Když něco funguje, zrušíme to! Válek hodlá „reformovat“ malé nemocnice. Bez koncepce hodlá rušit desítky lůžek akutní péče, nebo rovnou celá oddělení

Měli jsem tu, a ještě pořád máme, zbytky jednoho z nejlepších zdravotních systému v Evropě. Stačí se podívat, jak to vypadá třeba v Anglii, v Irsku a jinde na Západě.

Jana Marková
Jana Marková
Na pohotovosti čekáte hodiny a máte kliku, když to čekání přežijete. O dostupnosti, jakou jsme tu měli my, si tam mohou nechat jen zdát. Češi, kteří tam dlouhodobě žijí nebo pracují neváhají k doktorovi jezdit zpátky k nám. Proč asi.

No a teď podobný další hřebíček do rakve nejen zdravotnictví, ale dost možná i pacientům, hodlá zasadit ve spolupráci s pojišťovnami sám ministr. Ta má posílit postavení větších nemocnic a více centralizovat akutní péči, a naopak „transformovat“ činnost těch menších. Zkrátka nejsou peníze a škrtí se to, jak se dá. Tedy nejsou peníze pro české lidi a české zdravotnictví, abych byla přesná.

Válkova „transformace“ se bude týkat i oddělení akutní péče, která jsou trvale a téměř stoprocentně vytížená. Třeba toho v Městské nemocnice v Odrách v Moravskoslezském kraji, kde VZP navrhuje rovnou ukončení akutní péče interny. Holt vás bude sanitka vozit od čerta k ďáblu, a vy budete doufat, že „to dáte“ a někde bude volná postel. Bezva. A když to nedáte, taky dobře, obzvláště, když už si dovolujete pobírat třeba důchod.

Takže se budou chaoticky a nahodile rušit funkční, plně vybavené a vytížené pracoviště na území, kde je už dnes lůžek nedostatek, navíc bez zajištění jakékoli náhrady jen proto, že tato pracoviště nebo nemocnice jsou malé.

Tankista Válek sice tvrdí, že celé nemocnice rušit nechce, jen je chce transformovat na něco jiného. Jak by taková přeměna nemocnic měla konkrétně vypadat a kterých se to dotkne, nechává ovšem na pojišťovnách. To je bezva, už vidím, jak ty nadšeně podporují pro ně finančně náročné věci. Jestli toto má být nějaký druh reformy, můžeme rovnou začít přikládat pijavice, a vzývat ducha velkého šamana. Inu blížíme se na Západ mílovými kroky vážení.

**

Jana Marková, Litterate

3.9 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 23 dny

Pridam dva pribehy ze zivota.Zname v Irsku onemocnela tchyne.Jedina nemicnice,ktera ji mohla vzit byla 100 km daleko.Jelikoz to tchyne tezce nesla i dusevne,byly potrebne navstevy v nemocnici alespon ob den…Takze rodina s dvema malymi detmi mela po praci fakt sileny zahul…..Dalsi Italie…Zetovi onemocnela nejmladsi sestra..Bylo to rychle…tesne pred vanoci..Zjistili ji velky nador v hlave.Bylo ji receno,ze… Číst vice »

cablik
cablik
před 23 dny
cablik
cablik
před 23 dny

Jo chápu antisociální stát nechá vystudovat lékaře zadarmo kteří pak jdou za lepšími platovými podmínkami. A tenhle antisociál bude rušit malé nemocnice a až nám opravdu něco bude tak nás hodí do příkopu.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 23 dny
Odpověď uživateli  cablik

To je ta bohata EU…Takhle se to preci projevuje😠…Toho podstatneho je cim dal mene

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 23 dny

Takze Valek chce pridat na seznam dalsi ” vymycene” nemoci.To je vazne tak blby,ze mu nedoslo,ze se nejvice siri z mist,kde maji zdravotnictvi ve stavu do jakeho smeruje?

standa
standa
před 23 dny

Tohle je přímo odporný hnus ! Peníze jsou – sebrat dávky politickým neziskovkám, sebrat armádě 1/4jejich rozpočtu, snížit prachy poslancům a vládě, nedávat na grýndýl, snížit senu solární energie, na burzu do Lipska dávat- obchodovat jen s přebytkem a snížit cenu energie příkazem-regulací výrobci! Válka vykopnout! – To však můžeme jen když proběhne… Číst vice »

standa
standa
před 23 dny
Odpověď uživateli  standa

Je třeba generální stávku na shození téhle vlády !

vachav
vachav
před 23 dny

Velký problém vidím v tom,že ten,kdo udělil tomuto zmrdovi lékařský titul,musí být z logiky věci ještě větší pitomec.

spartak
spartak
před 23 dny

I Janička musí připustit ,že socialismus byl pro všechny a kapitalismus pro pár vyvolených.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 23 dny

Proboha jak může Válek rušit lůžka, když se vláda chystá do valky??? To opravdu neví, že tam bude potřebovat stovky, tisíce…. možná i miliony lůžek? Podle toho co tu bouchne! Pak bude každé lůžko a sebemenší zdravotní ústav dobrý. Osobně já bych ihned zrušil svéprávnost všem vládním debilům. Ti by ji snad… Číst vice »

Tenzulice
Tenzulice
před 23 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nebude. Pro sebe mají, pro nás nepotřebují.

standa
standa
před 23 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Myslím, že bychom je měli transformovat na debily a zavřít do Bohnic !

orinoko
orinoko
před 23 dny

Potřebuje to rypák Agel a Penta také nezůstává pozadu. Nemá Válkovo lejno černý kašel? Že na zdravotnictví kašle? Samozřejmě, nic by nemělo být dogma, ani počet nemocničních lůžek. Přišla doba, kdy velké množství pacientů je možné léčit ambulantně. Nikoli laciné prevozy sanitkou nejspíše vyjdou na výrazně menší náklady než obsazené lůžko… Číst vice »

Naposledy upraveno před 23 dny uživatelem orinoko
kutnohorsky
kutnohorsky
před 23 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Nade vší pochybnost se nějakým lékařským koncíliem, prokázalo, že tubera, záškrt, černý kašel a ostatní smrtelné nemoci sem přitáhli Ukrajinci. Ministr zatloukal a tvrdil, že by tu tyto nemoci byli i kdyby tu Ukrajinci nebyli. V tom případě ale by to byl výsledek jeho.práce. V jiných státech i Spojených jsou zejména váleční běženci internováni a musí se… Číst vice »

vachav
vachav
před 23 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Přesně tak! A ten nedostatek léků má samozřejmě stejnou příčinu.