Zachránit si kůži za každou cenu? Leyenová zvažuje totální změnu

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

V pondělí večer v debatě o budoucnosti Evropské unie, kterou pořádal server POLITICO a Studio Europa Maastricht, současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová naznačila, že by po celoevropských volbách byla otevřená dohodě se skupinou Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Spolupráce s ECR „velmi záleží na tom, jaké bude složení Parlamentu a kdo je v jaké skupině,” řekla von der Leyenová. Von der Leyenová stanovila podmínky pro spolupráci s částí ECR a uvedla, že strany, které se připojí k její potenciální koalici, musí být pro NATO, pro EU, pro Ukrajinu a pro právní stát.

Frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) se vyznačuje mírnou euroskepsí, konzervatizmem a nachází se o něco více napravo než Evropská lidová strana (EPP) von der Leyenové. Od roku 2019 bylo součástí frakce 61 europoslanců z 15 členských států. Spřízněnou politickou stranou ECR je česká Občanská demokratická strana s europoslanci Janem Zahradilem, Alexandrem Vondrou, Veronikou Vrecionovou a Evženem Tošenovským. Očekává se, že po červnových volbách se řady ECR rozšíří.

Spojení ECR a EPP by tak mohlo znamenat výrazný posun politiky Evropské unie směrem doprava, ať už se jedná o témata migrace či klimatické legislativy. Zelené směřování politiky Evropské unie již von der Leyenová v posledních měsících oslabila i přes to, že už od roku 2019 volná koalice EPP, Socialistů, liberálů a občasně Zelených přijímala ambiciózní klimatické zákony.

Dohoda mezi ECR a EPP by ovšem mohla rozbít koalici mezi von der Leyenovou a Socialisty a demokraty (S&D), kterou ovšem současná předsedkyně Komise potřebuje udržet pro získání dostatečné podpory pro své druhé funkční období v čele Komise. Nová komise bude jmenována vedoucími představiteli Evropské unie po volbách. K nástupu do funkce bude třeba podpora většiny ze 720 poslanců zvolených do Evropského parlamentu.

„Hodnoty a práva nelze rozdělovat podle nějakých politických dohod,” řekl Nicolas Schmit, hlavní kandidát socialistů. „Buď se můžete dohodnout s krajní pravicí, protože ji potřebujete, nebo jasně řeknete, že žádná dohoda není možná, protože nerespektuje základní práva, za která naše Komise bojovala,“ uvedl s tím, že pro program vydán ECR Socialisté nebudou moci hlasovat.

Pakt s frakcí Identita a demokracie von der Leyenová jednoznačně vyloučila. Předsedkyně Evropské komise v debatě ostře zaútočila na krajně pravicové strany, jako je německá AfD, které kandidují ve volbách do Evropského parlamentu, a vzkázala jim, aby se zbavily kremelské propagandy.

„Když vidím, co vaši kolegové z AfD, vedoucí kandidáti, udělali, jsou vyšetřováni, že jsou v kapse (ruského prezidenta Vladimira) Putina…,” řekla von der Leyenová v reakci na zatčení asistenta hlavního kandidáta německé AfD Maximiliana Kraha, který byl obviněn ze špionáže.

„Když se podíváte na volební program (krajní pravice), uvidíte, že odráží lži a propagandu Kremlu. Takže si nejdříve udělejte pořádek doma, než nás začnete kritizovat,” řekla von der Leyenová, jak ji citovala agentura Reuters.

V debatě se von der Leyenová v celku představila jako sjednocující kandidátka. Varovala, že Evropa čelí nebezpečí v podobě útoků ze strany zmocněnců Vladimira Putina, kteří se snaží podkopat demokracii v Evropské unii. Dodala, že chce bojovat za silnou Evropu kvůli svým dětem a vnoučatům.

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 17 dny

Čtu někde, že tu diskuzi včera nevysílala žádná TV stanice. Že to bylo jen online přes Politico a sledovalo to 250 000 Evropanů, což jest 0,05 % všech občanů EU.

shoty
shoty
před 17 dny

EÚ vedú chorí ľudia.
Leyenová, keby fungovalo právo, mala dávno všetko sledovať spoza mreží.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny

Blinken zahájil schůzku podbízením se Číně: “Spojené státy neusilují o novou studenou válku, neusilují o změnu čínského systému, neusilují o potlačení čínského rozvoje, neusilují o obnovení spojenectví proti Číně a nemají v úmyslu vést s Čínou konflikt.” Si na to reagoval slovy: “Místo toho, abyste říkali jedno, ale dělali druhé, ctěte slova činy… Dnes, jak to vidím… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tohle je vystizne

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 17 dny

Lejno se chce nalepit na jinou botu, aby mohlo smrdět dál. Toť vše.
A kvůli tomu naslibuje hory doly.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny

Mele jejich obvykle prostoduche fraze