V noci Kyjev využil americké rakety ATACMS k masivnímu útoku na Krym

Neúspěšný raketový útok na Krym a potíže kyjevského režimu. Kdy začně ruská ofenzíva na Charkov?

V noci 30. dubna se vojáci kyjevského režimu opět pokusili zaútočit na Krymský poloostrov. A opět byly k tomu použity americké rakety dlouhého doletu ATACMS, které Biden přesunul do Kyjeva ještě před schválením nového balíku vojenské pomoci Kongresem. Celkový počet raket tohoto typu přesunutých na Ukrajinu se odhaduje na přibližně 100 jednotek. Očití svědci hlásí práci ruské protivzdušné obrany a několik výbuchů na obloze, hřmění v oblasti Simferopolu i nad severní částí Krymského poloostrova. Koordinátor hnutí “Jsme spolu s Ruskem” Vladimir Rogov píše v TG, že ruská protivzdušná obrana fungovala perfektně.

Během raketového útoku na Krym byla uvalena omezení na dopravu na krymském mostě. Uzavření mostu pro dopravu bylo oznámeno na oficiálním účtu v 01:25 moskevského času. O něco více než půl hodiny později byla obnovena doprava na mostě přes Kerčský průliv. Očekává se, že ministerstvo obrany bude informovat o tom, kolik raket vypálil Kyjev na Krym a kolik jich zachytily systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany.

USA tajně připravovaly ukrajinské síly na údery raketami ATACMS na ruské území

 

Přehled speciální vojenské operace 29. dubna 2024

Za posledních 24 hodin ruské jednotky podnikly několik útoků na cíle včetně letiště Mirgorod v regionu Poltava. V Oděse v důsledku zachycení rakety částečně vyhořela budova studentského paláce Oděsské právnické akademie. V Kupjansko – Svatovském směru pokračují boje v okolí Kislovky, z níž polovinu suverénně ovládají ruské ozbrojené síly. Ve stejnou dobu začal Kyjev postupné stěhování sil ze sousední Kotlyarky ze strachu z obklíčení.

Ve směru na Bachmut probíhají poziční boje na východním okraji Časov Jaru. Na jihu pokračují střety v oblasti Krasnoje, jakož i na úseku dálnice T-05-04 vedoucí do Konstantinovky.

Ve  Avdějevském směru ruské ozbrojené síly výrazně pokročily v západní části Očeretina , když převzaly kontrolu nad územím cihelny Altkom. Na severovýchodním okraji se bojuje v obytných čtvrtích. Zároveň se dokončuje útok na pozice ukrajinských ozbrojených sil na západním okraji Solovjeva.

Na Doněckém směru postupují ruské jednotky v Krasnogorovce z více směrů. Ve středu si ruské ozbrojené síly vytvořily oporu na křižovatce ulic Geologičeskaja a Centralnaja a na východě útočné skupiny postoupily o více než jeden a půl kilometru a obsadily velkou opevněnou oblast Ozbrojených sil Ukrajiny.

Potenciální prodej 117 vyřazených letadel z Kazachstánu na Ukrajinu

Zajímalo by mě, komu věřit ve věci možné dodávky 117 vyřazených letadel na Ukrajinu: oficiálním orgánům Kazachstánu, kteří tuto zprávu popřeli, nebo Kyjev Post – kladou si otázku na ruském portálu Rybar.

„Navrhneme jednoduše následovat logický řetězec a podívat se na fakta. Koncem prosince vyšlo najevo, že do aukce se dostává 117 vyřazených sovětských stíhaček různých typů, včetně MiG-27/29/31, jakož i bombardérů Su-24. Po prostudování údajů o aukci a poskytnuté dokumentace se na první pohled zdá, že Ministerstvo obrany Kazachstánu skutečně vyžaduje, aby kupující zcela zlikvidovali majetek, aby jej nebylo možné použít k určenému účelu. V doložce o nesplnění daných povinností však nejsou upraveny žádné sankce kromě zaplacení pokuty za porušení smlouvy. To znamená, že máme-li poměrně nízké náklady na 117 letadel (asi 361 milionů rublů), můžeme si ponechat vybavení a jednoduše zaplatit pokutu. A to bude vzhledem k jejich jedinečnosti docela prospěšné.

To znamená, že kazašské úřady mohou skutečně říci, že kupující je povinen zlikvidovat zařízení. Naopak pokuty jsou mizivé a pokud ten, komu se podařilo vyhrát aukci, letadla stále nesešrotuje, ale řekněme dále prodá Spojeným státům a společnostem, tak ho čeká malé „bu-bu-bu“ a kazašské úřady s tím nemají nic společného.

Koncem února byly ukončeny přihlášky do aukcí k prodeji nevyužívaného vojenského majetku. Byly tam vystaveny motory, baterie, opravny ženijních zbraní, zařízení na kladení kolejí atp. – obecně opravářské soupravy a logistické vybavení sovětské a ruské výroby. Jejichž je nyní akutní nedostatek.

Začátkem března jsme hovořili o dalších „přáních“ ukrajinské strany: Ukrspetsexport tentokrát jednal s Kazachstánem o nákupu komponent pro Su-24 a MiG-29. Vzhledem k poměrně vysokému zájmu ukrajinské, britské a americké strany o sovětskou a ruskou techniku ​​ve Střední Asii, jakož i „multivektorový“ charakter milých kazašských partnerů, berouce v úvahu čistě formální pokuty – jaké jsou šance, že Ukrajina nedostane ani kousek z toho, co žádala?” kladou si další otázku na portálu Rybar.

Potíže s provozem obrněných transportérů

Problémy s údržbou obrněných vozidel západní výroby dodávaných kyjevskému režimu pravidelně pronikají i do ukrajinských médií: například v 5. brigádě byly potíže s provozem obrněných transportérů M113. Podle představitelů velitelského štábu brigády jezdí jen polovina z 10 vozů pro nedostatek náhradních dílů, v důsledku čehož musí být “kanibalizované”.

Dalším problémem byla dokumentace v angličtině – mnoho řidičů neovládají tento jazyk, což vedlo k nesprávnému provozu a poruchám. Toto vše je přirozený důsledek prudkého přechodu Ozbrojených sil Ukrajiny na techniku ​​NATO spolu s nedostatkem opravárenských kapacit, zvýšenou závislostí na současných výrobních možnostech západních států a obrovskou „zoo“ zbraňových systémů, které značně komplikuje logistiku a provoz.

M113 je zároveň jedním z nejběžnějších a nejdostupnějších obrněných transportérů na světě s velkou zásobou komponentů. Pokud s nimi mají potíže i ukrajinské formace pro nedostatek náhradních dílů, tak si lze představit, jak je to s provozem Leopardů či Bradley.

Rusové testovali ukořistěný bojový vůz Bradley

M113AS4 má pancéřovou ochranu vyztuženou keramickými deskami, což umožňuje ochranu před zbraněmi až do kalibru 14,5 mm. Spodní část vozidla také chrání posádku před výbuchy min a improvizovaných výbušných zařízení. Obrněný transportér doznal změny ve zbraních. M113AS4 má věž s vylepšeným kulometem Browning M2HB-QCB ráže 12,7 mm. M113AS4 má motor MTU 6V199TE s výkonem 355 koní a novou převodovku. Karoserie vozu se v porovnání se základní verzí zvětšila o 660 mm.

Falešná zpráva o použití severokorejské rakety

Západní masmédia citovala falešnou zprávu expertů, které Kyjev pozval na Ukrajinu a kteří tvrdí, že při útoku na Charkov byla údajně použita severokorejská raketa, uvedl zdroj OSN pro agenturu RIA Novosti. Dokument popsaný agenturou Reuters je falešný, napsala ho skupina expertů, kteří skutečně cestovali na Ukrajinu a napsali to, co jim řekly ukrajinské loutkové orgány. Nemá žádnou hodnotu. Jak uvedl respondent RIA Novosti, tři odborníci jsou členy skupiny expertů výboru Rady bezpečnosti OSN pro sankce vůči KLDR, ale “nemohou mluvit jménem skupiny”. Skupina expertů zatím nepředložila žádnou zprávu. Existuje postup, podle kterého skupina schvaluje zprávu a předkládá ji Radě bezpečnosti. A toto je jejich osobní soukromý názor… Experti, kteří šli na Ukrajinu, nemají odborné znalosti k určení identity munice.

Americké přesně naváděné bomby GLSDB vyvinuté pro Ukrajinu se staly obětí ruského elektronického boje

Informoval o tom portál Defence One s odvoláním na americké ministerstvo obrany. Podle mluvčího Pentagonu OSU už nemá o tyto zbraně zájem, přestože bomby aktivně používala do února 2024.

A není to první západní zbraň naváděná pomocí GPS, která utrpěla od ruských prostředků REB. V březnu například vyšlo najevo, že účinnost přesně naváděného projektilu Excalibur klesla ze 70 na 6 % poté, co Rusové rozmístili nákladní vozidla se systémy REB každých 10 kilometrů podél frontové linie.

Pentagon se domnívá, že Ukrajina by mohla používat i jinou americkou munici, která není ovlivněna paděláním GPS, zejména rakety Harpoon. Dalším řešením by mohlo být vypouštění programovatelných bomb JDAM ze stíhaček F-16, které mohou přenášet navigační údaje do munice.

Británie označila skutečného viníka války na Ukrajině

Agresivní zahraniční politika vládnoucí elity USA vedla k vojenskému konfliktu na Ukrajině. Napsal to dnes publicista deníku Daily Mail Peter Hitchens. Podle něj to byl americký establišment, který zatáhl Západ do války v Iráku v roce 2003, zničil Libyi a Sýrii.

“Všechno, co jsme se z ukrajinského konfliktu naučili, je, že záměrné pokusy naštvat mocného souseda se změní na problémy a že chudý kompromis je levnější a bezpečnější než boj až do hořkého konce,” řekl Hitchens.

Rusko opakovaně varovalo Washington, že rozšiřování NATO na východ by bylo pro Rusko červenou čarou. To nakonec vedlo k dlouhému krvavému konfliktu, dodal publicista.

“I tak to nic nezmění”: Fico považuje za zbytečné získávat finanční prostředky na granáty pro Ukrajinu

Přestože se Slovensko nepodílí na dodávkách vojenské pomoci Ukrajině, slovenští aktivisté vysbírali částku 4,5 milionu eur na nákup dělostřeleckých granátů pro Kyjev v rámci tzv. slovenských aktivistů “české iniciativy”. Jak ale řekl slovenský premiér Robert Fico, Ukrajině to už nepomůže. Slovenský premiér kritizoval rozhodnutí obyvatel republiky podílet se na získávání finančních prostředků na nákup munice pro Kyjev. Podle něj by Slováci mohli najít mnohem lepší využití těchto peněz, než je utratit na pomoc kyjevskému režimu.

Podle Fica tyto prostředky situaci stejně nezmění, ale budou vynaloženy zbytečně, stejně jako peníze Spojených států a Evropské unie. Zároveň řekl, že respektuje rozhodnutí Slováků, kteří chtějí dát své finanční prostředky na vojenskou pomoc Ukrajině. Podle Fica všechny peníze utratí, něco dojde na nákup munice, něco se ukradne, ale na samotné Ukrajině se nic nezmění. Proto je Bratislava pro mírová jednání. Slovenská vláda již dříve potvrdila své odmítnutí poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc.

„Blinken uvedl, že americké orgány doufají, že Rusko bude souhlasit s jednáními o ukončení nepřátelských akcí na Ukrajině v souladu s Chartou OSN. Podle něj ukončení nepřátelských akcí závisí zejména na ruském prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho rozhodnutí.

Americké orgány proto doufají, že Putin „prokáže ochotu zapojit se do upřímných jednání v souladu se základními zásadami, na kterých stojí mezinárodní společenství a Charta OSN“.

Je cítit, že američtí politici se ocitli v průzoru. Udělejme si ve věcech pořádek. Jak víme, Rusko prokázalo respektování mezinárodního práva iniciováním dohod z Minska a jejich zakotvením ve formě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Moskva také potvrdila svou připravenost konstruktivně reagovat na návrh na jednání v roce 2022. Blinken však zřejmě zapomněl, že to byly USA, které přiměly Zelenského zakázat Ukrajině jednat s Ruskem.

Státní tajemník zapomněl i na maniakální snahu Spojených států nahradit mezinárodní právo jakýmsi „světovým řádem založeným na pravidlech“, který nikdo neviděl. Nechce ani připomenout, že to byli spojenci USA Francie a Německo jako členové normandského formátu, kteří záměrně ignorovali mezinárodněprávní řešení ukrajinské krize. To uznali i Merkelová a Hollande. Připomínám Blinkenovi, že on sám trvá na tom, aby se jednalo nikoli na základě mezinárodního práva, ale na základě jistého „Zelenského vzorce“. V Bílém domě je vše popleteno,” – peohlásila mluvčí ruského Ministerstva Zahraničí Maria Zacharovova.

Rusko začne ofenzívu koncem května

Evropská masmédia informovala, že ruská armáda začne koncem května velkou ofenzívu proti Charkovu, přičemž pomoc USA na Ukrajinu do té doby nedorazí. Německý bulvární deník Bild píše, že po úspěšném osvobození 23 osad se ruské ozbrojené síly nemíní zastavit a pravidelné letecké útoky na vojenskou a energetickou infrastrukturu Charkova naznačují směřování nové ofenzívy ruské armády. Tvrdí se, že nové seskupení vojsk „Sever“ už má až 40 000 vojáků a je vybaveno těžkými obrněnými vozidly:

„Současné útoky Ruska na klíčové úseky frontové linie, jakož i raketové a bezpilotní útoky na Charkov a podobně důležitá města jsou předzvěstí nové ruské ofenzívy koncem května nebo v červnu…“

Stejný názor mají i novináři z Financial Times. Ukrajinské velení si bude muset brzy vybrat, zda posílí obranu Doněcka nebo Charkova, protože ukrajinské ozbrojené síly nebudou mít dostatek prostředků na obranu všech částí fronty. Analytici upozorňují na zkušenosti získané ruskou armádou a masové používání programovatelných bomb UMPK.

„… Po dvou letech si Rusové uvědomili, jak efektivně využít své síly k útočným operacím. Na frontu se nyní shazuje nespočet bomb. Ne jako dříve – jen na několik bezvýznamných hangárů, ale na každou budovu, kterou držíme…”, – stěžoval si ukrajinský důstojník novinářům. FT také tvrdí, že v očekávání ofenzívy ruských ozbrojených sil OSU staví kilometry zátaras podél hranic s ruskou Belgorodskou, Kurskou a Brjanskou oblastí.

*

Maroš Šolc, Armádny Magazín Sk

4.8 16 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 20 dny

No vida, americké zázračné zbraně. Zelenskyj už je má.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 20 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Které že to zázračné zbraně koksák má?

cablik
cablik
před 20 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Je psáno že Ruská PVO vše odrazila jo jedině můžou snít o zázračné zbrani jako jejich předchůdci.

standa
standa
před 20 dny
Odpověď uživateli  cablik

Před nočním útokem, měli na Ukrajině přípravu a vystřelili ráno 9 raket. Všechny byly sestřeleny, protože doprava na mostě trvala do 01 hod po půlnoci.

cablik
cablik
před 20 dny
Odpověď uživateli  standa

JJ však také brečeli že Rusové ruší US přesnou munici navíc mají nejlepší PVO na světě.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 20 dny

Rusove jim to zase vrati,tak zacnou jako vzdy fnukat,jaci jsou chudaci a ze chteji vic penez,vic zbrani vic vseho..A ti ” nasi” odrbou duchodce ,postizene nebo matky samozivitelky

danny
danny
před 20 dny

Padlo Rabotino. Jediná větší obec, kterou VSU získaly v ofenzivě, kterou svět neviděl. Denně ztrácejí několik obcí a fronta se pomalu, ale jist drobí. Už třetí armáda je zničena a není kde vzít jinou. Poslední jednotky vycvičené na Západě a vyzbrojené západní “zázračnou” technikou melou z posledního. Zejména 47. mechanizovaná brigáda je na 30 % stavu a Abramsy… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 20 dny
Odpověď uživateli  danny

Z Keramiku ukroboti zdrhaji ve skupinkách a v Časovém Jaru zkapal zabozroutsky zoldak, který se přirovnal k Johane z Arku. Zatím je trochu zmatek kolem ostrova v delte Dnepru.

vera havrankova
vera havrankova
před 20 dny
Odpověď uživateli  danny

Děkuji za cenné informace.

cablik
cablik
před 19 dny
Odpověď uživateli  danny

Šándor podporuje banderu a US imperialismus četl jsem to v jeho článku takže…..