Zprávy z ukrajinského bojiště

Jak vypadá fronta na východě Ukrajiny aneb Co vám “naše” televize neukáží a neřeknou

Přišlo do redakce mailem
Přišlo do redakce mailem

Dnes je 9 let ode dne vraždy novinaře, historika, opravdového ukrajinského vlastence Olesja Buziny. Oles Buzina byl zastřelen na dvorku před svým domem. Vrazi jsou známí náckové (Medveďko, Poliščuk) a dodnes pracují v SBU, ukrajinské tajné policii, která má metody jako GeStaPo. Poctíme tichou vzpomínkou.

Poslední zprávy z bojiště:

  • Armáda RF silně vylepšila rozvědku, celé její spektrum: kosmickou rozvědku, radiotechnický průzkum, pozorování pomocí dronů i členové ukrajinského odboje. Výsledek je, že životnost ukrajinských systémů protivzdušné obrany (PVO), tanků, samohybných děl a pod. se výrazně zkrátila. V současné době je UKR PVO prakticky zničena. Tanky Abrams a Leopard jsou zjišťovány okamžitě po opuštění úkrytů, během sekund jsou vydávany souřednice, směr pohybu a povely k likvidaci. Dělostřelci RF často ničí zázračné americkém tanky Abrams prvním výstřelem, což je ostuda pro jejich výrobce. Naši spojenci v NATO už brzdí dodávky dalších moderních zbraní. To nasvědčuje, že jsou potichu přesvědčováni, že další dodávky už nemají význam.

  • Na celé frontě od jihu až na sever má armáda RF iniciativu a převahu. Postup je ale velmi pomalý. Prioritou velitelů RF je stále minimalizovat ztráty mužstva.
Pohled na město Časov Jar, poslední důkladně opevněný bod ukrajinské armády před městy Slavjansk, Kramatorsk a Charkov
  • Největší boje jsou teď za vesnici Časov Jar, což je poslední dávno a silně opevněná obranná linie, bývalé týlové logistické centrum UKR armády. UKR armáda zde bojuje zuřivě, ale pomalu ustupuje. V UKR sociálních sítích se objevují pozoruhodné analýzy důvodu porážek. Píšou tam, že zde bojuje 67. brigáda ozbrojených sil Ukrajiny (OSU), jejíž základ tvoří ideoví náckové potetovaní ozdobami na motivy “hackenkreuz” a blesku SS. Náckové však do předních linií nechodí a dopředu posílají čerstvě mobilizavané vojáky. Mobilizovaní vojáci buď z nedostatku zkušeností a zenadbaného výcviku hned hynou, samovolně opuštějí pozice nebo se vzdávají. Už jen samotný fakt, že se takové zprávy a diskuse objevují v ukrajinském mediálním prostoru svědčí o těžkém stavu morálky UKR armády.
  • Dnes ráno se objevila  zprávu, že armáda RF massivním úderem raket Iskander zasáhla výcvikový prostor na západ od vesnice Časov Jar. Na místě zásahu údajně “dobrovolníci” z Francie zrovna předávali novou dodávku samohybných houfnic Cesar. Na místě bylo hodně vysokých důstojníků UKR armády. Byly zaznamenány spekulace, že málokterý přežil. Podrobné informace nejsou, potvdit zásah lze nepřímo, jsou hlášeny převozy raněných a ve městě Charkov hledají dárce krve. Byla dokonce hláška o smrti vrchního velitele UKR armády Alexandra Syrského, ale zpráva není potvrzena z více zdrojů.
  • Americká stanice PBS zveřejnila rozhovor s UKR prezidentem Zelenským. Redaktorka v rozhovoru docela explicitně navádí Zelenského, že by vzhledem k jeho zoufalé situaci, kterou sám takto popsal, už nebylo vhodné začít vyjednávat o míru. Zelenský odpovídá jako šílenec. Stále tlačí plán svolání mírové konference ve Švícarsku bez účasti RF. Však jako šílenec pod vlivem prášků vypadá a mluví. On si už neuvědomuje, že takové rozhovory mu nepomáhají. Každý vidí, že jeho místo  je v ústavu pro choromyslné. Posílám odkaz na tento rozhovor s našim spojencem Vladimírem Zelenským. Měli by ho odvysílat v ČT, aby národ viděl, komu předseda české vlády Petr Fiala s prezidentem Petrem Pavlem shánějí po světě další munici.

Rozhovor s Vladimírem Zelenským v americké televizi PBS: https://www.youtube.com/watch?v=vvjcUkcKI3o

Redakčně upraveno

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 12 dny

Česko vede infantilní skupina osob, schválně neříkám lidí, jejichž hlavním znakem je chamtivost a bezmezná poslušnost páníčkovi za mořem. Oni představují karikatury politiků a naší hloupostí byli voleni a protože nad lidskou hloupostí se nedá zvítězit, jak říká klasik, budou nadále voleni chamtivci a hlupáky. Pokud nadále bude existovat sešup školství, bude přibývat hlupáků… Číst vice »

cablik
cablik
před 12 dny

Děkuji všem za informace z fronty.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 12 dny

Zelenský napadl Spojené státy, že jejích kongres bude jednat o vojenské pomocí Izraeli a Ukrajině odděleně, což prý bude ostuda pro celý svět. Nevím co je světu do toho co US Kongres dělá a co je i jemu do toho. Hodně se ten chlapec přeceňuje. Myslím, že Ukrajina přestává spolu se Zelenským své podporovatele… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 12 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nedostatek živé síly Ukrajiny. Největším paradoxem konfliktu je, že její spojenci u sebe ukrývají miliony dezertétů a branců a ještě se o ně dobře starají, léčí, živí a to by tam chtěl Fiala, Macron…poslat své vojáky. A Biden by tam taky chtěl poslat naše vojáky, zatím co oni si tu válí ko.le. A vůbec na hlavu je,… Číst vice »