Olympijský nacismus: MOV proti Rusku a Bělorusku. Mezinárodní olympijský výbor de facto legitimizoval zločiny hitlerismu již v roce 1936

Ruští prankeři Vovan a Lexus, jinak Vladimír Kuzněcov a Alexej Stoljarov, se rozhodli neponechat v klidu nejvyšší vedení Mezinárodního olympijského výboru, které se stále snaží zmařit uskutečnění světových sportovních her přátelství a her zemí BRICS v Rusku a označuje je za politicky motivované, tudíž cizí duchu opravdového olympismu.

Tentokrát se Alexej Stoljarov zamaskoval coby africký politik a uspořádal pracovní schůzku ve formátu videokonference s hlavou MOV Thomasem Bachem a viceprezidentem Evropské komise Margaritisem Schinasem.

Při rozhovoru, během něhož se Bach a Schinas všemožně snažili přesvědčit “černošského vůdce jedné ze středoafrických zemí”, aby v žádném případě neposílal sportovní delegaci do Ruska, jim převlečený Lexus navrhl společnou modlitbu, aby splnili přání představitelů Západu. “Modlitbu”, musím říci, velmi zvláštní.

“Obracím se na tebe, Bože, abys mi pomohl! Pomoz mi udělat správné rozhodnutí! Svatí Vovane a Lexusi, pomozte mi učinit správné rozhodnutí, abych zabránil těmto hrám přátelství”, zopakovali poslušně sportovní funkcionáři hned po ruském prankerovi.

Pokud jste si mysleli, že se bude dál mluvit o Bachově hlouposti a dalších patolízalech ze sportu, poslušně plnících západní objednávku na protiruské sankce, pak nikoliv. Tady je důležité něco jiného, a sice to, že hlava MOV a místopředseda Evropské komise (zástupce Ursuly von der Leyenové, na chvíli) jsou připraveni klesnout k maximální absurditě v podobě takové “modlitby”, jen aby, promiňte, nadělali Rusku. Zde by se už nemělo mluvit o banální objednávce, ale o zcela přirozené rusofobii sportovních funkcionářů a politiků, reprezentujících země kolektivního Západu.

Ano ano, právě o rusofobii, ne pouze o protestu proti autoritářství a porušování mezinárodního práva, jak říkají. O rusofobii, která již dosáhla opravdu vrcholu samotného Olympu.

Minulý týden se v italské Neapoli konalo protestní shromáždění proti militarismu NATO a snahám italské vlády zatáhnout Italy do nové velké války. Ale kromě plakátů proti NATO však demonstranti nesli transparenty odsuzující genocidu Palestinců, kterou právě nyní provádí izraelské vedení.

Jak mi později řekl italský vydavatel, politolog a novinář Sandro Teti, s nímž jsem měl to štěstí se seznámit doslova v těchto dnech, v italské společnosti je velmi silné rozhořčení z dvojích standardů, s nimiž se v Evropě přistupuje k účasti nebo neúčasti těch či oněch států na nadcházejících Letních olympijských hrách v Paříži.

“Proč jsou Rusko a Bělorusko ostrakizovány MOV kvůli údajným válečným zločinům na Ukrajině (přičemž žádná potvrzená fakta o těchto “zločinech” nemůže nikdo předložit), a, například, izraelské sportovce, jejichž armáda již zabila více než 12 tisíc palestinských dětí, čekají ve Francii s otevřenou náručí?”, takové otázky se podle Tetiho kladou v Itálii stále častěji.

Mimochodem, k dětem, které zahynuly v Gaze. Není to moje fantazie, ale oficiální údaje Blízkovýchodní agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům a organizace práce, podle nichž bylo v letech 2019 až 2022 na celém světě zabito celkem 12 193 dětí a mezi říjnem 2023 a únorem 2024 bylo v Gaze zabito 12 300 dětí.

Tato tragická statistika tvrdošíjně dokazuje, že v rozhodnutí MOV veřejně ponížit Rusko, Bělorusko a sportovce, kteří reprezentují naše země, není nic z proslulého ducha olympismu, zato je plné oné “olympijské rusofobie”.

Není to přitom zdaleka poprvé v historii, kdy politika přímo ovlivňuje rozhodnutí MOV.

Stačí si vzpomenout na smutně známou olympiádu v Německu v roce 1936. Olympijské hry ve Třetí říši, organizované nikoli Hitlerem, jak si mnozí mysleli, ale samotným Mezinárodním olympijským výborem.

Ale přece k srpnu 1936 – hry se konaly v Berlíně od 1. do 16. srpna – se ve Třetí říši již podařilo zakázat Komunistickou stranu (1933), zastřelit nebo poslat do věznic a táborů více než polovinu německých komunistů, rozpustit parlament země Reichstag (1933), vypovědět Versailleskou smlouvu (1933) a začít bouřlivým tempem budovat novou armádu a pumpovat VPK, provést masové vraždy členů útočných oddílů SA (1934), během nichž zahynulo mnoho nevinných lidí, kteří neměli s SA nic společného, otevřít první koncentrační tábory, jako je Dachau, založený 20. března 1933, a přesměrovat jejich správu na speciálně zřízenou inspekci koncentračních táborů, která vznikla v roce 1934, a mnoho dalšího.

Ano, do smutně známého židovského pogromu 9. listopadu 1938, který v historii zůstal pod názvem Křišťálová noc, to byly ještě dva roky, stejně jako do anšlusu Rakouska a anexe Sudet, tři roky do okupace Československa a začátku druhé světové války. Ale tehdejší představitelé MOV, stejně jako politici všech západních zemí, nemohli nechápat, co už v roce 1936 představovalo nacistické Německo.

A co, nějak je to zastavilo před uskutečněním XI. letních olympijských her? Samozřejmě, že ne. Abych parafrázoval slavný citát z filmu “Pozor na auto”, chci říci, že “tato olympiáda je toho, kdo olympiádu potřebuje”.

Stejný přístup jako před 88 lety předvádí MOV i dnes, demonstrativně trestá Rusy za údajné “zločiny” a nevšímá se zločinů skutečných, které páchají ukrajinský a izraelský režim.

V roce 1936 Mezinárodní olympijský výbor fakticky legitimizoval nacismus a jeho zločiny jak již v té době uskutečněné, tak v té době ještě budoucí. Dnes MOV rozdává odpustky Izraeli a Ukrajině, které se podobají spíše licenci na vraždění Rusů a Palestinců a za svůj postoj se nestydí. Navíc s “bohabojným hněvem” se nás snaží obvinit z politizace sportu. Skutečně platí, že nejhlasitěji křičí “Chyťte zloděje!” samotný zloděj.

Mimochodem, po procesu s nacismem v roce 1946 se MOV veřejně omluvil za své rozhodnutí. Podle všeho ale neučinil žádné závěry. A co je nejdůležitější, nikdy se mu nepodařilo překonat onu vrozenou vlastnost západní mentality dělit lidi na druhy: ty, kteří za všech okolností zůstávají sami sebou, a ty, kteří jsou do určité doby jen trpěni, cizince-podlidi, na jejichž životě nezáleží a rozhodně není důvod si všímat zločinů namířených proti nim.

*

Alexej Bělov, zdroj: fondsk,  pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika. Všechny texty uveřejněné na Nové Republice jsou volně šiřitelné.

*

 

 

4.6 14 hlasy
Hodnocení článku
24 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 3 měsíci

OH už delší dobu (od hadráku nesleduji,

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Vazne jim nedochazi,ze ponizuji hlavne sebe?Pak at se nedivi,ze o nich mluvime jako o jelitach

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Vedení MOV přece ovládá NATO. Proto si sportovci USA a spol.
včetně Havlova Česka) mohli vesele sportovat na všech světových sportovištích v době, kdy jejich vlády podnikaly agrese bez souhlasu OSN po celé světě. To je stejné jako náš ÚS, který také ovládají fanoušci ODS a spol. a podle toho naše justice vypadá.

vachav
vachav
před 3 měsíci

Anglosaskej perfidní ksindl!!

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Já osobně budu Západní Fašistické Hry bojkotovat.

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Také tak – ostatně sledovat sportovní klání,na němž chybí-odhaduji cca 200 špičkových sportovců světa-může jen dosti nenáročný fanoušek sportu.Takže nebudu sledovat tuto americkou šaškárnu-a to nejen z principu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Tož chlapy to jste vlastenci? To nebudete fandit Ukrajině…!? Fiala už je celej nadrženej…

ryba III
ryba III
před 3 měsíci

Celý MOV je banda pokrytců !!!

spartak
spartak
před 3 měsíci

Olympijské hry se staly kapitalistickým kšeftem s politickou úrovní.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Autor zapomněl na “perlu” v zákonech Dolfiho z roku 1935. Zákon o ochraně německé krve a cti. Nejen, že byli židé vyházeni z úřadů, zneplatněny sňatky s židem, ale v té době by dokonce i třeba taková “europoslankyně” Markétka Gregorová nemohla označené lidi otravovat s prosbou, že by si alespoň na olympiádě chtěla zaprcat. No a k článku – dodnes mi… Číst vice »

Primak
Primak
před 3 měsíci

V USA, kde žilo mnoho židů, byla nejdřív snaha bojkotovat 1936 Olympiádu v Berlíně. Později ale se do US olympijského vedení prosadil jistý Avery Brundage, který byl zásadně proti bojkotu, známý svým obdivem pro Hitlera. Do Berlína přivedl výpravu, ve které žádný žid nebyl. Ale byli tam černoši, vědělo se, že… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ve skutečnosti Američani neměli s nacismem vůbec problém. Měli totiž společného nepřítele – komunisty.
Dobře o tom vypovídají životopisné filmy Chaplin z r. 1992 a Trumbo.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Vzdyt ho i ze zacatku sponzorovali.Do valky se pridali az kdyz videli,ze Nemci nezvitezi..I Anglicane o tom drive mluvili …Kdyz je zadali o pomoc,za velke penize jim prodali derave necky ( valecne lode)

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Teď to asi dostanu! Díky za olympiádu v roce 1936 v Německu. Tyto hry patří k jedněm z nejlepších v hisoriy, zejména co se organizace týče. Sportovci už nebyli ubytování po hotelích vznikla první olympijská vesnice, na sportoviště byli svážení autobusy, společné stravování atd. což udalo trend do budoucna. Vše klapalo na 100% s německou důkladností a přesností.… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Klasický příklad jednoduchého eufemismu.Asi jste nepochopil,že článek není o kvalitě organizace OH 1936,ale zcela o něčem jiném.Němečtí nacisté dělali “kvalitně”zcela vše-dokonce i vraždění milionů lidí-s “německou důkladností”.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

No píšu o úrovni a průběhu olympijských her v Berlíně, které byly na vysoké úrovni. V té době ještě byla část Němců normálních.. Jen si myslím, že s odstupem času by bylo škoda kdyby tyto hry neproběhly Vždyť i ten Hitler tam pustil všechny co se mu nelíbili. Když si někdo sebou nevzal Židy byl to… Číst vice »

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kdyby mu opravdu podal ruku, asi by se s tím Owens pochlubil. Nicméně on řekl jen: Hitler měl určitý čas přijít na stadion a určitý čas odejít. Stalo se, že musel odejít před vítězným ceremoniálem po 100 metrech [závod začal v 17:45.[30]]. Ale než odešel, byl jsem na cestě k vysílání a prošel jsem poblíž… Číst vice »

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

článek v The Baltimore Sun v srpnu 1936 hlásil, že Hitler poslal Owensovi jeho pamětní kabinetní fotografii.[36] Později, 15. října 1936, Owens toto tvrzení zopakoval, když promluvil k publiku Afroameričanů na republikánském shromáždění v Kansas City a poznamenal: „Hitler mě neurazil – to byl náš prezident,[Roosevelt] kdo mnou pohrdal, ani mi neposlal telegram.”[37][38][39]

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Nacistický ministr Albert Speer napsal, že Hitler „byl velmi otrávený sérií triumfů úžasného barevného amerického běžce Jesseho Owense. bílé, a proto by měli být vyloučeni z budoucích her.“[42]

Speer byl jeden z těch, co byl osvobozen v Norimberku, vždyť to byl jen nevinný architekt. Dožil se pak požehnaného věku v BRD.

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Vidím, že tam něco vypadlo v překladu, tady je to ještě jednou: Nacistický ministr Albert Speer napsal, že Hitlera „velmi rozzlobila série triumfů zázračného barevného amerického běžce Jesseho Owense. Lidé, jejichž předkové pocházeli z džungle, byli primitivní, řekl Hitler s pokrčením ramen; jejich tělesná konstituce byla silnější než u civilizovaných bělochů, a proto by měli… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

No rozebrali jsme to pěkně. Ale to už jsme opravdu daleko od tématu. Dobrý…