daviese z loňského roku odhalila, že v období do loňského roku bylo poskytnuto 2,6 milionu liber a že mezi GDI a oddělením FCDO “Counter Disinformation and Media Development” stále existuje “častý kontakt”.

***

Včera jsem byl vyzván, abych poskytl svědectví Výboru pro komunikaci a digitální technologie Sněmovny lordů, během něhož jsem nastínil rozsah ohrožení svobodných médií samozvanými ratingovými agenturami, jako je Global Disinformation Index. Skutečnost je taková, jak jsem řekl Parlamentu, že GDI je pouhou špičkou ledovce. V době, kdy se zpravodajským médiím tolik nedůvěřuje a čelí téměř rozbitému obchodnímu modelu, by úlohou vlády mělo být zabránit, nikoli podporovat a rozhodně ne financovat, konsolidaci monopolní moci kolem určitých ideologických názorů.

To však není jen záležitost médií. Jednat musí i podniky a subjekty působící v reklamním sektoru: nemůže být dobrým marketingem, když se značky zaměřují pouze na polovinu populace. Loni společnost Oracle oznámila, že přerušuje styky s GDI z důvodu svobody projevu, ale jak jsme zjistili, zdá se, že stále spolupracují prostřednictvím plaformy Grapeshot: je si toho Larry Ellison vědom?

Fredie Sayers je šéfredaktorem a generálním ředitelem společnosti UnHerd. Dříve byl šéfredaktorem společnosti YouGov a zakladatelem portálu PoliticsHome.

***

Zdroj: Reportéři on-line

**

Thanks for reading Reportéři on-line! Přihlásit odběr for free to receive new posts and support my work.

Pledge your support

*

 

 

4 4 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 12 dny

Že jim to někdo žere je se třeba řídit realitou která je otřesná a nepotřebuji nýmandy aby mě vysvětlovali že je vše v pořádku. Západní lidé věří hodně bludům všelijaký věštci mají prosperující živnost a tohle je to samé. Číst seznam nebo tyhle vyjde nastejno.

oldo
oldo
před 12 dny
Odpověď uživateli  cablik

Jenže tito fanatičtí a nevzdělaní idioti ovlivňují a budou ovliv ńovat život v téhle zemi.U nás počet podobných rychle stoupá,školy jsou jejich líhní,neziskovky pracují a my je platíme.Co vy potřebujete nikoho nezajímá,k tomu západu jsme jen krůček a zvrátit to není možné,je pozdě.Je vymalováno.

cablik
cablik
před 12 dny
Odpověď uživateli  oldo

Já vím v Čechách je to samé blbcům se lépe vládne ale též jsou okrádáni přes zelený blábol též jim hrozí válka též jim vnucují ty nesmysly. Na nic není pozdě vše jde změnit poraženecké řeči jsou daleko horší nepřítel.