Jak vypadá válka 21. století? Žádný tanky za desítky milionů dolarů, ale drony za pětistovku, Jano Černochová. Ale zase tím ty americké zbrojaře nezachráníme, že?

Když jsem tu kdysi psala, že vybírat peníze na tank Tomáš, nebo jak se jmenoval, je jen reklamní akce lidí napojených na různé sbírky, která reálně na frontě má hodnotu asi tak do deseti minut, než přiletí první dron, byla to samozřejmě dezinformace.

Jana Marková
Jana Marková
Na snímku zničený ukrajinský tank Abrams – wundrwafe kyjevského režimuProtože jen ty moderní americké Abramsy a německé Leopardy v počtu desítek kusů zaženou Rusa na útěk. Inu nezahnaly, protože tady nevítězí sofistikovanost, nýbrž počet a schopnost se dostat alespoň na dostřel nepřítele.

Takže Rusové úplně klidně pošlou na frontu svoje staré a vysmívané kusy s krytím z vlnitého plechu, které vypadají jako krabička sardinek v oleji v počtu v jakém potřebují, nicméně jsou stále funkční a překvapivě efektivní. I to krytí je překvapivě funkční a efektivní. A už se teda tolik nesmějeme, už si to musíme přiznat, že zkrátka ztratit tank za 10 milionů dolarů se nám, ani našim americkým půjčkodárcům úplně nechce. A tak je Ukrajinci stahují prý pro „efektivnější využití“. Asi v muzeu, a když to tak půjde dál a budeme stále hluší a slepí ke skutečným potřebám této války, bude to muzeum nejspíš ruské.

Modernizovaný T-72 “Tomáš” zakoupený ze sbírky českých naivků podporujících banderovský režim v Kyjevě. Sláva Ukrajině, hrdinům sláva. Hop Hop Hop…

O Tomášovi se radši nepíše, takže předpokládám, že všichni ti, co se na něj složili mají žít v blahé nevědomosti. Myslím, že jsem kdesi dokonce četla, že sami organizátoři sbírky přiznali, že to byl spíše marketingový tah, než cokoliv jiného. Samozřejmě je to věc každého, jak chce vyhodit peníze z okna, ale nebylo by lepší říct, jak to skutečně je? Než pořád malovat na oblohu duhové jednorožce, zatímco na frontě chybí úplně jiné věci?

Takhle tu válku soudruzi nevyhrajeme. Nevyhrajeme ji ani neustálým strašením v médiích, ani dehonestováním a zastrašováním těch, kteří na skutečný stav věcí upozorňují. Mnozí od počátku. Ale tady se bohužel rozjela nebrutálnější propaganda téměř diktátorského typu, kde každý jiný názor, než oficiální, je „sejmut“. A troufám si říct, že zcela bez ohledu na obyčejné Ukrajince, kteří tam teď umírají v zákopech. A o tanku s krytím plechovky se jim může jen zdát.

*

Jana Marková, ZDROJ

4.6 18 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 10 dny

Vojenská situace je daná a stará západní technika nemá na bojišti žádnou šanci. Dnes je válka raket a dronů ale rakety jsou přednější ty dokáží udělat fatální zásahy nepříteli a kdo je má lepší je jasné.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 10 dny

“Daily Telegraph: Rusko našlo na Abramsech kritickou chybu – a to je pro NATO alarmující signál””Příjezd amerických tanků M1A1 Abrams na Ukrajinu byl považován za „bod obratu“ v konfliktu. Drahá vozidla měla být obrněnou pěstí schopnou prorazit ruské obranné linie, píše sloupkař The Daily Telegraph Hamish de Bretton-Gordon. Válečná taktika se ale… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 dny

Sleduje někdo pohyb našich darovaných tanků na Ukrajině? Žijí tam ještě? Jeden můj známý potkal podobné tanky v Burkině Fasso a zprovozňují je tam dokonce čeští montéři. No já jenom aby se z té Ukrajiny někam nezatoulali. Kšeft je kšeft a korupce mocná čarodějka, zvláště v této zemi tomuto zaslíbené… a aby se nemuselo vybírat na… Číst vice »

adam
adam
před 10 dny

Autorka má mé sympatie, píše dobře, ale vyzývat k rozumu v zemi, jejíž předseda vlády lobuje “za Ukrajince” u amerického prezidenta a ministr zahraničí lobuje “za Kyjevů v Maďarsku? Není to příliš romantické? 🙂

orinoko
orinoko
před 10 dny

Rusové prý ztratili přes 2000 tanků, ale je nějaký problém doložit aspoň zlomek tohoto počtu. Kolem stovky kusů téhož už by mělo být total vyřízeno z německých dodávek, anglickou chloubu nevidět a abrahama už prý stáhli z linie bojů, protože na válku není připraven. Tedy tu současnou. Hlavně, že to vylizany Čížek nakoupil,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 10 dny uživatelem orinoko
spartak
spartak
před 10 dny

Chce se mi psát ,co se stalo s naším národem ,který se tak skvěle projevil v roce 1918,1945,1948 a totálně zklamal v roce 1989 ? Kde je to nadšení pro morální společnost ,to musíme klesnout až na samé dno?

orinoko
orinoko
před 10 dny
Odpověď uživateli  spartak

Stačil NATO rohlík. Proto se také říká: Ožrali je rohlíkem.

skeptik
skeptik
před 10 dny
Odpověď uživateli  spartak

Televizi vlastní Američani a 99% filmů je usácká propaganda, to se stalo. Z komunistů se udělali největší zločinci, takže vše co se v ČSSR udělalo bylo špatně.
Stačí se zamyslet, kde se v polistopadové generaci bere taková nenávist k Rusku. Proč?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/30-000-Kc-pokuta-za-zakaz-Ukrajincum-Mezitim-dalsi-rvacka-Policie-CR-neprijela-754366 …..Co bysme mohli chtit v tehle ” spolecnosti”…Vazne uz bych faktury posila tem udavacum s falesnou moralkou…To se ” moralizuje”, kdyz je to nic nestoji…Kdyz nemohou pochopit,ze slusne by tedy bylo,aby rekli,at je tam necha,ze tam budou zadarmo dojizdet jako ochranka a nebo se sami nabidli,ze znicene veci zaplati…To ne.Misto toho tomu… Číst vice »

Praded
Praded
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Vrána k vráně sedá, parazit parazita hledá.