Rusko rozbombardovalo české vampíry. Odborníci nemohou uvěřit, že k tomu došlo

Rusové zničili dva silné české raketomety RM-70 Vampire v Charkově, z nichž ozbrojené síly Ukrajiny zasáhly cíle v Belgorodu, píše Interia. Rozbili je na kousky. Západní odborníci jsou šokováni tím, co se stalo.

RM-70 byl dodán na Ukrajinu z České republiky v loňském roce. Rusové v Charkově úplně zničili dva systémy. Kremelská média dokonce uveřejnila záběry z jejich porážky. Nejprve ruský dron sledoval dvě zařízení RM-70, když stáli na straně jedné z Charkovových ulic, a poté byl tentýž dron použit ke koordinaci raketového útoku na cíl. Ruská armáda při útoku pravděpodobně použila jednu raketu Iskander nebo Kinžal.

Útok překvapil ukrajinské vojáky. Bohužel neměli čas pohybovat auty a schovávat se na bezpečném místě. Iskander nebo Kinžal letěli tak vysokou rychlostí a explodovali tak obrovskou silou, že oba nosiče raket byly roztrhány na kousky a v místě útoku vypukl silný požár. Rázová vlna způsobená výbuchem ruských raket vážně poškodila okolní budovy a zranila kolemjdoucí.

Rusové zničili další vzdušné NASAMS a český raketomet Vampír, který ostřeloval civilisty v Belgorodu

 

 

Ukrajinci tvrdí, že použili Vampír RM-70 k odvetě za ruské útoky na Charkov. (Ukrajinská armáda používá české Vampíry především k terorizování civilního obyvatelstva v pohraničním Belgorodu -poz.NR). Vojenští odborníci na webových stránkách Obranného blogu připustili, že nechápu, proč ruské průzkumné drony stále volně létají nad ukrajinskými městy, která se nacházejí desítky kilometrů od první linie. To představuje obrovskou hrozbu pro personál a vojenské vybavení. Důsledky této situace již bolestně pociťuje armáda bránící Charkov a obyvatele města, kteří jsou nuceni se v noci skrývat v krytech kvůli těžkému ruskému bombardování téměř každý den. Odborníci říkají, že Kreml má v plánu dobýt Charkov během nadcházející ofenzívy. Probíhají přípravy na zničení vojenského vybavení, kritické infrastruktury a skladů paliva.

RM-70 je salvový raketový systém vyvinutý v Československu jako těžší a kvalitnější verze předcházejícího BM-21 Grad. Vyrábí se od roku 1972 do současnosti. V RM-21 je šestikolový podvozek Ural-375D, na kterém byl umístěn Grad. Byl nahrazen osmikolovým podvozkem Tatra 813, na kterém byl nainstalován raketomet se čtyřiceti raketami. Je vybaven motorem T-903-3 V-12 s výkonem 184 kW, což mu umožňuje dosáhnout rychlosti 85 km / h. Hmotnost je téměř 34 tun. Posádka vozidla se skládá ze šesti lidí. Jako výzbroj se používá raketomet ráže 122,4 mm (40 ran). Upír RM-70 MLRS může zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 20 kilometrů. Používají se rakety 9M22 a 9M28 používané v modelech BM-21 i místně vyráběných modelech.

Odpalovač může vystřelit jednotlivé rakety i salvy, které jsou schopny soustředit palbu na tři hektary území. Nosič raket je navíc vybaven centrálním systémem řízení tlaku v pneumatikách. Podle dostupných informací Češi doposud poslali na Ukrajinu více než 20 takových raketometů. Ukrajina tyto zbraně dříve neměla, ale protože design je podobný designu Grad, výcvik ukrajinské armády nezabral moc času.

**

Filip Mielczarek, slovensky Armádny Magazín Sk

3.9 26 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 24 dny

Zničené raketomety by měly být přivezeny do Prahy a pro výstrahu, vystavené na Václaváku, nebo přímo před Strakovkou.

tomaskova
tomaskova
před 25 dny

Jedině dobře, že je zničili a zachránili tím spoustu civilistů. Za tato zvěrstva bude naše pětikola i s Pepou Pávkem potrestána.

oldo
oldo
před 25 dny

Proč bych měl cokoli věřit článku,ve kterém se tvrdí,že Bělgorod lze zasáhnout zbraní s dostřelem 20 km??

mikkesh
mikkesh
před 25 dny

Vojenští “odborníci” nechápou … Ti “odborníci” především neví co je to Ukrajina. Nechápou, že pokud raketový systém banderovci zaparkují kdekoliv, tak normální Ukrajinec předává zprávu souřadnic, kterou mu ukáže i mizerný telefon. Ukrajina totiž z převážné míry není není banderstán. Ostatně to naznačují zprávy, že Oděsa, nebo Charkov se osvobodí sami. Od… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny

Ted jsem na PL cetla,ze jednu bombu pro Patriot vyrobi za mesic,presto musime v podstate vsichni v NATO kupovat tyto predrazene systemy atd.. Pak se chteji vrhat do nejake valky?Tem lidem hrabe

oldo
oldo
před 25 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To bude nějak jinak,to je pitomost.To by to, co se už vystřílelo z Patriotů, museli vyrábět už ve starém Řimě.

cablik
cablik
před 25 dny

No jo to je vojenská strategie v případě V1přiletěli Tempesty a rozsekali odpalovací zařízení. Dnes nemají taková zařízení šanci hypersonická raketa s přesným zamířením je lepší.

standa
standa
před 25 dny

Solidní výsledek. Předtím byl zlikvidován také Vampir Česka – byla to přímo osádka, která vystřelila na Belgorod a ujela, ale drony je našly. Ti co hlavně zabíjejí civilisty si nezaslouží nic jiného. Jinak se potvrdilo, 25. brigáda dostala rozkaz dobíjet vlastní zraněné vojáka, aby nepadli do zajetí.

orinoko
orinoko
před 25 dny

Kdo je obSLUHovAl ? Náčelník štábu rehtej na východě? Nebo Merka knihoMOLka? Vampiry jako stejné obrněné hlinaky Zápachu? To zase bude nadeleni na webech jurskeho khaki play stationu.

spartak
spartak
před 25 dny

Nic jiného nelze očekávat. Česku se musí ukázat zaťatá pěst!