Nikdo vlastně neví, co Rusko udělá dál

Varování Západu o budoucích plánech Vladimira Putina jsou stále hlasitější – ale už ztrácejí přesvědčivost.

pro Kosu objevil Milan

Nedávno vybublala nová senzační odhalení statečného pluk.. sakra já se toho nezbavím – ovšemže statečného generála Koudelky, který rozehnal ruské vlivové centrum , které ovšem nikdo, kromě něj a jeho neméně statečných hochů neznal – Voice of Europe. Které podkopávalo naši kolektivně západní demokracii. Tím, že sem tam pořídilo rozhovor s českými politiky, kteří vidí jako řešení krajně nebezpečné války na Ukrajině v okamžitém zahájení mírových jednání. Taková nehorázná a drzá podvratní činnost! Jen si to představte! To musel statečný Koudalka zatrhnout v samém zárodku.

Jak si mám v té souvislosti ovšem vysvětlit článek z amerického velmi vlivného media -Foreing Policy, na který mne upozornil Milan??? Tápu, bloudím, nejím nespím. Protože jejich hlavní sloupkař a dva profesoři mezinárodních vztahů ze slovutného Harvardu uveřejnili text, za nějž by se onen Voice of Europe rozhodně nemusel stydět. Prostě konstatují, že přišel zřejmě čas na mírová jednání…

Koudelkaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Budíčeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeek!!! V USA řádí podvratné živly! A to přímo v baště mimořádně silných amerických think thanků!!!! Budíčeeeeek Koudelkaaaaaaaaaa! Je potřeba s tím cosi bleskově udělat, než se nám ten putlerovský mor rozleze na celém kolektivním Západě!

Ostatně, přesvědčte se sami!

Nobody Actually Knows What Russia Does Next

podle překladače

Nikdo vlastně neví, co Rusko udělá dál

Klíčoví členové západní zahraničněpolitické elity jsou zjevně školení čtenáři myšlenek: Tvrdí, že přesně vědí, jaké jsou záměry ruského prezidenta Vladimira Putina. Významní představitelé a političtí komentátoři se stále více shodují, že jeho ambice jsou neomezené a že Ukrajina je jen jeho prvním cílem.

Americký ministr obrany Lloyd Austin řekl: „Putin se nezastaví na Ukrajině.“

Bývalý ředitel CIA David Petraeus řekl Christiane Amanpourové z CNN: „Putin se tím nezastaví.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval : „Dalšími mohou být Litva, Lotyšsko, Estonsko, Moldavsko“

a americká velvyslankyně ve Velké Británii Jane Hartleyová řekla , že „každý, kdo si myslí, že Rusko po tomhle může přestat…, se mýlí.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis je na stejné vlně, když řekl : „Rusko se nezastaví. … [Putin] má zjevně plány jít ještě dál.“

Americký prezident Joe Biden vydal přesně stejné varování již v prosinci 2023

a také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg .

Západní představitelé si nejsou jisti, kdy Rusko půjde po NATO, ale zdá se, že rostoucí sbor politiků věří, že širší válka je nevyhnutelná, pokud Moskva nebude rozhodně poražena.

Jak varoval Walter Lippmann: „Když všichni myslí stejně, nikdo moc nemyslí.“ Prostým faktem je, že nikdo z těchto lidí neví, co Putin nebo Rusko udělají, pokud válka na Ukrajině skončí tím, že Rusko bude ovládat některé další ukrajinské území, které před rokem 2022 nedrželo.

Já to také nevím, ani nikdo jiný, možná kromě Putina samotného (a možná to neví jistě). Je možné, že Putin má obrovské ambice a pokusí se opakovat nákladný úspěch na Ukrajině novým útokem někde jinde. Ale je také zcela možné, že jeho ambice nepřesahují to, co Rusko získalo – za obrovskou cenu – a že nemá potřebu ani chuť hrát o víc. Putin nedávno prohlásil , že Rusko se nechystá zaútočit například na NATO, ačkoli také poukázal na to, že F-16 nebo jiná letadla poskytovaná Ukrajině budou legitimní cíle, jakmile tam budou rozmístěny. Nikdo by neměl brát Putinova ujištění za nominální hodnotu, ale ani by se neměl automaticky předpokládat, že vše, co říká, je lež.

Západní experti, kteří vydávají odporná varování o budoucích Putinových činech, se samozřejmě snaží přesvědčit západní veřejnost (a Kongres USA), aby hledali více pomoci pro Ukrajinu a více peněz na evropskou obranu. Aby bylo jasno, jsem také pro pokračování pomoci Ukrajině a rád bych viděl, jak evropští členové NATO posilují odstrašování budováním svých konvenčních sil. Vadí mi reflexivní inflace hrozeb, která taková prohlášení inspiruje, spolu s tendencí zacházet s těmito chmurnými prognózami, jako by šlo o ustálené pravdy, a vykreslovat každého, kdo je zpochybňuje, jako naivního a proruskou loutku nebo obojí.

Víra, že Putin má neomezené ambice, zčásti spočívá na známém liberálním tvrzení, že všichni autokraté jsou přirozeně agresivní a je těžké je odradit. Logika je jednoduchá: „Všichni diktátoři se snaží expandovat; Putin je diktátor; ergo, Putin s Ukrajinou nekončí. QED.” Tento sylogismus je článkem víry mezi liberálními elitami, ale existuje jen málo důkazů, které by jej podporovaly. Jistě, někteří diktátoři – jako Napoleon nebo Adolf Hitler – byli nebezpeční sérioví agresoři, což je důvod, proč každý autokrat, se kterým jsme dnes v rozporu, je nevyhnutelně označen jako „další Hitler“. Ale jiní diktátoři se na mezinárodní scéně chovali docela slušně, jakkoli bylo jejich chování doma hrozné.

Mao Ce-tung byl podle každé definice tyran a jeho politika byla zodpovědná za smrt milionů jeho krajanů, ale Maovou jedinou dobyvačnou válkou bylo obsazení Tibetu v roce 1950. Prusko Otta von Bismarcka svedlo tři samostatné války v rozmezí osmi let, ale sjednocené Německo vytvořené v roce 1871 bylo po zbytek století rozhodně status-quo mocností. Stanislav Andreski argumentoval před mnoha lety, že mnoho vojenských diktatur je mírumilovných, protože vstup do války by od nich vyžadoval, aby vyzbrojily své vlastní občany, což by mohlo ohrozit jejich moc. Skutečnost, že Putin je bezohledný diktátor, který vězní nebo vraždí své domácí rivaly a pouští se do dalších opovrženíhodných činů, nám neříká téměř nic o tom, zda chce dobýt řadu ruských sousedů, nebo aspoň věří, že by to dokázal. A člověk sotva potřebuje být diktátorem, aby zahájil nevyprovokovanou, nezákonnou a vysoce destruktivní válku; Napadají mě některé prominentní liberální demokracie, které tak nedávno učinily při několika příležitostech.

Za druhé, Rusko nebude ve stavu zahájit nové útočné války, až válka na Ukrajině definitivně skončí. Americké zpravodajské služby se domnívají, že Rusko ztratilo na Ukrajině více než 300 000 vojáků zabitých nebo zraněných, spolu s tisíci obrněných vozidel desítkami lodí a letadel . Putin se zdráhal nařídit další mobilizaci vojsk (ačkoli tak může učinit nyní, když jeho „znovuzvolení“ je dokončeno), jednak proto, že taková opatření dále oslabí ruskou ekonomiku a zároveň hrozí, že podnítí lidovou nespokojenost. Západní sankce nepoškodily ruskou ekonomiku tolik, jak Spojené státy a jejich spojenci doufali, ale dlouhodobé ekonomické důsledky pro Rusko budou stále vážné . Bojovat v dlouhé konvenční válce je nákladné a zahájit další, když skončí současná, by bylo ještě hloupější než původní Putinovo rozhodnutí zahájit to, co považoval za snadnou „speciální vojenskou operaci“. Není stejně pravděpodobné, že ruské potíže na Ukrajině způsobí, že Putin bude v budoucnu mnohem opatrnější, i kdyby jeho armáda nakonec dosáhla Pyrrhova vítězství?

Zatřetí, pokud hlavním důvodem, proč se Putin rozhodl pro invazi, bylo zabránit Ukrajině v pohybu na oběžnou dráhu Západu a jednoho dne vstoupit do NATO, pak by mohl být spokojen, pokud bude tato možnost vyloučena v následné mírové dohodě. Státy často jdou do války spíše ze strachu než z chamtivosti, a pokud se obavy o bezpečnost Ruska zmenší, jeho motivace jít po jiných zemích v Evropě pravděpodobně také poklesne. Členové NATO by tuto možnost samozřejmě neměli brát jako samozřejmost, ale je stejně pravděpodobná jako předpoklad, že Putinovy ​​cíle nemají žádné hranice.

Někteří pozorovatelé na Západě tvrdí , že rozšiřování NATO bylo irelevantní, a trvají na tom, že Putin invazi provedl, protože věří, že Ukrajinci a Rusové sdílejí hluboké kulturní a historické kořeny, a proto musí být politicky sladěni, ne-li formálně jednotní. Z tohoto pohledu nemělo rozšíření NATO nic společného s jeho rozhodnutím zahájit válku; je to jen příklad starého dobrého ruského kulturního imperialismu. Pokud tomu tak je, znamená to, že Ukrajina je v Putinově uvažování sui generis a jeho důvody k invazi (a k domněnce, že by to bylo snadné) nikde jinde neplatí. Je zajímavé, že tento závěr je v souladu s prohlášením, které učinil tehdejší velvyslanec USA v Moskvě -William Burns v roce 2008, když varoval Washington, že „vstup Ukrajiny do NATO [byl] nejjasnější ze všech červených čar pro ruskou elitu (nejen Putina). Rusko neochotně tolerovalo dřívější kola rozšiřování NATO, ale Ukrajina byla zcela jiná kategorie. Ať už si člověk o Putinových spletitých tvrzeních myslí cokoli o „historické jednotě Rusů a Ukrajinců“ nevidí Finsko, Švédsko, Polsko ani nikoho jiného stejně. Postavení ruskojazyčných menšin v pobaltských státech by mohlo poskytnout záminku pro následné ruské vměšování, ale riskoval by Putin přímý střet zbraní s NATO kvůli zemím, kde většina lidí není ruská a lidé jsou pevně nepřátelští vůči možnosti znovuzačlenění?

Jde mi o to, že pokud věříte, že Putin provedl invazi především proto, že si myslí, že Rusové a Ukrajinci jsou „jeden lid“, pak byste mohli rozumně dojít k závěru, že jeho ambice jsou omezeny na tento jediný případ. (Američtí komentátoři tu pomíjejí fakt, kterým bylo 9 let trvající genocidní řádění Ukrajinské armády a nacistických formací typu Azov, Pravý prostor a dalších na východě Ukrajiny – pozn. NR) A konečně, tvrzení, že Putin je nenasytný sériový agresor, který zahájí nové války, pokud nebude zcela poražen, brání úsilí o ukončení války a ušetření dalších škod na Ukrajině. Pokud věříte, že totální porážka je jediná věc, která zabrání Putinovi v zahájení nové války, pak ve skutečnosti říkáte, že současné boje musí pokračovat, dokud Ukrajina nezíská zpět celé své území – tečka. Rád bych to viděl, ale tento výsledek se zdá stále nepravděpodobnější, i když se blíží další západní podpora. A mimochodem, omluvil se někdo z těch nafoukaných optimistů , kteří chybně předpověděli , že ukrajinská protiofenzíva loni v létě uspěje, za svou chybu a vysvětlil, proč se mýlil?

Opakuji: Neříkám, že vím, co Putin udělá – nevím. Stejně tak si nemyslím, že bychom měli jednoduše předpokládat, že jeho úmysly jsou vlídné nebo že bude spolehlivě udržovat status quo v Evropě, jakmile válka na Ukrajině skončí. Proti čemu mám námitky, jsou všechny ty vlivné hlasy, které tvrdí, že přesně vědí, co udělá, a které zakládají pokračující sledování nerealistických cílů na pouhých dohadech.

Pokud má válka na Ukrajině skončit něčím menším než úplným ukrajinským vítězstvím, pak je správnou reakcí snížit pravděpodobnost, že v budoucnu budou ukrajinský osud muset strpět další země. Protože nikdo z nás neví, co by Putin mohl udělat, měli by evropští členové NATO zvýšit své obranné schopnosti a napravit všechny zjevné zranitelnosti. Zároveň by však Spojené státy a jejich spojenci v NATO měli uznat oprávněné obavy Ruska o bezpečnost (a stejně jako všechny země je Rusko ve skutečnosti má) a zvážit, co mohou udělat, aby je zmírnily. Takové úsilí by bylo kontroverzní a obtížné, vzhledem k přetrvávající touze „přinutit Rusko zaplatit“ za to, co udělalo. Ale moudré státnictví je perspektivní a prevence budoucí války by měla mít přednost. To bude vyžadovat kombinaci věrohodného odstrašování a věrohodných záruk, aby Putin nebo jeho nástupci měli menší potřebu uvažovat o použití síly a méně důvěry v to, že by se tím Rusko dostalo dále do lepší pozice.

*

Autor: Stephen M. Walt je sloupkař na Foreign Policy a Robert a Renée Belferovi, profesoři mezinárodních vztahů na Harvardské univerzitě.

**

Tak to bychom měli! Ten Foreign Policy je mimořádně podezřelý! Naprosto mimořádně! Vše je horší o to, že jej nepochybně berou vážně i v Bílém baráku…. Budíčeeeeeeeeeeeeel Koudelkaaaaa, budíčeeeeeeeeeeeeeeeek!

4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 18 dny

Myslím, že řada odpovědných lidí na Západě ví, co Putin udělá, protože je odpovědným politikem vůči svém národu a státu i světu – nezahájil 3.ww a ani jadernou válku. Kolektivní Západ chce 3.ww a jadernou válku, protože s tím už netají a tohle zakázané Overtonovo okno násilím otevřel !!! Kolektivní Západ něco začal, ale byl varován,… Číst vice »

spartak
spartak
před 18 dny

Rusko začalo novým společenstvím BRICS a navazujícím vojenským uskupením ,kdy chce pozvat mimo jiné i bývalé sovětské republiky. Ukazuje se ,že Ukrajina je dobrým příkladem pro nový svět. Ukrajina proto nebude pod vlivem NATO a jak to bude s EU se teprve ukáže.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 18 dny

Připustí si ti všichni proslulí a dokonalí západní politici od Washingtonu po Rigu myšlenku, že za vzniklou situaci mohou jen a jedině oni – díky své bezbřehé aroganci, namyšlenosti, bezohlednosti, absolutní netoleranci, podceňování a nepoučitelnosti? Nic se nenaučili od dob, kdy Hitler dostal výprask a sovětské tanky se projížděly po části Německa. Nic nepochopili od dob,… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 18 dny

Naprosto mne fascinuje, jak moc lidí si z takzvavého generála Čoudelky, vrchního principála BIS, dělá srandu a utahuje si z něho. Nezapomenu, jak to vemeno před několika lety nutilo ministra školství ke změně textů učebnic dějepisu, aby více vyhovovaly Američanům. A jak v jedné televizní show lidem radil, jak správně nakládat okurky a uvolňovat zarezlé šrouby.… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 19 dny

Neni to tak slozite.Staci kdyz prihlednou k tomu,co delaji oni..USA treba rika,ze kdyz i v cizi zemi napadnou Americany,takze si to odnesou ( vybombarduji je do praveku)..Rusko se v podstate zachovalo podobne…Pak si vzpomenme treba na Kubanskou krizi a opet vidime,ze se Rusko chova se stejnou logikou….Co tedy zase nechapou?

cablik
cablik
před 19 dny

Já vím co určitě Rusové udělat musí splnit cíle SVO beze zbytku jinak ta válka bude pro ně kontraproduktivní. Že půjdou Rusové dál na západ jsou jen lži liberálů kteří by chtěli bojovat do posledního Evropana.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 19 dny
Odpověď uživateli  cablik

Kdyz nekomu nemohu verit,tak se podle toho musim zachovat…A oni ” Zapadu” verit nemohou….Ale to zavinil Zapad ne oni…Duveru si nevykecam

kutnohorsky
kutnohorsky
před 19 dny

Ale o tom přeci je dnešní žurnalistika. Putin něco prohlásí a čtenářům je to překládáno a podsouváno jak to myslel a co tím chtěl vlastně říci. Mnohdy se ani pořádně nedostanete k tomu co vlastně řekl. Fico určitě není žádný proruský šílenec, mluví jasně a střízlivě, neodmítá spolu s Maďary Ukrajině žádnou pomoc, kromě té vojenské a co… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 19 dny

No vidíte, úplně všichni západní politici+Fiala+Zelenskyj jsou nezvratně přesvědčeni o tom, že úspěchem na Ukrajině by Putin neskončil, ale bude postupně dobývat další evropské země…Moldavsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Polsko, Finsko, Švédsko, Norsko, veškerý Balkán, samozřejmě Čechy včetně Prahy, dále Německo, Rakousko, Itálii, Španělsko, Francii, Benelux a pak i Velkou Británii. Maďarsko a Slovensko už… Číst vice »