„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomíná exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba a připomíná údiv profesora Žaloudíka nad současným dovozem z Egypta. Dostal se i k tragédii, kterou zemědělcům způsobil v minulých dnech mráz a nešetřil přitom ministra zemědělství. Varuje proti dalšímu snižování potravinové bezpečnosti. „Za posledních deset let zmizelo deset milionů ovocných stromů,“ přikládá jasná čísla.

Parlamentní listy

Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu. Ve zničeném poválečném Německu byl velký nedostatek potravin a celá generace vyrostla na bramborové polévce zvané eintopf. Ani my v tehdejším Československu jsme si nemohli vyskakovat a brambory se brzy staly naším národním jídlem. Nebyly to ovšem jen tak ledajaké brambory, neboť to, co dovedl vyšlechtit Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě, tak nám často svět záviděl. Například Keřkovské rohlíčky. Ale i průmyslové brambory, to bylo to samé. Třeba odrůda Krasava se udržela a sázela plných 30 roků, což nemá ve světě obdoby! Jeden z největších šlechtitelů Ing. Josef Sixta pracoval v Keřkově 40 roků, vyšlechtil coby autor, nebo v týmu jako spoluautor, 34 nových odrůd brambor a je zapsán do světového seznamu šlechtitelů rostlin při OSN pro výživu FAO v Římě. Jeho brambory se sázely ve Francii, Nizozemí, Itálii a tehdejší Jugoslávii!

Kdysi špičkové české bramborářství jde pomalu a jistě ke dnu…

Sázely se hlavně u nás, dávno a dávno před Sixtou. Už krátce po Bílé hoře (1620) a osázené plochy přesáhly 100 tisíc hektarů. Na počátku transformace ekonomiky naší země v roce 1989 jsme sklidili brambory z plochy 115 tisíc hektarů. Od té doby ale rok co rok se jejich výměra snižuje, spotřeba na obyvatele mírně zvyšuje a dovozy rostou a trhají rekordy. Rekordy ve vzdálenosti, v primitivních pěstebních technologiích za blahosklonného přihlížení resortního ministra, ale nakonec i nevládních organizací, které by měly bít na poplach. Nakonec bijí, ale proti nám, když jsme se jednoho rána ocitli s traktory v Praze. To na okraj, ale k věci. Kdysi špičkové české bramborářství jde pomalu a jistě ke dnu. Až tak, že si toho zde v Parlamentních listech, mimo jiných širších národohospodářských souvislostí, nedávno povšiml přední evropský onkolog, profesor Žaloudík. Zvláště ho nadzvedly dovozy brambor z Afriky, přesně z Egypta – „což bych fakt nečekal jako dar pouště Vysočině“, píše 25. dubna zde v Parlamentních listech ve svém článku, který vzbudil mimořádný ohlas. Já, člověk z Vysočiny, zemědělec, musím panu profesorovi poděkovat, ale zároveň si položit otázku – co dál, jak to změnit, jak zastavit úpadek a nastartovat vzestup?

Abych využil selský rozum, jehož produkt, článek, čtenářům Parlamentních listů budu, co čtrnáct dní, vždy v úterý garantovat, tak v dnešním, prvním, uvedu zásady, kterými se budeme řídit a požadovat od zodpovědných:

· Respektujeme zemědělství jako primární sektor závislý na přírodních vlivech, nikoliv na ideologii (momentálně KDU-ČSL).

· Resort může úspěšně řídit někdo, kdo má základní odborné znalosti a prošel určitou praxí, aby pochopil složité vazby agrární soustavy.

· Stejný požadavek platí i na šéfy nevládních organizací, aby mohli dostatečně hájit zájmy svých členů.

Ministr zemědělství a heslo o katastrofě století…

A jaká je skutečnost? Pojďme k největší katastrofě, respektive tragédii, která postihla pěstitele ovoce. Stalo se něco, co nikdo z nás ještě nezažil – mrazy po mnoho nocí v rozkvetlých sadech, v probuzené přírodě.

Ministr zemědělství Výborný je viditelně špatný ministr. Teď ho naučili heslo o katastrofě století, a tak mluví pro média. První jeho slova pro ovocnáře ale zněla o pomoci 70–80 milionů korun. Další, po odhadu českých pěstitelů, celkové katastrofy v objemu 100 tisíc tun zničeného ovoce v hodnotě pěstitelských nákladů přes 1 miliardu korun, tak ministr mluví už o 100 milionech korun. Čerpali by je pěstitelé z fondu pro řešení krizí, který je notifikován (schválen) od roku 2016. Je to standardní nástroj, který země, které to myslí se zemědělstvím vážně, běžně po takovýchto přírodních katastrofách k záchraně oboru využívají. Dalším nástrojem k řešení přírodní katastrofy jsou provozní úvěry z PGRLF (Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond) pro malá hospodářství, malé pěstitele. Dvě třetiny ovocnářů jsou rodinná hospodářství a hádejte co pan ministr mimo pěkných řečí pro média z tohoto fondu nabízí? Je to jednoduché – NIC! To je praktická ukázka, jak to vláda s podporou malých farem myslí. No a konečně je tady třetí průšvih, zaměstnanost ve firmách, které připravují ovoce do maloobchodní sítě, lidově řečeno obchodních řetězců. V prázdných skladech, třídírnách a balírnách, totiž nebude práce, a pokud zaměstnanci odejdou, tak už se těžko vrátí a tyto podniky skončí.

Za posledních deset let zmizelo deset milionů ovocných stromů

Holt zemědělství a jeho krásný obor ovocnářství je opravdu závislý na takových vlivech, jako jsou klimatické podmínky. Jestliže máme takovou vládu neumětelů, s důvěrou občanů ani ne 20 %, a k tomu jistou sto osmičku hlasů v Poslanecké sněmovně, pak nás čeká další růst cen, dovozů a směřování potravinové bezpečnosti státu ke dnu. A pozor, když bude někdo zlobit a odváží se důrazně vyžadovat jiný přístup ministra a vlády, tak se zkrátka označí za „jisté prokremelské síly“ a je vymalováno. Tím se ale problémy jenom kupí. Posuďte se mnou, nechme promluvit čísla. Od roku 2014, kdy Ruská federace přestala nakupovat ovoce ze zemí EU, především ale z Polska, největšího producenta, které tím ztratilo zásadní odbytiště, tak muselo najít nové. A prvním po ruce jsme byli a jsme stále my a ceny se pro producenty propadly ve střední Evropě pod náklady. Výsledek – maloobchod tlačí ceny dolů, zvyšuje dovozy a naši pěstitelé dál snižují plochy sadů. Konkrétně od zlomového roku 2014 se snížila výměra sadů z 17 500 ha (z toho tři hlavní druhy: jablka 9 000 ha, slivoně 2 100 ha, višně 1 600 ha) na dnešních 10 500 ha (jablka 5 200 ha, slivoně 1 800 ha, višně 1 100 ha). Z naší krajiny za těch 10 let zmizelo 10 milionů ovocných stromů a když se k tomu přidala přírodní katastrofa a bylo zničeno, jak už jsem uvedl, 100 tisíc tun českého ovoce, tak vás vyzývám, pane premiére Fialo a ministře Výborný, řekněte jasné slovo! Signály, obávám, se nebudou stačit. Sousední země už začaly.

A ptám se: Brambory z Afriky nebo z Vysočiny? A co teprve ovoce, to odkud?

Jan Veleba

exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019

(na snímku vykácený ovocný sad)

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 16 dny

takto to dopadá, když se manipuluje s počasí. Včera mrazy, dneska 27°C, to si vážně někdo myslí, že je to normální? Zelené běsnění v přímém přenosu a nikdo proti tomu nebojuje?

oldo
oldo
před 16 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

Jo,jo,vysypali zrovna nad českou kotlinou proužky z alobalu,aby nám tady zmrzlo ovoce,manipulanti jedni!

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 16 dny

My už jsme holt takové matky Terezy. Zachraňujeme Polsko, zachraňujeme USA, zachraňujeme Ukrajinu a kdejakou africkou díru, ale sami chcípeme. Proč by se mastně blyštivá vláda měla nějak zabývat nějakým jídlem pro nějaké lidi? Vždyť munice pro ukroše je mnohem důležitější!!!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 16 dny
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Je to trapne.Vazne by mne zajimalo,jestli by zachranovali vsechny sousedy,kdyby se jim jejich vlastni domacnost rozpadala.Vzhledem k tomu,ze se jinak jevi jako asocialove,tak asi ne.. Tak proc tak zachazi s cizimi penezi?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 16 dny

V televizi jsem zaslechla Kovandu..Zacina to vypadat,ze nejvetsi skudci jsou ” ekonomove”.Hlavne tedy ti jako on..Evidentne maji jen povrchni pohled a absolutne jim nedochazi vsechny souvislosti

tomaskova
tomaskova
před 16 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A nejlepší je, když tento nýmand a škodič doporučuje důchodcům, aby investovali do amerických dluhopisů, protože to je jediná jistota. Slyšela jsem jej na vlastní ucho.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 16 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

On je fakt blbej..Uz je nechce vubec nikdo