Írán zaútočil na Izrael drony, odvolává se na čl.51 Charty OSN

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Podle amerických expertů citovaných jinými médii Teherán vypustil asi 300 zařízení tohoto typu na izraelské území za zhruba 9 hodin.
Izraelské obranné síly říkají, že obranné a útočné systémy izraelského letectva jsou v pohotovosti, na obloze jsou desítky letadel a probíhá koordinace se Spojenými státy.

Izraelské území čelí útokům, Írán signalizuje odplatu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je připraven na útok ze strany Íránu a odpoví bez milosti.

Izrael tvrdí, že on a jeho spojenci zachytili velkou většinu z více než 300 dronů a raket vypuštěných Íránem.

Říká, že na  území Izraele došlo k malému počtu zásahů, včetně základny IDF v jižním Izraeli, přičemž jedna osoba byla zraněna.

Bezprecedentní odvetný útok Íránu je prvním případem, kdy se Írán zaměřil na Izrael přímo z jeho vlastní půdy

Prezident Biden řekl Izraeli, že americká podpora pro jeho spojence je „neochvějná“, a dodal, že USA pomohly „sestřelit téměř všechny přilétající drony a rakety“.

Britský ministr obrany Grant Shapps odsuzuje „nesmyslný útok“ a říká, že v regionu byly rozmístěny další letouny RAF.

Írán již dříve varoval, že Izrael bude „potrestán“ za úder na jeho konzulát v Sýrii z 1. dubna, který Izrael oficiálně nepřiznal.
 
Podle kanálu 12 izraelské televize bylo v noci na tři hodiny uzavřeno letiště Ben Gurion poblíž Tel Avivu. Írán uzavřel vzdušný prostor nad Teheránem až do odvolání úřadů, uvedla televizní stanice Al-Jazeera. A jordánské úřady na neurčito uzavírají vzdušný prostor pro lety jak ze země, tak pro letadla do ní mířící.

Guterres vyzval ke zdrženlivosti
 
Mezinárodní společenství si nemůže dovolit další válku, řekl generální tajemník OSN Antonio Guterres v komentáři k poslednímu útoku Íránu na Izrael.

„Jsem hluboce znepokojen velmi reálným nebezpečím zničující eskalace v celém regionu. Vyzývám všechny strany, aby projevily maximální zdrženlivost a vyhnuly se jakékoli akci, která by mohla vést k velkým vojenským konfrontacím na mnoha frontách na Blízkém východě,” řekl. „Opakovaně jsem zdůrazňoval, že ani region, ani svět si nemohou dovolit další válku.”

Mimořádné zasedání RB OSN

 
Rada bezpečnosti OSN se sejde na mimořádném zasedání v neděli 14. Dubna na žádost Izraele, aby projednala útok Íránu na Izrael.

Stálý izraelský vyslanec při OSN již dříve uvedl, že v souvislosti s útokem požádal o mimořádné zasedání rady.

„Vyzval jsem Radu, aby svolala mimořádné zasedání, a požadoval jsem, aby odsoudila íránský útok na Izrael,” uvedl diplomat na sociální síti X a připojil svůj dopis vyslankyni Malty Vanesse Frazierové, současné předsedkyni Bezpečnostní rady OSN.
 
Írán se dovolává čl. 51 Charty národů OSN: „Případ je uzavřen“

Íránská diplomatická mise vysvětluje útok na Izrael  jako článek 51 Charty OSN, který umožňuje právo na „individuální nebo kolektivní sebeobranu v případě ozbrojeného útoku na kteréhokoli člena Organizace spojených národů“.

 
V prohlášení je zdůrazněno, že 13 dní po izraelském útoku na íránskou diplomatickou misi v Damašku v Sýrii Rada bezpečnosti OSN „mlčela“ a neodsoudila izraelské činy . „Tvrdé odsouzení Íránu některými zeměmi za uplatňování legitimního práva je obrácením role a přirovnáváním oběti ke zločinci,” uvádí se v prohlášení.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)

5 3 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 15 dny

Útok Íránu drony na Izrael byl naplánován a dohodnut Íránem, Izraelem a USA
https://zvedavec.news/komentare/2024/04/10053-utok-iranu-drony-na-izrael-byl-naplanovan-a-dohodnut-iranem-izraelem-a-usa.htm

maxim
maxim
před 15 dny

Všechno je vojensky jinak Vážení diskuteři, nechali jste se oblbnout siláckou KoZí propagandou … Irán použil jako druhý po RF v reálu hypersonické balistické rakety, tu technologii má ještě Severní Korea a Čína …, slavný KoZa se svým liberálním primitivismem už na rozvoj vojenské techniky nestačí ….. Každý si může na Telegramu najít… Číst vice »

maxim
maxim
před 15 dny
Odpověď uživateli  maxim

A k té Iránské zkoušce hypersonické technologie balistických raket provedla RF i demonstrační zkoušku její nové technologie raket se zatím neznámým pohonem … Videa z RF natočená lidmi kteří tu zvláštní raketu a její start viděli na obloze jsou také jednoduše dohledatelná .. Raketa startovala klasicky na reaktivní pohon kdy plyny z motorů na obloze… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 15 dny
Odpověď uživateli  maxim

Nevim,jak to vazne je,ale co vim je to,kdo je tu provokater…A Iran to neni

cablik
cablik
před 15 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Logicky je agresor Izrael který napadl velvyslanectví v Sýrii a která velmoc v tom bude mít též prsty. Jestli má Irán hypersonické rakety tak nemůže prohrát.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 16 dny

Historie se opakuje jako přes kopírák. Před padesáti lety: Dolar v krizi (konec krytí zlatem), Jomkipurská válka (7.října bylo 50. výročí napadení Izraele), embargo OPECu na ropu zemím, které Izraeli pomáhaly a největší ropná krize, vyřešena až vznikem petrodolaru – Saúdská Arábie se pro USA stala důležitější, než Izrael. Současnost: Petrodolar v krizi (konec… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 16 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Česko má zásobu ropy na 90 dnů (povinnou), od ledna má skončit odběr ruské ropy – tak to bude srandy kopec, hlavně ale potvrzení, jak naši negramotní tajtrlíci nemají ani páru o globálním dění. Až přijde skutečně velká energetická krize, kde pak budou ty řeči o konci inflace a o světlé budoucnosti? Krize 1973:… Číst vice »

Naposledy upraveno před 16 dny uživatelem Pozorovatelka
orinoko
orinoko
před 16 dny

Opticky i statisticky íránský úder může být považován za neúspěch , avšak… Kolik stojí ve skutečnosti íránské vybavení a kolik to “spojenecké”? Patří to do celkové bilance. Odkud všemožně startovala “spojenecka” kupole? Ověření možných příštích cílů. Jak to vypadá s cenou nafty? Kolik za ní teď bude židovský spekulant platit? Bombardování Izraele. Došlo… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 16 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Izrael je ale chráněn Bidenem.

tomaskova
tomaskova
před 16 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Chráněn Bidetem,to jako vážně? Leda tak gender maniaky. Ušáci už dávno nemají na to, aby někomu pomáhali.

Karel2002
Karel2002
před 16 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

Biden se ale skutečně ozval, že Irán nemá šanci a že zlikvidovali všechny iránské drony.

mikkesh
mikkesh
před 15 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Jestli opravdu poslal Irán 300 raket a dronů, kolik raket tedy na 99% likvidaci spotřeboval Izrael? Cudně mlčí. Asi hodně. Že by další podobný příděl sestřeloval praky? Snad už sionistům také konečně dojde, že král Samuel z poza oceánu – je nahý.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 15 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

To je také otázka: má Izrael prostředky pro doplnění PL munice a raket? Může si v současné situaci dovolit velké šíbování všelijakými PVO systémy, ať je nazývá sebepompézněji, když jejich současná pozice je rozkryta a technika sledována? Přesun prostředků PVO/PRO je základní taktický manévr po odražení každého vzdušného útoku, to je stará vesta. Jenže přesun… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 15 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Proč mi ten íránský humbuk s drony a raketami stále více připomíná střílení Trumpa do Sýrie v době jeho šéfování? 80% útočných prostředků někam beze stopy zmizelo (archaické Tomahawky), zbytek neškodně bušil do betonu, kde udělal pár děr a pro formu zapálil nějaké vyřazené vojenské éro. Tady rakety a drony spadly někam do pouště (dokonce… Číst vice »

Naposledy upraveno před 15 dny uživatelem Haskuv Duch
vaclav
vaclav
před 15 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

To je dobrý for.

standa
standa
před 16 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Bylo by zajímavé zjištění nákladů – kolik stál útok a kolik stála obrana ! Předpokládám podle ukrajinského vzoru – nízké náklady na útok a vysoké náklady na obranu !

Karel2002
Karel2002
před 16 dny

To nemusí dopadnout pro USA dobře.

shakalaha
shakalaha
před 16 dny

dobre lran✡️ zidko si dovoluje uz moc! nejprve v gaze pak v damasku! ale osn posuzuje jen napadeni iSSraele podobne jak vidno na ukra-ruine🇺🇦